Petak, 17.11.2023 | 20:49
IZVOR: n1.info.rs

NIKAD NE BISTE POMISLILI - Za ovu ZEMLJU kažu da je ODLIČNA za život

Posebno je privlačna digitalnim nomadima.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Velika prelijepa zemlja u kojoj život može da bude zaista prijatan, a nekako ostavljena po strani. Kada se pominje ostvarenje snova tamo negdje u inostranstvu, Rumunija rijetko kome padne na pamet, piše Nova.rs.

A ova komšijska zemlja ima toliko toga da ponudi.

Zato se na internetu često i postavlja pitanje kako je živjeti tamo jer su mnogi zainteresovani da se skrase baš u ovoj državi. Tu plate nisu kao na Zapadu, ali zato ni troškovi života nisu ogromni.

I kako u praksi tačno izgleda život tamo? Koliko treba izdvajati za kiriju, režije, klopu, zdravstvene usluge?

Rumunija je jedna od najatraktivnijih destinacija za one koji bi da se presele u inostranstvo, a traže jeftino, ali udobno mjesto za život. Bukurešt se nalazi na 160. mjestu od 209 svjetskih gradova na rang-listi troškova života koju je sastavila međunarodna kompanija Merser.

Glavni grad Rumunije je pristupačniji od Budimpešte i Praga, ali skuplji od Sofije i Beograda, pišu na sajtu visitukraine.today.

Ali zato je Rumunija jedna od najboljih zemalja u Evropi za digitalne nomade. Brzina interneta je među najvećima na svijetu, a država ima i digitalnu nomadsku vizu. Prosječan bračni par bi trebalo da očekuje da će potrošiti oko 1.700 eura mjesečno za pristojan život u Rumuniji. To uključuje troškove kao što su kirija, režije, hrana i nešto zabave.

Kirija i komunalije

Život u ruralnim područjima i malim gradovima kao što su Pitešti, Kluž-Napoka i Jaši je jeftiniji nego u metropoli. Bukurešt je ubjedljivo najskuplji, ali pošto ima najviše mogućnosti i infrastrukture, većina doseljenika se skrasi baš tu. Iako kirija može biti zasita velika, nije ni blizu cijenama u Londonu ili drugim većim gradovima zapadne Evrope.

Jednosoban stan u Bukureštu, Kluž-Napoki, Brašovu ili drugim velikim gradovima koštaće od 350 do 500 eura mjesečno. U malim gradovima možete naći jednosoban stan za 250 eura mjesečno.

Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Troškovi komunalija obično nisu uključeni u zakup, tako da ćete morati dodatno da platite. To održavanje uključuje struju, odvoz smeća, vodu i fond za sitne popravke i grijanje. U prosjeku, očekujte da ćete plaćati oko 130 eura mjesečno za komunalije, s tim što troškovi mogu biti 30 eura mjesečno ljeti i 220 eura mjesečno zimi.

Internet, TV, telefon

Paket koji uključuje kablovski internet brzine od najmanje 500 Gbps i TV sa više od 100 kanala košta 15 eura mjesečno. Internet sa brzinom preuzimanja od 1 GB/s možete dobiti za oko 12 eura mjesečno. Tarifa za mobilni telefon je oko pet eura mhesečno – neograničeni razgovori, SMS, internet.

Cijene namirnica

Mjesečni budžet za hranu za dvočlanu porodicu je oko 300 eura. Osim svih potrepština u supermarketima, ukusno i organski uzgojeno voće i povrće može se kupiti na specijalnim pijacama u svim gradovima Rumunije.

U osnovi, cijene proizvoda su iste kao u ostatku Evrope, ali je asortiman mnogo kvalitetniji: krompir (1 kg) – 0,75 eura, pomorandže (1 kg) – 1 euro, sir (1 kg) – 6,5 – 10 eura, svježa domaća riba (1 kg) – 6,5 euro, vekna hljeba (300 grama) – 1 euro, flaša domaćeg vina – 5 eura, pivo (flaša od 2 litra) – 3 eura.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

ZATVORENA birališta u Andrijevici - Do 20 sati glasalo 71,61 odsto građana

Nedjelja, 02.06.2024 | 20:18

U Andrijevici su se danas održali izbori na kojima je učestvovalo sedam izbornih lista.

ANKETA: Da li će BICIKLISTIČKE PATROLE u PG biti EFIKASNE protiv NEPROPISNOG PARKIRANJA?

Nedjelja, 02.06.2024 | 15:07

Glasajte u našoj novoj anketi!

Živković: Bijelo Polje će OSTATI bastion snage državotvorne politike i grad lokomotiva razvoja sjevera Crne Gore

Nedjelja, 02.06.2024 | 15:00

Predsjednik Demokratske partije socijalista, Danijel Živković, otvorio je opštinsku izbornu konferenciju DPS Bijelo Polje, na kojoj su birani članovi opštinskog odbora.

FORMIRANA radna grupa za izradu predloga Pravilnika za ostvarivanje prava na materijalno obezbeđenje, dodatka za njegu i pomoć, ličnu invalidninu…

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:54

Ministarstvo rada i socijalnog staranja formiralo je radnu grupu za izradu predloga Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o medicinskim indikacijama za ostvarivanje prava na materijalno obezbeđenje, dodatka za njegu i pomoć, ličnu invalidninu i naknadu zarade za rad sa polovinom punog radnog vremena.

Za samo par minuta RIJEŠITE se MASTILA sa odjeće - Jedan sastojak iz kuće je ključan

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:38

Otkrijte trikove za uklanjanje mastila sa tkanine uz pokoji sastojak koji već imate kod kuće!

Ovo voće ŠTITI SRCE i može uticati NA SAN

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:24

Bogate antioksidansima i hranljivim sastojcima, trešnje nam mogu pomoći da bolje spavamo i ublaže bolove kod gihta i artritisa. Upravo im je sezona, te bi valjalo što više da ih iskoristimo.

U Mojkovcu sjutra DAN ŽALOSTI

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:48

Odlukom predsjednika Opštine Mojkovac treći jun biće proglašen za Dan žalosti povodom smrtno stradalih članova porodice Vujičić u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 1. juna.

Crna Gora - Najviše se ODLAZI iz ovih gradova, u 17 opština NEGATIVAN prirodni priraštaj

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:44

Prema podacima Uprave za statistiku MONSTAT stanovništvo Ctne Gore najviše napušta Zetu, Bijelo Polje, Nikšić i Pljevlja.

Ministarstvo pravde: Na zahtjev tužilaca DRŽAVNI ORGANI moraju ODGOVORITI u roku od osam dana

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:38

Ministarstvo pravde Crne Gore usvojilo je prijedlog državnih tužilaca Jovana Vukotića i Maje Janković po kojem su državni organi u obavezi da odgovore na njihove zahtjeve u roku od osam dana. Ti prijedlozi dostavljeni su tokom trajanja javne rasprave o Predlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu koji je organizovalo Ministarstvo pravde.

"Volim te što si mimo svijeta“ - Sergej Trifunović blista od sreće, a supruga mu sad uputila EMOTIVNE RIJEČI (FOTO)

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:29

Glumac Sergej Trifunović nedavno se u tajnosti vjenčao sa 23 godine mlađom Isidorom Mijanović, a par na društvenim mrežama redovno objavljuje fotografije sa intimnog slavlja.