Srijeda, 09.08.2017 | 16:51
IZVOR: kolektiv.me

Rudović odgovorio Muliću: Crna Gora ne može biti bezbjedna dok god je čuvaju ljudi poput Vas

Na moje tvrdnje da, zbog neprihvatljivog nesnalaženja Direktorata za vanredne situacije MUP-a prilikom požara u Boki, njegov direktor Mirsad Mulić treba da podnese ostavku - odgovorio je DPS aktivista Mirsad Mulić.

Pozvao sam da se u ovoj zemlji konačno počne primjenjivati sistem odgovornosti za neoprostive propuste, ali gospodin Mulić nije pronašao dokaze i činjenice, dok je sve to, po njemu, politikanstvo, dok sam se ja čak usudio da podrivam državne organe. Ovaj posvećeni direktor Direktorata ipak je uspio da bude i pomalo kreativan, pa se dao u upoređivanje moje novinarske i političke karijere, čime je sam dokazao makar jednu iznešenu tezu – on je prije svega aktivista DPS-a, pa tek onda čuveni i nepogrešivi direktor Direktorata za vanredne dsituacije, ukazao je potpredsjednik Građanskog pokreta URA Neđeljko Rudović.

On je juče optužio čelnike Direktorata za vanredne situacije da nisu pružili odgovarajuću reakciju prilikom brojnih požara koji su zahvatili Crnu Goru, na šta je direktor tog Direktorata Mirsad Mulić kazao da je "riječ o politikanstvu", te da ne postoje "bilo kakvi dokazi da Direktorat nije bio na visini zadatka".

Rudović poziva da se vratimo činjenicama "zbog kojih bi bilo lijepo, a prema javnosti odgovorno, da gospodin Mulić zamoli svoje šefove iz partije da mu nađu drugi posao na kojem makar neće praviti štetu".

"Prvo, da li je Luštica opustošena požarima ili nije. Ukoliko Mulić misli da nije, postoje snimci koji kažu suprotno. Da li je to moglo da se spriječi? Zašto je tek poslije tri dana, nakon što su lokalne Službe zaštite i dobrovoljni vatrogasci dovedeni do ivice sloma i požari izmakli kontroli, aktivirao "sistem" državne pomoći i doveo vatrogasne jedinice sa sjevera Crne Gore. Iako je vatra gutala sve pred sobom u prvim danima uopšte nijesu dejstvovala dva preostala ispravna protivpožarna aviona tipa "Air Tractor". Da li je to tačno, gospodine Muliću? Da li je tačno da ste se sjetili da, pošto već nijeste obezbijedili opremu za crnogorske jedinice zaštite i spasavanja da same rješvaju problem, pozovete međunarodnu pomoć tek pošto su tri predsjednika Opština javnim apelom ukazali na nedovoljno angažovanje kapaciteta MUP-a (Aviohelikopterske jedinice) u gašenju požara i zahtijevali da Vlada traži međunarodnu pomoć", podsjetio je Rudović.

On je upitao gdje su nam rezerve protivpožarne opreme i vozila za upravo ovakve vanredne situacije, te "da li ste ostavili državu u periodu požarne sezone sa samo jednim ispravnim protivpožarnim avionom Air Tractor"?

"Zašto imamo samo manjak pilota obučenih da lete Air Tractorom? Kako ste došli na ideju da sa ispravnog Air Tractora, koji je preostao nakon udesa, skinete plovke za slijetanje aviona na vodu, čime ste Crnu Goru lišili hidroaviona. Zašto ste u međuvremenu nabavljeni novi Air Tractor poručili sa klasičnim stajnim trapom sa točkovima i odrekli se najefikasnijeg i najjeftinijeg gašenja požara hidroavionom. Najzad, da li je tačno da je analiza Sektora za vanredne situacije i civilnu bezbjednost 2012. Pokazala da Crnoj Gori treba 2000 pripadnika jedinica civilne zaštite. Šta ste uradili za četiri godine da popunite te jedinice, da ih opremite, utrenirate...? A da, pripremili ste zakon i od 1. jula 2017.  "stvorena je kvalitetnija normativna osnova za formiranje jedinica civilne zaštite, za čije organizovanje je  potrebno da se stvori niz preduslova u budućem vremenu". Čestitam na agilnosti, ali ipak moram da pitam – kako je onda tokom 2009. godine izvršen odabir 400 pripadnika Civilne zaštite sa kojima su zaključeni jednogodišnji ugovori. Prije osam godina smo imali 400, a sada nijednog pripadnika civilne zaštite", ukazao je Rudović.

On je poručio Muliću da ukoliko ga zanima još činjenica, stoji na raspolaganju, ističući da su on i brojni građani debelo zabrinuti za državu dok god je budu čuvali takvi kao Mulić, jer "takav amaterizam dobrog dijela državnih službi, Crnu Goru već odavno skupo da košta".

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Lexo
09.08.2017 17:38

Ovoga Murića odma poslat kući , prije nekih novih požara i nevolja .

0 0

OSTALE VIJESTI

Marović još nije uplatio novac, i dalje na liječenju u Institutu za mentalno zdravlje

Nedjelja, 24.09.2017 | 08:32

Bivši visoki funkcioner DPS-a Svetozar Marović nije uplatio milion i sto hiljada eura budžetu Crne Gore na osnovu sporazuma koji je potpisao sa Specijalnim tužilaštvom, a kojim je priznao da je organizovao kriminalnu grupu, koja  je budvanskoj opštini nanijela višemilionsku štetu.

ŽESTOKE kazne za poslanike: Koga udalje sa sjednice, oduzeće mu POLA PLATE

Subota, 23.09.2017 | 07:54

Zakonodavni odbor Skupštine usvojio je prečišćeni tekst Poslovnika Skupštine Crne Gore koji predviđa žestoke novčane kazne za parlamentarce koji se budu nedolično ponašali u najvišem zakonodavnom domu – i to ne samo u plenarnoj sali, već i u holu i ostalim prostorijama parlamenta.

Predsjednici tri opštine saglasni: "Spriječiti usvajanje Zakona o planiranju i izgradnji"

Četvrtak, 21.09.2017 | 15:57

Predsjednici opština Kotor, Budva i Herceg Novi pozvali su poslanike Bošnjačke stranke (BS), Hrvatske građanske inicijative (HGI) i albanskih partija da ne prisustvuju sjednici cnrogorskog parlamenta, koja je zakazana za utorak, i tako spriječe usvajanje Zakona o planiranju i izgradnji.

RAZGOVARAO SA PREDSJEDNIKOM SAD: Vujanović se zahvalio Trampu

Srijeda, 20.09.2017 | 18:02

Crnogorski predsjednik je prisustvovao prijemu koji je u povodu 72. zasijedanja Generalne supštine UN priredio predsjednik SAD.

VUJANOVIĆ ČESTITAO DAN OPŠTINE NIKŠIĆ: Nikšić je lider sveopšteg razvoja CRNE GORE

Nedjelja, 17.09.2017 | 14:49

Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, čestitao je građanima i rukovodstvu Dan opštine Nikšić.

JETI- SNIJEŽNI ČOVJEK : Mit ili stvarnost?

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 20:37

Svi smo se nekada zapitali ko je Jeti, da li postoji ili je to samo mit...

DRUGAČIJI: Sedam znakova da ste NATPROSJEČNO emocionalno inteligentni

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 20:36

Emocionalna inteligencija znači biti svjestan svojih emocija i načina na koje one utiču na naše ponašanje, posebno u interakciji s drugim ljudima. To otkrivaju ovi znakovi:

Studenti akademija sa Cetinja, iz Pariza i Trsta na Međunarodnom festivalu gitare

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 20:13

Drugi dan Međunarodnog festivala gitare Nikšić 2017, biće u znaku koncerta studenata – „Open podium“, koji je planiran za 26. septembar.

FOTO: SAVRŠENA: Evo kako izgleda NATAŠA BEKVALAC na dan VJENČANJA

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 19:57

Pjevačica Nataša Bekvalac vjenčaće se danas na Ibici sa Lukom Lazukićem.

ANKETA: Da li đačke uniforma treba uvesti u svim crnogorskim školama?

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 19:57

Uniforme za đake svečano su promovisane u osnovnoj školi “Savo Pejanović” početkom godine.

FOTO: Cetinjski izviđači dobili posebno priznanje za IZUZETAN RAD i POMOĆ

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 19:36

Zbor izviđača Crne Gore, održan je u Stolivu kod Kotora u izviđackom centru “Stoliv” od 22. do 24.09.2017. godine, gdje se okupilo 150 izviđača iz čitave Crne Gore.

VIDEO: Djevojčica (5) VOZI automobil a otac je BODRI

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 19:24

Video koji je mnoge šokirao u Kini prikazuje petogodišnju devojčicu kako vozi automobil na jednom putu u gradu Sinjang.

O njemu priča cijeli SVIJET: Sjajnom igrom je zaustavio MESIJA, i ODBIO da razmijeni dres sa njim

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 19:03

"Imao sam jedan zadatak - pratiti Messija. Kada ga čuvate, morate razmišljati o njemu kao normalnom čovjeku koji ima dvije noge i dvije ruke. I morate konstantno biti koncentrisani. Sekunda mu je dovoljna da pobjegne i da gol".

UŽAS: RIJALITI "ZADRUGA": Diskvalifikovana jer je pokušala da PRESIJEČE VENE?

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 18:45

Učesnica noć nije provela u Zadruzi, a oko 11.15 časova stiglo je pismo kojim su učesnici obaviješteni o diskvalifikaciji.

Telekom podržao konferenciju „Moć adolescencije“

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 18:40

Na danas održanoj konferenciji ,,Moć adolescencije’’, koju je organizovao UNICEF uz podršku Crnogorskog Telekoma, istaknuta je važnost razvijanja mehanizama osnaživanja i zaštite adolescenata kojih u Crnoj Gori ima oko 85 hiljada. Konferenciju su otvorili šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali, ministar zdravlja Kenan Hrapović, ministar sporta Nikola Janović i izvršni direktor Crnogorskog Telekoma Nikola Ljušev.