Petak, 08.06.2018 | 15:16
IZVOR: yumama.com

AUTORITATIVAN ILI PERMISIVAN: Otkrijte kakav ste roditelj i kako to utiče na vašu djecu

Način na koji se roditelji ophode prema djetetu i komuniciraju sa njim i osobama iz okoline, u velikoj mjeri oblikuje ličnost djeteta.

Foto: shutterstock

Osnovna odgovornost svakog roditelja je da djetetu obezbijedi osnovne potrebe, kao što su dom, hrana i odjeća. Međutim, roditelji nisu odgovorni samo za ove osnovne potrebe, već imaju važan uticaj na cjelokupan rast i razvoj djeteta, prenosi yumama.

U nastavku su opisani najzastupljeniji stilovi roditeljstva i kako svaki pojedinačno oblikuje ličnost djeteta u budućnosti.

Roditeljski stilovi

Roditeljski stil koji praktikujete utiče na to kako će se dijete ponašati prema vama i prema ljudima iz okruženja.

Autoritativni roditelji su zahtjevni i postavljaju djetetu stroga pravila ali u isto vrijeme pružaju djetetu dovoljno topline i nježnosti. Poštuju mišljenje djeteta, tu su da saslušaju kako se dijete osjeća, i na taj način ga uče da je njegovo mišljenje važno. Djeca takvih roditelja postaju ljudi koji imaju sampouzdanje, koji su odgovorni i sigurni u sebe. Autoritarni roditelji su strogi, zahtjevni, žele da kontolišu dijete, a ne pružaju djetetu pažnju i emocionalnu toplinu i nemaju razumijevanje za dječije potrebe, što dovodi do toga da djeca takvih roditelja u budućnosti budu zavisne ličnosti, nesigurna u sebe i povučena, a mogu biti i agresivna.

Permisivan stil roditeljstva dozvoljava djetetu da samo donosi odluke, pruža djetetu nježnost i veliku ljubav, podršku i emocionlanu toplinu ali ono što ovom stilu nedostaje je postavljanje jasnih granica kada je ponašanja u pitanju. Takva djeca su često nesigurna u sebe, impulsivna, nesnalažljiva, sklona agresiji ako van podičnog okruženja naiđu na neodobravanje, na primjer od strane vršnjaka.

Indiferentan roditeljski stil uključuje nezainteresovanost roditelja za dijete, nemaju kontrolu nad dječijim ponašanjem i ne postavljaju djetetu jasne granice. Takva djeca su neposlušna, nesigurna, neprijateljski nastrojena, sklona delikventnom ponašanju.

Da li nas djeca imitiraju?

Način na koji komunicirate sa drugima i kako se ponašate u različitim situacijama, je najbolji primjer koji dajete djetetu. Ako ste smireni, spremni da pomognete i istrajni u namjerama, djeca to usvajaju kao primarni način ponašanja u budućnosti. Takođe usvajaju ponašenje i roditelja koji su neiskreni, lijeni, koji brzo planu. Mentalni poremećaji roditelja takođe oblikuju ponašanje djeteta, na primjer depresija se veoma često srijeće kod djece koja imaju bar jednog roditelja koji boluje od te bolesti.

Koliko je važna porodična atmosfera?

Vaši odnosi sa članovima uže i šire porodice utiču na način na koji će se vaše dijete ponašati prema drugima. Na primjer, dijete se može osjećati napušteno i bijesno zbog razvoda koji nije sproveden tako da ne utiče ne djecu. Razvod koji ima najbolji efekat na dijete je prijateljski razvod, koji se zasniva na kompromisima, i koji uključuje zajedničko starateljstvo.

Koliko ste potrebni djetetu?

Zainteresovanost roditelja za uspjeh djeteta istovremeno garantuje uspjeh. Dijete koje je prepušteno samo sebi postiže znatno manje od djeteta koje ima potpunu podršku roditelja. Neki stručnjaci navode da podrška roditelja čak dva puta više doprinosi akademskom uspjehu djeteta nego socioekonomski status. Svakom djetetu treba podrška i ohrabrenje da bi napredovalo u životu, a ako roditelj zauzme pasivan stav, to može da ima negativne posljedice.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Fudbalska SENZACIJA: Milan poslao ponudu, Ibrahimović je RAZMATRA?

Utorak, 16.10.2018 | 18:52

Ibrahimović je bio član Milana u periodu od 2010-2012. godine kada je zabilježio 42 gola iz 61 nastupa.

VIDEO: Još jedna sjajna IMITACIJA Vladimira Kovačevića: Kad Aca Lukas progovori o Ani Nikolić to izgleda OVAKO

Utorak, 16.10.2018 | 18:43

Mladi glumac Vladimir Kovačević još jednom je oduševio svojom imitacijom.

Zbog ovih fotografija cijeli svijet PLAČE: Mlada nije dočekala da svom dragom kaže SUDBONOSNO "DA"

Utorak, 16.10.2018 | 18:23

Fotografije Džesike Padžet u vjenčanici na grobu svog supruga govore više od hiljadu riječi.

Produžen PRITVOR Zmajeviću: Već jednom pobjegao sa PSIHIJATRIJE

Utorak, 16.10.2018 | 18:11

Nikšićaninu Vladu Zmajeviću (49), kojem se pred specijalnim odjeljenjem podgoričkog Višeg suda sudi za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, produžen je pritvor zbog opasnosti od bjekstva i naročito teških okolnosti pod kojima je zločin izvršen.

FOTO: Bijonse u NEOBIČNOJ, ali PRESKUPOJ haljini: Za ovaj novac bi se kupio ODLIČAN AUTO, plus da vam ostane!

Utorak, 16.10.2018 | 17:58

Na posljednjem nastupu pjevačica je nosila haljinu nevjerovatne vrijednosti.

NEVIĐENA kazna za poznatu automobilsku kompaniju: Audi mora da plati 800 MILIONA eura!

Utorak, 16.10.2018 | 17:55

Državno tužilaštvo u Minhenu odredilo je novčanu kaznu u visini od 800 miliona eura koju će automobilska kompanija Audi platiti zbog kršenja zakona u vezi sa manipulisanjem izduvnih gasova u dizel motorima svojih automobila.

Naučnici otišli KORAK DALJE: Razvili sistem koji će prepoznavati ĆELIJE RAKA u 99 odsto slučajeva

Utorak, 16.10.2018 | 17:34

Sistem "dubokog" učenja, koji je razvijen u Googleovoj AI laboratoriji pronašao je novu primjenu u medicini. Ovoga puta ljekari i naučnici ovaj sistem mogu da koriste za patološke analize i dijagnostiku karcinoma dojke koji se proširio s primarnog žarišta na obližnje limfne čvorove.

Po cijeli dan "visite" na DRUŠTVENIM mrežama? Zbog ovih ŠEST razloga to ne treba da radite

Utorak, 16.10.2018 | 17:04

Masovno smo postali zavisni od upotrebe društvenih mreža i one sve više utiču na naš život i zdravlje.

Kakav GEST: Voljenom klubu poklonio 2,5 MILIONA DOLARA i oduševio naciju!

Utorak, 16.10.2018 | 16:58

Njuels old bojs je klub iz Rosarija, grada u kome je rođen Leo Mesi.

Nije svejedno ŠTA i KADA jedete: Koliko je kojoj hrani potrebno da se SVARI?

Utorak, 16.10.2018 | 16:53

Uopšteno govoreći, neka hrana će kroz vas proći brzo, dok će druga neko vrijeme lutati u vašem digestivnom sistemu.