Srijeda, 11.10.2017 | 14:07
IZVOR: cdm.me

PORODILJE imaju posebne uslove u ZIKS-u: Evo koliko je BEBA rođeno za proteklih PET godina

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pored svakodnevnih priča zatvorenika i zatvorenica, često se može čuti i plač beba, čije majke su privremeno dom zamijenile zatvorskim zidinama, zbog izvršenja krivičnih djela.

Foto: cdm.me/magicmum.com

Zakon je obezbijedio da se sankcije koje se odnose na zatvorenice trdunice i porodilje ne odražavaju na novorođenčad, pa tako u svakom trenu mogu biti u naručju majke.

Čuvari crnogorskog zatvora pored čuvanja reda i mira, imaju još jednu obavezu-čuvanje najmlađih stanovnika-beba. U ZIKS-u, u proteklih pet godina, dvije zatvorenice porodile su se u Kliničkom centru Crne Gore. Po rođenju, bebe odlaze zajedno sa majkama iza zidina zatvora, i tamo se nastavlja njihovo odgajanje.

Evropska zatvorska pravila propisuju da djeca mogu da ostanu u zatvoru sa roditeljem ako je to u najboljem interesu djeteta.

Iz Kabineta ministra pravde Zorana Pažina rekli su za CdM da su uslovi za trudnice u skladu sa zakonom koji je propisan za njih, te da ova dva navedena slučaja zatvorenica porodilja nijesu imali žalbi na uslove nakon porođaja i boravljenja novorođenčadi u ZIKS-u.

“U okviru ženskog odjeljenja KPD Podgorica nalazi se prostorija koja je namijenjena i opremljena svim potrebnim sadržajem za smještaj majke i novorođenog djeteta. Takođe, ZIKS obezbjeđuje svu potrebnu opremu za bebu”, kazala je za CdM samostalna savjetnica u Kabinetu ministra pravde, Đina Popović.

Trudnice/porodilje imaju posebne uslove u ZIKS-u koji se odnose na odgajanje bebe, ishranu, posjete, ljekare i sve ono što je neophodo da odrastanje novorođenčadi bude kao što bi bilo  izvan zatvora.

Ishrana zatvorenika u ZIKS-a regulisana je Pravilnikom o tablicama ishrane, koje su primjerene njihovoj starosnoj dobi, zdravlju, kao i vjerskim i kulturnim potrebama, pa tako i trudnice/porodilje.

“Zatvorenice trudnice ili porodilje imaju pravo na ishranu koju preporuči zatvorski ljekar. Zatvorenici porodilji uz koju je novorođenče, obezbjeđuju se posebni uslovi za potrebnu njegu, kao i uslovi za odgajanje djeteta, za šta uslove propisuje organ državne uprave nadležan za poslove rada i socijalnog staranja, uz saglasnost organa državne uprave nadležnog za poslove zdravlja”, rekla je Popović u razgovoru za CdM.

Takođe, trudnice i porodilje u zatvoru imaju posebne uslove za posjete koje su vezane za članove njihovih porodica.

“Zakonom o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti i Pravilnikom o kućnom redu za izvršenje kazni zatvora, propisano je da članovi uže porodice mogu posjetiti zatvorenicu dva puta mjesečno u sklopu redovnih posjeta, a suprug i djeca i u sklopu jedne porodične posjete, u prostorijama koje su posebno namijenjene za tu priliku, u trajanju od tri sata. Takođe, ovo pravo se može ostvariti i u sklopu vanredne posjete”, istakla je Popović.

Zdravstvena služba ZIKS-a svakodnevno je na raspolaganju svim zatvorenicima, pa samim tim i zatvorenicama trudnicama/porodiljama.

Izvor: www.cdm.me

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

U ZAGRLJAJU druge: Bred Pit u vezi sa jednom od NAJPOŽELJNIJIH dama u Holivudu?

Četvrtak, 14.12.2017 | 16:03

Nova ljubav na pomolu?

NEPOZNATA strana života slavnog fudbalera: Spasio brata iz PAKLA DROGE

Četvrtak, 14.12.2017 | 15:33

O životu Kristijana Ronalda čini se da se sve zna.

CEDIS: Palo preko 130 STUBOVA

Četvrtak, 14.12.2017 | 15:10

Kombinacija po mrežu izuzetno nepovoljnih meteo-uslova (težak, vlažan snijeg i obledica), koji su aktuelni ove sedmice, izazvali su oštećenja na djelovima mreže sa koje se napaja seoski kraj  opština Pljevlja, Šavnik i Žabljak, saopšteno je iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CEDIS).

BOJAN DUBLJEVIĆ: Radonjić je imao ključnu ulogu u mom razvoju

Četvrtak, 14.12.2017 | 14:46

Centar crnogorske košarkaške reprezentacije i španske Valensije, Bojan Dubljević, kazao je da je Dejan Radonjić, sa kojim je sarađivao u Budućnosti i reprezentaciji, imao ključnu ulogu u njegovom razvoju.

KIC: Promocija “Cjelokupnih djela Marka Miljanova Popovića u sedam knjiga”

Četvrtak, 14.12.2017 | 14:29

Promocija “Cjelokupnih djela Marka Miljanova Popovića u sedam knjiga” biće organizovana u subotu, 16.decembra u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomovič” od 18 sati.

NIKAKO IH NE IGNORIŠITE: Ovo je pet znakova hroničnog umora

Četvrtak, 14.12.2017 | 14:14

Ako su vaše tijelo ili um izloženi i najmanjem naporu, osjećate se potpuno izmoždeno.

KOTOR: Pronađena mrtva MORSKA KORNJAČA

Četvrtak, 14.12.2017 | 13:38

Leš mlađe jedinke glavate kornjače (Caretta caretta) u poodmaklom stadijumu raspadanja pronađen je na plaži u Glavatima u Kotoru, a razlog uginuća nije jasno vidljiv.

ZDRAVSTVENI PROBLEMI: Edita Aradinović mora na operaciju

Četvrtak, 14.12.2017 | 13:21

Jedna od popularnijih mladih pjevačica nije se ni nadala da će morati da napravi pauzu sa nastupima i svoju karijeru stavi po strani i to zbog zdravstvenih problema. Edita Aradinović mora hitno na operaciju.

BRANILI SE ĆUTANJEM: Beranci uhvaćeni sa oko 40kg skanka

Četvrtak, 14.12.2017 | 12:51

Nebojša Vasilijević(36) i Nino Jašarević (26) zadržani zbog sumnji u nedozvoljeno držanje i stavljanje u promet droga...

SJAJNI TRIKOVI ZA DAME: Skinite lak bez acetona!

Četvrtak, 14.12.2017 | 12:30

Ukoliko nemate aceton pri ruci, a neophodno je da skinete lak za nokte, možete iskoristiti alternativna sredstva - dezodorans u spreju, lak za kosu, parfem, ili stviti novi sloj laka.