Četvrtak, 09.05.2024 | 16:19
IZVOR: cdm.me

Živković: Mandić zbog FOTELJE ulazi u Vladu koju naziva antisrpskom, PES i ZBCG došli na politiku DPS-a

Predsjednik DPS-a Danijel Živković kazao je danas da će koalicija Za budućnost Crne Gore iz koje dolazi predsjednik Skupštine Andrija Mandić, ući u Vladu koju naziva antisrpskom. Živković je govorio danas na Prenijerskom satu o vanjskoj politici, i rekao da je Vlada Milojka Spajića sastavljena isključivo od političkih snaga koje nijesu glasale za članstvo u NATO. Ipak, dodao je su i PES i ZBCG došli na politiku DPS-a.




Foto: YouTube screenshot/ Skupština Crne Gore 

“Postavlja se pitanje imate li vi većinu među partnerima da zadržite Crnu Goru na postojećem vanjskopolitičkom kursu”, rekao je Živković Spajiću.

On tvrdi da iz dijela većine postoje mnogo drugačiji stavovi.

“Od strane ove većine imamo drugačije stavove – jedno je članstvo Kosova u SE, drugo je Rezolucija o genocidu u Srebrenici. Ako čujemo da postoji oštro protivljenje, pitanje je imate li vi uopšte većinu da ostanete na vanjskopolitičkom kursu koji je postavila vlast DPS-a”, upitao je.

Spajić je na to odgovorio kako je od 2014. godine svaka vlada bila na fonu stopostotne usklađenosti sa evropskom vanjskom, odbrambenom i bezbjednosnom politikom.

“Kapa dolje svim tim vladama. Ja sam to i u Briselu rekao. Ali do 2020, a možda i poslije, pogrešna je bila regionalna politika. Vama kada se kaže dobrosusjedski odnosi – u vašim glavama je samo BiH i Kosovo, ali imali ste užasne odnose sa Srbijom. Naravno, ne mijenjmo našu politiku i prema Sreberenici i Kosovu, ali ne želimo da bodemo prstom u oko nikoga. Želimo dobre odnose i sa Kosovom, ali i sa Srbijom”, dodao je.

Govorio je i o koaliciji Za budućnost Crne Gore.

“Vjerujem da politički predstavnici koalicije ZBCG neće biti oponenti deklarisanim ciljevima, jer su ih i sami potpisali”, naglasio je Spajić.

Živković je Spajiću kazao kako je i on deklarativno “stopostotno usaglašen sa politikom DPS-a”. Međutim, istakao je da Spajić u većini ima partije koje smatraju da je Kosovo “lažna država”.

“Recite kakav će biti stav Vlade povodom Rezolucije o genocidu u Srebrenici? Jer, upozorili su vas da ćete, glasajući za, zabiti nož u leđa Srbiji, da će to biti antirspska Vlada”, poručio je Živković.

Na to je odgorovorio predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

“Mi nijesmo u Vladi. Oni znaju naš stav, ali mi nijesmo u Vladi. Ona i njeni ministri treba da donesu odluku. Ali treba i da ukalkulišu da koalicija ZBCG ne podržava odluku kojom bi željela da nametne kolektivnu odgovornost srpskom narodu”, kazao je Mandić.

Najavio je da će se Vlada sjutra izjasniti o glasanju povodom Rezolucije, te da očekuje od SNP-a da bude protiv.

Živković mu je odgovorio da upravo ZBCG, sa podrškom svojih poslanika, stoji iza Vlade koja bi mogla glasati za Rezoluciju koju oni proglašavaju antisrpskom.

“Da se ne glasa za rezoluciju koju ste vi proglasili antisrpskom, vi ste to postavili kao okvir. I nije DPS pokrenuo to pitanje, nego Njemačka, uostalom tamo je bio Spajić pa se nadam da je to o nacionalizmu raspravio sa gospodinom Olafom Šolcom. Dakle, vi dajete podršku Spajiću da glasa za Rezoluciju koju Vi nazivate antisrpskom”, rekao je on Mandiću.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

"Nema znakova da je iko preživio pad helikoptera" - Potvrđena smrt predsjednika Irana

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 07:17

 "Nema znakova da je iko preživio pad helikoptera".

Spajić: Srbi i Bošnjaci treba da budu NAJBLIŽI i okrenu se ekonomiji i BOLJEM životnom standardu

Nedjelja, 19.05.2024 | 13:44

Premijer Milojko Spajić kazao je da amandmani na Prijedlog rezolucije UN o genocidu u Srebrenici na najbolji način prezentuju pomiriteljsku politiku Crne Gore.

Vuković: Predlog zakona o rezolucuji u Jasenovcu POVUĆI iz procedure

Nedjelja, 19.05.2024 | 12:29

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Ivan Vuković kazao je da premijer Milojko Spajić trulim političkim kompromisima pokušava da pacifikuje partnere - lidere koalicije "Za budućnost Crne Gore" Andriju Mandića i Milana Kneževića i pozvao je Vladu da utiče na povlačenje Prijedloga rezolucije o genocidu u Jasenovcu iz skupštinske procedure.

Poslanice Kluba PES: OSUĐUJEMO skandalozno ponašanje Stamatovića

Nedjelja, 19.05.2024 | 11:21

Osuđujemo skandalozno ponašanje profesora dr Aleksandra Stamatovića, koji je docent na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, tokom gostovanja na TV Adria u emisiji sa Irenom Tatar “Neki to vole vruće”, saopštile su poslanice Pokreta Evropa sad PES.

Vučić: "Odvratna igra i perfidni TRIK Crne Gore sa amandmanima"

Nedjelja, 19.05.2024 | 10:29

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da mu je "odvratna igra" sa crnogorskim amandmanima na Prijedlog rezolucije UN o genocidu u Srebrenici.

FOTO - Nikola Rokvić se javno obratio Ivanu Bosiljčiću: Hvala ti do vječnosti

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 11:01

Potez glumca oduševio pjevača!

Klikom do institucija: MJU napravio registar svih državnih organa

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 10:51

Ministarstvo javne uprave uspostavilo je Registar državnih organa i institucija www.organi.gov.me u saradnji sa UNDP-om, u ostvarivanju strateškog cilja - organizacija i rad javne uprave u funkciji potreba građana, koji se temelji na funkcionalnoj javnoj upravi s efikasnim nadzorom nad njenim radom i punom transparentnošću.

Novi film Selene Gomez izazvao oduševljenje u Kanu (VIDEO)

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 10:41

Španski mjuzikl Emilia Pérez dobio je najduže ovacije do sada na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu.

Bivši radnici "Košute" ne odustaju, i danas blokada na Kruševom zdrijelu

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 10:23

Bivši radnici cetinjske Košute ponovo će zaustaviti saobraćaj između Cetinja i Podgorice u mjestu Kruševo zdrijelo, a blokada će trajati od 11 do 15 sati.

Raspisan javni poziv za izradu idejnog rješenja BRZE SAOBRAĆAJNICE Danilovgrad – Nikšić

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 10:07

Monteput d.o.o. raspisao javni poziv za izradu idejnog rješenja brze saobraćajnice Danilovgrad – Nikšić, dužine ~ 31 km.

PROČITAJTE - Ove apoteke "Montefarma" biće dežurne za vrijeme praznika

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 09:14

Tokom Dana nezavisnosti dežuraće nekoliko apoteka Montefarma.

SUĐENO IM JE DA BUDU BOGATI: Znakovi koji imaju najveće šanse da imaju novčano blagostanje

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 08:55

Da li ste među ovim srećnicima?

Nevjerovatan uspjeh - Baby Lasagna ušao na UK Top 40 listu

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 08:35

Hrvatski predstavnik na Eurosongu Baby Lasagna pohvalio se na društvenoj mreži Instagram novim velikim dostignućem. Naime, njegova pjesma "Rim Tim Tagi Dim" ušla je na među top 40 hitova na britanskoj zvaničnoj listi.

Sedam sastojaka i 12 minuta pečenja - Pripremite MAFINE od kukuruznog brašna i kikiriki putera

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 08:34

Ako želite da spremite nešto novo predstavljamo vam recept za mafine od kukuruznog brašna sa slatkim puterom od kikirikija.

Biljna ishrana može biti puna proteina: Ovo su najbolje zamjene za meso

Ponedjeljak, 20.05.2024 | 08:21

Glavni mit i zabluda u vegetarijanskoj ishrani je da biljni proteini nisu toliko hranljivi i upotrebljivi kao oni životinjskog porijekla.