Ponedjeljak, 14.08.2017 | 16:59
IZVOR: vijesti.me

MUP PROVJERAVA DOKAZE: Jokić tvrdi da nema srpsko državljanstvo

Iz MUP navode da će u upravnom postupku u skladu sa Zakonom o crnogorskom državljanstvu i Zakonom o upravnom postupku izvršiti provjere autentičnosti prikupljenih dokaza u postupku, kao i druge radnje propisane zakonom, potrebne za donošenje odluke.

Foto: Facebook

PROČITAJTE JOŠ: MUP pokrenuo postupak: ODUZEĆE državljanstvo Vladimiru Jokiću?

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić u kotorskoj filijali MUP-a izjavio da nije srpski državljanin i da je dostavio kopiju potvrde Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u kojoj se navodi da se ne nalazi u evidenciji državljana Srbije.

Iz MUP navode da će u upravnom postupku u skladu sa Zakonom o crnogorskom državljanstvu i Zakonom o upravnom postupku izvršiti provjere autentičnosti prikupljenih dokaza u postupku, kao i druge radnje propisane zakonom, potrebne za donošenje odluke.

"Aktom Uprave policije- Sektor kriminalističke policije od 05.07.2017. godine obavješteni smo da je lice Vladimir Jokić, rođen 24.01.1988. godine u Kotoru, upisan u evidenciju državljana Republike Srbije za matično područje Novi Beograd, za 2013. godinu, pod rednim brojem 1661, a na osnovu rešenja Ministarstva unutrašnjih poslova R. Srbije Tom prilikom su nam dostavili kopiju uvjerenja za Jokić Vladimira o državljanstvu Republike Srbije, izdato 12.05.2017. godine, nakon čega je ovo Ministarstvo 07.07.2017. godine pokrenulo postupak, po službenoj dužnosti, gubitka crnogorskog državljanstva po sili zakona, shodno članu 24 stav 1 tačka 1 Zakona o crnogorskom državljanstvu (,,Sl. list Crne Gore'', broj 13/08, 40/10, 28/11, 46/11, 20/14 i 54/16).

Ministarstvo  je, shodno članu 31 stav 3  Zakona o crnogorskom državljanstvu, uputilo poziv, u cilju daljeg vođenja upravnog postupka, preko Filijale za građanska stanja i lične isprave Kotor, imenovanom da se izjasni o činjenicama i okolnostima iz člana 24 ovog Zakona, odnosno na činjenicu da punoljetni crnogorski državljanin, koji ima i državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo ako je dobrovoljno stekao državljanstvo druge države, kao i da da izjavu koje državljanstvo želi da zadrži, crnogorsko ili državljanstvo druge države, u konkretnom slučaju Republike Srbije.

Imenovani se odazvao na poziv Filijale za građanska stanja i lične isprave Kotor, dana 03.08.2017. godine, i  izjavio da nije državljanin Republike Srbije, niti bilo koje države i uz izjavu dostavio kopiju potvrde Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije - Direkcija policije, od 04.07.2017. godine, u kojoj se navodi da se ne nalazi u evidenciji državljana R. Srbije.

U daljem upravnom postupku, Ministarstvo će u skladu sa Zakonom o crnogorskom državljanstvu i Zakonom o upravnom postupku izvršiti provjere autentičnosti prikupljenih dokaza u postupku, kao i druge radnje propisane zakonom, potrebne za donošenje odluke", navodi se u saopštenju MUP.

MUP dodaje i da je uvidom u u evidencije crnogorskih državljan utvrdio da je Jokić upisan u registar crnogorskih državljana, po porijeklu, za matično područje Kotor, dana 12.02.1988. godine.

"Ovaj organ je, uvidom u dokaze pribavljene po službenoj dužnosti, utvrdio  da je imenovani državljanstvo Republike Srbije stekao 2013. godine. Crnogorsko državljanstvo po osnovu porijekla imenovani je po sili zakona stekao rođenjem, na osnovu državljanstva roditelja. Članom 24 Zakona o crnogorskom državljanstvu je propisano da punoljetni crnogorski državljanin, koji ima i državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo ako je dobrovoljno stekao državljanstvo druge države. Crnogorsko državljanstvo po osnovu porijekla imenovani je po sili zakona stekao rođenjem, na osnovu državljanstva roditelja, što je u skladu sa Zakonom o državljanstvu Socijalističke Republike Crne Gore („Službeni list SRCG“, br. 26/75)  koji je bio važeći u trenutku rođenja imenovanog", zaključuju iz MUP.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Marović još nije uplatio novac, i dalje na liječenju u Institutu za mentalno zdravlje

Nedjelja, 24.09.2017 | 08:32

Bivši visoki funkcioner DPS-a Svetozar Marović nije uplatio milion i sto hiljada eura budžetu Crne Gore na osnovu sporazuma koji je potpisao sa Specijalnim tužilaštvom, a kojim je priznao da je organizovao kriminalnu grupu, koja  je budvanskoj opštini nanijela višemilionsku štetu.

ŽESTOKE kazne za poslanike: Koga udalje sa sjednice, oduzeće mu POLA PLATE

Subota, 23.09.2017 | 07:54

Zakonodavni odbor Skupštine usvojio je prečišćeni tekst Poslovnika Skupštine Crne Gore koji predviđa žestoke novčane kazne za parlamentarce koji se budu nedolično ponašali u najvišem zakonodavnom domu – i to ne samo u plenarnoj sali, već i u holu i ostalim prostorijama parlamenta.

Predsjednici tri opštine saglasni: "Spriječiti usvajanje Zakona o planiranju i izgradnji"

Četvrtak, 21.09.2017 | 15:57

Predsjednici opština Kotor, Budva i Herceg Novi pozvali su poslanike Bošnjačke stranke (BS), Hrvatske građanske inicijative (HGI) i albanskih partija da ne prisustvuju sjednici cnrogorskog parlamenta, koja je zakazana za utorak, i tako spriječe usvajanje Zakona o planiranju i izgradnji.

RAZGOVARAO SA PREDSJEDNIKOM SAD: Vujanović se zahvalio Trampu

Srijeda, 20.09.2017 | 18:02

Crnogorski predsjednik je prisustvovao prijemu koji je u povodu 72. zasijedanja Generalne supštine UN priredio predsjednik SAD.

VUJANOVIĆ ČESTITAO DAN OPŠTINE NIKŠIĆ: Nikšić je lider sveopšteg razvoja CRNE GORE

Nedjelja, 17.09.2017 | 14:49

Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, čestitao je građanima i rukovodstvu Dan opštine Nikšić.

JETI- SNIJEŽNI ČOVJEK : Mit ili stvarnost?

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 20:37

Svi smo se nekada zapitali ko je Jeti, da li postoji ili je to samo mit...

DRUGAČIJI: Sedam znakova da ste NATPROSJEČNO emocionalno inteligentni

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 20:36

Emocionalna inteligencija znači biti svjestan svojih emocija i načina na koje one utiču na naše ponašanje, posebno u interakciji s drugim ljudima. To otkrivaju ovi znakovi:

Studenti akademija sa Cetinja, iz Pariza i Trsta na Međunarodnom festivalu gitare

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 20:13

Drugi dan Međunarodnog festivala gitare Nikšić 2017, biće u znaku koncerta studenata – „Open podium“, koji je planiran za 26. septembar.

FOTO: SAVRŠENA: Evo kako izgleda NATAŠA BEKVALAC na dan VJENČANJA

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 19:57

Pjevačica Nataša Bekvalac vjenčaće se danas na Ibici sa Lukom Lazukićem.

ANKETA: Da li đačke uniforma treba uvesti u svim crnogorskim školama?

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 19:57

Uniforme za đake svečano su promovisane u osnovnoj školi “Savo Pejanović” početkom godine.

FOTO: Cetinjski izviđači dobili posebno priznanje za IZUZETAN RAD i POMOĆ

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 19:36

Zbor izviđača Crne Gore, održan je u Stolivu kod Kotora u izviđackom centru “Stoliv” od 22. do 24.09.2017. godine, gdje se okupilo 150 izviđača iz čitave Crne Gore.

VIDEO: Djevojčica (5) VOZI automobil a otac je BODRI

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 19:24

Video koji je mnoge šokirao u Kini prikazuje petogodišnju devojčicu kako vozi automobil na jednom putu u gradu Sinjang.

O njemu priča cijeli SVIJET: Sjajnom igrom je zaustavio MESIJA, i ODBIO da razmijeni dres sa njim

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 19:03

"Imao sam jedan zadatak - pratiti Messija. Kada ga čuvate, morate razmišljati o njemu kao normalnom čovjeku koji ima dvije noge i dvije ruke. I morate konstantno biti koncentrisani. Sekunda mu je dovoljna da pobjegne i da gol".

UŽAS: RIJALITI "ZADRUGA": Diskvalifikovana jer je pokušala da PRESIJEČE VENE?

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 18:45

Učesnica noć nije provela u Zadruzi, a oko 11.15 časova stiglo je pismo kojim su učesnici obaviješteni o diskvalifikaciji.

Telekom podržao konferenciju „Moć adolescencije“

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 18:40

Na danas održanoj konferenciji ,,Moć adolescencije’’, koju je organizovao UNICEF uz podršku Crnogorskog Telekoma, istaknuta je važnost razvijanja mehanizama osnaživanja i zaštite adolescenata kojih u Crnoj Gori ima oko 85 hiljada. Konferenciju su otvorili šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali, ministar zdravlja Kenan Hrapović, ministar sporta Nikola Janović i izvršni direktor Crnogorskog Telekoma Nikola Ljušev.