Petak, 28.09.2018 | 20:29
IZVOR: fosmedia

DUŠKO MARKOVIĆ: Crna Gora vjeruje da ne postoji bolja budućnost za našu države i građane od Evropske unije

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na 73. zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kazao je da  Crna Gora u proteklih 12 godina od obnove nezavisnosti brzo napredovala na putu izgradnje države zasnovane na najvišim demokratskim vrijednostima i da je jasno i nedvosmisleno potvrdila svoju posvećenost zajedničkom djelovanju u okviru sistema UN.

Foto: Gov.me

On je dodao da se naša zemlja zalaže da problemi u svijetu budu rješavani zajedničkim djelovanjem unutar UN-a i uz punu implementaciju usvojenih multilateralnih sporazuma i snaženje uloge Svjetske organizacije.

 

"Želim takođe da zahvalim predsjedavajućem prethodnog, 72. zasijedanja Generalne skupštine, gospodinu Miroslavu Lajčaku na izuzetnom liderstvu i doprinosu jačanju uloge Generalne skupštine i snaženju dijaloga sa državama članicama. Dragi Miroslave, čestitam ti na još jednom kvalitetno obavljenom poslu, uz zahvalnost za trajno prijateljstvo koje gajiš prema Crnoj Gori", kazao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Crna Gora snažno podržava reformu UN

Premijer je pozdravio izbor teme ovogodišnjeg zasijedanja ocijenivši da su u ovim izazovnim vremenima udruženo djelovanje i zajednička odgovornost za mirna, pravedna i održiva društva, jedini ispravan put koji će nas dovesti do cilja: da UN budu relevantne za sve ljude na planeti.

Imajući u vidu kompleksne situacije i izazove sa kojima se svijet suočava, izražene podjele po brojnim osnovama, katastrofalne posljedice širenja terorizma i nasilnog ekstremizma, kao i klimatskih promjena – nema dileme da samo zajedničkim djelovanjem možemo doprinijeti rješavanju konflikata i spriječiti dalja stradanja nedužnih ljudi. Istorijski multilateralni sporazumi koje smo usaglasili u prethodnom periodu pokazuju šta možemo da učinimo zajedničkim djelovanjem", kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, ovi sporazumi, u prvom redu – Razvojna agenda do 2030, ali i Klimatski sporazum, čine viziju naše zajedničke budućnosti i potvrđuju da multilateralizam nije opcija, već jedino djelotvorno sredstvo.

"Za punu implementaciju usvojenih Sporazuma, reforma UN i snaženje centralne uloge Svjetske organizacije u multilateralizmu je neophodna više nego ikada. Stoga je ovo 73. zasijedanje od izuzetne važnosti za povratak povjerenja u Ujedinjene nacije da su, bez obzira na ponekad opravdane kritike, sposobne da ostvare plemenite ciljeve zbog kojih su i osnovane. Ne mozemo reći da su u današnjem svijetu ti uzvišeni ciljevi ostvareni. Ne skrivajmo tu činjenicu, pogledajmo joj u oči i preuzmimo svoj dio odgovornosti za današnji, ali i sjutrašnji svijet", rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Premijer Duško Marković je kazao da naša zemlja snažno podržava proces reforme Ujedinjenih nacija i da je uvjeren da se pitanje fragmentacije Svjetske organizacije može riješiti uz snažnije uvezivanje sva tri stuba djelovanja i veću transparentnost, efikasnost i odgovornost.

Vjerujem da će sprovođenje kompleksne reformske agende i snažno liderstvo generalnog sekretara Antonija Gutereša rezultirati efikasnijom Organizacijom, koja će doprinijeti smanjenju stradanja širom svijeta i osiguravanju zajedničkog mira, sigurnosti i prosperiteta", dodao je premijer.

Govoreći o stavovima naše zemlje na neke od vodećih svjetskih tema predsjednik Vlade je rekao da je Crna Gora snažno posvećena politici i sprovođenju ciljeva održivog razvoja, da podržava globalne napore za razoružanje i neproliferaciju oružja za masovno uništenje te da se zalaže za jačanje prevencije u konfliktima koj traju poput onih u Siriji, Jemenu, Libiji, Mijanmaru kao i u  izraelsko-palestinskom sukobu.

Sukobi u Siriji, Jemenu, Libiji i drugim zemljama, kao i dugotrajni palestinsko-izraelski konflikt zahtijevaju hitan prekid nasilja, poštovanje međunarodnog prava od strane svih strana u sukobu i hitno iznalaženje mirovnih rješenja diplomatskim sredstvima. U cilju iskorjenjivanja terorizma i nasilnog ekstremizma, moramo pojačati napore za snažniju primjenu preventivnog stuba Globalne strategije Ujedinjene nacije za borbu protiv terorizma. Fokus naših aktivnosti mora biti na integraciji ranjivih i marginalizovanih grupa, te brizi o mladima, kao glavnim akterima bolje budućnosti", poručio je premijer Marković.

Ne možemo biti nijemi na surova kršenja ljudskih prava

Predsjednik Vlade Crne Gore je ocijenio da poseban značaj danas u sviejtu imaju kršenje ljudskih prava i humanitarnu izazovi, da svako kršenje ljudskih prava predstavlja prijetnju demokratiji, vladavini prava i da je ono korak ka eventualnom sukobu da smo svjedoci sve brojnijih primjera o surovim kršenjima ljudskih prava širom svijeta i da je neprihvatljivo da budemo nijemi na tu činjenicu. Govoreći o humanitarnim izazovima premijer Marković je istakao važnost definisanja ključnih multilateralnih sporazuma pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Premijer Duško Marković je istakao primjer odnosa naše zemlje prema ovim globalnim izazovima.

Na planu zaštite i promocije ljudskih prava na nacionalnom nivou, ostvaren je značajan napredak u zaštiti žena i djevojčica, djece, LGBTI populacije, te integrisanja marginalizovanih grupa. Težimo snaženju i širenju nacionalnog dijaloga o ljudskim pravima, što treba da doprinese boljoj primjeni međunarodnih standarda. Posvećenost Crne Gore pitanju rodne ravnopravnosti i borbi protiv nasilja nad ženama potvrđuje se i kroz naše predsjedavanje Izvršnim odborom Ujedinje nacije Žene. Snažno se zalažemo za što veću ulogu žena kao lidera i važnih donosioca odluka, te aktera u prevenciji, rješavanju konflikata i pomirenju. ... Crna Gora je, imajući u vidu svoje iskustvo u prihvatu velikog broja izbjeglica tokom ratnih sukoba na Balkanu 90-tih godina, dala doprinos definisanju Globalnog dogovora za izbjeglice. Vjerujemo da će Globalni dogovor za izbjeglice doprinijeti zajedničkom djelovanju međunarodne zajednice u pogledu masovnih kretanja izbjeglica i pružanju podrške zemljama prijema" – rekao je premijer Duško Marković u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Članstvo u NATO-u dalo nam je snažan podstrek

Govoreći o našoj zemlji i regionu predsjednik Vlade je istakao snažan i bez napredak Crne Gore nakon obnove državne nezavisnosti.

Foto: Gov.me

Naši rezultati nijesu samo proizvod političke pragmatičnosti, već vizije današnje Crne Gore usmjerene ka stabilnosti i prosperitetu njenih građana. Crna Gora je od prošle godine nova članica NATO-a. Svjesni nužnosti bezbjednog i sigurnog okruženja, posvećeni smo pitanjima globane bezbjednosti, čuvanju i jačanju zajedničkih vrijednosti, kako u okviru NATO-a, tako i u mirovnim misijama UN. Članstvo u NATO-u dalo nam je snažan podstrek za dalje jačanje vladavine prava zasnovanog na najvišim demokratskim vrijednostima. Ali, istovremeno snažno sprovodimo ekonomske reforme koje su u prošloj i prvoj polovini ove godine rezultirale visokom stopom ekonomskog rasta od preko 4,5%. Ove mjere su zasnovane na održivom razvoju koje će na duži rok obezbijediti viši nivo životnog standarda" – rekao je premijer Marković.

Predsjednik Vlade je istakao da naša zemlja u ovom trenutku ima vodeću ulogu na Zapadnom Balkanu u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Ovu poziciju smo između ostalog obezbijedili našim multinacionalnim i multivjerskim skladom, što je naše istorijsko obilježje i vrijednost. Posvećeni smo jačanju institucija i njihove održivosti uz odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala I korupcije" – rekao je predsjednik Marković.

ZB bolji nego prije 20 ili 30 godina, evropska perspektiva jedini izbor

Kada je riječ o situaciji u regionu Zapadnog Balkana predsjednik Vlade je ocijenio da je naš region danas bolje mjesto za život nego što je to bio prije 20 ili 30 godina, i da je do napretka došlo zahvaljujući naporima međunarodne zajednice i vlada država regiona.

Mi u Crnoj Gori vjerujemo da ne postoji bolja budućnost za naše države i građane od Evropske unije. Ali smo i sigurni da je i za Evropu to prirodan izbor. Za nas su evropske vrijednosti za nas jedini i najbolji ji odgovor narastajućim nacionalizmima i populizmu. Međutim, da bi se ostvario taj cilj mora se djelovati odlučnije sa jasnom vizijom cjelovite, stabilne i snažne Evrope u svakom njenom kutku" – rekao je premijer.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković je rekao u Generalnoj skupštini UN da će naša zemlja ostati posevećana promociji regionalne stabilnosti i saradnje i razvoju dobrosusjedskih odnosa, te da u tom smislu pozdravljamo potpisivanje istorijskog sporazuma Makedonije i Grčke i pozdravljamo pregovore između Beograda i Prištine.

Na kraju izlaganja u Generalnoj skupštini UN predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković je poručio da će naša zemlja nastaviti da bude odgovoran partner Ujedinjenim nacijama.

Kroz članstvo u tijelima i organima UN, pružaće doprinos UN u suočavanju sa globalnim izazovima. Pored aktuelnog članstva i predsjedavanja Crne Gore Izvršnim odborom Ujedinjene Nacije Žene, u narednom periodu predstoje istaknute kandidature za članstvo u Ekonomsko-socijalnom savjetu za period 2020-2022, Savjetu za ljudska prava 2022-2024. i Savjetu bezbjednosti UN za period 2026-2027. Vjerujemo da ćemo dobiti podršku i povjerenje članica Ujedinjenih nacija za izbor u pomenutim tijelima, što će biti prilika da doprinesemo snažnijem i efikasnijem djelovanju UN. Ključni interesi naših zemalja su zajednički – više mira, sigurnosti i blagostanja za naše građane. Ujedinjene nacije u tom smislu moraju imati i dalje snažnu ulogu", rekao je na kraju izlaganja Marković.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Ministar kulture: "Zahtjev Bošnjaka da se ukine Njegoševa nagrada ima POLITIČKE, a ne književne motive"

Četvrtak, 18.10.2018 | 13:23

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović izjavio je da nije prihvatljiv zahtjev više bošnjačkih organizacija iz dijaspore da se ukine Njegoševa nagrada.

Učinak Vlade u 2018: Marković ZADOVOLJAN, ali pozvao ministre da "daju GAS"

Četvrtak, 18.10.2018 | 13:12

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici razmatrala izvještaj o svom radu u 2018. godini. Tim povodom, premijer Duško Marković istakao je da je zadovoljan učinkom, ali i pozvao ministre da rade još više.

Tri godine od RAZBIJANJA protesta: Demokratski front najavio NOVO OKUPLJANJE

Srijeda, 17.10.2018 | 13:08

Portparol DNP-a Nikola Jovanović naveo je da kapacitet DF-a za organizovanje protesta nije upitan, ali da bi eventualni novi protest bio uspješan ukoliko bi se došlo do šireg konsenzusa. 

Knežević i Medojević imaju rok od TRI DANA: Ukoliko ne ulože žalbu čeka iz ZATVOR?

Srijeda, 17.10.2018 | 09:01

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević i njegov kolega Nebojša Medojević, dobili su odluke Višeg suda u Podgorici kojima je određena dvomjesečna kazna zatvora zbog odbijanja da svjedoče.

POMOĆ U UPRAVLJANJU GRANICOM: Crna Gora potpisuje sporazum sa Frontex-om

Utorak, 16.10.2018 | 08:47

Zbog mogućnosti da se nađe na udaru većeg broja migranata, ali i zbog prekograničnog kriminala, Crna Gora će zaključiti sporazum sa Agencijom za evropsku graničnu i obalsku stražu Frontex.

ZBOG MRŽNJE PREMA ISLAMU I MUSLIMANIMA: Bošnjaci žele da se zabrane Njegoš i Kiš

Četvrtak, 18.10.2018 | 07:44

Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU), Bošnjačko nacionalono vijeće savjet u Crnoj Gori, Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji, Bošnjačka kulturna zajednica i grupa drugih bošnjačkih organizacija uputili su apel ministarstvima prosvjete i kulture Crne Gore da “u skladu sa svojim zakonskim ovlastima i dužnostima pokrenu postupke zabrane i uklanjanja iz svojih školskih programa dvije knjige “Gorski vijenac” Petra Prvog Petrovića Njegoša i “Peščanik” Danila Kiša. Isti zahtjev je poslat i ministarstvima u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Hrvagskoj i Sloveniji.

Zbog dječije PORNOGRAFIJE: Protiv Rajka Milića podignuta OPTUŽNICA

Četvrtak, 18.10.2018 | 08:44

Protiv Nikšićanina Rajka Milića (42) podgoričko Osnovno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu za produženo krivično djelo dječija pornografija, saznaje FOS.

SJAJNA vijest iz Turske: Ilija dobio NOVI BUBREG, Ninin čin za PONOS i PAMĆENJE cijele nacije!

Četvrtak, 18.10.2018 | 08:55

Uspjeli smo. Neka ti je srećan novi rođendan, Ilija – riječi su Nikšićanke Konstantine Nine Maraš nakon što je juče uspješno donirala bubreg svom sugrađaninu, 32-godišnjem Iliji Bulajiću.

Osumnjičeni za ubistvo Ljuba Jovanovića štrajkuje GLAĐU: Tvrdi da je uhapšen BEZ DOKAZA

Četvrtak, 18.10.2018 | 07:47

Cetinjanin Aleksandar Konatar (28), koji je osumnjičen da je prije sedam godina na Cetinju ubio košarkaša Ljubomira Jovanovića, počeo je juče ujutru štrajk glađu i žeđu u spuškom zatvoru.

FOTO: OŠAMUĆENA OD ANESTEZIJE ALI SE OGLASILA: Ovo je Stanijina prva fotografija poslije operacije

Četvrtak, 18.10.2018 | 09:38

Stanija Dobrojević oporavlja se od hirurške intervencije koju je imala u Americi i zbog koje je morala hitno da napusti Zadrugu. 

ANKETA: Uspio je da preskoči Federera, ostao je još Nadal: Može li Đoković do BROJA 1 na ATP listi?

Četvrtak, 18.10.2018 | 22:01

Nakon trijumfa u Šangaju, Đokovića dijeli nešto više od 215 poena da ponovo bude svjetski broj 1.

Možda izgleda kao KREDITNA KARTICA, ali je SUPER PRAKTIČAN: Upoznajte NAJTANJI MOBILNI TELEFON NA SVIJETU!

Četvrtak, 18.10.2018 | 21:43

Japanska kompanija Kyocera proizvela je najtanji mobilni telefon na svijetu koji izgleda kao kreditna kartica. Riječ je o modelu KY-O1L.

VIDEO: Osmijeh ovog dječaka je mnoge RASPLAKAO: Ima samo DVIJE godine, ali njegova hrabrost NEMA GRANICA

Četvrtak, 18.10.2018 | 21:28

Dvogodišnji Roman Dinkel nedavno je postao pravi hit na internetu sa milionima fanova, jer ovaj dječak uspijeva da izmami osmijeh baš svakome. Ali, mnogima je izmamio i suze.

Budite POSEBNO PAŽLJIVI: Sa ova TRI horoskopska znaka nikad NE TREBA DA SE SVAĐATE

Četvrtak, 18.10.2018 | 21:15

Različiti karakteri se različito slažu, a to dokazuju i ovi horoskopski znakovi. Izdvojili smo tri horoskopska znaka s kojima, ako ih imate u porodicu, treba da budete posebno pažljivi.

Ono kad Putin ispriča VIC: Ruski predsjednik otkrio kako se OPUŠTA nakon napornog dana

Četvrtak, 18.10.2018 | 20:54

Ruski predsjednik nasmijao je sve u sali.

Iz PAM-a poručili: Istrajaćemo, institucije da proceduru privedu kraju

Četvrtak, 18.10.2018 | 20:15

Nakon što je Zavod za intelektualnu svojinu oduzeo dozvolu za rad Organizaciji za zaštitu prava autora muzike Crne Gore - PAM, iz te organizacije su naglasili da su, u skladu sa Zakonom, preregistrovani u NVO i svoje djelovanje baziraju na osnovu Zakona o autorskim i srodnim pravima. Istakli su i da Vlada mora znati da "nakaradna pravna rješenja" mogu blokirati pristupne pregovore.

VIDEO: Poznati teniser ZAGRLIO Jelenu Đoković, ali Novakova reakcija na aerodromu je sve NASMIJALA

Četvrtak, 18.10.2018 | 19:56

Teniser Novak Đoković stigao je Prag sa suprugom Jelenom.

Kako preživjeti RASKID što prije? Naučite da se ODLJUBITE uz pomoć genijalnog PSIHOLOŠKOG TRIKA

Četvrtak, 18.10.2018 | 19:49

Poslije užasnih raskida je normalno i dalje imati osjećanja prema bivšim partnerima. Nekada je potrebno jako mnogo vremena da biste prevazišli te emocije i nastavili dalje. Kako se odljubiti?

Ovdje svi svi žele da ŽIVE, pa je uvedena LISTA ČEKANJA: Zaposleni primaju 1.200 EURA, a kiriju plaćaju samo 15 EURA

Četvrtak, 18.10.2018 | 19:39

Marinaleda je mali grad u Andaluziji, na samom jugu Španije. Iako i sam geografski položaj ovaj gradić stavlja na listu poželjnih destinacija za život, ono što ga zaista čini posebnim jeste činjenica da ovdje nema policije ni kriminala, plate iznose oko 1.200 eura, dok stanarina iznosi svega 15 eura.

Ova fotografija je NASMIJALA cijeli region: Da li je moguće da je ovdje PARKIRAN AUTOMOBIL?

Četvrtak, 18.10.2018 | 19:19

Ova fotografija je nasmijala čitav region.