Subota, 18.08.2018 | 19:28
IZVOR: Kolektiv.me

FOTO+VIDEO: Velikim spektaklom otvorena Luštica Bay

Velikim višesatnim multimedijalnim muzičko-scenskim spektaklom za oko 1600 zvanica otvoren je novi grad na Jadranu Luštica Bay kao potpuno operativna i funkcionalna destinacija.

Simboličnim spajanjem na postolju tri posljednja kamena iz izgradnje, „kamenja početka", ultraluksuzni hotel Čedi otvorili su predsjednik Borda direktora i vlasnik kompanije Orascom Development Holding, Samih Saviris /Sawiris/, predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković i Johan Berlandt /Johan Beerlandt /, predsjednik Borda direktora belgijske Besix grupe.

Novu crnogorsku nautičku luku Marinu Luštica Bay, presijecanjem vrpce, otvorili su Kalid Bišara /Khaled Bichara/, CEO Orascom Development Holding, Milutin Simović, potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, i Siniša Kusovac, predsjednik Opštine Tivat.

Premijer Marković čestitao je kompanijama Orascom Development Holding i Luštica Development na završetku radova na izgradnji prvog od sedam planiranih hotela na projektu Luštica Bay. Otvaranjem hotela otvoreno je i 171 novo radno mjesto od čega je preko 77% crnogorskih državljana, što je smatra premijer, od posebnog značaja za lokalnu zajednicu i državu Crnu Goru.

Prema njegovim riječima, u dosadašnjoj realizaciji cjelokupnog projekta Luštica Bay ostvareni su izuzetni rezultati.

„Kruna dosadašnjeg rada je večerašnja proslava otvaranja hotela The Chedi zajedno sa dijelom ove impozantne marine koja će dodatno pozicionirati našu zemlju na mapi elitnog nautičkog turizma na Mediteranu", dodao je Marković.

Na dijelu poluostrva Luštica koji je obuhvaćen projektom nije bilo komunalne, saobraćajne niti druge infrastrukture, što Lušticu Bay čini jedinom greenfield investicijom u Crnoj Gori. Marković je ponovio da za Vladu nema važnijeg posla od brze izgradnje sveukupne infrastrukture kako bi unaprijedili turističku ponudu Crne Gore i cijelu ekonomiju, te da je valorizacija aerodroma prioritet svih prioriteta

Vrijednost projekta procijenjena na 1,1 milijardi eura čini Lušticu Bay najvećim turističkim projektom u Crnoj Gori, jednim od najvećih i najznačajnijih u državi uopšte, i jednim od najvećih na Mediteranu.

„Zato je prioritet Vlade i nadležnih resora  da i dalje radimo na jačanju konkurentnosti Crne Gore kao investicione destinacije, ostvarujemo komunikaciju sa investitorima koji imaju finansijskog kapaciteta i međunarodni kredibilitet da u partnerskom odnosu stvaramo novu vrijednost u Crnoj Gori i nove prilike za naše građane", zaključio je Marković.

Predsjednik Borda direktora Orascoma, Samih Saviris koji je govorio na crnogorskom, izrazio je zadovoljstvo što se Luštica Bay ubrzano razvija u novi grad.

Izvršni direktor Luštica Development nacionalne projektne kompanije odgovorne za razvoj Luštice Bay, Daren Gibson /Darren/ rekao je da je ta kompanija već spremna za nove izazove i dostignuća.

„Bez obzira da li se radi o nekom od sljedećih šest planiranih hotela, našem šampionskom golf terenu sa 18 rupa, bolnici, školi, prvoj fazi Centrala - komercijalnog i administrativnog centra grada koji se rađa, budite sigurni da, dok se mi večeras ovdje družimo, nova poglavlja priče o Luštici Bej, već se pišu", rekao je Gibson zvanicama.

Luštica Development na tivatskom dijelu poluostrva Luštica razvija projekat Luštica Bay koji podrazumijeva izgradnju sedam hotela, dvije marine, šampionskog golf terena sa 18 rupa, oko 2000 stanova, vila i porodičnih kuća, te sve neophodne sadržaje za život grada.

„Vođeni vizijom našeg Predsjednika gospodina Samiha Savirisa, bez kojeg ovaj projekat doslovno ne bi postojao, kao i vizijom i podrškom predsjednika Mila Đukanovića, bivšeg ministra turizma Predraga Nenezića i bivšeg gradonačelnika opštine Tivat Dragana Kankaraša, koncept zaliva Luštica, kako ga razumijemo danas je rođen; koncept koji je toliko upečatljiv u perspektivi, da ga je podržala i značajna većina u Skupštini Crne Gore", podsjetio je Gibson.

On se zahvalio brojnim državnim i lokalnim ustanovama, ministarstvima, javnim preduzećima, kompanijama, domaćim i inostranim partnerima, menadžmentima Orascoma, Besixa i GHM, stanovnicima Luštice ali i zaposlenima.

„Odajem priznanje čitavom timu Luštica Development koji je radio posvećeno i neumorno da bismo došli do ovog kapitalnog trenutka za projekat. Na sve vas sam, kao i uvijek, izuzetno ponosan. Rezultati napora svih koji su pomenuti doveli su nas do hotela sa pet zvjezdica, vrhunskog kvaliteta, kao i do najmodernijih sadržaja koje jedna marina može da ponudi. I jedno i drugo su značajni u kontekstu razvoja turizma i sektora pomorstva u Crnoj Gori, kako u smislu podizanja kvaliteta i ekonomskog razvoja, tako i otvaranja novih radnih mjesta u Crnoj Gori. Dovoljno je reći, mi smo svjesni i vrlo ponosni zbog naše uloge u podizanju profila i doprinosu, na veoma opipljiv način, unapređenju ovih sektora crnogorske ekonomije", naglasio je Gibson.

Od 20 časova do dva sata iza ponoći oko 1600 zvanica uživalo je nesvakidašnjem muzičko-scenskom spektaklu, vatrometu, svjetlosnom šouu, performansima sa vatrom, ogledalima, plesačicama, gorskim i morskim vilama, uz učešće brojnih izvođača iz zemlje i svijeta. Na otvaranju je održan koncert jednog od najznačajnijih svjetskih muzičara i najvećih producenata svih vremena, Nila Rodžersa /Nile Rodgers/ i legedarne grupe Chic. Publika je uživala i u nastupu DJ Nika Bridžisa / Nick Bridges /, ali i u Elektro operi, jedinstvenoj izvedbi operskog festivala Operosa. Radi se o kombinaciji elektro muzike sa nekim od najpoznatijih operskih klasika izuzetnih kompozitora.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Ministarstvo finansija SAOPŠTILO: Plate i penzije NEĆE biti smanjivane

Srijeda, 26.09.2018 | 07:51

Zarade zaposlenih u javnom sektoru neće biti smanjivane, a penzije će i dalje biti usklađivane, rečeno je Pobjedi iz Ministarstva finansija, u kojem su počele pripreme za koncipiranje državnog budžeta za narednu godinu.

CEDIS: U avgustu u nove objekte uloženo preko milion eura

Utorak, 25.09.2018 | 14:23

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u avgustu preuzeli ukupno 261.828.698 kWh električne energije, što je oko 10 odsto više u odnosu na jul, saopšteno je iz CEDIS-a.

ZAINTERESOVAN ZA TURIZAM: Erdogan želi da ulaže u Crnu Goru

Ponedjeljak, 24.09.2018 | 18:50

Tokom današnjeg susreta guvernera Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić, ambasadora Turske u Crnoj Gori Serhata Galipa i turskog biznismenoma Veysija Erdoğana saopšteno je da su turske kompanije zainteresovane za ulaganja u Crnu Goru.

UDAR na kućni budžet: Gorivo u Crnoj Gori među NAJSKUPLJIMA u regionu

Subota, 22.09.2018 | 08:55

Ministarstvo ekonomije objavilo je juče prvi sedmični bilten o cijenama naftnih derivata, prema kojem su cijene eurodizela i eurosupera 95 u Crnoj Gori među prosječnim u Evropi.

Diretktor poreske uprave UPOZORIO opštine: Izmirujte dugove ili krećemo sa BLOKADAMA

Subota, 22.09.2018 | 08:24

Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša upozorio je juče opštine da će Poreska uprava, ukoliko ne budu napravile plan reorganizacije lokalnih preduzeća i izmirivali dugove od 3. januara krenuti sa blokadama, a od 18. februara i prijedloge za stečajeve.

U domovima zdravlja od avgusta NEMA penicilina: Da li su pacijenti UGROŽENI?

Srijeda, 26.09.2018 | 07:57

U svim domovima zdravlja od avgusta nema penicilina jer je povučen po nalogu Montefarma, nezvanično saznaje Pobjeda.

Ministarstvo finansija SAOPŠTILO: Plate i penzije NEĆE biti smanjivane

Srijeda, 26.09.2018 | 07:51

Zarade zaposlenih u javnom sektoru neće biti smanjivane, a penzije će i dalje biti usklađivane, rečeno je Pobjedi iz Ministarstva finansija, u kojem su počele pripreme za koncipiranje državnog budžeta za narednu godinu.

Inspektori REAGOVALI: ZABRANILI uvoz skoro DEVET TONA ananasa

Srijeda, 26.09.2018 | 07:09

Inspekcija je u avgustu zabranila uvoz 8.924 kilograma ananasa, jer je sadržao nedozvoljenu količinu pesticida, piše u izvještaju koji je uradila Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, objavila je Pobjeda.

HLADNO septembarsko jutro u cijeloj CG: U sedam sati na Žabljaku izmjerena temperatura ISPOD NULE

Srijeda, 26.09.2018 | 06:54

Vremenska prognoza i stanje na putevima za srijedu 26. septembar.

Naučnici tvrde: Tri porcije dnevno MLIJEČNIH proizvoda štite SRCE i MOZAK!

Utorak, 25.09.2018 | 21:33

Tri manje porcije mliječnih proizvoda dnevno mogu da zaštite od srčanih bolesti i moždanog udara.

Traga se za počiniocem: Ni nakon dvije godine se ne zna ko je ubio Đurića

Utorak, 25.09.2018 | 21:00

Zbog likvidacije člana škaljarskog kriminalnog klana odgovaraju samo navodni pomagači egzekutora - Kotorani Dejan Pavićević i Miloš Trbo.

Spava vam se i umorni ste? Evo kako možete to da RIJEŠITE!

Utorak, 25.09.2018 | 20:47

Činjenica da ukoliko ne pijete vodu nećete preživjeti, trebalo bi da je dovoljna sama po sebi da mislite o tome da li unosite dovoljno tečnosti. Ali, to često ne radimo. Voda je najvažniji dio našeg tijela (60 %) i da organizam ne bi patio taj procent moramo održavati konstantnim.

Ubistvo Nemanje Medina: Pavlović tvrdi da mu Ulama prijeti, tražio zaštitu u zatvoru

Utorak, 25.09.2018 | 20:26

Viši državni tužilac Željko Tomković predloži je danas da se u nastavku suđenja optuženima za ubistvo Nemanje Medina 8. jula 2016, Vladimiru Ulami i Darku Mijoviću, u svojstvu svjedoka sasluša Ilija Pavlović, njegova sestra i njegova majka.

EJR JE NEVJEROVATAN: U njemu se nalaze jezero, pustinja i slana ravnica

Utorak, 25.09.2018 | 20:18

Jezero Ejr se zapravo i ne može nazvati jezerom. To su 2 plitka i prostrana udubljenja unutar žedne australijske pustinje. Ejr (eng. Eyre) je najniža tačka kopnenog dijela Australije oivičena dinama Sampsonove pustinje na sjeveru, na istoku i zapadu velikim površinama spaljenog zemljišta i kamenja, a na jugu mnoštvom slanih i isušenih slatina.

Dame, na ovo OBRATITE PAŽNJU: Ovako možete da PREPOZNATE čovjeka za brak

Utorak, 25.09.2018 | 19:49

Popularna blogerka je podijelila savjete kako da prepoznate čovjeka za brak.