Petak, 28.09.2018 | 20:29
IZVOR: fosmedia

DUŠKO MARKOVIĆ: Crna Gora vjeruje da ne postoji bolja budućnost za našu države i građane od Evropske unije

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na 73. zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kazao je da  Crna Gora u proteklih 12 godina od obnove nezavisnosti brzo napredovala na putu izgradnje države zasnovane na najvišim demokratskim vrijednostima i da je jasno i nedvosmisleno potvrdila svoju posvećenost zajedničkom djelovanju u okviru sistema UN.

Foto: Gov.me

On je dodao da se naša zemlja zalaže da problemi u svijetu budu rješavani zajedničkim djelovanjem unutar UN-a i uz punu implementaciju usvojenih multilateralnih sporazuma i snaženje uloge Svjetske organizacije.

 

"Želim takođe da zahvalim predsjedavajućem prethodnog, 72. zasijedanja Generalne skupštine, gospodinu Miroslavu Lajčaku na izuzetnom liderstvu i doprinosu jačanju uloge Generalne skupštine i snaženju dijaloga sa državama članicama. Dragi Miroslave, čestitam ti na još jednom kvalitetno obavljenom poslu, uz zahvalnost za trajno prijateljstvo koje gajiš prema Crnoj Gori", kazao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Crna Gora snažno podržava reformu UN

Premijer je pozdravio izbor teme ovogodišnjeg zasijedanja ocijenivši da su u ovim izazovnim vremenima udruženo djelovanje i zajednička odgovornost za mirna, pravedna i održiva društva, jedini ispravan put koji će nas dovesti do cilja: da UN budu relevantne za sve ljude na planeti.

Imajući u vidu kompleksne situacije i izazove sa kojima se svijet suočava, izražene podjele po brojnim osnovama, katastrofalne posljedice širenja terorizma i nasilnog ekstremizma, kao i klimatskih promjena – nema dileme da samo zajedničkim djelovanjem možemo doprinijeti rješavanju konflikata i spriječiti dalja stradanja nedužnih ljudi. Istorijski multilateralni sporazumi koje smo usaglasili u prethodnom periodu pokazuju šta možemo da učinimo zajedničkim djelovanjem", kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, ovi sporazumi, u prvom redu – Razvojna agenda do 2030, ali i Klimatski sporazum, čine viziju naše zajedničke budućnosti i potvrđuju da multilateralizam nije opcija, već jedino djelotvorno sredstvo.

"Za punu implementaciju usvojenih Sporazuma, reforma UN i snaženje centralne uloge Svjetske organizacije u multilateralizmu je neophodna više nego ikada. Stoga je ovo 73. zasijedanje od izuzetne važnosti za povratak povjerenja u Ujedinjene nacije da su, bez obzira na ponekad opravdane kritike, sposobne da ostvare plemenite ciljeve zbog kojih su i osnovane. Ne mozemo reći da su u današnjem svijetu ti uzvišeni ciljevi ostvareni. Ne skrivajmo tu činjenicu, pogledajmo joj u oči i preuzmimo svoj dio odgovornosti za današnji, ali i sjutrašnji svijet", rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Premijer Duško Marković je kazao da naša zemlja snažno podržava proces reforme Ujedinjenih nacija i da je uvjeren da se pitanje fragmentacije Svjetske organizacije može riješiti uz snažnije uvezivanje sva tri stuba djelovanja i veću transparentnost, efikasnost i odgovornost.

Vjerujem da će sprovođenje kompleksne reformske agende i snažno liderstvo generalnog sekretara Antonija Gutereša rezultirati efikasnijom Organizacijom, koja će doprinijeti smanjenju stradanja širom svijeta i osiguravanju zajedničkog mira, sigurnosti i prosperiteta", dodao je premijer.

Govoreći o stavovima naše zemlje na neke od vodećih svjetskih tema predsjednik Vlade je rekao da je Crna Gora snažno posvećena politici i sprovođenju ciljeva održivog razvoja, da podržava globalne napore za razoružanje i neproliferaciju oružja za masovno uništenje te da se zalaže za jačanje prevencije u konfliktima koj traju poput onih u Siriji, Jemenu, Libiji, Mijanmaru kao i u  izraelsko-palestinskom sukobu.

Sukobi u Siriji, Jemenu, Libiji i drugim zemljama, kao i dugotrajni palestinsko-izraelski konflikt zahtijevaju hitan prekid nasilja, poštovanje međunarodnog prava od strane svih strana u sukobu i hitno iznalaženje mirovnih rješenja diplomatskim sredstvima. U cilju iskorjenjivanja terorizma i nasilnog ekstremizma, moramo pojačati napore za snažniju primjenu preventivnog stuba Globalne strategije Ujedinjene nacije za borbu protiv terorizma. Fokus naših aktivnosti mora biti na integraciji ranjivih i marginalizovanih grupa, te brizi o mladima, kao glavnim akterima bolje budućnosti", poručio je premijer Marković.

Ne možemo biti nijemi na surova kršenja ljudskih prava

Predsjednik Vlade Crne Gore je ocijenio da poseban značaj danas u sviejtu imaju kršenje ljudskih prava i humanitarnu izazovi, da svako kršenje ljudskih prava predstavlja prijetnju demokratiji, vladavini prava i da je ono korak ka eventualnom sukobu da smo svjedoci sve brojnijih primjera o surovim kršenjima ljudskih prava širom svijeta i da je neprihvatljivo da budemo nijemi na tu činjenicu. Govoreći o humanitarnim izazovima premijer Marković je istakao važnost definisanja ključnih multilateralnih sporazuma pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Premijer Duško Marković je istakao primjer odnosa naše zemlje prema ovim globalnim izazovima.

Na planu zaštite i promocije ljudskih prava na nacionalnom nivou, ostvaren je značajan napredak u zaštiti žena i djevojčica, djece, LGBTI populacije, te integrisanja marginalizovanih grupa. Težimo snaženju i širenju nacionalnog dijaloga o ljudskim pravima, što treba da doprinese boljoj primjeni međunarodnih standarda. Posvećenost Crne Gore pitanju rodne ravnopravnosti i borbi protiv nasilja nad ženama potvrđuje se i kroz naše predsjedavanje Izvršnim odborom Ujedinje nacije Žene. Snažno se zalažemo za što veću ulogu žena kao lidera i važnih donosioca odluka, te aktera u prevenciji, rješavanju konflikata i pomirenju. ... Crna Gora je, imajući u vidu svoje iskustvo u prihvatu velikog broja izbjeglica tokom ratnih sukoba na Balkanu 90-tih godina, dala doprinos definisanju Globalnog dogovora za izbjeglice. Vjerujemo da će Globalni dogovor za izbjeglice doprinijeti zajedničkom djelovanju međunarodne zajednice u pogledu masovnih kretanja izbjeglica i pružanju podrške zemljama prijema" – rekao je premijer Duško Marković u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Članstvo u NATO-u dalo nam je snažan podstrek

Govoreći o našoj zemlji i regionu predsjednik Vlade je istakao snažan i bez napredak Crne Gore nakon obnove državne nezavisnosti.

Foto: Gov.me

Naši rezultati nijesu samo proizvod političke pragmatičnosti, već vizije današnje Crne Gore usmjerene ka stabilnosti i prosperitetu njenih građana. Crna Gora je od prošle godine nova članica NATO-a. Svjesni nužnosti bezbjednog i sigurnog okruženja, posvećeni smo pitanjima globane bezbjednosti, čuvanju i jačanju zajedničkih vrijednosti, kako u okviru NATO-a, tako i u mirovnim misijama UN. Članstvo u NATO-u dalo nam je snažan podstrek za dalje jačanje vladavine prava zasnovanog na najvišim demokratskim vrijednostima. Ali, istovremeno snažno sprovodimo ekonomske reforme koje su u prošloj i prvoj polovini ove godine rezultirale visokom stopom ekonomskog rasta od preko 4,5%. Ove mjere su zasnovane na održivom razvoju koje će na duži rok obezbijediti viši nivo životnog standarda" – rekao je premijer Marković.

Predsjednik Vlade je istakao da naša zemlja u ovom trenutku ima vodeću ulogu na Zapadnom Balkanu u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Ovu poziciju smo između ostalog obezbijedili našim multinacionalnim i multivjerskim skladom, što je naše istorijsko obilježje i vrijednost. Posvećeni smo jačanju institucija i njihove održivosti uz odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala I korupcije" – rekao je predsjednik Marković.

ZB bolji nego prije 20 ili 30 godina, evropska perspektiva jedini izbor

Kada je riječ o situaciji u regionu Zapadnog Balkana predsjednik Vlade je ocijenio da je naš region danas bolje mjesto za život nego što je to bio prije 20 ili 30 godina, i da je do napretka došlo zahvaljujući naporima međunarodne zajednice i vlada država regiona.

Mi u Crnoj Gori vjerujemo da ne postoji bolja budućnost za naše države i građane od Evropske unije. Ali smo i sigurni da je i za Evropu to prirodan izbor. Za nas su evropske vrijednosti za nas jedini i najbolji ji odgovor narastajućim nacionalizmima i populizmu. Međutim, da bi se ostvario taj cilj mora se djelovati odlučnije sa jasnom vizijom cjelovite, stabilne i snažne Evrope u svakom njenom kutku" – rekao je premijer.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković je rekao u Generalnoj skupštini UN da će naša zemlja ostati posevećana promociji regionalne stabilnosti i saradnje i razvoju dobrosusjedskih odnosa, te da u tom smislu pozdravljamo potpisivanje istorijskog sporazuma Makedonije i Grčke i pozdravljamo pregovore između Beograda i Prištine.

Na kraju izlaganja u Generalnoj skupštini UN predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković je poručio da će naša zemlja nastaviti da bude odgovoran partner Ujedinjenim nacijama.

Kroz članstvo u tijelima i organima UN, pružaće doprinos UN u suočavanju sa globalnim izazovima. Pored aktuelnog članstva i predsjedavanja Crne Gore Izvršnim odborom Ujedinjene Nacije Žene, u narednom periodu predstoje istaknute kandidature za članstvo u Ekonomsko-socijalnom savjetu za period 2020-2022, Savjetu za ljudska prava 2022-2024. i Savjetu bezbjednosti UN za period 2026-2027. Vjerujemo da ćemo dobiti podršku i povjerenje članica Ujedinjenih nacija za izbor u pomenutim tijelima, što će biti prilika da doprinesemo snažnijem i efikasnijem djelovanju UN. Ključni interesi naših zemalja su zajednički – više mira, sigurnosti i blagostanja za naše građane. Ujedinjene nacije u tom smislu moraju imati i dalje snažnu ulogu", rekao je na kraju izlaganja Marković.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OTKRIVAMO: Kojim SASTOJKOM iz kuhinje možete poboljšati RAST i povratiti ZDRAV IZGLED VAŠE KOSE!

Nedjelja, 16.12.2018 | 11:50

Iako većina žena ovo smatra suludom idejom, pranje kose kafom je odlična metoda za lijepu, sjajnu i zdravu kosu. Jedno istraživanje je pokazalo da kafa može poboljšati sjaj i rast vaše kose. Takođe, ona pomaže da potamnite nijansu svoje kose.

Koliko gajite bliske veze sa ljudima? Ovaj OSJEĆAJ predstavlja ISTI RIZIK od SMRTI kao i PUŠENJE CIGARETA!

Nedjelja, 16.12.2018 | 11:19

Usamljenost povećava rizik od prijevremene smrti za 26 posto, pokazala je studija univerziteta Brigham Young, a objavljena u časopisu Perspectives on Psychological Science.

SNIJEŽNI pokrivač na SJEVERU Crne Gore: Evo gdje je izmjereno NAJVIŠE, a gdje NAJMANJE centimetara SNIJEGA

Nedjelja, 16.12.2018 | 10:52

U Crnoj Gori jutros je najviše snijega bilo na Žabljaku, gdje je izmjereno 50 centimetra.

CRNA GORA na listi NAJBOLJIH DESTINACIJA za PUTOVANJA u narednoj godini

Nedjelja, 16.12.2018 | 10:44

Crna Gora našla se na listi najboljih destinacija za putovanja u 2019. godini.

Uspješno je počelo PROBNO TESTIRANJE PODMORSKOG KABLA koji energetski povezuje CRNU GORU i ITALIJU

Nedjelja, 16.12.2018 | 10:16

Probno testiranje projekta energetskog povezivanja Crne Gore i Italije, uspješno je započeto. 

ABA LIGA: Budućnost VOLI gostuje Ciboni i traži novu POBJEDU u nizu

Nedjelja, 16.12.2018 | 09:51

Košarkaši Budućnosti Volija nastavljaju takmičenje u ABA ligi.

Sa ovim se svakodnevno KUPATE, a i ne znate koliko je OPASNO: Kada ovo pročitate, SVE ĆE VAM BITI JASNO

Nedjelja, 16.12.2018 | 09:30

Kad uskočite pod tuš jedina želja je da se osjećate svježe i čisto nakon njega. Zar ne? Najveći brolj ljudi se oslanja na sunđer za tuširanje, lufu, a neki na staru dobru metodu - sapun ili malo kupke u ruke i trljaj. Ako ste zavisnici od lufe, trebalo bi da ponovo razmislite koliko ste čisti poslije tuširanja.

Srušio se MEDICINSKI HELIKOPTER sa 4 osobe, sumnja se da su SVI POGINULI!

Nedjelja, 16.12.2018 | 09:23

U planinskoj oblasti u blizini Porta, drugog najvećeg grada u Portugalu, srušio se helikopter sa četiri osobe, a strahuje se da su svi poginuli.

Cecin sin nastavlja se POBJEDAMA u ringu: Veljko Ražnatović upisao TRIJUMF protiv Francuza u BUDVI

Nedjelja, 16.12.2018 | 09:20

Srpski bokser Veljko Ražnatović zabilježio je petu pobjedu u profi ringu pošto je bio bolji od Francuza Ibrahima Traorea. Srbin je slavio poslije 6 rundi jednoglasnom odlukom sudija.

TRAGEDIJA: Makedonski autobus SLETIO sa puta, ima POGINULIH

Nedjelja, 16.12.2018 | 09:01

Tri osobe poginule su kod Leskovca, kada je makedonski autobus, koji se kretao iz Skoplja ka Beogradu, sletio sa puta i prevrnuo se. Više od 30 putnika je povrijeđeno.