Četvrtak, 02.11.2023 | 13:39
IZVOR: n1.info.rs

OBJAVLJENA LISTA - Ovo su gradovi s NAJČISTIJIM vazduhom na svijetu

Zagađen vazduh, nažalost, nije novost. Neki gradovi u svijetu su vrlo zagađeni, a kvalitet vazduha u njima predstavlja zdravstveni rizik i za lokalno stanovništvo i za posjetioce.




Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Međutim, neki gradovi se još uvijek mogu pohvaliti čistim kvalitetom vazduha zbog zelenije okoline i strožih ekoloških propisa, prenosi Dnevnik.

Prema portalu Thetravel.com, ovo je pet svjetskih gradova u kojima je vazduh najboljeg kvaliteta!

5. Geteborg (Švedska)

Geteborg je drugi po veličini grad u Švedskoj, smješten na zapadnoj obali. Grad ima nisku gustoću naseljenosti, što pomaže održavanju vazduha umjereno čistim i sigurnim za disanje.

Ostali faktori, kao što je vazduh sa zapadne obale, brojni parkovi i vrtovi, drveće na avenijama i zakoni o zaštiti okoline, pomažu u održavanju kvaliteta vazduha u Geteborgu na najvišem mogućem nivou.

4. Cirih (Švajcarska)

Cirih je slikoviti grad na sjevernoj strani ciriškog jezera u Švajcarskoj i najveći grad u zemlji. Grad, osim svoje ljepote koja upada u oči, glavno je finansijsko središte u srcu Evrope i najpoznatiji grad u zemlji. Cirih je već nekoliko desetina godina na popisu gradova s najčistijim vazduhom na svijetu.

Dok turisti hrle kako bi vidjeli eleganciju grada, kvalitet vazduha donosi samo dodatni benefit.

3. Helsinki (Finska)

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Glavni i najveći finski grad takođe je i društveno, kulturno i političko središte zemlje. Ipak, vazduh je u Helsinkiju čist, pogodan za disanje i smatra se jednim od najsigurnijih na svijetu za ljude. Za kvalitet vazduha dijelom su zaslužne mnoge šume koje okružuju zemlju.

Helsinki je takođe jedan od najprijatnijih gradova za život na svijetu. Svakako, kvalitet vazduha igra glavnu ulogu na toj listi jer zagađenje vazduha većinu gradova čini nesigurnima ili nepodobnima za život.

2. Beč (Austrija)

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Beč je veliki, broji oko dva miliona ljudi, no to ga nije spriječilo da bude jedan od gradova s najčistijim vazduhom na svijetu. Grad se još uvijek može pohvaliti impresivnim indeksom kvaliteta vazduha, koji se smatra prilično sigurnim za lokalno stanovništvo i turiste. Osim što je jedan od gradova s najčistijim vazduhom na svijetu, Beč je poznat i po mnogim drugim nevjerovatnim stvarima.

Poznat je i kao jedan od najljepših glavnih gradova na svijetu, grad s najvećim božićnim sajmom na svijetu te grad prepun svjetski poznatih muzeja poput Albertine. Naravno, i samo u Beču možete pojesti pravu pravcatu – bečku šniclu.

1. Rejkjavik (Island)

Uprkos tome što je najveći grad na Islandu i mjesto u kojem se odvija najviše različitih događaja, Rejkjavik ostaje jedan od najsigurnijih gradova na svijetu za duboko disanje bez brige da će vam pluća biti kontaminirana zagađenjem.

Rejkjavik je takođe jedan od najčistijih i najzelenijih gradova na planeti, što ga čini središtem globalnog turizma. Ako neko traži ležeran i lijep grad s izuzetnom kvalitetom vazduha, Rejkajvik je pravo mjesto.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

DPS: Imamo 40 odsto osvojenih glasova

Nedjelja, 02.06.2024 | 21:02

Nosilac liste DPS-a Dejan Ivanović kazao je za TVCG da je ta lista osvojila 40 posto glasova na današnjim izborima.

ZATVORENA birališta u Andrijevici - Do 20 sati glasalo 71,61 odsto građana

Nedjelja, 02.06.2024 | 20:18

U Andrijevici su se danas održali izbori na kojima je učestvovalo sedam izbornih lista.

ANKETA: Da li će BICIKLISTIČKE PATROLE u PG biti EFIKASNE protiv NEPROPISNOG PARKIRANJA?

Nedjelja, 02.06.2024 | 15:07

Glasajte u našoj novoj anketi!

Živković: Bijelo Polje će OSTATI bastion snage državotvorne politike i grad lokomotiva razvoja sjevera Crne Gore

Nedjelja, 02.06.2024 | 15:00

Predsjednik Demokratske partije socijalista, Danijel Živković, otvorio je opštinsku izbornu konferenciju DPS Bijelo Polje, na kojoj su birani članovi opštinskog odbora.

FORMIRANA radna grupa za izradu predloga Pravilnika za ostvarivanje prava na materijalno obezbeđenje, dodatka za njegu i pomoć, ličnu invalidninu…

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:54

Ministarstvo rada i socijalnog staranja formiralo je radnu grupu za izradu predloga Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o medicinskim indikacijama za ostvarivanje prava na materijalno obezbeđenje, dodatka za njegu i pomoć, ličnu invalidninu i naknadu zarade za rad sa polovinom punog radnog vremena.

Za samo par minuta RIJEŠITE se MASTILA sa odjeće - Jedan sastojak iz kuće je ključan

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:38

Otkrijte trikove za uklanjanje mastila sa tkanine uz pokoji sastojak koji već imate kod kuće!

Ovo voće ŠTITI SRCE i može uticati NA SAN

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:24

Bogate antioksidansima i hranljivim sastojcima, trešnje nam mogu pomoći da bolje spavamo i ublaže bolove kod gihta i artritisa. Upravo im je sezona, te bi valjalo što više da ih iskoristimo.

U Mojkovcu sjutra DAN ŽALOSTI

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:48

Odlukom predsjednika Opštine Mojkovac treći jun biće proglašen za Dan žalosti povodom smrtno stradalih članova porodice Vujičić u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 1. juna.

Crna Gora - Najviše se ODLAZI iz ovih gradova, u 17 opština NEGATIVAN prirodni priraštaj

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:44

Prema podacima Uprave za statistiku MONSTAT stanovništvo Ctne Gore najviše napušta Zetu, Bijelo Polje, Nikšić i Pljevlja.

Ministarstvo pravde: Na zahtjev tužilaca DRŽAVNI ORGANI moraju ODGOVORITI u roku od osam dana

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:38

Ministarstvo pravde Crne Gore usvojilo je prijedlog državnih tužilaca Jovana Vukotića i Maje Janković po kojem su državni organi u obavezi da odgovore na njihove zahtjeve u roku od osam dana. Ti prijedlozi dostavljeni su tokom trajanja javne rasprave o Predlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu koji je organizovalo Ministarstvo pravde.