Ponedjeljak, 29.04.2024 | 10:05
IZVOR: kolektiv.me

Raznovrstan kulturni program i tokom maja mjeseca u KIC-u

Kontinuitet promocije raznovrsnog umjetničkog stvaralaštva biće nastavljen i tokom maja u Kulturno - informativnom centru “Budo Tomović”.




Foto: KIC "Budo Tomović"

Maj u KIC-u počeće sa osmim regionalnim književnim festivalom “LiTeritorija” koji će biti održan od 7. do 9. maja. Ovogodišnja manifestacija, pod nazivom „Gdje je priča?“ biće posvećena kratkoj priči, mjestu koje ona ima među ostalim književnim žanrovima kao i njenoj afirmaciji. Okupiće sedam autora kratke priče, pisce i spisateljice iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Dio književnog repertoara biće i “Spoken Word koncert Roberta Prosera i Lana Štrikera“ koji će u saradnji sa Ambasadom Austrije u Crnoj Gori organizovati 16. maja.

"Ovog mjeseca, filmski program KIC-a biće u znaku revije “Montaža - filmska slagalica” u okviru koje će od 13. do 15. maja biti prikazani filmovi nagrađeni Oskarom za filmsku montažu. Revija će obuhvatiti tri poznata kinematografska ostvarenja i to “Mjesto pod suncem” (1951), “Svjedok” (1985) i “Fatalna nesreća” (2004). U KIC-u će u organizaciji Nevladinog udruženja Art 365 9. i 10. maja biti priređen i prvi Filmski festival “Misli o drugima” (MOD FEST). Institut Konfucije na UCG u saradnji sa OuzhouShibao 欧洲时报 organizovaće od 16. do 20. maja Dane kineskog filma. Kamerni ansambl UNION podgoričkoj publici predstaviće se 24. maja u okviru KIC-ovog ciklusa “Kamerna muzika”, a poznata pjevačica i kantautorka Tamara Jokić 30. maja izvešće mediteranske i balkanske pjesme koje vješto obrađuje i interpretira na različitim jezicima", kazali su iz KIC-a.

Foto: KIC "Budo Tomović"

Godišnji koncert Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” biće upriličen 27. maja.

Predstava “Ispovijesti” čiju adaptaciju u režiju potpisuje glumac Slavko Kalezić biće izvedena 17. maja, a sa novom predstavom pod nazivom “Probali smo, gledajte” 29. maja predstaviće se i Dodestova radionica glume.

"Dramaturškinja Dragana Tripković 28. maja biće gošća tribine “Podgoričke priče” koja je do sada ugostila brojne istaknute pojedince iz svih oblasti djelovanja. Kreativno vizuelno stvaralaštvo afirmisaćemo i tokom maja, pa će 17. maja biti otvorena izložba radova polaznika Škole crtanja i slikanja „Treće doba“, a 27. maja i izložba dokumenata i fotografija Državnog arhiva Crne Gore naslovljena “Žena…nosilac društvenog razvoja u socijalizmu”", zaključeno je u saopštenju KIC-a.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Otvaranjem IZLOŽBE “Igra staklenih perli” Prirodnjački muzej Crne Gore OBILJEŽIO Evropsku noć muzeja

Nedjelja, 19.05.2024 | 09:10

Međunarodni dan muzeja, koji se obilježava svakog 18. maja od 1977. godine i Evropska noć muzeja obilježeni su sinoć i u Prirodnjačkom muzeju Crne Gore. Tim povodom u galeriji Prirodnjačkog muzeja svečano je otvorena izložba „Igra staklenih perli“, autorki Vere Biberdžić i dr Ekatarine Romanove.

CNP: Predstava „Smrt i njeni hirovi“ na Sceni Studio

Petak, 17.05.2024 | 13:08

Predstava „Smrt i njeni hirovi“, prema Žozeu Saramagu, u adaptaciji Kate Đarmati i režiji Lidije Dedović, biće izvedena 18. maja na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta. Sve ulaznice su rasprodate.

Vujović - Todorov: Crna Gora i Bugarska jačaju kulturnu razmjenu i saradnju

Petak, 17.05.2024 | 11:10

Crna Gora i Bugarska imaju vjekovno prijateljstvo i veoma duge diplomatske odnose, dok Bugraska snažno podržava Crnu Goru na njenom evropskom putu, a kulturnu razmjenu i saradnju, posebno u oblasti stvaralaštva, treba produbiti potpisivanjem novog Programa o sardanji između dvije zemlje.

CNP: „Ibzen mašina“ dvije večeri na Velikoj sceni

Četvrtak, 16.05.2024 | 12:34

Predstava „Ibzen mašina“ biće izvedena večeras i sjutra veče (16. i 17. maj) na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Objavljena imena finalista prvog RMF festivala „Biser Jadrana“

Četvrtak, 16.05.2024 | 09:22

Selekciona komisija odabrala finaliste.

U ovoj zemlji od SMEĆA PRAVE STRUJU i šire teritoriju svoje male države

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 10:09

U Singapuru svaki dan 2400 kamiona sakuplja smeće koje završava u četiri pogona za preradu otpada.

Raspisan javni poziv za izradu idejnog rješenja BRZE SAOBRAĆAJNICE Danilovgrad – Nikšić

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 10:07

Monteput d.o.o. raspisao javni poziv za izradu idejnog rješenja brze saobraćajnice Danilovgrad – Nikšić, dužine ~ 31 km.

PROČITAJTE - Ove apoteke "Montefarma" biće dežurne za vrijeme praznika

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 09:14

Tokom Dana nezavisnosti dežuraće nekoliko apoteka Montefarma.

SUĐENO IM JE DA BUDU BOGATI: Znakovi koji imaju najveće šanse da imaju novčano blagostanje

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 08:55

Da li ste među ovim srećnicima?

Nevjerovatan uspjeh - Baby Lasagna ušao na UK Top 40 listu

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 08:35

Hrvatski predstavnik na Eurosongu Baby Lasagna pohvalio se na društvenoj mreži Instagram novim velikim dostignućem. Naime, njegova pjesma "Rim Tim Tagi Dim" ušla je na među top 40 hitova na britanskoj zvaničnoj listi.

Sedam sastojaka i 12 minuta pečenja - Pripremite MAFINE od kukuruznog brašna i kikiriki putera

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 08:34

Ako želite da spremite nešto novo predstavljamo vam recept za mafine od kukuruznog brašna sa slatkim puterom od kikirikija.

Biljna ishrana može biti puna proteina: Ovo su najbolje zamjene za meso

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 08:21

Glavni mit i zabluda u vegetarijanskoj ishrani je da biljni proteini nisu toliko hranljivi i upotrebljivi kao oni životinjskog porijekla.

VIDEO - "Moram da... " Jokić o učešću na OLIMPIJSKIM IGRAMA u Parizu

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 08:19

As Denver nagetsa Nikola Jokić je na pres konferenciji posle eliminacije u NBA plej-ofu odgovorio na pitanje o učešću na Olimpijskim igrama u Parizu.

Crna Gora - "Manjak farmaceuta ugrožava rad apoteka, najkritičnije na sjeveru"

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 08:07

Diplomirani farmaceuti su izuzetno deficitaran kadar, a za državne apoteke najveći izazov je organizovati smjenski rad na sjeveru, kao i u manjim opštinama u južnoj i centralnoj regiji. Iz Monteframa za Portal RTCG su kazali da je neophodno dodatno zaposlenje farmaceuta, ali da ne postoji interesovanje.

Powerlifting reprezentacija Crne Gore osvojila ZLATO u svim kategorijama na Evropskom prvenstvu

Nedjelja, 19.05.2024 | 20:01

Powerlifting reprezentacija Crne Gore, ostvarila je sjajan uspjeh na Evropskom prvenstvu koje je održano u Češkoj!