Utorak, 07.05.2024 | 16:21
IZVOR: RTHN

Trajekt „30. Avgust” odlazi na remont

Neophodni remont trajekta „30. Avgust” biće obavljen u brodoremontu “Punat” na ostrvu Krk u Hrvatskoj, koje je izabrano na tenderu kao najpovoljniji ponuđač za ovaj posao, prenosi portal RRTHN.




Foto:  gov.me/screenshot, arhiva

Vrijednost radova procjenjena je na oko pola miliona eura.

Prema riječima koordinatora u JP Morsko dobro Saše Mrvaljevića, izradi tehničke dokumentacije za remont prethodio je izvještaj tehničke službe, koja se bavi nadzorom nad plovilima, a ključnu ulogu ima Uprava pomorske sigurnosti, prema čijim uputstvima će biti i odrađen planirani remont.

“Na ovom brodu je planirano da mijenjamo obje rampe, zajedno sa njima promijenićemo kompletan sistem hidraulike. Stari je bio vezan za komandni most, pa je kapetan morao, pored svega ostalog, da podiže i spušta rampe. To će se sada raditi kao na ostalim brodovima pored rampe. Velikih smo problema imali sa izduvnim sistemom, to ćemo kompletno mijenjati, pa će biti eliminisani problemi sa izduvom i izolacijom, a radimo i ostale rutinske, dokovske radnje”, kazao je Mrvaljević za RTHN.

Mrvaljević je istakao da je brod siguran i bezbjedan za prevoz putnika i tereta. 

Trajekt je u značajno boljem stanju nego što je javnost mogla da stekne utisak iz medija, navodi poslovođa Aleksandar Crvenko.

“Već smo neki radovi završeni, ostale ćemo otkloniti sada u brodogradilištu. Brod je i do sada bio siguran za plovidbu, jedino je gornji dio bio u lošijem stanju, što se da srediti i to ćemo sada otkloniti”, najavio je on.

Crvenko je informisao da će usjeci na pristaništima biti prošireni, upravo zbog širine rampi na trajektu „30. Avgust”, ali i da su za predstojeću sezonu određene pripreme već završene.

“Uradili smo proširenje usjeka, jedino je ostalo da uradimo završnu ruku, što ne možemo zbog sezone. Pošto smo državna firma, moramo da tražimo dozvole i saglasnosti, pa dok prikupimo sve to treba vremena i da nam se poklope vremenski uslovi, nam je jedini problem, inače, sve ostalo je kako treba”, kazao je on.

Remont trajekta „30. Avgust” trajaće oko 40 dana, a koštaće oko 420 hiljada eura.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

FOTO - Nikola Rokvić se javno obratio Ivanu Bosiljčiću: Hvala ti do vječnosti

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 11:01

Potez glumca oduševio pjevača!

Klikom do institucija: MJU napravio registar svih državnih organa

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 10:51

Ministarstvo javne uprave uspostavilo je Registar državnih organa i institucija www.organi.gov.me u saradnji sa UNDP-om, u ostvarivanju strateškog cilja - organizacija i rad javne uprave u funkciji potreba građana, koji se temelji na funkcionalnoj javnoj upravi s efikasnim nadzorom nad njenim radom i punom transparentnošću.

Novi film Selene Gomez izazvao oduševljenje u Kanu (VIDEO)

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 10:41

Španski mjuzikl Emilia Pérez dobio je najduže ovacije do sada na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu.

Bivši radnici "Košute" ne odustaju, i danas blokada na Kruševom zdrijelu

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 10:23

Bivši radnici cetinjske Košute ponovo će zaustaviti saobraćaj između Cetinja i Podgorice u mjestu Kruševo zdrijelo, a blokada će trajati od 11 do 15 sati.

Raspisan javni poziv za izradu idejnog rješenja BRZE SAOBRAĆAJNICE Danilovgrad – Nikšić

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 10:07

Monteput d.o.o. raspisao javni poziv za izradu idejnog rješenja brze saobraćajnice Danilovgrad – Nikšić, dužine ~ 31 km.

PROČITAJTE - Ove apoteke "Montefarma" biće dežurne za vrijeme praznika

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 09:14

Tokom Dana nezavisnosti dežuraće nekoliko apoteka Montefarma.

SUĐENO IM JE DA BUDU BOGATI: Znakovi koji imaju najveće šanse da imaju novčano blagostanje

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 08:55

Da li ste među ovim srećnicima?

Nevjerovatan uspjeh - Baby Lasagna ušao na UK Top 40 listu

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 08:35

Hrvatski predstavnik na Eurosongu Baby Lasagna pohvalio se na društvenoj mreži Instagram novim velikim dostignućem. Naime, njegova pjesma "Rim Tim Tagi Dim" ušla je na među top 40 hitova na britanskoj zvaničnoj listi.

Sedam sastojaka i 12 minuta pečenja - Pripremite MAFINE od kukuruznog brašna i kikiriki putera

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 08:34

Ako želite da spremite nešto novo predstavljamo vam recept za mafine od kukuruznog brašna sa slatkim puterom od kikirikija.

Biljna ishrana može biti puna proteina: Ovo su najbolje zamjene za meso

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 08:21

Glavni mit i zabluda u vegetarijanskoj ishrani je da biljni proteini nisu toliko hranljivi i upotrebljivi kao oni životinjskog porijekla.