Petak, 26.01.2018 | 12:33
IZVOR: PR Centar

Blažić kandidat na PREDSJEDNIČKIM izborima

Profesor Đorđije Blažić najavio je danas da će se kandidovati na predstojećim predsjedničkim izborima, da bi, kako je rekao, pomogao uspostavljanju pravne, a ne private države, državnih, a ne partijskih institucija.

Foto: PR Centar

On je, na pres konferenciji, kazao da njegovi napori da opozicija ima jednog kandidata nisu dali očekivani rezultat i da je zbog toga, kako je rekao, prihvatio inicijativu velikog broja građana da se kandiduje na predsjedničkim izborima, kako bi “kroz učešće u izbornom procesu pružio sve od sebe za jednu svjetliju budućnost Crne Gore”.

“Ovo je je moja profesionalna odgovornost i obaveza, prije svega, prema velikom broju građana, koji su se zalagali za moju kandidaturu prethodnih nekoliko mjeseci. To je moja obaveza prema generacijama koje dolaze i kao čovjeka i kao pedagoga”, poručio je Blažić.

Prema njegovim riječima, crnogorsko društvo se danas nalazi pred egzistencijalnom opasnošću, zbog, kako je rekao, masovnog iseljavanja najproduktivnijeg i najkreativnijeg dijela stanovništva.

„Upravo zato, kandidujem se danas da bih pomogao konačnom uspostavljanju, prije svega, otetog ustavnog suverenitete građanima Crne Gore, pravne, a ne privatne države, državnih, a ne partijskih institucija, slobodnog društva, vladavine prava, pravičnosti i jednakosti građana. Kandidujem se zbog svih nas slobodnih građana, koji vjerujemo da država postoji zbog građana, a ne građani zbog države“, naveo je Blažić.

On je poručio da se kandiduje i da bi građani shvatili da je važno „šta znamo, a ne koga znamo“.

„Raditi u jednoj od najljepših zemalja Evrope, i roditi se u jednoj od najljepših zemalja Evrope, treba da bude privilegija, a ne zla kob i usud“, ocijenio je Blažić.

On smatra da prevazilaženje svih devijantnih pojava u crnogorskom društvu i državi može otpočeti samo vraćanjem digniteta institucije predsjednika države.

„Predsjednika, koji će kao zaštitnik građanskih prava i sloboda preduzeti odlučne korake protiv partitokratije, korupcije i nepotizma, koji uništavaju naš društveni, politički i ekonomski sistem. Potreban je predsjednik koji će insistirati na potpunoj slobodi i depolitizaciji danas ugroženih medija, koji rade pod pritiscima, prijetnjama i ucjenama i koji će zahtjevati vraćanje dostojanstva i potpunog poštovanja autonomije univerziteta“, naveo je Blažić.

Foto: PR Centar

Prema njegovim riječima, svaka institucija u Crnoj Gori mora biti bastion slobode, pravde, pravičnosti, koja, kako je rekao, neće vršiti funkciju vlasti.

„Već će biti arena demokratije, dijaloga, tolerancije u kojima će građani ostvarivati svoja prava i institucije sistema moraju biti vrlo jasno postavljene na usluzi građanima, a ne građanin da bude podanik institucija, kao što nažalost imamo ovih 27 godina“, poručio je Blažić.

Kao predsjednik Crne Gore, insistirao bi, kako je rekao, da Crna Gora u svim međunarodnim forumima bude subjekat, a ne objekat međunarodne politike.

„I da koristi svoj glas unutar evropskih i evroatlantskih integracija zarad zaštite interesa mira i bezbjednosti u regionu i Evropi“, kazao je Blažić.

On je naveo da će kao vanstranački kandidat biti odgovoran isključivo građanima, koji će mu, kako je rekao dati puni legitimitet.

„Ali ne legitimitet da ispunjavam jednu protokolarnu funkciju, već da reformišem društvo i naciju u cjelini. Ne da neupitno prihvatam dekrete vladajuće većine, već da zaštitim interese građana od razularene partijske samovolje. Ne da dozvolim donošenje zakona za pojedince i interesne grupe, već da koristim prava suspenzivnog veta“, ocijenio je Blažić.

Nijedan lični, grupni ili bilo koji drugi interes, kako je rekao, ne može biti iznad nacionalnog, odnosno javnog interesa.

„Suviše smo mala država i narod da možemo da živimo u podjelama. Moramo intenzivno, naporno raditi na pomirenju naše zejedničke domovine. Jer više nemamo ni pravo, ni luksuz da pravimo i ponavljamo greške, koje su skupo koštale generacije naše omladine“, smatra Blažić.

On je studentima i pripadnicima mlađih generacija poručio da ne budu pasivni posmatrači društvenih zbivanja.

„Budite aktivni sudionici, i kreatori svoje svijetle budućnosti, jer ona sama neće doći. Moraćemo se zajednički boriti sa svim ostalim progresivnim društvenim grupacijama, za slobodu koju smo zaslužili“, zaključio je Blažić.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

NAUČNICI OTKRILI: Evo zbog čega ALKOHOL izaziva agresivnost!

Subota, 24.02.2018 | 21:35

Poznato je da alkohol često izaziva agresivnost. Kako bi utvrdili zašto do toga dolazi, naučnici su riješili da u novo istraživanje uključe i skeniranje mozga.

PRONAĐEN DNEVNIK BUDUĆE PRINCEZE: " Sate sam provodila u krevetu sa parčetom hljeba i malo vina"

Subota, 24.02.2018 | 21:05

Prije izvjesnog vremena se na internetu pojavio blog u kojem misteriozna glumica piše o lošim iskustvima koje je doživjela u prošlosti. Kasnije se ispostavilo i pretpostavlja se da je riječ o Megan Markl.

IMATE OVU VERZIJU? Windows 10 dobija opciju koja će vam ubrzati kompjuter!

Subota, 24.02.2018 | 20:47

Pojedini vlasnici Windows dobiće novu opciju koja će im znatno ubrzati rad na kompjuteru.

PRAVI SREĆNIK: Bosanac prvo dobio PET miliona EURA, a sada "ogrebao" 50.000 maraka!

Subota, 24.02.2018 | 20:28

U jednom kafiću u italijanskom gradu Vareseu kupio je srećku za 20 eura i osvojio 5 miliona.

ULAŽE ŽALBU: Severina neće da DIJELI starateljstvo nad sinom!

Subota, 24.02.2018 | 19:27

Pjevačica smatra da za dijete nije dobro da nedjelju dana bude kod nje, a nedjelju dana kod oca Milana Popovića.

ŽELITE DA SMRŠATE? Ovo dodajte KOKICAMA za ljepši UKUS!

Subota, 24.02.2018 | 19:07

Isprobajte!

VIKTORIJA BEKAM PRIZNALA: "Nikad ne PEREM farmerke"

Subota, 24.02.2018 | 18:19

Ako stavljate svoje farmerke u mašinu, zajedno sa drugom garderobom, moguće je da pravite veliku grešku.

KAKO SE IZGOVARA LJUBAV? Upoznajte jezik na kom to NAJROMANTIČNIJE zvuči!

Subota, 24.02.2018 | 18:07

Lingvisti su proglasili francuski izgovor riječi ljubav za najromantičniji, za njim je italijanski, dok je na dnu ljestvice japanski izgovor riječi „volim te”.

OGROMNO OTKRIĆE: Ove antičke piramide do sada još niste vidjeli!

Subota, 24.02.2018 | 17:55

Iako piramide danas predstavljaju sinonim za Egipat, brojne drevne civilizacije gradile su slične arhitektonske strukture kako bi odale poštu svojim preminulima.

OPASNO PO ŽIVOT: Svakog časa može da se pokrene i UBIJE MILIONE LJUDI!

Subota, 24.02.2018 | 17:43

Posljednja prava, velika erupcija zabilježena je 1631. godine, kad je poginulo 6.000 ljudi.