Utorak, 25.09.2018 | 15:24
IZVOR: Kolektiv.me

MANASTIR SVETOG LUKE: Postojani simbol vjere i hrabrosti Župljana

Kada dođete u Nikšić, nekadašnji slavni Onogošt, nezaobilazno mjesto za posjetu je Župa Nikšićka, a u njoj manastir Svetog Luke.

Foto: Eparhija.me

Manastir Svetog Luke, poznatiji kao Župski manastir, nalazi se između sela Jugovići i Liverovići.

To je ženski manstir koji pripada Eparhiji budimljansko-nikšićkoj Mitropolije crnogorsko-primorske. 

POSTANAK MANASTIRA

Kada je riječ o nastanku ovog vjerskog objekta, može se izdvojiti nekoliko priča ili verzija.

Po jednoj od njih, manastir je nastao zahvaljujući naporima ovdašnjih mještana, odnosno gradio ga je narod krajem 15. vijeka.

Druga priča kaže da ga je osnovala ćerka Stefana Prvovjenčanog davne 1235. godine.

Prema trećoj verziji, manastir Župa podignut je u vrijeme Crnojevića.

S druge strane, u istorijskim izvorima zabilježen je i podatak dr Vladimira Petkovića koji tvrdi da je ova svetinja sagrađena oko 1625. godine i da su to učinili Nikšići, doseljenici iz Grblja, u kojem je takođe postojala crkva posvećena Svetom Luki, izgrađena u 11. vijeku.

Ovo pleme je u tom periodu bilo na vrhuncu svoje moći i odlučilo je da podigne bogomolju oko koje bi se okupljali svi njegovi pripadnici.

Prema predanju, manastir je zidao čuveni Rade Neimar, koji je nadaleko bio poznat kao najbolji majstor.

Međutim, ista priča kaže da je Rade, kada je izgradnja manastira završena, pao sa skele i nakon nekoliko sati umro.

Sahranjen je na groblju u Liverovićima, na kojem je sve do 1960. godine stajao kamen koji je služio u crkvene svrhe. 

I danas se vjeruje da je ispod njega sahranjen Rade Neimar jer je tu pronađen očuvani veliki mermerni bijeli krst sa njegovim imenom. Kasnije je ta nadgrobna ploča prenijeta u nikšićki Zavičajni muzej.

Foto: Župa Today

OKUPLJALIŠTE ŽUPLJANA

Posvećen Svetom apostolu i evangelisti Luki, ovaj manastir je bio središte Župe, Bršna, Ozrinića, Dragovoljića, Trebjese i mnogih drugih krajeva oko Nikšića. 

Njegova uloga je posebno bila značajna u vremenu okupacije, kada je bio ključni faktor prosvjetnog, političkog i kulturnog života ovog kraja.

Prvo se nalazio u Carinama, u mjestu Orašje, ispod brda Gradina. Prema predanju, u 15. vijeku su se sa tog brda obrušile ogromne gomile kamena i oštetile veliki dio manastira.

Zbog toga su sveštenici odlučili da novi manastir bude izgrađen sa druge strane Gračanice, ispod Vodičkog vrha. Ostalo je zabilježeno da su Župljani tada manastir prenijeli kamen po kamen do mjesta gdje se i danas nalazi.

U cilju obezbjeđenja što efikasnije odbrane od napadača, kasnije su podigli kamenu ogradu.

Manastir je imao izuzetno bitnu oslobodilačku i prosvjetiteljsku ulogu za tadašnja plemena koja su ga okruživala. Sve što se u toku borbe sa Turcima zarobilo i osvojilo, poklanjano je manastiru.

Trebješki prvaci, koji su bilo naročito hrabri u borbama protiv Turaka, poslije 1789. godine morali su napustiti svoja ognjiišta. Oni su se 1804. godine preselili u Rusiju, a samo tri godine kasnije su započeli, a 1817. godine završili izgradnju manastira posvećenog Svetom Luki kod Odese.

Župski manastir je bio i ostao mjesto okupljanja naroda za vrijeme sabora, veselja, sahrana, a naročito prilikom čestih odlazaka u bitke.

Kod manastira 1819. godine arhimandrit Aksentije Šundić podigao je veću zgradu koja je služila za potrebe plemena. On je umro u u Župi i sahranjen je pored manastira. 

Stari zapisi svjedoče da je tu boravio Novica Cerović i sakupljao materijal za Vuka Karadžića, koji je po manastirima tragao za narodnim blagom.

Foto: Medias.rs

IZ SUKOBA U SUKOB

Nekoliko decenija kasnije, čuveni turski vojskovođa Omer paša-Latas napao je Crnu Goru sa velikom vojskom 1852. godine. Kao odgovor na to, knjaz Danilo Petrović Njegoš poslao je u Župu svog brata vojvodu Mirka sa dva rođaka, čiji je zadatak bio da organizuju odbranu Župe, jer se vjerovalo da će se preko nje odigrati glavni napad na Crnu Goru.

Vojvoda Mirko Petrović, serdar Šogo Nikolić, senator Novica Cerović, Ivo Đoković sa još nekoliko istaknutih prvaka i jednim brojem Župljana, zatvorili se u manastir i upustili u neravnopravnu borbu sa odredom turske vojske, koji je nastupao uz rijeku Gračanicu.

Međutim, kako mnogi smatraju, Bog je bio uz manastir i njegove branioce, pa on nije pao u turske ruke iako je gađan iz topova.

Kao posljedica tog napada, na spoljašnjim zidovima manastira i danas je vidljivo slomljeno kamenje.

U toku borbe Tuko Šćepanov Maksimović iz Liverovića obavijestio je branioce manastira da je najveći dio Turaka krenuo preko Planinice u Bjelopavliće. Branioci su jedne noći uspjeli da neopaženo napuste manastir i pređu u Ostrog. Branili su ga svim silama i sredstvima, a ova odbrana je opjevana u pjesmi "Devet krvavih dana".

Obnavljanje manastira počinje 1853. godine, kada je konačno oslobođen od Turaka. Tom prilikom je bio spaljen, pa su izgorjeli mnogi dragocjeni materijali i predmeti. Ipak, njegova obnova je završena za svega tri godine.

Balkan, ali i Crna Gora oduvijek su bili na istorijskoj vjetrometini, pa je 1875. godina u ovaj kraj donijela novi sukob – Hercegovački ustanak.   

Na molbu knjaza Nikole, Crveni krst Rusije poslao je deset ljekara koji su kod manastira organizovali bolnicu za liječenje hercegovačkih i ranjenika sa Vučjeg dola, koja je bila u funkciji sve do oslobođenja Nikšića 1877. godine. 

Godine 1871. otvorena je i prva osnovna škola u Župi.

Zahvaljujući uticaju koji su kaluđeri imaju među žiteljima Župe, manastir je imao velike posjede, a mnoga imanja su naseljavana doseljenicima iz drugih oblasti.

Manastir je pripadao Hercegovačkoj eparhiji sve do 1878. godine, kada je nakon konačnog oslobođenja Stare Hercegovine i njenog priključenja Knjaževini Crnoj Gori donijeta odluka o osnivanju posebne Zahumsko-raške eparhije. U sastavu Zahumsko-raške eparhije bio je sve do 1931. godine, kada je ona ukinuta i priključena Mitropoliji crnogorsko-primorskoj u čijem je sastavu ostao sve do 2001. godine, kada je stvorena nova Eparhija budimljansko-nikšićka kojoj i danas pripada.

Još jedna obnova uslijedila je 1881. godine po nalogu knjaza Nikole, a prema planu manastira Morača. lkonostas je urađen 1884. godine, a arhimandrit Nikodim Janjušević 1928. godine podigao je konak.

Između dva svjetska rata manastirskom zdanju je prijetila opasnost od vode jer su se dvije planinske rječice Gojuša i Gračanica nakon velikih kiša spajale i nosile sve pred sobom. Bile su ozbiljna prijetnja 1937. godine, pa je izgrađen nasip koji bi bio prepreka bujici.

Stradanja nisu zaobišla ovu svetinju ni tokom Prvog i Drugog svjetskog rata. Naime, 1917. godine opljačkali su ga austrougarski vojnici, koji su skinuli zvono i odvukli dva topa prenijeta iz karaule Starog Sela.

U toku Drugog svjetskog rata (1943) italijanski fašisti su zapalili sve knjige i druga važna manastirska dokumenta i na taj način uništili dobar dio istorije ovog kraja.

Foto: Mapio.net

GROB NOVOMUČENIKA

U manastirskoj porti sahranjen je i novomučenik Sveti Gavrilo, koji je stradao na Blagovijesti 1942. godine. Naime, nakon liturgije izveden je iz crkve, mučen i ispitivan u partizanskom štabu, a zatim živ bačen u Dragovoljovića jamu, gdje je u mukama izdahnuo.

Kraj njegovog groba desila su se mnoga čudesna iscjeljenja.

SESTRINSTVO

U manastiru od 1997. godine postoji sestrinstvo, koje je otvorilo ikonopisačku, keramičku i kaligrafsku radionicu, kao i radionicu za vez i šivenje.

U  njemu ima oko trideset monahinja, među kojima su neke, prije dolaska, bile profesorke, doktorke, novinarke, itd. Sada, zahvaljujući svojim vještim rukama, postale su pravi majstori sa bojama, iglom i na razboju.

Monahinja Stefanija vodi dječiji hor Svetog apostola Luke.

Foto: Eparhija.me

Kod manastira su sahranjeni mnogi ugledni i poznati ljudi, počev od graditelja, kaluđera, boraca za slobodu...

Godine 1998. počinje nova rekonstrukcija manastirskih konaka. Sa njima ovaj vjeski objekat dobija mnogo na izgledu i postaje mjesto koje rado posjećuju i Crnogorci, ali i strani turisti. 

Danas manastir Svetog Luke ponosno stoji na padini iznad Gračanice, ušuškan u zelenilo, sa novim konacima koji pozivaju goste da okrijepe tijelo i dušu, ali i sa burnom prošlošću, koja se ogleda u njegovim zidovima, kao svojevrstan simbol ovog kraja, čiji su mještani svjesni njegovog značaja i vrijednosti.

Marija RADINOVIĆ

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Nikola ima samo OSAM GODINA i VOZI BAGER: Još po nečemu je poseban - ima NESVAKIDAŠNJEG LJUBIMCA

Petak, 14.12.2018 | 21:37

Nikola Vukosav iz Nevesinja ima samo osam godina, a zna da upravlja poljoprivrednim i građevinskim mašinama

TRI znaka će imati sreće s PARAMA u 2019: Jeste li jedan od njih?

Petak, 14.12.2018 | 21:34

Vjerujemo da već imate određene planove i očekivanja za 2019. godinu, ali nemojte računati mnogo na dobitak na lutriji koji će vam promijeniti život ili posao iz snova na kojem ćete se obogatiti - osim ako niste jedan od ova tri znaka...

"Zvezda Granda" prošla kroz DRAMU: Pjevačici PUKAO SILIKON u grudima, doktori HITNO REAGOVALI

Petak, 14.12.2018 | 20:55

Pjevačica Jelena Kostov preživjela je pravu dramu kada joj je pukao silikon u grudima, nakon čega je umalo dobila sepsu.

TC "Bazar": Počeo sajam antikviteta i kolekcionarstva „X Antico Bazar

Petak, 14.12.2018 | 20:33

Tržni centar Bazar u saradnji sa Crnogorskim udruženjem kolekcionara, organizovao je sajam antikviteta i kolekcionarstva „X Antico Bazar“ koji je počeo u petak, 14. decembra u 8h.

Izabran NAJGORI film SVIH vremena: Ako ste ga ODGLEDALI dijelite li MIŠLJENJE većine?

Petak, 14.12.2018 | 20:33

Sumrak saga filmska je adaptacija knjige Stephanie Meyer

Postoji 25 NAJNESIGURNIJIH LOZINKI: Je li vaša MEĐU njima?

Petak, 14.12.2018 | 20:15

Istraživanje je pokazalo i da je 10 posto ljudi barem jednom u 2018. godini koristilo neku od tih 25 najnesigurnijih lozinki.

SKIJALIŠTE u KOLAŠINU otvara se sjutra: POPUST na SKI pass 50%, a saznajte šta vas još očekuje

Petak, 14.12.2018 | 20:00

Na dan otvaranja u funkciji će biti šestosjeda žičara Vilina Voda (staza Bijela Lasica), ski lift Jezerine Baby lift

VIDEO: JUNKER u svom stilu: Ovaj put PROTRESAO KOSU plavuši

Petak, 14.12.2018 | 19:31

Počeo je drugi dan samita lidera zemalja Evropske unije u Briselu. Ponovo je na jednom skupu evropskih lidera u centru pažnje bio predsjednik Evropske komisije

Apel SERENE VILIJAMS djelimično USVOJEN: Ovako će WTA dodatno ZAŠTITITI TENISERKE- MAJKE!

Petak, 14.12.2018 | 17:52

Teniserke koje su odlučile da nastave karijeru posle porođaja, od sledeće sezone biće dodatno zaštićene.

Nosiće dres Zvezdinog VJEČITOG rivala: SIN košarkaške LEGENDE crveno- bijelih potpisao ugovor sa PARTIZANOM!

Petak, 14.12.2018 | 17:10

Talentovani srpski košarkaš Uroš Trifunović, sin bivšeg igrača i trenera Crvene zvezde Aleksandra Trifunovića, potpisao je profesionalni ugovor sa Partizanom.