Subota, 18.08.2018 | 10:47
IZVOR: Kolektiv.me

Ksenija Petrović Njegoš: Velika crnogorska princeza koja je IZGORJELA ZA DOMOVINOM

Princeza Ksenija Petrović Njegoš rođena je na Cetinju 22. aprila 1881. godine.

Foto: Wikipedia.org 

Bila je deseto dijete i osma kćerka crnogorskog knjaza Nikole i knjaginje Milene Petrović Njegoš. 

Kumovao joj je tek krunisani ruski car Aleksandar III. Međutim, to kumstvo joj nije dalo privilegiju da se, kao starije sestre, školuje u institutu u Smoljnom.

Naime, baš u to vrijeme desio se mučan incident sa knjaginjicom Jelenom na ruskom dvoru, pa je odlučeno da, umjesto odlaska u Rusiju, Ksenija nastavi obrazovanje na Cetinju. 

Foto: Pinterest.com

“VJEČITA UDAVAČA EVROPE”

Njeni savremenici doživljavali su je kao izuzetno obrazovanu, dostojanstvenu, principijelnu, karakternu i odvažnu osobu.

Ona sama koristila je svaku priliku da otputuje u inostranstvo da bi usvaršavala jezike.

Princeza Ksenija se, uprkos rijetkoj ljepoti i velikom broju udvarača, nikada nije udala.

Za brak sa rođenom sestrom italijanske kraljice Jelene Savojske i velikih ruskih vojvotkinja Romanovih, prema nekim zapisima, bili su zainteresovani mnogi ugledni kraljevići tog doba.

Tadašnje novine pisale su da su njeni prosci, između ostalih, bili: srpski kralj Aleksandar Obrenović, grčki prinčevi Nikola, Đorđe i Andrej, te bugarski car Ferdinand.

Što se tiče kralja Aleksandra, prema nekim izvorima, knjaginjica Ksenija je smatrala da je on “neugledan”, pa su priče o mogućem braku brzo nestale, a on se oženio Dragom Mašin.

Možda najlepša kćerka kralja Nikole na kraju je svojom voljom ostala neudata.

Priče o vječitoj udavači, princezi Kseniji od Crne Gore, čule su se u cijeloj tadašnjoj Evropi.

Foto: Pinterest.com

Bilo je to pomalo čudno, posebno za ono vrijeme, i posebno u svijetlu činjenice da se crnogorska dinastija, upravo zahvaljujući kćerkama, orodila sa mnogim kraljevskim porodicama Evrope: srpskom - Zorka je bila supruga kralja Petra Prvog Karađorđevića; italijanskom - kraljica Jelena udata za Vitoria Emanuela Trećeg od Savoje; ruskom - knjaginjice Milica i Stane bile su udate za ruske velike knjaževe Petra i Nikolaja Nikolajeviča Romanova; bugarskom - princeza Ana udata za kneza Franca Josifa od Batenberga, čiji brat Aleksandar je bio bugarski vladar.

Ipak, istorijski izvori navode da za osobu Ksenijinog karaktera i duhovne snage, takav izbor nije bio nimalo čudan.

Od devet Nikolinih kćeri, ambiciozni otac nije uspio da „dobro udomi“ samo Vjeru, a princeza Ksenija je sama odabrala samoću, odbivši prosce nekoliko puta.

Foto: Pinterest.com

ZA RAZLIKU OD SESTARA, NIJE IMALA LAGODAN ŽIVOT

Ksenija nije imala lagodan život, kakav su imale njene sestre na evropskim dvorovima, okružene bogatstvom, sjajem i luksuzom.

Za razliku od njih, Ksenija je sa ostatkom porodice napustila Crnu Goru 1916. godine, otišla u Francusku, a potom u Italiju, i u tim zemljama dijelila tešku sudbinu svog oca, majke i sestre Vjere.

Sve vrijeme je bila uz oca, do njegove smrti u februaru 1921. godine. U to doba bila je njegova desna ruka, glavni politički savjetnik, najsavjesniji sekretar i stub crnogorske monarhije u egzilu.

Ono što je bilo karakteristično za nju bio je ogroman patriotizam i učešće u unutrašnjoj i spoljnoj politici države, što se ne može reći za ostalu djecu kralja Nikole, posebno sinove koji nisu imali talenat, a ni volju da se bave tim poslom.

Za razliku od njih, Ksenija je znala zadiviti protivnike kada se raspravljalo o pitanju Crne Gore.

Kralju je bilo izuzetno stalo do kćerkinog mišljenja, toliko da joj je često prepuštao donošenje važnih državnih odluka.

Kakva je Ksenija bila u očevim očima, dovoljno govori podatak da ju je zvao “Velika”.

Ksenija je svim silama nastojala da očuva ugled i čast porodice i otadžbine, iako su uslovi za to bili više nego nepovoljni. Bila je hrabra, snažna i odlučna da uradi sve što je u njenoj moći da spasi što se spasiti može.

A ponekad se činilo da je sve uzaludno i da izlaza nema...

Posebno teško joj je padalo stanje njenog oca, kralja Nikole, koji je, po odlasku iz Crne Gore, kopnio i propadao iz dana u dan. 

Uprkos svemu, dostojanstveno i ponosno je podnosila siromaštvo u koje je zapala, o čemu svjedoče njena brojna pisma, memoari, arhivska građa i novinski članci.

Foto: Montenegrina.net

PRVA U MNOGIM STVARIMA

Politika i borba za domovinu nije bila njena jedina preokupacija. 

Ksenija je ostala upamćena i kao prva žena koja je vozila automobil na Balkanu i prva princeza koja se bavila fotografijom.

Knjaginjica je strastveno voljela fotografisanje, a fotoaparat je uvijek bio uz nju. 

Te fotografije prikazuju motive iz crnogorskog života u vrijeme Ksenijine mladosti, prije izgnanstva u Francusku 1916. godine.

One su važni istorijski dokumenti, prava dragocjenost koja prikazuje Crnu Goru s početka 20. vijeka, a pored toga, oslikavaju i život i tragediju princeze, njene porodice i države koja je tada nestala sa svjetske mape.

Osim toga, knjaginjica je pisala i memoare.

U vrijeme rata, na dvoru je obavljala mnoge tehničke, dnevne poslove, jer joj nije bilo teško da „zasuče rukave“ zarad opšte koristi.

Nakon rata je „nosila vodu“ u raznim humanitarnim društvima pomažući narod u Crnoj Gori, izbjeglice, djecu, zarobljenike…

Vjerovatno je ovu sklonost ka dobročinstvu naslijedila od majke, kraljice Milene.

Foto: Wikipedia.org

POSLJEDNJI DANI I SMRT

Kako je nemaština postajala sve veća, princeza Ksenija se nije libila ni da obavlja daktilografske poslove u jednoj fabrici.

Uprkos teškoj finansijskoj situaciji u kojoj se našla, nije pristajala na kompromise i nije prihvatala nadoknade koje joj je nudila vlast u Kraljevini SHS, a kasnije SFRJ.

Te pokušaje poravnanja je tretirala kao „otkupninu“ za crnogorsku državu, krunu i imovinu porodice Petrović Njegoš. Čast i dostojanstvo joj nisu dozvoljavali da pristane na njih.

Princeza Ksenija preminula je 9. marta 1960. godine u Parizu, u 80. godini.

Umrla je sa željom da se vrati u Crnu Goru, u velikoj patnji i nemaštini nakon 44-godišnjeg egzila.

Sahranjena je u Ruskoj pravoslavnoj crkvi u Kanu, pored sestara Milice i Stane i njihovih muževa, ruskih knjaževa Nikole i Petra Nikolajeviča Romanova.

Njeni zemni ostaci prenešeni su 1989. godine na Cetinje, zajedno sa ostacima njenih roditelja i sahranjeni u dvorskoj crkvi na Ćipuru.

OVJEKOVJEČENA PREDSTAVOM

U režiji Radmile Vojvodić, u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju, 10. februara 1994. godine, premijerno je izvedena sada već čuvena predstava “Princeza Ksenija od Crne Gore”.

Foto: Cnp.me

Akcenat u predstavi stavljen je na patnju koju je porodica Petrović Njegoš proživljavala u izgnanstvu, a posebno na ono što je Ksenija osjećala, mislila i radila u takvim uslovima. 

Oni koji su prisustvovali ovom događaju nisu mogli da sakriju emocije, pa su suze bile vidljive na mnogim licima.

Knjaginjicu u mlađim danima igrala je crnogorska glumica Varja Đukić, dok je ulogu ostarjele princeze Ksenije “Velike” Petrović Njegoš maestralno odigrala legendarna jugoslovenska glumica, pokojna Mira Stupica.

Marija RADINOVIĆ

KOMENTARI (4)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Leo
18.08.2018 13:10

Bravo za ovaj tekst.

22 0
Princ
18.08.2018 13:31

A dosadiste više sa ovim princezama

3 28
Usedelica
18.08.2018 13:32

Kolko ih je ima nije moga svaku udomit, morala je bit neka I usiđeluca

2 17
O377
18.08.2018 18:08

Svaka cast za ovaj tekst. Gledala sam ovu sjajnu predstavu mislim da je i ekranizovana.

8 0

OSTALE VIJESTI

Ipak bila omiljena među učenicima: Profesorica iz Hrvatske 10 godina predavala sa LAŽNOM diplomom

Subota, 23.02.2019 | 15:38

Više od deset godina profesorka u Gimnaziji u Gospiću predavala je istoriju, a povremeno i sociologiju, njen rad je bio besprekoran, ona omiljena među učenicima, ali postojao je problem koji je otkriven tek prije neki dan - a to je da ona nikada nije diplomirala.

VIDEO: Nakon što je izvadila PIRSINGE, djevojka morala na OPERACIJU: Zbog "UŠIJU VILENJAKA" završila POD NOŽ

Subota, 23.02.2019 | 14:38

Oduvijek sam sanjala o karijeri u manekenstvu, ali teško se nosim sa svojim izgledom. Ljudi mogu da kažu da sam lijepa, ali ja se tako ne osjećam.

Na kojoj STRANI kreveta spavate? Naučnici otkrili kako to UTIČE na ZDRAVLJE!

Subota, 23.02.2019 | 14:06

Pogoršanje ljudskog blagostanja često je posljedica očiglednih faktora koje su autori novih eksperimenata u Velikoj Britaniji primijetili.

Šta dobijaju nominovani za OSKARA: Među SKUPOCJENIM poklonima, naći će se i ČETKA za WC ŠOLJU!

Subota, 23.02.2019 | 12:39

U paketima će biti konac za zube, terapijske sesije sa stručnjakom za fobije, 15 pari luksuznih lažnih trepavica i mnoge druge stvari.

Ko osvaja Oskar? Kladi se u Meridianu i osvoji i ti fenomenalni dobitak!

Subota, 23.02.2019 | 12:07

Specijali, anteposti i najveća ponuda – to je ono po čemu je Meridian poznat! Kod njih možeš da se kladiš na sve – od fudbala, košarke i tenisa pa sve do estradnih dešavanja i filmskih nagrada.

LAVOVSKA borba crnogorskih rukometaša: Kadeti osvojili SREBRO na Mediteranskom prvenstvu

Subota, 23.02.2019 | 16:25

Muška kadetska reprezentacija osvojila je srebrnu medalju na Mediteranskom prvenstvu u Egiptu – izabranici Brana Božovića u uzbudljivom finalu poraženi su od selekcije Francuske 28:27 (8:11, 10:9, 10:7).

Ipak bila omiljena među učenicima: Profesorica iz Hrvatske 10 godina predavala sa LAŽNOM diplomom

Subota, 23.02.2019 | 15:38

Više od deset godina profesorka u Gimnaziji u Gospiću predavala je istoriju, a povremeno i sociologiju, njen rad je bio besprekoran, ona omiljena među učenicima, ali postojao je problem koji je otkriven tek prije neki dan - a to je da ona nikada nije diplomirala.

Ispovijest holivudske GLUMICE kojoj je BOTOKS UNIŠTIO KARIJERU :"Zbog BOTOKSA sam se osjećala JADNO"

Subota, 23.02.2019 | 15:28

Prije dvije godine počela je da "vraća" svoj stari izgled i uklonila je neke implante koji su počeli da joj stvaraju probleme. Priznala je i da je cijelog života smatrala da je najbitnija ljepota, pa je zapostavila zdravlje.

Rukometašice Budućnosti neubjedljive u Danskoj: Poraz "plavih" obilježila i povreda igračice

Subota, 23.02.2019 | 15:16

Rukometašice Budućnosti ubjedljivo su poražene u Kopenhagenu u četvrtom kolu Glavne runde Lige šampiona 31:20 .

FOTO: ŠPILJA stara 3 MILIONA GODINA: Do nje se dolazi pješke kroz DŽUNGLU dugu 10 kilometara!

Subota, 23.02.2019 | 15:10

Špilja se nalazi u Nacionalnom parku Phong Nha – Ke Bang, a da biste došli do nje, čeka vas 10 kilometara šetnje gustom vijetnamskom džunglom, pri čemu ćete prelaziti potoke, doline i brda, a zahvaljujući netaknutom krajoliku, pomislit ćete da ste se vratili u neka davna, praistorijska vremena.

Olujni vjetar uzrokuje probleme: Otkazani vozovi na relaciji Nikšić-Podgorica

Subota, 23.02.2019 | 14:55

Željeznički prevoz Crne Gore (ŽPCG) organizovao je prevoz putnika autobusom.

MILAN ga je kupio za pola miliona eura: Bio je fudbalska internet senzacija, a danas se ne zna GDJE je

Subota, 23.02.2019 | 14:46

Prije pet godina navijači Milana u Hachimu Mastouru vidjeli su igrača koji će u budućnosti njihov klub vratiti u vrh evropskog fudbala.

VIDEO: Nakon što je izvadila PIRSINGE, djevojka morala na OPERACIJU: Zbog "UŠIJU VILENJAKA" završila POD NOŽ

Subota, 23.02.2019 | 14:38

Oduvijek sam sanjala o karijeri u manekenstvu, ali teško se nosim sa svojim izgledom. Ljudi mogu da kažu da sam lijepa, ali ja se tako ne osjećam.

BEZ STRUJE dio crnogorskog primorja, Martinići ,... JAK VJETAR otežava ekipama rad na terenu

Subota, 23.02.2019 | 14:37

Dio primorja je bez struje zbog loše meteorološke situacije koja je zadesila južni i centralni dio Crne Gore, saopšteno je iz CEDIS-a.

Psiholozi tvrde: U životu se zaljubljujemo DVA puta prije nego što pronađemo PRAVU ljubav

Subota, 23.02.2019 | 14:29

U životu postoje tri velike ljubavi, a svaka od njih ima vrlo određenu ulogu, tvrde psiholozi.