Srijeda, 09.08.2017 | 09:21
IZVOR: Pobjeda

Impozantna građevina u Briselu: Crna Gora u novom sjedištu NATO-a do kraja godine!

Crna Gora, kao 29. članica NATO, trebalo bi do kraja godine da se preseli u novo sjedište Alijanse u Briselu. Kompleks ekoloških zgrada, čija je vrijednost 1,1 milijardi eura biće predstavljen krajem maja na sastanku šefova država i vlada.

Foto:Sputnik Srbija

Izgradnja novog NATO štaba, koje se nalazi preko puta sadašnjeg, u predgrađu Brisela, počela je u oktobru 2010. godine, a Sjevernoatlantski savez će se, kako je najavljeno, preseliti u novo sjedište do kraja 2017.godine.

Sa preko 250.000 kvadratnih metara nova zgrada obezbjediće prostor za: 1.500 ljudi iz nacionalnih delegacija, 1.700 međunarodnih vojnih i civilnih službenika, 600 zaposlenih iz NATO agencija, kao i česte posjetioce kojih dnevno ima oko 500 navodi se na sajtu NATO-a.

Novo sjedište NATO-a biće dom za savremenu i ujedinjenu Alijansu. Ovo je važan element transformacije organizacije za 21. vijek, saopšteno je ranije na sajtu Alijanse, pri čemu se navodi da će nova zgrada bolje podržati rad NATO-a. Dizajn objekta uključuje najsavremenije informacione i komunikacione tehnologije. Na primjer, konferencijski sadržaji uključuju 18 prostorija s objektima za simultano prevođenje i mogućnostima video telekonferencije za povezivanje sastanaka na lokaciji ili u inostranstvu. Sedam od 34 sale imaće mogućnosti za virtuelne sastanke ističu u NATO-u.
Jo Palma, vodeći arhitekta projekta, rekao je ranije da je životna sredina i održivost jedno od najvažnijih pitanja u dizajnu zgrade.

Foto:VK Engineering

Nova zgrada omogućava da se smanji uticaj na životnu sredinu zahvaljujući recikliranim materijalima, zelenim krovovima, efikasnom upravljanju vodama, što predstavlja integraciju u koncept šireg urbanog planiranja.

Saveznici su odlučili 1999. godine da je NATO-u potrebno namjensko sjedište koje će zamijeniti ono privremeno iz 1967. godine. Sadašnja zgrada je pretprana i zahtijeva stalno i skupo održavanje navodi NATO kao glavne razloge izgradnje novog sjedišta. Od 1967. godine, broj NATO saveznika se gotovo udvostručio, od 15 do 29 članica. Dodaju da je veliki broj partnerskih nacija otvorio diplomatska predstavništva u NATO-u.

Kao rezultat toga, skoro jedna petina se nalazi u privremenim strukturama navode iz Alijanse i ističu da će nova zgrada omogućiti svim saveznicima da imaju potreban prostor, te da postoji i mogućnost za širenje ukoliko se ukaže potreba. U novoj zgradi je, kako objašnjavaju, smanjena potrošnja energije korišćenjem solarne energije i naprednog sistema osvjetljenja. Dodaje se i da će biti smanjena potreba za putovanjima stranog osoblja zahvaljujući video-telekonferencijama. Kancelarije NATO partnera biće locirane u odvojenoj zgradi u NATO kampusu, sa podjednako fleksibilnim prostorijama.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Marović još nije uplatio novac, i dalje na liječenju u Institutu za mentalno zdravlje

Nedjelja, 24.09.2017 | 08:32

Bivši visoki funkcioner DPS-a Svetozar Marović nije uplatio milion i sto hiljada eura budžetu Crne Gore na osnovu sporazuma koji je potpisao sa Specijalnim tužilaštvom, a kojim je priznao da je organizovao kriminalnu grupu, koja  je budvanskoj opštini nanijela višemilionsku štetu.

ŽESTOKE kazne za poslanike: Koga udalje sa sjednice, oduzeće mu POLA PLATE

Subota, 23.09.2017 | 07:54

Zakonodavni odbor Skupštine usvojio je prečišćeni tekst Poslovnika Skupštine Crne Gore koji predviđa žestoke novčane kazne za parlamentarce koji se budu nedolično ponašali u najvišem zakonodavnom domu – i to ne samo u plenarnoj sali, već i u holu i ostalim prostorijama parlamenta.

Predsjednici tri opštine saglasni: "Spriječiti usvajanje Zakona o planiranju i izgradnji"

Četvrtak, 21.09.2017 | 15:57

Predsjednici opština Kotor, Budva i Herceg Novi pozvali su poslanike Bošnjačke stranke (BS), Hrvatske građanske inicijative (HGI) i albanskih partija da ne prisustvuju sjednici cnrogorskog parlamenta, koja je zakazana za utorak, i tako spriječe usvajanje Zakona o planiranju i izgradnji.

RAZGOVARAO SA PREDSJEDNIKOM SAD: Vujanović se zahvalio Trampu

Srijeda, 20.09.2017 | 18:02

Crnogorski predsjednik je prisustvovao prijemu koji je u povodu 72. zasijedanja Generalne supštine UN priredio predsjednik SAD.

VUJANOVIĆ ČESTITAO DAN OPŠTINE NIKŠIĆ: Nikšić je lider sveopšteg razvoja CRNE GORE

Nedjelja, 17.09.2017 | 14:49

Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, čestitao je građanima i rukovodstvu Dan opštine Nikšić.

JETI- SNIJEŽNI ČOVJEK : Mit ili stvarnost?

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 20:37

Svi smo se nekada zapitali ko je Jeti, da li postoji ili je to samo mit...

DRUGAČIJI: Sedam znakova da ste NATPROSJEČNO emocionalno inteligentni

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 20:36

Emocionalna inteligencija znači biti svjestan svojih emocija i načina na koje one utiču na naše ponašanje, posebno u interakciji s drugim ljudima. To otkrivaju ovi znakovi:

Studenti akademija sa Cetinja, iz Pariza i Trsta na Međunarodnom festivalu gitare

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 20:13

Drugi dan Međunarodnog festivala gitare Nikšić 2017, biće u znaku koncerta studenata – „Open podium“, koji je planiran za 26. septembar.

FOTO: SAVRŠENA: Evo kako izgleda NATAŠA BEKVALAC na dan VJENČANJA

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 19:57

Pjevačica Nataša Bekvalac vjenčaće se danas na Ibici sa Lukom Lazukićem.

ANKETA: Da li đačke uniforma treba uvesti u svim crnogorskim školama?

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 19:57

Uniforme za đake svečano su promovisane u osnovnoj školi “Savo Pejanović” početkom godine.

FOTO: Cetinjski izviđači dobili posebno priznanje za IZUZETAN RAD i POMOĆ

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 19:36

Zbor izviđača Crne Gore, održan je u Stolivu kod Kotora u izviđackom centru “Stoliv” od 22. do 24.09.2017. godine, gdje se okupilo 150 izviđača iz čitave Crne Gore.

VIDEO: Djevojčica (5) VOZI automobil a otac je BODRI

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 19:24

Video koji je mnoge šokirao u Kini prikazuje petogodišnju devojčicu kako vozi automobil na jednom putu u gradu Sinjang.

O njemu priča cijeli SVIJET: Sjajnom igrom je zaustavio MESIJA, i ODBIO da razmijeni dres sa njim

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 19:03

"Imao sam jedan zadatak - pratiti Messija. Kada ga čuvate, morate razmišljati o njemu kao normalnom čovjeku koji ima dvije noge i dvije ruke. I morate konstantno biti koncentrisani. Sekunda mu je dovoljna da pobjegne i da gol".

UŽAS: RIJALITI "ZADRUGA": Diskvalifikovana jer je pokušala da PRESIJEČE VENE?

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 18:45

Učesnica noć nije provela u Zadruzi, a oko 11.15 časova stiglo je pismo kojim su učesnici obaviješteni o diskvalifikaciji.

Telekom podržao konferenciju „Moć adolescencije“

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 18:40

Na danas održanoj konferenciji ,,Moć adolescencije’’, koju je organizovao UNICEF uz podršku Crnogorskog Telekoma, istaknuta je važnost razvijanja mehanizama osnaživanja i zaštite adolescenata kojih u Crnoj Gori ima oko 85 hiljada. Konferenciju su otvorili šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali, ministar zdravlja Kenan Hrapović, ministar sporta Nikola Janović i izvršni direktor Crnogorskog Telekoma Nikola Ljušev.