Petak, 26.01.2024 | 10:48
IZVOR: Klix.ba

Ključno je postići ravnotežu: Koliko ugljenih hidrata trebate jesti svaki dan da biste gubili kilograme

Pronalaženje prave ravnoteže u unosu ugljenih hidrata ključno je za gubitak kilograma. No, nije najbolje da ih u potpunosti izbacite jer oni vašem tijelu daju potrebnu energiju tokom dana. Stoga, dobro je znati koju količinu ugljikohidrata je poželjno svakodnevno jesti.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Mnogi planovi ishrane za gubitak kilograma preporučuju smanjen unos ili potpuno izbacivanje ugljenih hidrata iz ishrane. No, oni nisu tako loši kao što ih predstavljaju. Važno je samo postići ravnotežu.Dijetetičarka Destini Moody govorila je o tome šta je važno kod unosa ugljikohidrata da biste skinuli višak kilograma.

Ugljeni hidrati se često smatraju glavnim krivcem za debljanje. Međutim, oni su bitan dio zdrave i uravnotežene prehrane. Prema istraživanjima, ugljikohidrati su značajan izvor energije za vaše tijelo, pomažu u optimizaciji izvedbe vježbanja što dovodi do poboljšanog upravljanja težinom.

Međutim, nisu svi ugljenhidrati jednaki. Radije birajte zdrave složene koji se nalaze u cjelovitim žitaricama, mahunarkama, voću i povrću umjesto rafiniranih ugljikohidrata, kao što su peciva, poslastice sa rafinisanim šećerom i bijeli hljeb.

"Trik je znati kako uravnotežiti ugljene hdrate u svojim obrocima s drugim makronutrijentima i mudro odabrati izvore ugljenih hidrata kako biste dobili sve nutritivne vrijednosti koje ugljikohidrati mogu ponuditi, a istovremeno upravljate svojim unosom kalorija", objasnila je nutricionistica Moody.

Takođe,  ne postoji univerzalni pristup unosu ugljikohidrata. Najnovije smjernice o prehrani preporučuju da većina zdravih ljudi dobije oko 45 do 65 posto dnevnih kalorija iz ugljenih hidrata. Samo zapamtite da je svako jedinstven. Eksperimentirajte s unosom ugljikohidrata kako biste pronašli idealnu mjeru koja daje energiju vašem tijelu i istovremeno vam pomaže da se oslobodite viška kilograma.

"Ako dnevno unosite 2.000 kalorija, trebali biste unositi između 900 i 1.300 kalorija iz zdravih ugljikohidrata. To iznosi otprilike 225 do 325 grama ugljikohidrata dnevno. Međutim, potrebe za ugljikohidratima mogu varirati zavisno o dobi, tjelesnoj aktivnosti, ciljne težine i zdravstvenog stanja", navela je Moody.

Ipak na kraju je najvažniji kvalitet, a ne kvantitet ugljenih hidrata. Dakle, umjesto da se fokusirate na određeni broj grama ugljikohidrata, usredotočite se na kvalitetu ugljikohidrata. Prerađena hrana s dodanim šećerom i rafinisanim brašnom je nepoželjna. Ovi ugljeni hidrati mogu uzrokovati brze skokove i padove šećera u krvi zbog čega je gubitak težine teži.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

"DPS u Andrijevici osvojio više glasova nego PES, Demokrate i SNP zajedno, vrijeme je za vanredne parlamentarne izbore"

Nedjelja, 02.06.2024 | 21:41

DPS u Andrijevici osvojio 36%, odnosno - više glasova nego PES, Demokrate i SNP zajedno - partije koje čine Vladu, saopštio je portparol DPS-a Miloš Nikolić.

ZATVORENA birališta u Andrijevici - Do 20 sati glasalo 71,61 odsto građana

Nedjelja, 02.06.2024 | 20:18

U Andrijevici su se danas održali izbori na kojima je učestvovalo sedam izbornih lista.

ANKETA: Da li će BICIKLISTIČKE PATROLE u PG biti EFIKASNE protiv NEPROPISNOG PARKIRANJA?

Nedjelja, 02.06.2024 | 15:07

Glasajte u našoj novoj anketi!

Živković: Bijelo Polje će OSTATI bastion snage državotvorne politike i grad lokomotiva razvoja sjevera Crne Gore

Nedjelja, 02.06.2024 | 15:00

Predsjednik Demokratske partije socijalista, Danijel Živković, otvorio je opštinsku izbornu konferenciju DPS Bijelo Polje, na kojoj su birani članovi opštinskog odbora.

FORMIRANA radna grupa za izradu predloga Pravilnika za ostvarivanje prava na materijalno obezbeđenje, dodatka za njegu i pomoć, ličnu invalidninu…

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:54

Ministarstvo rada i socijalnog staranja formiralo je radnu grupu za izradu predloga Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o medicinskim indikacijama za ostvarivanje prava na materijalno obezbeđenje, dodatka za njegu i pomoć, ličnu invalidninu i naknadu zarade za rad sa polovinom punog radnog vremena.

Za samo par minuta RIJEŠITE se MASTILA sa odjeće - Jedan sastojak iz kuće je ključan

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:38

Otkrijte trikove za uklanjanje mastila sa tkanine uz pokoji sastojak koji već imate kod kuće!

Ovo voće ŠTITI SRCE i može uticati NA SAN

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:24

Bogate antioksidansima i hranljivim sastojcima, trešnje nam mogu pomoći da bolje spavamo i ublaže bolove kod gihta i artritisa. Upravo im je sezona, te bi valjalo što više da ih iskoristimo.

U Mojkovcu sjutra DAN ŽALOSTI

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:48

Odlukom predsjednika Opštine Mojkovac treći jun biće proglašen za Dan žalosti povodom smrtno stradalih članova porodice Vujičić u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 1. juna.

Crna Gora - Najviše se ODLAZI iz ovih gradova, u 17 opština NEGATIVAN prirodni priraštaj

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:44

Prema podacima Uprave za statistiku MONSTAT stanovništvo Ctne Gore najviše napušta Zetu, Bijelo Polje, Nikšić i Pljevlja.

Ministarstvo pravde: Na zahtjev tužilaca DRŽAVNI ORGANI moraju ODGOVORITI u roku od osam dana

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:38

Ministarstvo pravde Crne Gore usvojilo je prijedlog državnih tužilaca Jovana Vukotića i Maje Janković po kojem su državni organi u obavezi da odgovore na njihove zahtjeve u roku od osam dana. Ti prijedlozi dostavljeni su tokom trajanja javne rasprave o Predlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu koji je organizovalo Ministarstvo pravde.