Subota, 18.08.2018 | 10:47
IZVOR: Kolektiv.me

Ksenija Petrović Njegoš: Velika crnogorska princeza koja je IZGORJELA ZA DOMOVINOM

Princeza Ksenija Petrović Njegoš rođena je na Cetinju 22. aprila 1881. godine.

Foto: Wikipedia.org 

Bila je deseto dijete i osma kćerka crnogorskog knjaza Nikole i knjaginje Milene Petrović Njegoš. 

Kumovao joj je tek krunisani ruski car Aleksandar III. Međutim, to kumstvo joj nije dalo privilegiju da se, kao starije sestre, školuje u institutu u Smoljnom.

Naime, baš u to vrijeme desio se mučan incident sa knjaginjicom Jelenom na ruskom dvoru, pa je odlučeno da, umjesto odlaska u Rusiju, Ksenija nastavi obrazovanje na Cetinju. 

Foto: Pinterest.com

“VJEČITA UDAVAČA EVROPE”

Njeni savremenici doživljavali su je kao izuzetno obrazovanu, dostojanstvenu, principijelnu, karakternu i odvažnu osobu.

Ona sama koristila je svaku priliku da otputuje u inostranstvo da bi usvaršavala jezike.

Princeza Ksenija se, uprkos rijetkoj ljepoti i velikom broju udvarača, nikada nije udala.

Za brak sa rođenom sestrom italijanske kraljice Jelene Savojske i velikih ruskih vojvotkinja Romanovih, prema nekim zapisima, bili su zainteresovani mnogi ugledni kraljevići tog doba.

Tadašnje novine pisale su da su njeni prosci, između ostalih, bili: srpski kralj Aleksandar Obrenović, grčki prinčevi Nikola, Đorđe i Andrej, te bugarski car Ferdinand.

Što se tiče kralja Aleksandra, prema nekim izvorima, knjaginjica Ksenija je smatrala da je on “neugledan”, pa su priče o mogućem braku brzo nestale, a on se oženio Dragom Mašin.

Možda najlepša kćerka kralja Nikole na kraju je svojom voljom ostala neudata.

Priče o vječitoj udavači, princezi Kseniji od Crne Gore, čule su se u cijeloj tadašnjoj Evropi.

Foto: Pinterest.com

Bilo je to pomalo čudno, posebno za ono vrijeme, i posebno u svijetlu činjenice da se crnogorska dinastija, upravo zahvaljujući kćerkama, orodila sa mnogim kraljevskim porodicama Evrope: srpskom - Zorka je bila supruga kralja Petra Prvog Karađorđevića; italijanskom - kraljica Jelena udata za Vitoria Emanuela Trećeg od Savoje; ruskom - knjaginjice Milica i Stane bile su udate za ruske velike knjaževe Petra i Nikolaja Nikolajeviča Romanova; bugarskom - princeza Ana udata za kneza Franca Josifa od Batenberga, čiji brat Aleksandar je bio bugarski vladar.

Ipak, istorijski izvori navode da za osobu Ksenijinog karaktera i duhovne snage, takav izbor nije bio nimalo čudan.

Od devet Nikolinih kćeri, ambiciozni otac nije uspio da „dobro udomi“ samo Vjeru, a princeza Ksenija je sama odabrala samoću, odbivši prosce nekoliko puta.

Foto: Pinterest.com

ZA RAZLIKU OD SESTARA, NIJE IMALA LAGODAN ŽIVOT

Ksenija nije imala lagodan život, kakav su imale njene sestre na evropskim dvorovima, okružene bogatstvom, sjajem i luksuzom.

Za razliku od njih, Ksenija je sa ostatkom porodice napustila Crnu Goru 1916. godine, otišla u Francusku, a potom u Italiju, i u tim zemljama dijelila tešku sudbinu svog oca, majke i sestre Vjere.

Sve vrijeme je bila uz oca, do njegove smrti u februaru 1921. godine. U to doba bila je njegova desna ruka, glavni politički savjetnik, najsavjesniji sekretar i stub crnogorske monarhije u egzilu.

Ono što je bilo karakteristično za nju bio je ogroman patriotizam i učešće u unutrašnjoj i spoljnoj politici države, što se ne može reći za ostalu djecu kralja Nikole, posebno sinove koji nisu imali talenat, a ni volju da se bave tim poslom.

Za razliku od njih, Ksenija je znala zadiviti protivnike kada se raspravljalo o pitanju Crne Gore.

Kralju je bilo izuzetno stalo do kćerkinog mišljenja, toliko da joj je često prepuštao donošenje važnih državnih odluka.

Kakva je Ksenija bila u očevim očima, dovoljno govori podatak da ju je zvao “Velika”.

Ksenija je svim silama nastojala da očuva ugled i čast porodice i otadžbine, iako su uslovi za to bili više nego nepovoljni. Bila je hrabra, snažna i odlučna da uradi sve što je u njenoj moći da spasi što se spasiti može.

A ponekad se činilo da je sve uzaludno i da izlaza nema...

Posebno teško joj je padalo stanje njenog oca, kralja Nikole, koji je, po odlasku iz Crne Gore, kopnio i propadao iz dana u dan. 

Uprkos svemu, dostojanstveno i ponosno je podnosila siromaštvo u koje je zapala, o čemu svjedoče njena brojna pisma, memoari, arhivska građa i novinski članci.

Foto: Montenegrina.net

PRVA U MNOGIM STVARIMA

Politika i borba za domovinu nije bila njena jedina preokupacija. 

Ksenija je ostala upamćena i kao prva žena koja je vozila automobil na Balkanu i prva princeza koja se bavila fotografijom.

Knjaginjica je strastveno voljela fotografisanje, a fotoaparat je uvijek bio uz nju. 

Te fotografije prikazuju motive iz crnogorskog života u vrijeme Ksenijine mladosti, prije izgnanstva u Francusku 1916. godine.

One su važni istorijski dokumenti, prava dragocjenost koja prikazuje Crnu Goru s početka 20. vijeka, a pored toga, oslikavaju i život i tragediju princeze, njene porodice i države koja je tada nestala sa svjetske mape.

Osim toga, knjaginjica je pisala i memoare.

U vrijeme rata, na dvoru je obavljala mnoge tehničke, dnevne poslove, jer joj nije bilo teško da „zasuče rukave“ zarad opšte koristi.

Nakon rata je „nosila vodu“ u raznim humanitarnim društvima pomažući narod u Crnoj Gori, izbjeglice, djecu, zarobljenike…

Vjerovatno je ovu sklonost ka dobročinstvu naslijedila od majke, kraljice Milene.

Foto: Wikipedia.org

POSLJEDNJI DANI I SMRT

Kako je nemaština postajala sve veća, princeza Ksenija se nije libila ni da obavlja daktilografske poslove u jednoj fabrici.

Uprkos teškoj finansijskoj situaciji u kojoj se našla, nije pristajala na kompromise i nije prihvatala nadoknade koje joj je nudila vlast u Kraljevini SHS, a kasnije SFRJ.

Te pokušaje poravnanja je tretirala kao „otkupninu“ za crnogorsku državu, krunu i imovinu porodice Petrović Njegoš. Čast i dostojanstvo joj nisu dozvoljavali da pristane na njih.

Princeza Ksenija preminula je 9. marta 1960. godine u Parizu, u 80. godini.

Umrla je sa željom da se vrati u Crnu Goru, u velikoj patnji i nemaštini nakon 44-godišnjeg egzila.

Sahranjena je u Ruskoj pravoslavnoj crkvi u Kanu, pored sestara Milice i Stane i njihovih muževa, ruskih knjaževa Nikole i Petra Nikolajeviča Romanova.

Njeni zemni ostaci prenešeni su 1989. godine na Cetinje, zajedno sa ostacima njenih roditelja i sahranjeni u dvorskoj crkvi na Ćipuru.

OVJEKOVJEČENA PREDSTAVOM

U režiji Radmile Vojvodić, u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju, 10. februara 1994. godine, premijerno je izvedena sada već čuvena predstava “Princeza Ksenija od Crne Gore”.

Foto: Cnp.me

Akcenat u predstavi stavljen je na patnju koju je porodica Petrović Njegoš proživljavala u izgnanstvu, a posebno na ono što je Ksenija osjećala, mislila i radila u takvim uslovima. 

Oni koji su prisustvovali ovom događaju nisu mogli da sakriju emocije, pa su suze bile vidljive na mnogim licima.

Knjaginjicu u mlađim danima igrala je crnogorska glumica Varja Đukić, dok je ulogu ostarjele princeze Ksenije “Velike” Petrović Njegoš maestralno odigrala legendarna jugoslovenska glumica, pokojna Mira Stupica.

Marija RADINOVIĆ

KOMENTARI (4)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Leo
18.08.2018 13:10

Bravo za ovaj tekst.

19 0
Princ
18.08.2018 13:31

A dosadiste više sa ovim princezama

3 24
Usedelica
18.08.2018 13:32

Kolko ih je ima nije moga svaku udomit, morala je bit neka I usiđeluca

2 14
O377
18.08.2018 18:08

Svaka cast za ovaj tekst. Gledala sam ovu sjajnu predstavu mislim da je i ekranizovana.

6 0

OSTALE VIJESTI

Kompanija H&M ponovo zaobišla CG: Evo u kojem gradu u regionu otvaraju ROBNU KUĆU

Petak, 16.11.2018 | 18:39

Svjetski poznata kompanija sa sjedištem u Švedskoj, H&M zvanično je potvrdila da će 2019. godine u BiH otvoriti svoju prvu prodavnicu.

Testiraj NIKE model za trčanje u ZIMSKIM USLOVIMA

Petak, 16.11.2018 | 15:50

Toplo ljeto i dugi dani su iza nas. Temperature u padu, oblaci, kiša i vjetar su neizostavan dio svakodnevnice. Ukoliko ipak uspiješ da se motivišeš i natjeraš da trčiš, uprkos vremenskim prilikama, bićeš ispunjen obnovljenom pozitivnom energijom, poboljšanom (unaprijeđenom) formom i snažnijim imunološkim sistemom.

NAPRAVILI POMETNJU U GRADU: Pijani rakuni UPLAŠILI prolaznike, policija morala da ih "HAPSI"!

Petak, 16.11.2018 | 15:06

Stanovnici Miltona u Zapadnoj Virdžiniji uplašili su se zbog rakuna, koji su nekoliko puta viđeni da se čudno ponašaju. Prva pomisao bila je bjesnilo. Ipak, ispostavilo se da je posrijedi nešto sasvim drugo.

Upoznajte suprugu KATARSKOG EMIRA: Ima sedam DOKTORATA, pet SINOVA i dvije KĆERI!

Petak, 16.11.2018 | 14:49

Uprkos tradicionalnom regionu, Mozah se pojavljuje u javnosti otkrivenog lica, doktor nauka je i bavi se politikom. Njena želja je da se Istok modernizuje i naporno na tome radi.

Nezaobilazna DESTINACIJA na LISTI PUTOVANJA: Otkrijte 10 zanimljivosti o ATINSKOM AKROPOLJU!

Petak, 16.11.2018 | 13:51

Vremenom su se iznjedrile mnoge zanimljivosti o Akropolju, a ovim putem vam predstavljamo 10 interesantnih činjenica o atinskom Akropolju za koje, vjerovatno, nijeste znali.

Priča sedmogodišnjeg dječaka RASTUŽILA REGION: U školi me zovu STRAŠILO, TUŽAN SAM

Petak, 16.11.2018 | 11:40

Ovaj dječak iz Bihaća zbog problema sa živcima na očnim kapcima ne vidi dobro.

Stižu pooštrene kazne za BAHATE VOZAČE: Za ove prekršaje slijedi ZATVOR, ZABRANA VOŽNJE ili čak kazna od 1.000 EURA!

Petak, 16.11.2018 | 10:48

„Podgoričanin vozio 200 km na sat“, „Baranin vozio 198 kilometara na sat“, „Vozio 185 na sat, oduzeta mu vozačka pa vozio 180 na sat“, „Novljanin vozio 210 km na sat“, „Mladić od 21 godinu kroz Gospoštinu vozio 199 kilometara na sat“, „Na putu Podgorica – Danilovgrada vozio 213 kilometara na sat“...

Tromjesečna OBUKA: Ko odsluži DOBROVOLJNI VOJNI ROK, postaje dio rezervnog sastava Vojske Crne Gore

Petak, 16.11.2018 | 09:09

Tromjesečna obuka biće gotovo identična onoj koju sada pohađaju budući profesionalni vojnici. Nakon toga, oni koji odsluže dobrovoljni vojni rok postaju dio rezervnog sastava Vojske Crne Gore i biće na raspolaganju državi u svim vanrednim uslovima.

Albanski državljanin TUŽI Crnu Goru zbog ODUZETOG BRODA: Traži 300.000 EURA odštete

Petak, 16.11.2018 | 07:14

Albanski državljanin Osman Mema, vlasnik broda “Adal” koji je prije 13 godina oduzet zbog šverca cigareta, od države traži 300.000 eura za naknadu štete i izmaklu dobit.

Prošetale do paviljona F: Dvije osobe PROBILE zaštitnu ogradu ZIKS-a i osuđeicima PREBACILE PAKET?

Petak, 16.11.2018 | 07:53

Najmanje dvije osobe u nedjelju veče probile su dvije zaštitne ograde zatvora u Spužu i prošetale do paviljona F i odatle preko treće žice prebacile paket koji je završio u rukama osuđenika, saznaju "Vijesti".

FOTO: NIJE LAKO: Evo kako izgleda Marina Tucaković nakon BORBE sa opakom bolešću

Petak, 16.11.2018 | 21:43

Nije bilo lako izboriti se sa svim...

VJEROVALI ILI NE: Ovo je najluđi način da SMRŠATE, a morate da SJEDITE

Petak, 16.11.2018 | 21:25

Ovo je do sada najnevjerovatniji način da smršate. Naime prema istraživanju koje je sprovedeno gledanje horor filmova podstiče gubitak kilograma. 

DOBITNIK DVA OSKARA: Preminuo scenarista Vilijam Goldman

Petak, 16.11.2018 | 21:16

Američki pisac i scenarista, dobitnik dva prestižna Oskara, Vilijam Goldman preminuo je u Njujorku, saopštila je njegova ćerka, prenijela je agencija AP.

EROTSKI HOROSKOP: Ovaj znak ZODIJAKA je ubjedljivo NAJGORI u krevetu

Petak, 16.11.2018 | 20:51

Blizanci, vodolije i škorpije smatraju se onim horoskopskim znakovima koje nećete tako lako zaboraviti.

KRALJICA ELIZABETA IMA POSEBAN NAČIN NA KOJI JEDE BANANU: Ona ne želi da izgleda kao MAJMUN

Petak, 16.11.2018 | 20:21

Za kraljicu Elizabetu drugu mnogi iz njene službe tvrde da je jako stroga, te da insistira da se poštuje svaki protokol. Sada je njen kuvar otkrio da kraljca ima poseban način čak i za jedenje banane, i to da ne bi "izgledala kao majmun".

FOTO: NEMA VIŠE DUGE PLAVE KOSE: Rada Manojlović drastično promijenila imidž

Petak, 16.11.2018 | 19:58

Iako je posljednjih godina rijetko mijenjala frizuru i dužinu kose, Rada Manojlović napravila je promjenu kada je u pitanju njen imidž, vidljivu već na prvi pogled.

NAUČNICI IMAJU OBJAŠNJENJE: Evo zašto žene vole NAMRŠTENOST

Petak, 16.11.2018 | 19:45

Naučnici su za to dali i objašnjenje. Naime, žene biraju partnere koji ponosno drže glavu, ali i one na kojima se vidi sramežljivost.

U NEDJELJU DERBI ABA LIGE: Puštene karte u prodaju za meč Budućnost - Partizan

Petak, 16.11.2018 | 19:24

U nedjelju, 18. oktobra, sa početkom u 19 časova, Budućnost Voli dočekuje Partizan u SC Morača, u okviru osmog kola ABA Lige.

ZBOG POŽARA NA TRAFOSTANICI: Dio Podgorice opet bez struje

Petak, 16.11.2018 | 19:04

Dio potrošača u Podgorici danas je ponovo ostao bez struje nakon što je izbio požar na trafostanici između naselja Blok V i Dalmatinske ulice.

Kompanija H&M ponovo zaobišla CG: Evo u kojem gradu u regionu otvaraju ROBNU KUĆU

Petak, 16.11.2018 | 18:39

Svjetski poznata kompanija sa sjedištem u Švedskoj, H&M zvanično je potvrdila da će 2019. godine u BiH otvoriti svoju prvu prodavnicu.