Ponedjeljak, 14.08.2017 | 16:59
IZVOR: vijesti.me

MUP PROVJERAVA DOKAZE: Jokić tvrdi da nema srpsko državljanstvo

Iz MUP navode da će u upravnom postupku u skladu sa Zakonom o crnogorskom državljanstvu i Zakonom o upravnom postupku izvršiti provjere autentičnosti prikupljenih dokaza u postupku, kao i druge radnje propisane zakonom, potrebne za donošenje odluke.

Foto: Facebook

PROČITAJTE JOŠ: MUP pokrenuo postupak: ODUZEĆE državljanstvo Vladimiru Jokiću?

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić u kotorskoj filijali MUP-a izjavio da nije srpski državljanin i da je dostavio kopiju potvrde Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u kojoj se navodi da se ne nalazi u evidenciji državljana Srbije.

Iz MUP navode da će u upravnom postupku u skladu sa Zakonom o crnogorskom državljanstvu i Zakonom o upravnom postupku izvršiti provjere autentičnosti prikupljenih dokaza u postupku, kao i druge radnje propisane zakonom, potrebne za donošenje odluke.

"Aktom Uprave policije- Sektor kriminalističke policije od 05.07.2017. godine obavješteni smo da je lice Vladimir Jokić, rođen 24.01.1988. godine u Kotoru, upisan u evidenciju državljana Republike Srbije za matično područje Novi Beograd, za 2013. godinu, pod rednim brojem 1661, a na osnovu rešenja Ministarstva unutrašnjih poslova R. Srbije Tom prilikom su nam dostavili kopiju uvjerenja za Jokić Vladimira o državljanstvu Republike Srbije, izdato 12.05.2017. godine, nakon čega je ovo Ministarstvo 07.07.2017. godine pokrenulo postupak, po službenoj dužnosti, gubitka crnogorskog državljanstva po sili zakona, shodno članu 24 stav 1 tačka 1 Zakona o crnogorskom državljanstvu (,,Sl. list Crne Gore'', broj 13/08, 40/10, 28/11, 46/11, 20/14 i 54/16).

Ministarstvo  je, shodno članu 31 stav 3  Zakona o crnogorskom državljanstvu, uputilo poziv, u cilju daljeg vođenja upravnog postupka, preko Filijale za građanska stanja i lične isprave Kotor, imenovanom da se izjasni o činjenicama i okolnostima iz člana 24 ovog Zakona, odnosno na činjenicu da punoljetni crnogorski državljanin, koji ima i državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo ako je dobrovoljno stekao državljanstvo druge države, kao i da da izjavu koje državljanstvo želi da zadrži, crnogorsko ili državljanstvo druge države, u konkretnom slučaju Republike Srbije.

Imenovani se odazvao na poziv Filijale za građanska stanja i lične isprave Kotor, dana 03.08.2017. godine, i  izjavio da nije državljanin Republike Srbije, niti bilo koje države i uz izjavu dostavio kopiju potvrde Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije - Direkcija policije, od 04.07.2017. godine, u kojoj se navodi da se ne nalazi u evidenciji državljana R. Srbije.

U daljem upravnom postupku, Ministarstvo će u skladu sa Zakonom o crnogorskom državljanstvu i Zakonom o upravnom postupku izvršiti provjere autentičnosti prikupljenih dokaza u postupku, kao i druge radnje propisane zakonom, potrebne za donošenje odluke", navodi se u saopštenju MUP.

MUP dodaje i da je uvidom u u evidencije crnogorskih državljan utvrdio da je Jokić upisan u registar crnogorskih državljana, po porijeklu, za matično područje Kotor, dana 12.02.1988. godine.

"Ovaj organ je, uvidom u dokaze pribavljene po službenoj dužnosti, utvrdio  da je imenovani državljanstvo Republike Srbije stekao 2013. godine. Crnogorsko državljanstvo po osnovu porijekla imenovani je po sili zakona stekao rođenjem, na osnovu državljanstva roditelja. Članom 24 Zakona o crnogorskom državljanstvu je propisano da punoljetni crnogorski državljanin, koji ima i državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo ako je dobrovoljno stekao državljanstvo druge države. Crnogorsko državljanstvo po osnovu porijekla imenovani je po sili zakona stekao rođenjem, na osnovu državljanstva roditelja, što je u skladu sa Zakonom o državljanstvu Socijalističke Republike Crne Gore („Službeni list SRCG“, br. 26/75)  koji je bio važeći u trenutku rođenja imenovanog", zaključuju iz MUP.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

FOTO: NOVI BJUTI TREND NA INSTAGRAMU: Sviđaju li vam se ovako sređene OBRVE?

Srijeda, 22.11.2017 | 16:56

Šminkerka Sofi Petersen je predstavila neobičan način uljepšavanja obrva. Da li se vama sviđa?

ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Jahanje KONJA poboljšava PAMĆENJE!

Srijeda, 22.11.2017 | 16:53

Istraživanjem je potvrđeno da jahanje može znatno da poboljša kognitivne sposobnosti kod djeteta.

SULUDI POKUŠAJ: Hoće da se lansira u NEBO i dokaže da je zemlja zapravo RAVNA?!

Srijeda, 22.11.2017 | 16:46

Čovjek koji vjeruje da je Zemlja ravna ploča planira da lansira sebe 550 metara u kalifornijsko nebo iznad pustinje Mohave, kako bi (djelimično) potvrdio istinitost svoje teorije.

BIJELO POLJE: Počeo krivični postupak protiv direktora škole

Srijeda, 22.11.2017 | 16:25

"U vrijeme kada mi je naloženo presudom Višeg suda da primim nekog iz reda prijavljenih kandidata za radno mjesto sekretar/računovođa slučajno sam sreo Rešada Sijarića, bivšeg poslanika u Crnogorskom parlamentu, a sadašnjeg direktora Zavoda za školstvo, koji mi je najavio mogućnost da će se on vratiti na to radno mjesto, na kojem je inače radio ranije, što me je dodatno učvrstilo u odluci koju sam donio". To je kazao okrivljeni direktor JU OŠ „Šukrija Međedović" u Godijevu Spahić Sabahet, u svojoj odbrani na početku procesa, u kome mu se sudi zbog dva krivična djela neizvršenje sudske odluke iz čl.395 Krivičnog zakonika Crne Gore.

TELEKOM: Naši korisnici NEĆE ispaštati, naći ćemo rješenje problema u JEREVANSKOJ ULICI

Srijeda, 22.11.2017 | 16:15

Crnogorski Telekom će za korisnike sa Zabjela, koji su od nedjelje, usljed prekida kabla u Jerevanskoj ulici, ostali bez fiksnog telefona, interneta i Extra TV-a, obezbijediti besplatne servise u trajanju od mjesec dana, od trenutka kada servisi budu ponovo aktivni.

ORGANIZAM VAS UPOZORAVA: Ovo su jasni znaci da METABOLIZAM ne radi kako treba

Srijeda, 22.11.2017 | 16:06

Prirodno je da se s godinama metabolizam usporava zbog čega je teže održavati zdravu kilažu, ali ako se hranite zdravo i pazite na unos kalorija, a i dalje se debljate, vrlo je vjerovatno riječ o presporom metabolizmu.

ŠOKANTNA ISPOVIJEST: Zahtijevao povišicu od ŠEFICE, a dobio SEKS!

Srijeda, 22.11.2017 | 15:34

Pričekao sam da svi odu prije nego što sam prišao šefici. Predložila je da o tome razgovaramo u njenoj kancelariji.

Da li znate koliko je u prosjeku ŽENI potrebno da ZATRUDNI?

Srijeda, 22.11.2017 | 15:28

Put do trudnoće nije lak, iako se sa time neće složiti parovi kojima je za pozitivan test bio potreban samo jedan put.

Rezervišite najnoviji iPhone X u Telenoru

Srijeda, 22.11.2017 | 15:27

Telenorovi korisnici mogu da rezervišu dugoočekivani i najavljivani iPhone X putem web prodavnice na sajtu www.telenor.me, a prve isporuke počinju od petka, 24.novembra.

KARLEUŠA NE OSTAJE DUŽNA: Pagonise, kakve god da su tvoja ŽENA, MAJKA...

Srijeda, 22.11.2017 | 15:17

Nakon homofobičnog ispada u šouu “Tvoje lice zvuči poznato” Nenad Pagonis nastavio je sa kontroverznim izjavama.