Ponedjeljak, 14.08.2017 | 16:59
IZVOR: vijesti.me

MUP PROVJERAVA DOKAZE: Jokić tvrdi da nema srpsko državljanstvo

Iz MUP navode da će u upravnom postupku u skladu sa Zakonom o crnogorskom državljanstvu i Zakonom o upravnom postupku izvršiti provjere autentičnosti prikupljenih dokaza u postupku, kao i druge radnje propisane zakonom, potrebne za donošenje odluke.

Foto: Facebook

PROČITAJTE JOŠ: MUP pokrenuo postupak: ODUZEĆE državljanstvo Vladimiru Jokiću?

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić u kotorskoj filijali MUP-a izjavio da nije srpski državljanin i da je dostavio kopiju potvrde Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u kojoj se navodi da se ne nalazi u evidenciji državljana Srbije.

Iz MUP navode da će u upravnom postupku u skladu sa Zakonom o crnogorskom državljanstvu i Zakonom o upravnom postupku izvršiti provjere autentičnosti prikupljenih dokaza u postupku, kao i druge radnje propisane zakonom, potrebne za donošenje odluke.

"Aktom Uprave policije- Sektor kriminalističke policije od 05.07.2017. godine obavješteni smo da je lice Vladimir Jokić, rođen 24.01.1988. godine u Kotoru, upisan u evidenciju državljana Republike Srbije za matično područje Novi Beograd, za 2013. godinu, pod rednim brojem 1661, a na osnovu rešenja Ministarstva unutrašnjih poslova R. Srbije Tom prilikom su nam dostavili kopiju uvjerenja za Jokić Vladimira o državljanstvu Republike Srbije, izdato 12.05.2017. godine, nakon čega je ovo Ministarstvo 07.07.2017. godine pokrenulo postupak, po službenoj dužnosti, gubitka crnogorskog državljanstva po sili zakona, shodno članu 24 stav 1 tačka 1 Zakona o crnogorskom državljanstvu (,,Sl. list Crne Gore'', broj 13/08, 40/10, 28/11, 46/11, 20/14 i 54/16).

Ministarstvo  je, shodno članu 31 stav 3  Zakona o crnogorskom državljanstvu, uputilo poziv, u cilju daljeg vođenja upravnog postupka, preko Filijale za građanska stanja i lične isprave Kotor, imenovanom da se izjasni o činjenicama i okolnostima iz člana 24 ovog Zakona, odnosno na činjenicu da punoljetni crnogorski državljanin, koji ima i državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo ako je dobrovoljno stekao državljanstvo druge države, kao i da da izjavu koje državljanstvo želi da zadrži, crnogorsko ili državljanstvo druge države, u konkretnom slučaju Republike Srbije.

Imenovani se odazvao na poziv Filijale za građanska stanja i lične isprave Kotor, dana 03.08.2017. godine, i  izjavio da nije državljanin Republike Srbije, niti bilo koje države i uz izjavu dostavio kopiju potvrde Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije - Direkcija policije, od 04.07.2017. godine, u kojoj se navodi da se ne nalazi u evidenciji državljana R. Srbije.

U daljem upravnom postupku, Ministarstvo će u skladu sa Zakonom o crnogorskom državljanstvu i Zakonom o upravnom postupku izvršiti provjere autentičnosti prikupljenih dokaza u postupku, kao i druge radnje propisane zakonom, potrebne za donošenje odluke", navodi se u saopštenju MUP.

MUP dodaje i da je uvidom u u evidencije crnogorskih državljan utvrdio da je Jokić upisan u registar crnogorskih državljana, po porijeklu, za matično područje Kotor, dana 12.02.1988. godine.

"Ovaj organ je, uvidom u dokaze pribavljene po službenoj dužnosti, utvrdio  da je imenovani državljanstvo Republike Srbije stekao 2013. godine. Crnogorsko državljanstvo po osnovu porijekla imenovani je po sili zakona stekao rođenjem, na osnovu državljanstva roditelja. Članom 24 Zakona o crnogorskom državljanstvu je propisano da punoljetni crnogorski državljanin, koji ima i državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo ako je dobrovoljno stekao državljanstvo druge države. Crnogorsko državljanstvo po osnovu porijekla imenovani je po sili zakona stekao rođenjem, na osnovu državljanstva roditelja, što je u skladu sa Zakonom o državljanstvu Socijalističke Republike Crne Gore („Službeni list SRCG“, br. 26/75)  koji je bio važeći u trenutku rođenja imenovanog", zaključuju iz MUP.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

OSTAJE ISTI KOEFICIJENT: Službenicima Skupštine ipak NEĆE biti smanjene plate

Ponedjeljak, 18.06.2018 | 08:03

Prema saznanjima “Vijesti”, Zakonodavni odbor Skupštine uputio je amandman na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, kojim se traži da se službenicima ne smanjuju plate, odnosno da im koeficijenti za obračun zarade ostanu isti.

OSNOVNI SUD: Kneževiću odobren raniji izlazak

Utorak, 12.06.2018 | 07:52

Osnovni sud u Podgorici usvojio je molbu za uslovni otust predsjednika Demokratske narodne partije (DNP) i jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Milana Kneževića.

Čeka se IZBOR: Ivan Vuković favorit za GRADONAČELNIKA Podgorice?

Subota, 09.06.2018 | 09:00

Nosilac liste koalicije “Za dobro građana Podgorice”, Ivan Vuković, najozbiljniji je kandidat za gradonačelnika Podgorice, saznaju “Vijesti”.

Premijer čestitao godišnjicu članstva u NATO: Crna Gora je danas STABILNA, SIGURNA i BEZBJEDNA država

Utorak, 05.06.2018 | 20:21

Crna Gora je danas stabilna, sigurna i bezbjedna država, kazao je premijer Duško Marković na prijemu povodom prve godine od članstva u NATO.

Nije se štedjelo tokom PREDSJEDNIČKE KAMPANJE: Đukanović POTROŠIO NAJVIŠE, evo i koliko

Utorak, 05.06.2018 | 19:52

Tokom prvih pet mjeseci ove godine, odnosno za vrijeme kampanje za predsjedničke i lokalne izbore, državni organi su zakonito prikazivali kako troše drzavni novac i koriste javne resurse, tvrde u Agenciji za sprečavanje korupcije.

FOTO: Karleuša na METI KRITIKA: Pogledajte kako se OBUKLA za gostovanje u Jutarnjem programu

Utorak, 19.06.2018 | 11:54

Jelena Karleuša se pojavila u "Jutarnjem programu" kod Srđana i Jovane, a svi su komentarisali ono što je obukla.

UTORAK: Gostovanje Norberta Geštrajna u KIC-u „Budo Tomović“

Utorak, 19.06.2018 | 11:39

U Podgorici će, u okviru redovnog programa KIC-a “Budo Tomović”, u utorak, 26.juna gostovati poznati austrijski pisac Norbert Geštrajn i predstaviti svoj roman “Neko” koji je nedavno objavljen u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja.

Izmjene zakonika: Evo kolika je predviđena ZATVORSKA KAZNA zbog NELEGALNE GRADNJE

Utorak, 19.06.2018 | 11:29

Poslanici će se naknadno izjasniti o ovom zakonu, a potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin je kazao da nijesu predviđene kazne samo za one koji divlje grade ili priključuju takve objekte na infrastrukturu, već i za one koji su pružili podršku takvoj gradnji.

Za ovo PRAVILO je malo ko znao: Svi su grlili Ronalda osim JEDNOG IGRAČA, njemu NIJE BILO DOZVOLJENO

Utorak, 19.06.2018 | 11:09

Utakmica između Španije i Portugala je vjerovatno jedna od najboljih na dosadašnjem prvenstvu u Rusiji. Pored nevjerovatnih šest golova koje smo vidjeli, mnogima je promakao detalj poslije Ronaldovog slobodnjaka.

„KIC POP“ hor otvorio 1. Festival horova „Barskog ljetopisa“ u prisustvu više stotina Barana

Utorak, 19.06.2018 | 10:46

Nastupom na velikoj sceni na Šetalištu kralja Nikole, pri gradskoj marini, „KIC POP“ hor otvorio je sinoć, 18. juna 1. Festival horova, novi programski segment pratećeg programa „Barskog ljetopisa“.

VIDEO: "Šta ima Manu?": Francuskog predsjednika IZNERVIRAO TINEJDŽER, ali mu NIJE OSTAO DUŽAN

Utorak, 19.06.2018 | 10:36

Francuski predsjednik Emanuel Makron istresao se na jednog francuskog tinejdžera jer ga je nazvao po nadimku "Manu" i pjevao himnu socijalista ispred njega.

ZLOČIN na ulici: UBIJEN mladi američki reper

Utorak, 19.06.2018 | 10:07

Kako su prenijeli svjetski mediji, on je upucan u ponedjeljak u mjestu Dirfild bič, pošto je prethodno obišao jednu prodavnicu opreme za motocikle.

Zaključak VJEŠTAKA: Jegdić boluje od težeg duševnog poremećaja i iskazuje psihotično ponašanje

Utorak, 19.06.2018 | 09:54

Baranin Uroš Jegdić boluje od težeg duševnog poremećaja i iskazuje psihotično ponašanje.

Ko je mladi glumac koji je IMITACIJAMA Lukasa i Kristijana Golubovića ODUŠEVIO REGION?

Utorak, 19.06.2018 | 09:32

Vladimir Kovačević je izveo imitacije po kojima je čuven, ne samo na Fakultetu dramskih umjetnosti gdje je, u velikoj mjeri, zahvaljujući njima i položio prijemni ispit, nego i među već afirmisanim kolegama koji za njega imaju samo riječi hvale.

IZBEZUMLJENO lutala po kući i tražila PIŠTOLJ: Slavna glumica pokušala da se UBIJE

Utorak, 19.06.2018 | 09:20

Rođak je pedesetšetogodišnju glumicu našao kako izbezumljeno luta po kući i traži pištolj da bi sebi oduzela život.