Subota, 11.05.2024 | 16:59
IZVOR: Kolektiv.me

Pekić: Građani Bara osjećaju i sve više će osjećati posljedice haotičnih aktivnosti vladajuće koalicije u Baru

Sujeta je slast za ego, a otrov za dušu. Dok sam čitao vaše sarkastično saopštenje pred očima su mi išle slike Maljevika, Možure, posječenih čempresa, Stare masline na umoru i ostalih simbola budvanizovanog Bara. Tek malo kasnije počeše da se ređaju i starije slike velikih kompanija kao što su jedinstvena Luka Bar, Primorka, Rumija trans, Izbor Bar itd. Građani Bara se ne sjećaju transparentnih javnih rasprava, tenderskih procedura, ekoloških studija ili studija izvodljivosti koje su dovele do ovih promašaja, ali osjećaju i sve više će osjećati posljedice haotičnih aktivnosti vladajuće koalicije, saopštio je u odgovoru na saopštenje barske vlasti predsjednik opštinskog odbora URA Bar Darko Pekić.




Foto: YouTube screenshot/Opstina Bar, arhiva

“U istom periodu prošle godine kada je Vlada Crne Gore, uz podršku američke ambasade u Crnoj Gori, potpisala memorandum o saradnji sa američkim kompanijama Opština Bar je potpisala memorandum o saradnji sa Eko Fondom. Dok ovo pišem neko u Crnoj Gori ili u svijetu potpisuje memorandum o saradnji, kazao je Pekić.

On je upitao da li to predstavlja signal za uzbunu?

“Memorandum iskazuje dobru volju potpisnika, a ugovor predstavlja obavezu dvije strane i mora se poštovati. Još 2007. godine u Prostornom planu područja posebne namjene za Morsko dobro prepoznato je da “kao alternativno rješenje se otvara mogućnost snabdijevanje iz tranzitnog gasovoda i gradnja terminala LNG (tečnog prirodnog gasa) u Baru, ali su ta rješenja uslovljena izgradnjom regionalnih pravaca gasifikacije Jugoistočne Evrope”. Prepoznaje ga i Prostorni plan posebne namjene za Obalno područje Crne Gore iz 2018. godine”, ističe Pekić.

Kako je naveo, i ranije se razmišljalo o ovoj ideji ali se nije odmaklo dalje od dobre volje što u suštini jeste memorandum o saradnji. Znajući da postoji interesovanje, a da tehnologije napreduju brzinom svjetlosti, sada je trenutak da konsultujemo stručna lica.

“Tri najznačajnije tačke na koje treba da se fokusira studija izvodljivosti inovacionog projekta su: stanje tržišta, operacioni zahtjevi i zahtjevi tržišta, odnosno bitno je da se sagleda “zdravlje” tržišta, dostupne tehnologije, proizvodni kapaciteti i prepoznatljivost proizvoda. Na taj način bismo znali tačno šta Bar dobija od ovog projekta. Da li su to nova radna mjesta, ulaganja investitora u infrastrukturu, društvenu odgovornost, dovođenje kompanija koje obavljaju komplementarne poslove u Slobodnoj zoni Luke Bar, nešto drugo ili korist od ove investicije ima samo investitor? Međutim, jasno nam je da predstavnici vladajuće koalicije žele da se bave populizmom i, kao u slučaju amonijum nitrata prošlog ljeta, organizuju lov na vještice umjesto konstruktivne diskusije i rješenja koja bi dala jasnu sliku da li je LNG terminal Baru potreban ili ne”, zaključio je Pekić.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

DPS: Imamo 40 odsto osvojenih glasova

Nedjelja, 02.06.2024 | 21:02

Nosilac liste DPS-a Dejan Ivanović kazao je za TVCG da je ta lista osvojila 40 posto glasova na današnjim izborima.

ZATVORENA birališta u Andrijevici - Do 20 sati glasalo 71,61 odsto građana

Nedjelja, 02.06.2024 | 20:18

U Andrijevici su se danas održali izbori na kojima je učestvovalo sedam izbornih lista.

ANKETA: Da li će BICIKLISTIČKE PATROLE u PG biti EFIKASNE protiv NEPROPISNOG PARKIRANJA?

Nedjelja, 02.06.2024 | 15:07

Glasajte u našoj novoj anketi!

Živković: Bijelo Polje će OSTATI bastion snage državotvorne politike i grad lokomotiva razvoja sjevera Crne Gore

Nedjelja, 02.06.2024 | 15:00

Predsjednik Demokratske partije socijalista, Danijel Živković, otvorio je opštinsku izbornu konferenciju DPS Bijelo Polje, na kojoj su birani članovi opštinskog odbora.

FORMIRANA radna grupa za izradu predloga Pravilnika za ostvarivanje prava na materijalno obezbeđenje, dodatka za njegu i pomoć, ličnu invalidninu…

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:54

Ministarstvo rada i socijalnog staranja formiralo je radnu grupu za izradu predloga Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o medicinskim indikacijama za ostvarivanje prava na materijalno obezbeđenje, dodatka za njegu i pomoć, ličnu invalidninu i naknadu zarade za rad sa polovinom punog radnog vremena.

Za samo par minuta RIJEŠITE se MASTILA sa odjeće - Jedan sastojak iz kuće je ključan

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:38

Otkrijte trikove za uklanjanje mastila sa tkanine uz pokoji sastojak koji već imate kod kuće!

Ovo voće ŠTITI SRCE i može uticati NA SAN

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:24

Bogate antioksidansima i hranljivim sastojcima, trešnje nam mogu pomoći da bolje spavamo i ublaže bolove kod gihta i artritisa. Upravo im je sezona, te bi valjalo što više da ih iskoristimo.

U Mojkovcu sjutra DAN ŽALOSTI

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:48

Odlukom predsjednika Opštine Mojkovac treći jun biće proglašen za Dan žalosti povodom smrtno stradalih članova porodice Vujičić u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 1. juna.

Crna Gora - Najviše se ODLAZI iz ovih gradova, u 17 opština NEGATIVAN prirodni priraštaj

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:44

Prema podacima Uprave za statistiku MONSTAT stanovništvo Ctne Gore najviše napušta Zetu, Bijelo Polje, Nikšić i Pljevlja.

Ministarstvo pravde: Na zahtjev tužilaca DRŽAVNI ORGANI moraju ODGOVORITI u roku od osam dana

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:38

Ministarstvo pravde Crne Gore usvojilo je prijedlog državnih tužilaca Jovana Vukotića i Maje Janković po kojem su državni organi u obavezi da odgovore na njihove zahtjeve u roku od osam dana. Ti prijedlozi dostavljeni su tokom trajanja javne rasprave o Predlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu koji je organizovalo Ministarstvo pravde.