Utorak, 25.09.2018 | 15:54
IZVOR: Vijesti.me

Klinički centar odobrio, ali Hrapović NE DA: Ministarstvo zdravlja USKRAĆUJE usavršavanje najboljima?

Klinički centar odobrio specijalizacije dvjema doktorkama medicine, Ministarstvo zdravlja umjesto njih šalje kandidate koji nijesu prošli na konkursu KC-a.

Foto: Aktuelno.me

Na spisku od 32 odobrene specijalizacije, a za koje je saglasnost dalo Ministarstvo zdravlja, nema doktorki medicine Milene Petrović i Ksenije Garović, iako im je to Klinički centar prethodno odobrio, saznaju “Vijesti” u Ministarstvu zdravlja.

Petrovićeva je bila prvorangorana na konkursu Kliničkog centra za oblast psihijatrije, a Garovićeva za oblast oftalmologije, ali su priliku da se usavršavaju dobili drugi kandidati, koji prethodno nijesu prošli na konkursu Kliničkog centra.

Njima je objašnjeno da specijalizaciju treba da odlože jer Zavodu za hitnu medicinsku pomoć nedostaju doktori medicine”, tvrdi izvor “Vijesti”.

Iz Kliničkog centra potvrdili su “Vijestima” da su Petrovićeva i Garovićeva bile prvorangirane na konkursu te ustanove.

Na osnovu konkursa objavljenog 24. marta i 4. maja, za odobravanje specijalizacija zdravstvenim radnicima i zdravstvenim saradnicima, dr Mileni Petrović i dr Kseniji Garović dodijeljena je specijalizacija kao prvorangiranim iz oblasti psihijatrije, odnosno oftalmologije”, odgovorili su iz KC.

Ne objašnjavaju kako se desilo da kandidati, čije je prijave na konkurs KC odbio, dobiju saglasnost Ministarstva zdravlja za specijalizaciju.

Na osnovu saglasnosti Ministarstva zdravlja za sedam kandidata upis se odlaže za naredni upisni rok jer se vodilo računa o obezbijeđenosti kadrova na svim nivoima zdravstvene zaštite, kao i činjenici da je trenutno deficit doktora medicine u pojedinim jedinicama Zavoda za hitnu medicinsku pomoć”, saopštili su iz KC.

Iz Ministarstva zdravlja, na čijem je čelu Kenan Hrapović, ranije su odgovorili da odluku o odobravanju specijalizacije, odnosno uže specijalizacije, zdravstvenom radniku i zdravstvenom saradniku donosi direktor zdravstvene ustanove, a ne Ministarstvo zdravlja.

Međutim, odgovore na pitanja ko je i na osnovu kojih kriterijuma odlučio da dvije privorangirane kandidatkinje ne treba da dobiju saglasnost za specijalizaciju zbog nedostatka doktora medicine u HMP, najavili su za danas.

Danas bi iz Ministarstva zdravlja trebalo da saopšte i to kako su usavršavanja odobrena kandidatima koji nijesu zadovoljili kriterijume Kliničkog centra.

Obje doktorke su se zbog diskriminacije ranije obratile zaštitniku ljudskih prava Šućku Bakoviću.

Foto: Kolektiv.me

Ministarstvo tvrdi da nema doktora medicine, na biroima rada ih preko 30

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti” iz resora zdravlja, sedam doktora medicine nije dobilo specijalizaciju “zbog nedostatka doktora medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć”. Ovo opravdanje Ministarstva zdravlja ne stoji s obzirom na podatke koji su nam dostavljeni iz Zavoda za zapošljavanje - na biroima rada posao čekaju 32 doktora medicine.

“...Od kojih 17 u Podgorici, četiri u Nikšiću, tri u Beranama, po dva u Mojkovcu i Kolašinu, a po jedan u Ulcinju, Plužinama, Rožajama i Pljevljima”, kazali su “Vijestima” iz ZZZ.

Ističu da je među nezaposlenima i jedan magistar medicinskih nauka, dvoje specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, a po jedan specijalista pedijatrije, plastične i rekonstruktivne hirurgije, ginekologije i akušerstva i sportske medicine.

Na evidenciji nezaposlenih, sa medicinskom strukom, nalazi se po jedna osoba u zvanju nutricionista dijetetičar, inženjer medicinske radiologije i inženjer medicinsko-laboratorijske dijagnostike. Najviše nezaposlenih u medicinskoj struci, njih 33, jeste sa stepenom bačelor primijenjenih studija Visoke medicinske škole”.

Doktorke razočarane ponašanjem nadležnih

Petrovićeva je “Vijestima” kazala da je iznenađena time što od nadležnog resora nije dobila saglasnost za specijalizaciju, s obzirom na to da joj je zbog odličnih referenci, Klinički centar to prethodno odobrio.

Ova odluka je bila za mene naročito iznenađujuća, pogotovo kod činjenice što meni ističe ugovor o radu zaključen sa Zavodom za hitnu medicinsku pomoć krajem septembra, odnosno neposredno prije početka specijalizacije koja je planiran za oktobar. Niko iz Zavodu za hitnu medicinsku pomoć me nije prethodno kontaktirao u vezi sa mojim daljim radnim angažmanom da bi Ministarstvo zdravlja izvelo ovakav zaključak”, kazala je ona.

Garovićeva navodi da je dobila odluku Kliničkog centra kojom joj se odobrava specijalizacija iz oftalmologije.

Pravilnikom koji definiše pitanje specijalizacija, propisano je da ministar zdravlja daje saglasnost za upis na specijalističke studije Medicinskog fakulteta, nakon čega kanditat otpočinje obavljanje specijalizacije. Međutim, ministar Hrapović, ne daje saglasnost za moju specijalizaciju. Ostajem bez bilo kakvog zvaničnog obrazloženja iz Ministarstva zdravlja, kao odgovorne institucije... Dakle, direktno mi je uskraćeno pravo žalbe u roku od 15 dana, garantovano zakonom, pri čemu niko od nadležnih ne nalazi za shodno da mi obrazloži takvu odluku, iako ona direktno ugrožava moje dalje usavršavanje, a koje sam na regularan način i na osnovu svojih dosadašnjih uspjeha dobila”, zaključuje Garovićeva.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

VELIĆ: “Ulazimo sa dobrim tonusom u susret protiv Budućnosti za koju znamo kakva ekipa, EVROLIGAŠ''

Subota, 15.12.2018 | 18:22

"Nadam se da ćemo biti na visokom nivou, a hoće li to biti dovoljno za iznenađenje ili ne, to ćemo vidjeti”, rekao je Velić.

Nakon DEVET godina u REALU: RONALDO ostao prijatelj samo sa jednim SAIGRAČEM

Subota, 15.12.2018 | 18:13

Od svih igrača sa kojima je dijelio svlačionicu i radosne trenutke, u kontaktu je samo sa Marselom

UKRAJINA: SRUŠIO se vojni AVION čiji je PILOT poginuo u NESREĆI!

Subota, 15.12.2018 | 18:07

Pilot ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva poginuo je danas kada se njegov avion srušio u pokušaju da sleti u bazu na sjeveru zemlje, saopštila je vojska Ukrajine.

VIDEO: ŽENE se sve češće odlučuju za njega: CARSKI REZ od početka do kraja

Subota, 15.12.2018 | 18:02

Nekada je prirodni porođaj neizvodljiv

Egipat objavio OTKRIĆE izuzetno dobro očuvane GROBNICE stare 4.400 godina!

Subota, 15.12.2018 | 17:49

Egipat je objavio otkriće grobnice visokog zvaničnika iz Pete dinastije, čiji su faraoni vladali prije oko 4.400 godina.

FOTO: NIKŠIĆANKA heklanjem donosi radost na lica MALIŠANA: Pravi crtane likove, kape, šalove...

Subota, 15.12.2018 | 17:15

Snežana Mirjačić iz Nikšića se već tri godine bavi heklanjem. Izrađuje predivne kolekcije crtanih likova, kape, šalove sa puno detalja. Njeni predmeti su unikatni i zbog toga imaju veću vrijednost.

"DEGRADIRA NACIJU ": PUTIN će ubuduće kontrolisati REP muziku

Subota, 15.12.2018 | 16:20

Zabrinut zbog sve veće popularnosti repa među ruskom omladinom, predsjednik Rusije Vladimir Putin zatražio je od zvaničnika u resoru kulture da razviju sredstva kontrole, umjesto zabrane te popularne muzike

U PODGORICI ogroman PROBLEM NAPUŠTENI i NEZBRINUTI PSI: Na Vrela Ribnička dovedno je 625 pasa, RJEŠENJA nema!

Subota, 15.12.2018 | 16:17

Posljednjih mjeseci u medijima su se često pojavljivali tekstovi u kojima građani ukazuju na problem pasa lutalica u podgoričkim naseljima, i kako taj problem niko ne rješava godinama.

Djevojka se POVRIJEDILA dok je jela NUTELU: Na ime ODŠTETE dobila NEVJEROVATNIH 30.000 EURA!

Subota, 15.12.2018 | 16:14

Jedna studentkinja (16) koja se navodno povrijedila kada je pojela krem u kojeme je bilo staklo, dobila je 30.000 eura odštete.

Otvorena SEZONA na ŽABLJAKU: SAZNAJTE šta vas NOVO očekuje na SKIJALIŠTIMA ove godine

Subota, 15.12.2018 | 15:54

Na Žabljaku je danas, u organizaciji Nacionalne turističke organizacije (NTO) Crne Gore, zvanično otvorena zimska turistička sezona.