Ponedjeljak, 20.05.2024 | 11:51
IZVOR: N1

Zabrinjavajuće: Djevojčice mlađe od 12 godina sve češće koriste kozmetičke proizvode za zrelu kožu

Društvene mreže, posebno "Tik-tok", preplavljene su viralnim-sadržajima koji svjedoče o sve većoj opsesiji djevojčica, čak i onih mlađih od 12 godina, njegom kože i kozmetičkim proizvodima. Poput iskusnih starijih influenserki, one iz svojih kupatila i soba demonstriraju kako nanositi serume, kreme i maske, koristiti pilinge i njegovati kožu. Ova nova pojava već je preimenovana u “kozmetikoreksiju”, a izaziva zabrinutost i roditelja i stručnjaka.

 

 




Foto: Ilustracija, Pixabay

Još uvijek ne postoje precizni i potkrpljeni podaci, ali opšti je utisak da je generacija Alfa (rođena nakon 2010. godine) opsjednuta ljepotom i njegom mnogo više nego što su to bili prethodni naraštaji u tom životnom dobu. Psiholozi smatraju da nema ničega lošeg u igranju šminkom, ali da opasnost leži u pokušaju dostizanja idealne i nedostižne ljepote, čime svaki neuspjeh u tome dovodi do osjećaja niže vrijednosti.

A šta kažu dermatolozi, kada zaista treba početi sa njegom?

"Ukoliko pitate bilo kog dermatologa kada započeti sa njegom kože, odgovor će biti - od rođenja", kaže dr Sonja Denić i dodaje:

"U tom ranom periodu odabraćemo preparate koji hidriraju, njeguju i štite nježnu bebinu kožu od iritacija i osipa. Kako dijete odrasta tako se i mijenjaju potrebe kože".

Kako ukazuje, u periodu adolescencije dolazi do hormonskih promjena u tijelu i pojačane aktivnosti lojnih žlijezda što rezultira intenzivnijim lučenjem sebuma i vrlo često pojavom akni. Zato je savjet da se sa njegom počne u uzrastu između 10. i 12. godine.

"Rutina u njezi lica djevojčica i dječaka treba da bude redovna, prilagođena uzrastu i krajnje jednostavna: blagi čistač, hidratantna krema i krema sa zaštitnim faktorom. Najvažniji korak u njezi bilo koje kože, naročito tinejdžerske, jeste umivanje. Lice treba da se čisti svakodnevno - ujutro i uveče kako bi se uklonila nataložena prljavština, sebum i znoj, a koji mogu da dovedu do pojave akni", savjetuje dr Denić.

Problem novog trenda među djevojčicama leži i u tome što “protagonisti” njihovih video-klipova nisu samo sapuni, maske i sjajevi šarenih pakovanja i zabavne upotrebe, već i ozbiljniji kozmetički proizvodi poput retinola i vitamina C namijenjeni zrelijoj koži.

"Briga o koži od malih nogu je veoma važna, ali djevojčicama uzrasta od 10 do 12 godina koje su sad jako aktivne na društvenim mrežama i često opsjednute kozmetikom, treba objasniti da upotreba proizvoda koji nisu namijenjeni njihovom uzrastu, može donijeti više štete nego koristi. Isto važi i za lošu kombinaciju različitih proizvoda ili njihovu pretjeranu upotrebu. Kreme, serumi i maske sa anti-age efektom nikako nisu namijenjeni mladoj koži jer mogu dovesti do ozbiljnih iritacija", kaže dr Denić i dalje preporučuje:

"Ukoliko roditelji sami ne mogu da odaberu adekvatne proizvode, savjetujem da se obrate dermatologu koji će ih posavjetovati u odabiru kvalitetnih preparata shodno potrebama i tipu kože djeteta. Takođe, objasniće djetetu važnost individualne njege kao i to da nema potrebe da posjeduje i koristi svaki proizvod koji vidi na "TikToku" ili "Instagramu".

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

DPS: Imamo 40 odsto osvojenih glasova

Nedjelja, 02.06.2024 | 21:02

Nosilac liste DPS-a Dejan Ivanović kazao je za TVCG da je ta lista osvojila 40 posto glasova na današnjim izborima.

ZATVORENA birališta u Andrijevici - Do 20 sati glasalo 71,61 odsto građana

Nedjelja, 02.06.2024 | 20:18

U Andrijevici su se danas održali izbori na kojima je učestvovalo sedam izbornih lista.

ANKETA: Da li će BICIKLISTIČKE PATROLE u PG biti EFIKASNE protiv NEPROPISNOG PARKIRANJA?

Nedjelja, 02.06.2024 | 15:07

Glasajte u našoj novoj anketi!

Živković: Bijelo Polje će OSTATI bastion snage državotvorne politike i grad lokomotiva razvoja sjevera Crne Gore

Nedjelja, 02.06.2024 | 15:00

Predsjednik Demokratske partije socijalista, Danijel Živković, otvorio je opštinsku izbornu konferenciju DPS Bijelo Polje, na kojoj su birani članovi opštinskog odbora.

FORMIRANA radna grupa za izradu predloga Pravilnika za ostvarivanje prava na materijalno obezbeđenje, dodatka za njegu i pomoć, ličnu invalidninu…

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:54

Ministarstvo rada i socijalnog staranja formiralo je radnu grupu za izradu predloga Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o medicinskim indikacijama za ostvarivanje prava na materijalno obezbeđenje, dodatka za njegu i pomoć, ličnu invalidninu i naknadu zarade za rad sa polovinom punog radnog vremena.

Za samo par minuta RIJEŠITE se MASTILA sa odjeće - Jedan sastojak iz kuće je ključan

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:38

Otkrijte trikove za uklanjanje mastila sa tkanine uz pokoji sastojak koji već imate kod kuće!

Ovo voće ŠTITI SRCE i može uticati NA SAN

Nedjelja, 02.06.2024 | 14:24

Bogate antioksidansima i hranljivim sastojcima, trešnje nam mogu pomoći da bolje spavamo i ublaže bolove kod gihta i artritisa. Upravo im je sezona, te bi valjalo što više da ih iskoristimo.

U Mojkovcu sjutra DAN ŽALOSTI

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:48

Odlukom predsjednika Opštine Mojkovac treći jun biće proglašen za Dan žalosti povodom smrtno stradalih članova porodice Vujičić u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 1. juna.

Crna Gora - Najviše se ODLAZI iz ovih gradova, u 17 opština NEGATIVAN prirodni priraštaj

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:44

Prema podacima Uprave za statistiku MONSTAT stanovništvo Ctne Gore najviše napušta Zetu, Bijelo Polje, Nikšić i Pljevlja.

Ministarstvo pravde: Na zahtjev tužilaca DRŽAVNI ORGANI moraju ODGOVORITI u roku od osam dana

Nedjelja, 02.06.2024 | 13:38

Ministarstvo pravde Crne Gore usvojilo je prijedlog državnih tužilaca Jovana Vukotića i Maje Janković po kojem su državni organi u obavezi da odgovore na njihove zahtjeve u roku od osam dana. Ti prijedlozi dostavljeni su tokom trajanja javne rasprave o Predlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilaštvu koji je organizovalo Ministarstvo pravde.