Petak, 28.09.2018 | 20:29
IZVOR: fosmedia

DUŠKO MARKOVIĆ: Crna Gora vjeruje da ne postoji bolja budućnost za našu države i građane od Evropske unije

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na 73. zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kazao je da  Crna Gora u proteklih 12 godina od obnove nezavisnosti brzo napredovala na putu izgradnje države zasnovane na najvišim demokratskim vrijednostima i da je jasno i nedvosmisleno potvrdila svoju posvećenost zajedničkom djelovanju u okviru sistema UN.

Foto: Gov.me

On je dodao da se naša zemlja zalaže da problemi u svijetu budu rješavani zajedničkim djelovanjem unutar UN-a i uz punu implementaciju usvojenih multilateralnih sporazuma i snaženje uloge Svjetske organizacije.

 

"Želim takođe da zahvalim predsjedavajućem prethodnog, 72. zasijedanja Generalne skupštine, gospodinu Miroslavu Lajčaku na izuzetnom liderstvu i doprinosu jačanju uloge Generalne skupštine i snaženju dijaloga sa državama članicama. Dragi Miroslave, čestitam ti na još jednom kvalitetno obavljenom poslu, uz zahvalnost za trajno prijateljstvo koje gajiš prema Crnoj Gori", kazao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Crna Gora snažno podržava reformu UN

Premijer je pozdravio izbor teme ovogodišnjeg zasijedanja ocijenivši da su u ovim izazovnim vremenima udruženo djelovanje i zajednička odgovornost za mirna, pravedna i održiva društva, jedini ispravan put koji će nas dovesti do cilja: da UN budu relevantne za sve ljude na planeti.

Imajući u vidu kompleksne situacije i izazove sa kojima se svijet suočava, izražene podjele po brojnim osnovama, katastrofalne posljedice širenja terorizma i nasilnog ekstremizma, kao i klimatskih promjena – nema dileme da samo zajedničkim djelovanjem možemo doprinijeti rješavanju konflikata i spriječiti dalja stradanja nedužnih ljudi. Istorijski multilateralni sporazumi koje smo usaglasili u prethodnom periodu pokazuju šta možemo da učinimo zajedničkim djelovanjem", kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, ovi sporazumi, u prvom redu – Razvojna agenda do 2030, ali i Klimatski sporazum, čine viziju naše zajedničke budućnosti i potvrđuju da multilateralizam nije opcija, već jedino djelotvorno sredstvo.

"Za punu implementaciju usvojenih Sporazuma, reforma UN i snaženje centralne uloge Svjetske organizacije u multilateralizmu je neophodna više nego ikada. Stoga je ovo 73. zasijedanje od izuzetne važnosti za povratak povjerenja u Ujedinjene nacije da su, bez obzira na ponekad opravdane kritike, sposobne da ostvare plemenite ciljeve zbog kojih su i osnovane. Ne mozemo reći da su u današnjem svijetu ti uzvišeni ciljevi ostvareni. Ne skrivajmo tu činjenicu, pogledajmo joj u oči i preuzmimo svoj dio odgovornosti za današnji, ali i sjutrašnji svijet", rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Premijer Duško Marković je kazao da naša zemlja snažno podržava proces reforme Ujedinjenih nacija i da je uvjeren da se pitanje fragmentacije Svjetske organizacije može riješiti uz snažnije uvezivanje sva tri stuba djelovanja i veću transparentnost, efikasnost i odgovornost.

Vjerujem da će sprovođenje kompleksne reformske agende i snažno liderstvo generalnog sekretara Antonija Gutereša rezultirati efikasnijom Organizacijom, koja će doprinijeti smanjenju stradanja širom svijeta i osiguravanju zajedničkog mira, sigurnosti i prosperiteta", dodao je premijer.

Govoreći o stavovima naše zemlje na neke od vodećih svjetskih tema predsjednik Vlade je rekao da je Crna Gora snažno posvećena politici i sprovođenju ciljeva održivog razvoja, da podržava globalne napore za razoružanje i neproliferaciju oružja za masovno uništenje te da se zalaže za jačanje prevencije u konfliktima koj traju poput onih u Siriji, Jemenu, Libiji, Mijanmaru kao i u  izraelsko-palestinskom sukobu.

Sukobi u Siriji, Jemenu, Libiji i drugim zemljama, kao i dugotrajni palestinsko-izraelski konflikt zahtijevaju hitan prekid nasilja, poštovanje međunarodnog prava od strane svih strana u sukobu i hitno iznalaženje mirovnih rješenja diplomatskim sredstvima. U cilju iskorjenjivanja terorizma i nasilnog ekstremizma, moramo pojačati napore za snažniju primjenu preventivnog stuba Globalne strategije Ujedinjene nacije za borbu protiv terorizma. Fokus naših aktivnosti mora biti na integraciji ranjivih i marginalizovanih grupa, te brizi o mladima, kao glavnim akterima bolje budućnosti", poručio je premijer Marković.

Ne možemo biti nijemi na surova kršenja ljudskih prava

Predsjednik Vlade Crne Gore je ocijenio da poseban značaj danas u sviejtu imaju kršenje ljudskih prava i humanitarnu izazovi, da svako kršenje ljudskih prava predstavlja prijetnju demokratiji, vladavini prava i da je ono korak ka eventualnom sukobu da smo svjedoci sve brojnijih primjera o surovim kršenjima ljudskih prava širom svijeta i da je neprihvatljivo da budemo nijemi na tu činjenicu. Govoreći o humanitarnim izazovima premijer Marković je istakao važnost definisanja ključnih multilateralnih sporazuma pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Premijer Duško Marković je istakao primjer odnosa naše zemlje prema ovim globalnim izazovima.

Na planu zaštite i promocije ljudskih prava na nacionalnom nivou, ostvaren je značajan napredak u zaštiti žena i djevojčica, djece, LGBTI populacije, te integrisanja marginalizovanih grupa. Težimo snaženju i širenju nacionalnog dijaloga o ljudskim pravima, što treba da doprinese boljoj primjeni međunarodnih standarda. Posvećenost Crne Gore pitanju rodne ravnopravnosti i borbi protiv nasilja nad ženama potvrđuje se i kroz naše predsjedavanje Izvršnim odborom Ujedinje nacije Žene. Snažno se zalažemo za što veću ulogu žena kao lidera i važnih donosioca odluka, te aktera u prevenciji, rješavanju konflikata i pomirenju. ... Crna Gora je, imajući u vidu svoje iskustvo u prihvatu velikog broja izbjeglica tokom ratnih sukoba na Balkanu 90-tih godina, dala doprinos definisanju Globalnog dogovora za izbjeglice. Vjerujemo da će Globalni dogovor za izbjeglice doprinijeti zajedničkom djelovanju međunarodne zajednice u pogledu masovnih kretanja izbjeglica i pružanju podrške zemljama prijema" – rekao je premijer Duško Marković u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Članstvo u NATO-u dalo nam je snažan podstrek

Govoreći o našoj zemlji i regionu predsjednik Vlade je istakao snažan i bez napredak Crne Gore nakon obnove državne nezavisnosti.

Foto: Gov.me

Naši rezultati nijesu samo proizvod političke pragmatičnosti, već vizije današnje Crne Gore usmjerene ka stabilnosti i prosperitetu njenih građana. Crna Gora je od prošle godine nova članica NATO-a. Svjesni nužnosti bezbjednog i sigurnog okruženja, posvećeni smo pitanjima globane bezbjednosti, čuvanju i jačanju zajedničkih vrijednosti, kako u okviru NATO-a, tako i u mirovnim misijama UN. Članstvo u NATO-u dalo nam je snažan podstrek za dalje jačanje vladavine prava zasnovanog na najvišim demokratskim vrijednostima. Ali, istovremeno snažno sprovodimo ekonomske reforme koje su u prošloj i prvoj polovini ove godine rezultirale visokom stopom ekonomskog rasta od preko 4,5%. Ove mjere su zasnovane na održivom razvoju koje će na duži rok obezbijediti viši nivo životnog standarda" – rekao je premijer Marković.

Predsjednik Vlade je istakao da naša zemlja u ovom trenutku ima vodeću ulogu na Zapadnom Balkanu u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Ovu poziciju smo između ostalog obezbijedili našim multinacionalnim i multivjerskim skladom, što je naše istorijsko obilježje i vrijednost. Posvećeni smo jačanju institucija i njihove održivosti uz odlučnu borbu protiv organizovanog kriminala I korupcije" – rekao je predsjednik Marković.

ZB bolji nego prije 20 ili 30 godina, evropska perspektiva jedini izbor

Kada je riječ o situaciji u regionu Zapadnog Balkana predsjednik Vlade je ocijenio da je naš region danas bolje mjesto za život nego što je to bio prije 20 ili 30 godina, i da je do napretka došlo zahvaljujući naporima međunarodne zajednice i vlada država regiona.

Mi u Crnoj Gori vjerujemo da ne postoji bolja budućnost za naše države i građane od Evropske unije. Ali smo i sigurni da je i za Evropu to prirodan izbor. Za nas su evropske vrijednosti za nas jedini i najbolji ji odgovor narastajućim nacionalizmima i populizmu. Međutim, da bi se ostvario taj cilj mora se djelovati odlučnije sa jasnom vizijom cjelovite, stabilne i snažne Evrope u svakom njenom kutku" – rekao je premijer.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković je rekao u Generalnoj skupštini UN da će naša zemlja ostati posevećana promociji regionalne stabilnosti i saradnje i razvoju dobrosusjedskih odnosa, te da u tom smislu pozdravljamo potpisivanje istorijskog sporazuma Makedonije i Grčke i pozdravljamo pregovore između Beograda i Prištine.

Na kraju izlaganja u Generalnoj skupštini UN predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković je poručio da će naša zemlja nastaviti da bude odgovoran partner Ujedinjenim nacijama.

Kroz članstvo u tijelima i organima UN, pružaće doprinos UN u suočavanju sa globalnim izazovima. Pored aktuelnog članstva i predsjedavanja Crne Gore Izvršnim odborom Ujedinjene Nacije Žene, u narednom periodu predstoje istaknute kandidature za članstvo u Ekonomsko-socijalnom savjetu za period 2020-2022, Savjetu za ljudska prava 2022-2024. i Savjetu bezbjednosti UN za period 2026-2027. Vjerujemo da ćemo dobiti podršku i povjerenje članica Ujedinjenih nacija za izbor u pomenutim tijelima, što će biti prilika da doprinesemo snažnijem i efikasnijem djelovanju UN. Ključni interesi naših zemalja su zajednički – više mira, sigurnosti i blagostanja za naše građane. Ujedinjene nacije u tom smislu moraju imati i dalje snažnu ulogu", rekao je na kraju izlaganja Marković.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

REAGOVALI iz kabineta Đukanovića: "Apsolutna je izmišljotina zlonamjerna najnovija konstrukcija odbjeglog tajkuna"

Subota, 16.02.2019 | 13:55

Kabinet predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića reagujući na njegovo gostovanje u emisiji “Ukrštene riječi”, saopštio je da o “njegovoj firmi na Kipru” javnost mora biti obaviještena precizno, i ne smije biti izložena špekulacijama plasiranim s prepoznatljivih adresa. Oni koji vode kampanju pokušaja diskreditacije predsjednika Mila Đukanovića, nemaju nijedan argument, navodi se u reagovanju.

Donald Tramp proglasio VANREDNO STANJE: Želi pristup novcu za izgradnju zida duž američko-meksičke granice

Petak, 15.02.2019 | 21:53

Predsjednik SAD Donald Tramp proglasio je vanredno stanje kako bi dobio pristup milijardama dolara za izgradnju zida duž američko-meksičke granice.

MANS saznaje: "Đukanovićeva kompanija na Kipru je ipak i dalje aktivna"

Petak, 15.02.2019 | 19:44

Đukanović je, odgovarajući na novinarska pitanja u emisiji "Ukrštene riječi" Prve televizije, prvo negirao da ima bilo kakvu firmu u inostranstvu, da bi nakon što je suočen sa papirima, priznao da je 2006. godine na Kipru osnovao kompaniju Vagor investment limitid.

"Ova institucija dijeli sudbinu srpskog naroda": U Podgorici otvorena SRPSKA KUĆA

Petak, 15.02.2019 | 13:50

U Podgorici je danas Srpsku kuću otvorio Nikola Selaković, specijalni izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Đukanović poručio: NE POSTOJI snimak na kojem mi Duško Knežević daje novac

Četvrtak, 14.02.2019 | 22:14

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da ne postoji mogućnost da biznismen Duško Knežević posjeduje snimak na kojem mu daje novac.

PROTEST u Podgorici: "Naša sloboda nema cijenu", zatražene OSTAVKE

Subota, 16.02.2019 | 18:22

Nekoliko hiljada građana okupilo se u Ulici slobode u Podgorici na drugom po redu građanskom protestu "97000 odupri se!" koji na ovaj ili na onaj način podržavaju sve opozicione političke partije. Prvi protest organizovan je 2. februara.

Istorija duga više od 500 GODINA: Cetinjski manastir čuva TRI VELIKE SVETINJE

Subota, 16.02.2019 | 17:11

U podnožju planine Lovćen, na nadmorskoj visini od oko 670m, 1482. godine osniva se grad Cetinje - nekadašnji centar crnogorske države, danas kulturna, istorijska i duhovna Prijestonica. Osnovao ga je Ivan Crnojević, gospodar zetski, najmoćniji vladar treće po redu crnogorske dinastije Crnojević.

Ocijenjen NULOM: Ovaj EVROPSKI GRAD proglašen "izuzetno OPASNIM" za boravak STRANACA!

Subota, 16.02.2019 | 18:14

Prema rezultatima istraživanja, Krakov, jedan od najstarijih gradova u Poljskoj, proglašen je najopasnijom turističkom destinacijom u Evropi.

“Krenuo sam ispočetka, za mene sve nepoznato..." ISKUSTVO ljekara iz CRNE GORE koji je radio na KRUZERU

Nedjelja, 17.02.2019 | 08:49

Koliko crnogorskih ljekara radi na kruzerima nema zvanične evidencije, nezvanično njih oko 30 otisnulo se na more u potrazi za boljom zaradom, od čega je čak dvadesetak iz Kliničkog centra.

Težak život ćerke Pabla Eskobara: Manuela danas živi u strahu jer očekuje OSVETU

Subota, 16.02.2019 | 20:43

Prije nego što je Manuela Eskobar uopšte mogla da hoda, naučili su je da trči. Budući da je ćerka Pabla Eskobara, to ima svojih prednosti, ali i mana. Nažalost, sjenku koju su zločini njenog oca bacili na njen život nosiće do kraja života.

KRALJ NARODNE MUZIKE: Ovi HITOVI su obilježili karijeru ŠABANA ŠAULIĆA

Nedjelja, 17.02.2019 | 16:46

Šaban Šaulić poginuo je u teškoj saobraćajnoj nesreći u Njemačkoj.

Oglasila se PORODICA nastradalog Šaulića: "Prestalo je da kuca veliko srce i utihnuo najljepši glas"

Nedjelja, 17.02.2019 | 16:04

Šaban Šaulić nastradao je jutros u teškoj saobraćajnoj nesreći u Njemačkoj. Kako saznajemo, nesreća se dogodila u gradu Bilefeldu, u sjeverozapadnom dijelu Nemačke, a Šaban je tamo imao nastup.

Šaban Šaulić je već jednom gledao smrti u oči: U ovom intervjuu naveo i SVOJU JEDINU ŽIVOTNU ŽELJU

Nedjelja, 17.02.2019 | 15:23

Dobio sam dva uboda nožem u leđa i jedan jak udarac "bokserom" u lice.

Izjave neutješnih i šokiranih kolega tragično stradalog Šabana Šaulića

Nedjelja, 17.02.2019 | 15:09

Pjevač narodne muzike Šaban Šaulić poginuo je danas u teškoj saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj.

Danas je Svjetski dan mačaka: Evo nekih zanimljivosti koje možda nijeste znali o njima

Nedjelja, 17.02.2019 | 15:02

Pročitajte nekoliko zanimljivosti o mačkama, možda naučite nešto novo.

FOTO: Stravičnu SAOBRAĆAJNU nezgodu u kojoj je poginuo Šaban Šaulić izazvao PIJANI VOZAČ

Nedjelja, 17.02.2019 | 14:06

Legendarni pjevač narodne muzike Šaban Šaulić poginuo je u stravičnoj saobraćajnoj nesreći do koje je došlo tako što je pijani vozač udario od pozadi auto u kome je bio Šaulić.

Uhapšen Beranac (32) zbog sumnje da je pokušao da UBIJE sugrađanina

Nedjelja, 17.02.2019 | 13:37

Policija je uhapsila S.K. (32) iz Berana, zbog sumnje da je jutros u Andrijevici pokušao da ubije N.B. (27) takođe iz Berana.

FOTO: U saobraćajnoj nesreći POGINUO pjevač Šaban Šaulić

Nedjelja, 17.02.2019 | 13:21

Pjevač narodne muzika Šaban Šaulić preminuo je danas poslije teške saobraćajne nesreće u Njemačkoj, piše Kurir.

Dnevni horoskop za 17. februar: Djevice će danas UŽIVATI, dok će vodolije biti UMORNE

Nedjelja, 17.02.2019 | 12:48

Vodolija umorna, Riba uporna, Bik dobro, Ovan odmara, Djevica uživa, Vaga ljubomorna.

Šaban Šaulić DOŽIVIO tešku saobraćajnu nezgodu nakon nastupa u Njemačkoj

Nedjelja, 17.02.2019 | 12:33

Šaban je pjevao u klubu u Bilefeldu.