Četvrtak, 09.05.2024 | 08:29
IZVOR: MediaBiro

U susret 18. Sajmu knjiga, Vujović: Neka nas uvijek osvjetljava književni plamen u Crnoj Gori

Program pod nazivom Uvod u Sajam knjiga održan je sinoć u Biblioteci Gimnazije ,,Slobodan Škerović”, te je poslužio kao odlična najava za sve što će uslijediti tokom 18. izdanja Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, koji će se održati u sajamskom prostoru tržnog centra Big Fashion od 10. do 17. maja.




Foto: MediaBiro

“Teško je iskazati osjećanje ponosa što Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja doživljava svoje 18. izdanje. Podgorički međunarodni sajam knjiga je ostao i opstao kao najveća kulturna manifestacija u Crnoj Gori i pored toga što u Glavnom gradu ne postoji Expo centar ni adekvatna sajamska hala, stekao je dobro javno ime. Danas na pragu Evrope Crna Gora prepoznaje sebe i zato po prvi put Vlada Crne Gore, Ministarstvo kulture i medija, Ministarstvo prosvjete,nauke i inovacija, Glavni Grad, CANU, Univerzitet i druge kulturne i obrazovne institucije razumiju da je ovaj projekat kulturno dobro od posebnog značaja za Crnu Goru,” kazao je Predrag Uljarević, direktor izdavačke kuće Nova knjiga i osnivač Sajma knjiga.

Foto: MediaBiro

Kao domaćin sinoćne konferencije prisutnima se na početku obratila Biljana Vučurović, direktorica Gimnazije „Slobodan Škerović“.

“Sa zadovoljstvom ove godine podržavamo Sajam knjiga u Podgorici – hronotop u kojem se susreću pisci, čitaoci, ljubitelji književnosti. Ponosni smo što tradicionalno dio ovog uvaženog događaja. Uzbuđeni smo zbog prilike da zajedno slavimo knjigu, kulturu i međunarodnu saradnju koju Sajam knjiga omogućava. Nadamo se da će ova manifestacija donijeti mnogo inspiracije, novih saznanja i nezaboravnih trenutaka. Ovom prilikom slavimo književno druženje u dobu materijalnih vrijednosti sa željom da svi steknemo novu duhovnost. Živio svijet knjige,” poručila je Vučurović.

Značajnu podršku 18. Sajmu knjiga pruža Ministarstvo kulture i medija, a resorna ministarka dr Tamara Vujović je svojim govorom uveličala i sinoćnji događaj.

“Sajam je mjesto posvećenika pisane riječi i oni će uvijek doći, bilo gdje da se Sajam održava – u sajamskom, parkovskom, sportskom, kamernom prostoru ili na parkingu. Sajam je mjesto gdje se posvećenici čitanja okupljaju da se vide, prebroje, prepoznaju i da se osjećaju među svojima. Uz moje najljepše želje da Sajam raste i da ove godine bude organizovan na reprezentativnijem mjestu, ipak nije se ostvarilo. Međutim, značaj i dužina trajanja Sajma obavezuje nas, sve donosioce odluka na drugačiji odnos. Sama knjiga zaslužuje drugačiji odnos svih koje bi se ova tema mogla ticati, a tiče se svih nas - svakog građanina Podgorice i Crne Gore, svakog đaka, studenta, penzionera, da ne zaboravim i naše najmlađe. Zato se u Ministarstvu kulture i medija pripremamo da zauzmemo odgovorniji odnos prema knjizi, prema izdavaštvu, književnoj kritici i knjizi uopšte. Neka nas uvijek osvjetljava književni plamen u Crnoj Gori,” navela je ministarka.

Foto: MediaBiro

Zemlja Počasni gost na Sajmu knjiga u Podgorici 2024. godine je Francuska, a u okviru programa biće promovisano više poznatih francuskih autora. Značaj ovakve kulturne saradnje istakla je i sama ambasadorka Republike Francuske u Crnoj Gori, Nj.E. An Mari Maske.

“Francuska je ove godine počasni gost ovogodišnjeg sajma i to je prilika da se promovišu francuski autori koji su prevedeni i izdati na vašem jeziku. Pozivam izdavačke kuće da nastave tim putem i da omoguće pristup novim francuskim djelima crnogorskoj publici,” navela je ambasadorka.

Foto: MediaBiro

Jedna od najpoznatijih spisateljica Francuske Majlis Besri bila je specijalna gošća ovog uvodnog događaja za Sajam knjiga u Podgorici, te ovom prilikom promovisala i knjigu “Treće doba” za koju je dobila prestižnu Gonkurovu nagradu. Svi prisutni u Biblioteci Gimnazije ,,Slobodan Škerović” imali su posebnu priliku da se upoznaju sa autorkom i saznaju nešto više o njenom izuzetnom djelu posvećenom Semjuelu Beketu.

Sinoćni događaj je bio tek uvertira za svečano otvaranje Sajma koje je predviđeno za 10. maj u 13 i u 14 sati u Muzičkom centru Crne Gore i Sajamskom prostoru – Big fashion, te niz ekskluzivnih gostovanja poznatih autora koja će uslijediti sve do 17. maja.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Jerkov: Mihiz i Petrović ostavili veliki trag na domaću književnost

Četvrtak, 16.05.2024 | 21:34

Sedmog dana 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga poseban segmenat programa bio je posvećen prikazu velikih srpskih autora koji su obilježili književne periode u kojima su stvarali i ostavili veliki trag na domaću književnost. Životne i kreativne priče ovih velikih književnika publici je približio je Aleksandar Jerkov, književni kritičar, profesor Srpske književnosti 20. vijeka i upravnik univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković”.

Na Sajmu knjiga predstavljena inicijativa “Nikšić 2030 Evropska prestonica kulture”

Četvrtak, 16.05.2024 | 17:30

Na 18. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja danas je pred velikim brojem zvaničnika predstavljena inicijativa Nikšić 2030 Evropska prestonica kulture. Prisutnima se na početku obratio predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević koji je istakao benefite ove prestižne titule.

Potpisana Podgorička povelja: Francuska Bugarskoj predala štafetu Zemlje počasnog gosta Sajma knjiga

Četvrtak, 16.05.2024 | 14:57

Ministar kulture Bugarske, Najden Todorov, direktor Francuskog instituta u Crnoj Gori, Johann Uhres i direktor izdavačke kuće Nova knjiga i predsjednik programskog savjeta Sajma knjiga, Predrag Uljarević potpisali su Podgoričku povelju danas na 18. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja.

Književni portret Vladimira Kecmanovića: Povratak književnosti nakon velikih scenarijskih uspjeha

Četvrtak, 16.05.2024 | 08:28

Raznovrstan program šestog dana 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja u Podgorici završen je književnim portretom čuvenog srpskog pisca, scenariste, kolumniste Vladimira Kecmanovića

Borba sa poslijeratnim demonima: Na Sajmu knjiga promovisan “Pakrac” Vladana Matijevića

Srijeda, 15.05.2024 | 09:24

Među izuzetnim književnim programom za koji su se pobrinuli organizatori Međunarodnog 18. podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, petog sajamskog dana istaklo se i književno veče dobitnika NIN-ove nagrade Vladana Matijevića sa njegovim novim romanom “Pakrac” za koji je dobio nagradu "Beogradski pobudnik" za najbolji roman u 2023. godini na srpskom jeziku. Na samom početku promocije Matijević je objasnio upečatljivo ime ovog romana.

Powerlifting reprezentacija Crne Gore osvojila ZLATO u svim kategorijama na Evropskom prvenstvu

Nedjelja, 19.05.2024 | 20:01

Powerlifting reprezentacija Crne Gore, ostvarila je sjajan uspjeh na Evropskom prvenstvu koje je održano u Češkoj!

Smjenjivaće se KIŠA i SUNCE - Meteorolozi najavljuju ove TEMPERATURE za PONEDJELJAK

Nedjelja, 19.05.2024 | 15:07

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju za ponedjeljak najavljuju pretežno oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima. 

Ove VRSTE VOĆA se posebno preporučuju ljudima sa dijabetesom

Nedjelja, 19.05.2024 | 14:51

Dijagnostikovanje dijabetesa tipa 2 može biti zbunjujuće - odjednom postoje nova pravila ishrane kojih se pojedinac mora pridržavati kako bi svoje zdravstveno stanje držao pod kontrolom.

Herceg Novi: Kontrolisano loženje vatre na otvorenom samo do 1. JUNA

Nedjelja, 19.05.2024 | 14:43

Hercegnovska Služba zaštite i spašavanja spremna je za ovogodišnju požarnu sezonu, kadrovski i tehnički. Iako još nijesu počele vrućine i zabrana loženja vatre na otvorenom, pripadnici Službe zaštite i spasavanja tokom 24-časovnog dežurstva imaju, srećom, dosta manjih intervencija. Oni više nisu samo vagtrogasci, kao nekada.

ABA liga šalje delegata, ne osjeća se nadležnom zbog incidenta

Nedjelja, 19.05.2024 | 14:35

Rukovodstvo ABA lige upoznato je sa današnjim incidentom između košarkaša Partizana Džejmsa Nanelija i Crvene zvezde Stefana Lazarevića i poslalo je disciplinskog sudiju u Beograd, ali se ne osjeća nadležnim jer se incident dogodio van terena.

Sve više VOZILA u Crnoj Gori: Teretnjaka 20.472, motocikala 8,3 hiljada, a evo koliko ima PUTNIČKIH AUTOMOBILA

Nedjelja, 19.05.2024 | 14:24

Broj registrovanih drumskih motornih i priključnih vozila u 2023. godini iznosio je 285.257, što je za 6,9 odsto više nego u 2022. godini, kada je broj registrovanih drumskih motornih i priključnih vozila iznosio 266.747,objavila je Uprava za statistiku MONSTAT.

KK Crvena zvezda: Naneli FIZIČKI NAPAO Lazarevića

Nedjelja, 19.05.2024 | 14:14

Nemile scene pred večerašnji treći meč finala ABA lige – kako je saopšteno iz tabora Crvene zvezde, košarkaš Partizana Džejms Naneli je fizički napao Stefana Lazarevića. 

Astrolozi OTKRIVAJU - Žene rođene u ovim znakovima Zodijaka NISU ZA BRAK

Nedjelja, 19.05.2024 | 14:03

Astrolozi tvrde da žene u ova tri horoskopska znaka jako teško ostvaruju ljubavne veze jer im karakter ne dozvoljava da se predugo zadržavaju u nekoj zajednici.

Koliko je LJUDI POSJETILO baš SVE ZEMLJE SVIJETA?

Nedjelja, 19.05.2024 | 13:38

Nisam vidio baš sve, ali mi je na listi.

INCIDENT u Areni: Košarkaš Partizana pesnicom udario igrača Crvene zvezde

Nedjelja, 19.05.2024 | 13:16

Košarkaš Partizana Džejms Naneli udario je igrača Crvene zvezde Stefana Lazarevića pesnicom u glavu, prenosi Meridiansport.