Srijeda, 10.01.2018 | 13:37
IZVOR: PR Centar

ISTRAŽIVANJE pokazalo: Đukanović i Bečić imaju NAJVEĆU PODRŠKU za predsjednika CG

Najveći broj crnogorskih građana smatra da su lideri Demokratske partije socijalista (DPS) i Demokratske Crne Gore, Milo Đukanović i Aleksa Bečić, najbolji kandidati na predstojećim predsjedničkim izborima, pokazalo je istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM).

Foto: Facebook/Demokratska partija socijalista Crne Gore

Ta organizacija prezentovala je danas istraživanje Političko javno mnjenje Crne Gore koje je sprovedeno od 10. do 27. decembra prošle godine, a u kojem je učestvovalo 1.004 ispitanika.

Izvršna direktorica CEDEM-a Milena Bešić, kazala je da najveći broj građana ocenjuje da su Đukanović i Bećić najbolji kandidati na predsjedničkim izborima.

„Da je Milo Đukanović najbolji kandidat na predsjedničkim izborima smatra 39,7 odsto građana, Aleksa Bečić 30,1 odsto, Milica Pejanović Đurišić 25,9 odsto, Duško Marković 25,5 odsto, Dritan Abazović 19 odsto“, istakla je Bešić u PR Centru.

Prema njenim riječima, na pitanje ukoliko bi opozicija na predsjedničkim izborima imala zajedničkog kandidata, a vladajuća koalicija kandidovala Mila Đukanovića 34,3 odsto građana odgovorilo je da bi glasalo za Đukanovića, a za jedinstvenog kandidata opozicije (koji nije imenovan) 28,8 odsto, dok 20,8 odsto građana ne bi glasalo, a 16,1 odsto nije sigurno.

„Istraživanje je pokazalo i da glasači opozicije snažnom većinom podržavaju zajedničkog kandidata“, kazala je Bešić.

Na pitanje da li Crna Gora treba da bude članica Evropske unije (EU), Bešić je rekla da 62,2 odsto građana smatra da treba, dok 21,4 odsto smatra da ne treba.

„Zanimljivo je da je, u odnosu na jun prošle godine, povećan stepen podrške članstva u EU sa 56,1 odsto na 62,2 odsto“, istakla je Bešić.

Govoreći o podršci članstvu NATO-u, Bešić je kazala da se bilježi porast podrške i da podrška onih koji su za taj vojni savez iznosi 42,5 odsto, a 38,8 odsto je onih koji smatraju da Crna Gora ne treba da bude članica tog saveza, a stav nema 18,7 odsto ispitanih.

„Može se tumačiti da je prijem Crne Gore u NATO povećao nivo podrške pristupanja Alijansi, i da je zabilježen do sad najveći procenat podrške tom vojnom savezu“, navela je Bešić.

Ona je kazala da je i dalje veći broj građana koji smatraju da Crna Gora ide pogrešnim putem, njih 37,2 odsto, u odnosu na one koji smatraju da se Crna Gora kreće pravim putem, njih 33,7 odsto.

„U odnosu na jun, u porastu je broj građana koji smatraju da Crna Gora ide pravim putem“, pojasnila je Bešić.

Ona je kazala da je u odnosu na jun zadovoljstvo radom Vlade u porastu sa 28,3 odsto na 33,8 odsto.

„Kada je u pitanju povjerenje u institucije, obrazovni sistem uživa najveće povjerenje građana sa 53,2 odsto, dok Crnogorska pravoslavna crkva ima najmanje sa 23,4 odsto. U odnosu na jun 2017, povjerenje u sve institucije, osim Srpske pravoslavne crkve, je u porastu“, navela je Bešić.

Prema njenim riječima, kumulativno veće je povjerenje u političke institucije danas kada iznosi 40,6 odsto nego što je to bio slučaj u junu 2017, kada je taj procenat iznosio 34,2 odsto.

„Građani su, na skali od jedan do pet ocijenjivali političare, a najveću ocjenu dobio je Filip Vujanović sa ocjenom 2,88, nakon njega slijedi Milo Đukanović sa ocjenom 2,75 i Aleksa Bečić sa ocjenom 2,52“, navela je Bešić.

Kada je u pitanju ocjena rada ministastva, ministarstva sporta i prosvjete su najbolje ocijenjena.

„Da Ministarstvo sporta radi veoma i uglavnom dobro smatra 47,9 odsto građana, Ministarstvo prosvjete 42,4 odsto, a nakon njih slijede Ministastvo poljoprivrede i ruralnog razvoja sa 39,9 odsto i Ministarstvo održivog razvoja i turizma sa 39,6 odsto“, navela je Bešić.

Kada je u pitanju rejting partija, najveću podršku, kao u ranijem istraživanju, uživa Demokratska partija socijalista sa 39,9 odsto, dok nakon nje slijede Demokrate sa 21,3 odsto i Demokratski front (DF) sa 13 odsto.

„Bitno je naglasiti da Demokrate i DF bilježe rast podrške u odnosu na jun“, istakla je Bešić.

Ona je kazala da su građane pitali šta misle da li je DPS na nedavno održanim lokalnim izborima koristila veliki broj nedozvoljenih radnji, kako tvrdi opozicija.

„Veći je broj građana koji smatraju da je DPS pobijedio na lokalnim izborima koristeći nedozvoljene metode, njih 41 odsto,  u odnosu na one koji smatraju da je pobjeda bila poštena 27,6 odsto, dok 31,5 odsto građana nema stav o tom pitanju“, navela je Bešić.

Istraživanje je pokazalo da pristalice opozicije „ogromnom većinom“ smatraju da je DPS pobijedio na lokalnim izborima koristeći nedozvoljena sredstva.

„Na pitanje da li je bojkot parlamenta opravdan, u odnosu na jun prošle godine, smanjen je broj građana koji smatraju da je bojkot opravdan“, kazala je Bešić.

Ona je rekla da najveću podršku bojkotu parlamenta pružaju glasači Demos-a sa 67,9 odsto, DF-a sa 66,7 odsto i SNP-a sa 58,8 odsto.

„Upitani šta misle o najavi DF-a da se vrati u Parlament, najveći broj građana nema stav o tom pitanju, njih 56,2 odsto, da je dobra odluka smatra 28 odsto građana, dok da je pogrešna odluka smatra njih 15,9 odsto. Istraživanje je pokazalo i da su glasači opozicije veoma podijeljeni kada je reč o povratku DF-a u Parlament“, rekla je Bešić.

Ona je kazala da je istraživanje pokazalo da se u spoljnoj politici Crna Gora, po mišjenju građana, najviše treba da oslanja EU 34,3 odsto, nakon čega slijede Sjedinjene Američke Države sa 21,5 odsto odsto i Rusiju sa 20,1 odsto.

„Sa izuzetkom Građanskog pokreta URA i SDP-a, opozicioni glasači smatraju da se Crna Gora uglavnom treba oslanjati na Rusiju“, navela je Bešić.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Knežević otišao u ZATVOR: Ako neko vidi Đukanovića, neka mu prenese da ću tražiti krevet za njega

Utorak, 20.03.2018 | 11:34

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević, koji je osuđen na četiri mjeseca zatvora zbog napada na policajca tokom protesta 2015. godine, danas se dobrovoljno javio na prijavnicu Zavoda za izdržavanje krivičnih sankcija radi izdržavanja kazne.

ODLUČENO: Milo Đukanović kandidat DPS-a

Ponedjeljak, 19.03.2018 | 17:26

Predsjednički izbori će biti 15. aprila i treći su od sticanja nezavisnosti Crne Gore.

FALSIFIKOVANJE POTPISA: Evo koliko prijava građana je evidentirano u CDT-u

Utorak, 13.03.2018 | 15:20

Centru za demokratsku tranziciju (CDT) je stiglo nekoliko stotina prijava građana koji sumnjaju da su njihovi podaci zloupotrijebljeni za podršku predsjedničkim kandidatima.

IZBORI: Ako podržite više kandidata, slijedi kazna do 2.000 EURA!

Utorak, 13.03.2018 | 08:10

Veb aplikacija potpisi.dik.co.me, putem koje ukucavanjem svog matičnog broja građani mogu da provjere da li su njihovi lični podaci zloupotrijebljeni za podršku nekom od predsjedničkih kandidata, dostupna je od juče popodne.

ZAKON O FINANSIRANJU POLITIČKIH PARTIJA: Evo koliko novca je izdvojeno za predsjedničku kampanju

Nedjelja, 11.03.2018 | 08:13

Za finansiranje kampanje uoči predsjedničkih izbora biće izdvojeno oko 1.400.000 eura. To je, po Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, 0,07 odsto tekućeg budžeta za ovu godinu.

PROBAJTE GA: Ovaj SOK liječi sve BOLOVE u TIJELU!

Utorak, 20.03.2018 | 21:43

Neke vrste bola u nozi mogu imati veze sa problemima u donjem djelu kičme. Loša cirkulacija može biti i razlog za bol u nozi.

ANKETA: Da li ste već uplatili LJETOVANJE?

Utorak, 20.03.2018 | 21:25

Lijepo vrijeme provedeno u društvu nama dragih ljudi, savršen je način za stvaranje novih uspomena, ali i sjajan predah od svakodnevnih obaveza.

TAKO SE TO RADI: Mijenjali kilometražu na automobilima, dobili 37 godina zatvora!

Utorak, 20.03.2018 | 21:18

Njemac Johan Grim uhapšen je 2008. jer je sa 42 saradnika manipulisao sa kilometrašom na više od 300 polovnih vozila u Španiji.

OBJAVILA FOTOGRAFIJU NA INSTAGRAMU: Nataša Bekvalac pokazala Katju!

Utorak, 20.03.2018 | 21:10

Pjevačica Nataša Bekvalac (37) je prije nešto manje od mjesec dana na svijet donijela ćerku kojoj je dala ime Katja.

STRUČNJACI UOČILI: Nije lako biti singl!

Utorak, 20.03.2018 | 20:47

Stručnjaci uočavaju da singl ljudi upražnjavaju tzv. maratonsko izlaženje na sastanke.

PRIZNALA: Katarina Grujić otkrila šta nikada ne bi OPROSTILA svom izabraniku!

Utorak, 20.03.2018 | 20:30

Popularna pjevačica Katarina Grujić već duže vrijeme uživa u romansi sa svojim izabranikom Kostom Obradovićem.

NOVO NAUČNO OTKRIĆE: Pomoću slike oka otkrijte rizik od srčanog oboljenja

Utorak, 20.03.2018 | 20:08

Istraživači su koristili bazu od 150 slika mrežnjače čiji su vlasnici doživjeli napad u narednih pet godina od slikanja. Kada su pred program stavili jednu od tih slika u paru sa slikom mrežnjače zdravog čoveka, on je uspjevao da pogodi koji će doživjeti kardiovaskularno oboljenje sa 70 odsto preciznosti.

PRIRODNI DRAGULJ: U "MORU SMRTI" niko ne može da POTONE!

Utorak, 20.03.2018 | 20:04

Nazivaju ga "morem smrti", ove niko ne može da potone, a još mnogo toga o ovom mjestu ne znate.

SKANDAL SA CURENJEM INFORMACIJA: Fejsbuk izgubio više od 36 milijardi dolara!

Utorak, 20.03.2018 | 19:53

Problemi „Fejsbuka“ zbog skandala sa curenjem ličnih podataka više od 50 miliona korisnika uplašili su investitore, što je uzrokovalo oštar pad cijene akcija.

OTKRIVENO: Samsung Galaxy S9+ košta manje od 400 dolara?

Utorak, 20.03.2018 | 19:34

Kompanija TechInsights analizirala je koliko južnokorejski Samsung koštaju njegovi flegšip modeli telefona Galaxy S9 i S9+, koji su u prodaju pušteni krajem februara.