Petak, 17.05.2024 | 11:21
IZVOR: RTCG

Mićović: Tražićemo uvođenje posebnog krivičnog djela za napade na nosioce pravosudnih funkcija

Crnogorski advokati okupili su se ispred osnovnih sudova u opštinama zbog napada na kolegu Aleksandra Simonovića. 




Foto: Kolektiv.me, arhiva

“Na način što će se ispred svih osnovnih sudova u Crnoj Gori u 10:00 časova okupiti advokati u znak solidarnosti i protesta zbog nemilog događaja u zgradi Osnovnog suda u Beranama, kada je fizički napadnut naš kolega Aleksandar Simonović, od strane 2 lica, kojom prilikom je zadobio tešku tjelesnu povredu u vidu frakture vilične kosti”, piše u saopštenju koje potpisuje predsjednik Advokatske komore Danilo Mićović.

Mićović je najavio da će pokrenuti inicijativu za izmjene i dopune Zakona i tražiti od nadležnih državnih organa da se u Krivični zakonik uvede posebno krivično djelo koje će se odnositi na napade na advokate, izvršitelje, notare, vještake i sudstvo i sankcionisati takva ponašanja.

On se zahvalio svim kolegama, predstavnicima Notarske komore Advokstake komore i Udruženja vještaka Crne Gore koji su došli danas ispred Osnovnog suda.

“Nažalost, dogodio se napad u Osnovnom sudu u Beranama, gdje je naš kolega zadobio teške tjelesne povrede. To nije prvi put da se dešava, bilo je i ranije incidenata. Advokatska komora je prinuđena da reaguje na ovaj način iz više razloga. Advokatura je profesija koja pojedincu pruža pravnu zaštitu, bez nje nema pravne države. Napad na advokata kao pojedinca i advokaturu je zapravo i napad na državu. Ovo je početak mjera i radnji koje će Advokatska komora preduzeti da preventivno djeluje, da ubuduće ne dolazi do izvršenja ovakvih krivičnih djela", rekao je Mićović.

Drugi razloga za današnje okupljanje je, kako je objasnio, podizanje svijesti pojedinaca koji misle da mogu da na ovaj način rješavaju stvari i pravdu uzimaju u svoje ruke.

Predsjednik Notarske komore Darko Ćurić kazao je da su ispred ove organizacije i svih crnogorskih notara došli da pruže podršku ovoj opravdanoj manifestaciji nezadovoljstva i zabrinutosti advokata u obavljanju svoje profesije.

”Nedavni napad na kolegu advokata u Osnovnom sudu u Beranama kada je zadobio teške tjelesne povrede, nedavni napad na koleginicu notarku na Cetinju, koja je takođe bila ugrožena u obavljanju svoje profesionalne djelatnosti, još jedan napad na koleginicu o kojem, po njenoj izričitoj želji i zahtjevu, nismo obavještavali javnost, pokazuje da su ovakva ponašanja sve učestalija i da predstavlju veliku društvenu opasnost i direktno ugrožavaju i utiču ne samo na fizički integritet notara, nego i obavljanju njihove djelatnosti, naravno i advokata i izvršitelje. Time se utiče na ostvarivanje pravne sigurnosti građana u Crnoj Gori", istakao je Ćurić.

Načini na koji su izvršena ova djela, u Beranama kada je više osoba napalo jednu osobu, na Cetinju kad je žena napadnuta nezaštićena u svojoj kancelariji, prema njegovim riječima, pokazuju da kod počinioca ovakvih djela ne samo da nema nikakvog čojstva, no nema ni junaštva.

”Vidi se da je moral kod takvih izvršilaca u velikom padu, što nažalost govori da se u budućnosti mogu očekivati još gora ponašanja", ocijenio je Ćurić.

Zahtijevaju od svih nadležnih državnih organa da preduzmu sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi zaštitili rad svih pravosudnih profesija u Crnoj Gori.

”Posebno se pridružujemo incijativi Advokatske komore Crne Gore da se u Krivičnom zakoniku inkriminše protivpravno ponašanje koje se manifestuje u napadima na notare, advokate i sve druge pripadnike pravosudne profesije“, rekao je Ćurić.

Predsjednik Udruženja vještaka Marko Lakić kazao je da ne postoji nijedan dan da ne prođe bez verbalnog napada, ističući da su jednom vještaku nedavno zapaljeni auto i kuća.

”Država nije reagovala. Znamo dobro da je zakonom nemoguće održati bilo koji sudski postupak bez prisustva advokata i veliki broj, preko 90 odsto, bez angažovanja sudskih vještaka. Preko 90 odsto sudskih presuda se temelji na nalaze sudskih vještaka. U skoro svim sudskim presudama imamo dvije strane, vještak uvijek postupa u skladu sa pravilima struke i nauke i uvijek je očekivano da će jedna od te dvije strane biti nezadovoljna. Jer za koju god stranu da vještak donese mišljenje, jedna će biti zadovoljna, a druga neće. I onda se neredovno dešava da vještake napadaju kao kolege advokate, notare i izvršitelje", naglasio je Lakić.

On je istakao da se tome mora stati na kraj adekvatnim kaznama.

"Znamo da kazna koju predviđa sud je kazna za jednog učinioca, ali mnogo veći efekat ima kao preventivu, da sve buduće potencijalne počinoce napada na nosioce pravosudnih funkcija. Ukoliko ovaj i slični slučajevi ne budu adekvatno kažnjeni i počinilac ne bude prizvan pravu i zakonu, to će ohrabriti sve ostale da to urade. Ukoliko se desi da ovaj počinilac bude adekvatno kažnjen, ovakvih slučajeva će biti sve manje u narednom periodu", poručio je Lakić.

Advokati su se okupili i u Nikšiću.

Ovom skupu pridružili su se notari i izvršitelji Crne Gore.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

DPS: Imamo 40 odsto osvojenih glasova

Nedjelja, 02.06.2024 | 21:02

Nosilac liste DPS-a Dejan Ivanović kazao je za TVCG da je ta lista osvojila 40 posto glasova na današnjim izborima.

ZATVORENA birališta u Andrijevici - Do 20 sati glasalo 71,61 odsto građana

Nedjelja, 02.06.2024 | 20:18

U Andrijevici su se danas održali izbori na kojima je učestvovalo sedam izbornih lista.

ANKETA: Da li će BICIKLISTIČKE PATROLE u PG biti EFIKASNE protiv NEPROPISNOG PARKIRANJA?

Nedjelja, 02.06.2024 | 15:07

Glasajte u našoj novoj anketi!

Živković: Bijelo Polje će OSTATI bastion snage državotvorne politike i grad lokomotiva razvoja sjevera Crne Gore

Nedjelja, 02.06.2024 | 15:00

Predsjednik Demokratske partije socijalista, Danijel Živković, otvorio je opštinsku izbornu konferenciju DPS Bijelo Polje, na kojoj su birani članovi opštinskog odbora.

FORMIRANA radna grupa za izradu predloga Pravilnika za ostvarivanje prava na materijalno obezbeđenje, dodatka za njegu i pomoć, ličnu invalidninu…

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:54

Ministarstvo rada i socijalnog staranja formiralo je radnu grupu za izradu predloga Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o medicinskim indikacijama za ostvarivanje prava na materijalno obezbeđenje, dodatka za njegu i pomoć, ličnu invalidninu i naknadu zarade za rad sa polovinom punog radnog vremena.

Za samo par minuta RIJEŠITE se MASTILA sa odjeće - Jedan sastojak iz kuće je ključan

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:38

Otkrijte trikove za uklanjanje mastila sa tkanine uz pokoji sastojak koji već imate kod kuće!

Ovo voće ŠTITI SRCE i može uticati NA SAN

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:24

Bogate antioksidansima i hranljivim sastojcima, trešnje nam mogu pomoći da bolje spavamo i ublaže bolove kod gihta i artritisa. Upravo im je sezona, te bi valjalo što više da ih iskoristimo.

U Mojkovcu sjutra DAN ŽALOSTI

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:48

Odlukom predsjednika Opštine Mojkovac treći jun biće proglašen za Dan žalosti povodom smrtno stradalih članova porodice Vujičić u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 1. juna.

Crna Gora - Najviše se ODLAZI iz ovih gradova, u 17 opština NEGATIVAN prirodni priraštaj

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:44

Prema podacima Uprave za statistiku MONSTAT stanovništvo Ctne Gore najviše napušta Zetu, Bijelo Polje, Nikšić i Pljevlja.

Ministarstvo pravde: Na zahtjev tužilaca DRŽAVNI ORGANI moraju ODGOVORITI u roku od osam dana

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:38

Ministarstvo pravde Crne Gore usvojilo je prijedlog državnih tužilaca Jovana Vukotića i Maje Janković po kojem su državni organi u obavezi da odgovore na njihove zahtjeve u roku od osam dana. Ti prijedlozi dostavljeni su tokom trajanja javne rasprave o Predlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu koji je organizovalo Ministarstvo pravde.