Subota, 18.08.2018 | 10:47
IZVOR: Kolektiv.me

Ksenija Petrović Njegoš: Velika crnogorska princeza koja je IZGORJELA ZA DOMOVINOM

Princeza Ksenija Petrović Njegoš rođena je na Cetinju 22. aprila 1881. godine.

Foto: Wikipedia.org 

Bila je deseto dijete i osma kćerka crnogorskog knjaza Nikole i knjaginje Milene Petrović Njegoš. 

Kumovao joj je tek krunisani ruski car Aleksandar III. Međutim, to kumstvo joj nije dalo privilegiju da se, kao starije sestre, školuje u institutu u Smoljnom.

Naime, baš u to vrijeme desio se mučan incident sa knjaginjicom Jelenom na ruskom dvoru, pa je odlučeno da, umjesto odlaska u Rusiju, Ksenija nastavi obrazovanje na Cetinju. 

Foto: Pinterest.com

“VJEČITA UDAVAČA EVROPE”

Njeni savremenici doživljavali su je kao izuzetno obrazovanu, dostojanstvenu, principijelnu, karakternu i odvažnu osobu.

Ona sama koristila je svaku priliku da otputuje u inostranstvo da bi usvaršavala jezike.

Princeza Ksenija se, uprkos rijetkoj ljepoti i velikom broju udvarača, nikada nije udala.

Za brak sa rođenom sestrom italijanske kraljice Jelene Savojske i velikih ruskih vojvotkinja Romanovih, prema nekim zapisima, bili su zainteresovani mnogi ugledni kraljevići tog doba.

Tadašnje novine pisale su da su njeni prosci, između ostalih, bili: srpski kralj Aleksandar Obrenović, grčki prinčevi Nikola, Đorđe i Andrej, te bugarski car Ferdinand.

Što se tiče kralja Aleksandra, prema nekim izvorima, knjaginjica Ksenija je smatrala da je on “neugledan”, pa su priče o mogućem braku brzo nestale, a on se oženio Dragom Mašin.

Možda najlepša kćerka kralja Nikole na kraju je svojom voljom ostala neudata.

Priče o vječitoj udavači, princezi Kseniji od Crne Gore, čule su se u cijeloj tadašnjoj Evropi.

Foto: Pinterest.com

Bilo je to pomalo čudno, posebno za ono vrijeme, i posebno u svijetlu činjenice da se crnogorska dinastija, upravo zahvaljujući kćerkama, orodila sa mnogim kraljevskim porodicama Evrope: srpskom - Zorka je bila supruga kralja Petra Prvog Karađorđevića; italijanskom - kraljica Jelena udata za Vitoria Emanuela Trećeg od Savoje; ruskom - knjaginjice Milica i Stane bile su udate za ruske velike knjaževe Petra i Nikolaja Nikolajeviča Romanova; bugarskom - princeza Ana udata za kneza Franca Josifa od Batenberga, čiji brat Aleksandar je bio bugarski vladar.

Ipak, istorijski izvori navode da za osobu Ksenijinog karaktera i duhovne snage, takav izbor nije bio nimalo čudan.

Od devet Nikolinih kćeri, ambiciozni otac nije uspio da „dobro udomi“ samo Vjeru, a princeza Ksenija je sama odabrala samoću, odbivši prosce nekoliko puta.

Foto: Pinterest.com

ZA RAZLIKU OD SESTARA, NIJE IMALA LAGODAN ŽIVOT

Ksenija nije imala lagodan život, kakav su imale njene sestre na evropskim dvorovima, okružene bogatstvom, sjajem i luksuzom.

Za razliku od njih, Ksenija je sa ostatkom porodice napustila Crnu Goru 1916. godine, otišla u Francusku, a potom u Italiju, i u tim zemljama dijelila tešku sudbinu svog oca, majke i sestre Vjere.

Sve vrijeme je bila uz oca, do njegove smrti u februaru 1921. godine. U to doba bila je njegova desna ruka, glavni politički savjetnik, najsavjesniji sekretar i stub crnogorske monarhije u egzilu.

Ono što je bilo karakteristično za nju bio je ogroman patriotizam i učešće u unutrašnjoj i spoljnoj politici države, što se ne može reći za ostalu djecu kralja Nikole, posebno sinove koji nisu imali talenat, a ni volju da se bave tim poslom.

Za razliku od njih, Ksenija je znala zadiviti protivnike kada se raspravljalo o pitanju Crne Gore.

Kralju je bilo izuzetno stalo do kćerkinog mišljenja, toliko da joj je često prepuštao donošenje važnih državnih odluka.

Kakva je Ksenija bila u očevim očima, dovoljno govori podatak da ju je zvao “Velika”.

Ksenija je svim silama nastojala da očuva ugled i čast porodice i otadžbine, iako su uslovi za to bili više nego nepovoljni. Bila je hrabra, snažna i odlučna da uradi sve što je u njenoj moći da spasi što se spasiti može.

A ponekad se činilo da je sve uzaludno i da izlaza nema...

Posebno teško joj je padalo stanje njenog oca, kralja Nikole, koji je, po odlasku iz Crne Gore, kopnio i propadao iz dana u dan. 

Uprkos svemu, dostojanstveno i ponosno je podnosila siromaštvo u koje je zapala, o čemu svjedoče njena brojna pisma, memoari, arhivska građa i novinski članci.

Foto: Montenegrina.net

PRVA U MNOGIM STVARIMA

Politika i borba za domovinu nije bila njena jedina preokupacija. 

Ksenija je ostala upamćena i kao prva žena koja je vozila automobil na Balkanu i prva princeza koja se bavila fotografijom.

Knjaginjica je strastveno voljela fotografisanje, a fotoaparat je uvijek bio uz nju. 

Te fotografije prikazuju motive iz crnogorskog života u vrijeme Ksenijine mladosti, prije izgnanstva u Francusku 1916. godine.

One su važni istorijski dokumenti, prava dragocjenost koja prikazuje Crnu Goru s početka 20. vijeka, a pored toga, oslikavaju i život i tragediju princeze, njene porodice i države koja je tada nestala sa svjetske mape.

Osim toga, knjaginjica je pisala i memoare.

U vrijeme rata, na dvoru je obavljala mnoge tehničke, dnevne poslove, jer joj nije bilo teško da „zasuče rukave“ zarad opšte koristi.

Nakon rata je „nosila vodu“ u raznim humanitarnim društvima pomažući narod u Crnoj Gori, izbjeglice, djecu, zarobljenike…

Vjerovatno je ovu sklonost ka dobročinstvu naslijedila od majke, kraljice Milene.

Foto: Wikipedia.org

POSLJEDNJI DANI I SMRT

Kako je nemaština postajala sve veća, princeza Ksenija se nije libila ni da obavlja daktilografske poslove u jednoj fabrici.

Uprkos teškoj finansijskoj situaciji u kojoj se našla, nije pristajala na kompromise i nije prihvatala nadoknade koje joj je nudila vlast u Kraljevini SHS, a kasnije SFRJ.

Te pokušaje poravnanja je tretirala kao „otkupninu“ za crnogorsku državu, krunu i imovinu porodice Petrović Njegoš. Čast i dostojanstvo joj nisu dozvoljavali da pristane na njih.

Princeza Ksenija preminula je 9. marta 1960. godine u Parizu, u 80. godini.

Umrla je sa željom da se vrati u Crnu Goru, u velikoj patnji i nemaštini nakon 44-godišnjeg egzila.

Sahranjena je u Ruskoj pravoslavnoj crkvi u Kanu, pored sestara Milice i Stane i njihovih muževa, ruskih knjaževa Nikole i Petra Nikolajeviča Romanova.

Njeni zemni ostaci prenešeni su 1989. godine na Cetinje, zajedno sa ostacima njenih roditelja i sahranjeni u dvorskoj crkvi na Ćipuru.

OVJEKOVJEČENA PREDSTAVOM

U režiji Radmile Vojvodić, u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju, 10. februara 1994. godine, premijerno je izvedena sada već čuvena predstava “Princeza Ksenija od Crne Gore”.

Foto: Cnp.me

Akcenat u predstavi stavljen je na patnju koju je porodica Petrović Njegoš proživljavala u izgnanstvu, a posebno na ono što je Ksenija osjećala, mislila i radila u takvim uslovima. 

Oni koji su prisustvovali ovom događaju nisu mogli da sakriju emocije, pa su suze bile vidljive na mnogim licima.

Knjaginjicu u mlađim danima igrala je crnogorska glumica Varja Đukić, dok je ulogu ostarjele princeze Ksenije “Velike” Petrović Njegoš maestralno odigrala legendarna jugoslovenska glumica, pokojna Mira Stupica.

Marija RADINOVIĆ

KOMENTARI (4)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Leo
18.08.2018 13:10

Bravo za ovaj tekst.

19 0
Princ
18.08.2018 13:31

A dosadiste više sa ovim princezama

3 24
Usedelica
18.08.2018 13:32

Kolko ih je ima nije moga svaku udomit, morala je bit neka I usiđeluca

2 14
O377
18.08.2018 18:08

Svaka cast za ovaj tekst. Gledala sam ovu sjajnu predstavu mislim da je i ekranizovana.

6 0

Planirate da UVEZETE vozilo u CG? Ova nova pravila MORATE ZNATI!

Ponedjeljak, 24.09.2018 | 11:40

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je izradilo izmjene i dopune Pravilnika o tehničkim zahtjevima za vozila koja se uvoze ili prvi put stavljaju na tržište u Crnoj Gori, u dijelu bezbjednosno - tehničkih zahtjeva i uslova za vozila tj., definisanja minimalne granične vrijednosti u pogledu izduvne emisije i nivoa buke za nova i upotrebljivana motorna vozila.

Crnogorski LAS VEGAS: Mladenci iz cijelog svijeta dolaze baš u ovaj GRAD da se VJENČAJU

Ponedjeljak, 24.09.2018 | 12:13

Od početka godine zaključno sa 20. septembrom u Budvi je sklopljena 175 brakova, više od trećine ove brojke bili su inostrani parovi, a Budva godinama unazad nosi epitet crnogorskog Las Vegasa, prenosi RTV Budva.

TRAGEDIJA: Beranac PREMINUO nakon što mu je mješalica za tijesto ZAHVATILA RUKU

Ponedjeljak, 24.09.2018 | 13:28

Vlasnik pekare u pripremi Beranac, Ljubiša Premović (38) preminuo je nakon teške povrede koju je zadobio na poslu.

BOMBA u centru Bara bila namijenjena Đuroviću: Evo koliko osoba je UHAPŠENO, a za koliko se TRAGA

Ponedjeljak, 24.09.2018 | 11:50

Eksplozivna naprava koja je krajem avgusta deaktivirana na glavnoj saobraćajnici u Baru, bila je namijenjena Jovanu Đuroviću, saopštio je na današnjoj konferenciji pomoćnik direktora Uprave policije MUP-a za Sektor kriminalističke policije Enis Baković.

Turski mediji BRUJE o navodnoj vezi Emine Jahović sa turskim MILIONEROM: Sada imaju NOVE DETALJE

Ponedjeljak, 24.09.2018 | 12:45

Navodna tajna veza Emine Jahović i 18 godina starijeg Sadetina Sarana zapalila je javnost.

Zvijezde Sea Dance festivala oduševila publika i “scenografija od milion dolara”!

Utorak, 25.09.2018 | 11:15

Peti, jubilarni Sea Dance festival ispunio je sva očekivanja, a po reakcijama posjetilaca i izvođača ovo je bilo najbolje festivalsko izdanje do sada.

Otvoreno 43. izdanje festivala “Mojkovačka filmska jesen”

Utorak, 25.09.2018 | 11:10

U Mojkovcu je svečano otvoreno 43. izdanje festivala Mojkovačka filmska jesen, u organizaciji JU Centar za kulturu "Nenad Rakočević" Mojkovac.

VIDEO: KRETALA SE UNAZAD U ŠTIKLAMA: Dženifer Lopez pala na bini na zadnjicu!

Utorak, 25.09.2018 | 11:08

Američka pjevačica i glumica Dženifer Lopez (49) je u subotu na koncertu u Zapos teatru u Las Vegasu pala na bini na zadnjicu dok je izvodila pretposljednju pjesmu "Dance again".

Kirsi iz Finske UŽIVA u CG: Odlučila da OSTANE i razvija seoski turizam u ŠAVNIKU

Utorak, 25.09.2018 | 11:02

Pošćenje kod Šavnika je malo selo nadomak kanjona Nevidio. Već pet godina dom je finskoj državljanki Kirsi Hjuverinen koja je u Crnu Goru došla još 2006. kao ekspert za turizam pri Nacionalnoj turističkoj organizaciji.

PORODIČNA TRAGEDIJA poznate teniserke: Bivši muž UBIO njihovo dvoje djece, pa PRESUDIO sebi?

Utorak, 25.09.2018 | 10:55

Prije četiri dana Stefani Ris, bivša američka profesionalna teniserka primila je poziv od kog strahuje svaki roditelj. Njeno dvoje djece, Harison (15) i Šelbi (13) nisu se pojavili u školi.

LJUBAVNI HOROSKOP OTKRIVA: Jedan znak čeka savršen susret sa strancem

Utorak, 25.09.2018 | 10:51

Dnevni horoskop - opozicija Sunca i Meseca - ukazuje na pojačane tenzije, povišenu temperautru ali i radikalne promjene, piše Lovesensa. Da li je vrijeme za sudbinski susret ili za brzo razočarenje?

RADI SE NA OTKLANJANJU KVARA: Aparat za zračenje i dalje u kvaru

Utorak, 25.09.2018 | 10:32

Aparat za spoljašnje zračenje na Klinici za onkologiju u Kliničkom centru Crne Gore i dalje ne radi, ali kvar će ubrzo otkloniti. Iz te zdravstvene ustanove  su saopštili da su nabavili još jedan aparat, čija instalacija je u toku.

Operisan Bogdan Bogdanović, propušta start sezone

Utorak, 25.09.2018 | 10:00

Košarkaš Sakramento Kingsa Bogdan Bogdanović operisan je jutros u Njujorku, a prve prognoze kažu da će oporavak trajati ne duže od šest nedjelja.

TUMBAKOVIĆ I JOVETIĆ NISU IMALI DILEMU: Najbolji je Modrić

Utorak, 25.09.2018 | 09:39

Selektor i kapiten fudbalske reprezentacije Crne Gore, Ljubiša Tumbaković i Stevan Jovetić, u glasanju za nagradu FIFA za najboljeg igrača maksimalnih pet bodova dali su Luki Modriću.

VIDEO: SRAMAN POTEZ MMA BORCA: Nokautirao rivala, pa onda skočio na njega dok je onesviješćen ležao na podu!

Utorak, 25.09.2018 | 09:28

Amaterski MMA borac Austin Batra zaradio je diskvalifikaciju zbog sramnog poteza u oktagonu.