Utorak, 22.08.2017 | 08:43
IZVOR: Pobjeda

Redovne KONTROLE: Kakav je KVALITET GORIVA u Crnoj Gori?

Komšije iz susjednih zemalja kažu da im je sugerisano da ne trguju gorivo kod nas.

Foto: Ilustracija, ensonhaber.com

Na crnogorskim benzinskim stanicama se isporučuje tečno gorivo naftnog porijekla propisanog kvaliteta, pokazuju podaci Uprave za inspekcijske poslove, piše Pobjeda.

U ovoj godini nijesu zabilježeni slučajevi prodaje nekvalitetnog goriva, dok je u prošloj godini u pet slučajeva utvrđeno ukupno šest nepravilnosti na benzinskim stanicama. Većina vozača, iz Pobjedine ankete, nije saglasna sa tim podacima i smatra da kvalitet goriva nije na zadovoljavajućem nivou.

Komšije iz susjednih zemalja kažu da im je sugerisano da ne trguju gorivo kod nas.

“Prema ovogodišnjim ispitivanjima nijesu utvrđene neusaglašenosti u pogledu kvaliteta tečnog goriva, što ukazuje da se na benzinskim stanicama na tržištu Crne Gore isporučuje gorivo propisanog kvaliteta”,  kazali su Pobjedi iz Tržišne inspekcije.

205 uzoraka

Navode da su u prvih sedam mjeseci za svih 205 uzetih uzoraka tečnog goriva naftnog porijekla, izdati sertifikati o usaglašenosti kvaliteta sa propisanim zahtjevima.

U tom periodu izvršen je 71 inspekcijski pregled, kojim je obuhvaćeno 205 točnih aparata. Kontrola se vrši u saradnji sa podgoričkim preduzećem Institut za transport „Intra“, kao ovlašćenim kontrolnim tijelom, koje vrši ocjenu usaglašenosti kvaliteta u skladu sa propisanim zahtjevima iz standarda i Pravilnikom o kvalitetu i kontroli kvaliteta tečnih goriva naftnog porijekla.

Rad Instituta se finansira iz budžeta Ministarstva ekonomije.Predstavnici Tržišne inspekcije navode da se nadzor u ovoj oblasti sprovodi u planiranom i reaktivnom nadzoru.

“Planirani nadzor sprovodi se u skladu sa dinamičkim planom rada Tržišne inspekcije za ovu godinu i procjenom rizika vezano za promet ove vrste goriva. Donosi se mjesečni plan realizacije po tačno naznačenim benzinskim stanicama na teritoriji Crne Gore kojim je obuhvaćen planirani nadzor, datum kada će biti izvršen nadzor i imena inspektora koji su određeni za sprovođenje nadzora”, rekli su iz Tržišne inspekcije.

Žalbe

Nadzorom su obuhvaćeni svi privredni subjekti koji se bave prometom naftnih derivata, a kontrolom su obuhvaćene benzinske stanice. Osim planiranog nadzora, sprovodi se i reaktivni nadzor po dostavljenim inicijativama.

“U toku prošle godine primljena je jedna žalba koja se odnosila na kvalitet tečnih goriva naftnog porijekla, kao i u ovoj godini. Po tim žalbama je odmah i prioritetno postupano, ali nijesu utvrđene nepravilnosti. Podnosioci inicijative su na propisan način obaviješteni o rezultatima sprovedenog nadzora”, rekli su predstavnici Tržišne inspekcije.

Iz Ministarstva ekonomije poručuju da su aktivnosti Tržišne inspekcije samo jedna faza u procesu kontrole kvaliteta goriva.

“Kontroli na benzinskim stanicama prethodi kontrola na graničnom prelazu. To znači da svaka količina tečnog goriva naftnog porijekla koja ulazi u Crnu Goru brodom, autocistijernom i vagon-cistijernom, da bi bila transportovana do benzinske stanice ili skladišta za gorivo, prilikom ulaska mora imati sertifikat o kvalitetu izdat od ovlašćenog tijela koje ima sertifikat o akreditaciji po propisanom standard”, kazali su predstavnici tog Vladinog resora.

ANKETA: Da li ste zadovoljni KVALITETOM GORIVA u Crnoj Gori?

Oni tvrde da se time eliminiše mogućnost ulaska goriva koje ne zadovoljava propisane zahtjeve kvaliteta.

“Dok drugi korak kontrole na samim benzinskim stanicama smanjuje na najmanju moguću mjeru mogućnost da gorivo lošeg kvaliteta dospije u automobile”,  naglašavaju predstavnici Ministarstva ekonomije.

Predstavnici Tržišne inspekcije navode da je ispitivanje u prošloj godini pokazalo da 98,4 odsto uzoraka goriva ispunjava zahtjeve propisane standardima.

“U prošloj godini obavljeno je 125 inspekcijskih pregleda, kojima je obuhvaćeno 355 točnih aparata. U ovim kontrolama, u pet slučajeva utvrđeno je ukupno šest nepravilnosti”, izjavili su predstavnici Tržišne inspekcije.

Dodaju da su s ciljem otklanjanja tih nepravilnosti inspektori prošle godine donijeli pet rješenja o privremenoj zabrani prometa tečnog goriva naftnog porijekla, uz istovremenu mjeru zabrane točenja goriva do otklanjanja nepravilnosti.

“Istovremeno je izdato deset prekršajnih naloga, pet odgovornim licima u iznosu od 1.500 eura i pet pravnim licima u iznosu od 15.000 eura”, kazali su iz Tržišne inspekcije.

Prema podacima inspekcije, nepravilnosti su prošle godine utvrđene na benzinskoj stanici preduzeća Eko petrol u Spužu, za euro dizel, na benzinskoj stanici ,,Vuk petrola“ u Mojkovcu za benzin euro super 95 i euro dizel. Nepravilnost je zabilježena na još jednoj benzinskoj stanici u Mojkovcu, koja je u vlasništvu preduzeća Pavgord za euro dizel, dok u Beranama gorivo nije bilo dovoljno kvalitetno na benzinskoj stanici kompanije Albino petrol, a radilo se o euro superu 98. I na podgoričkoj benzinskoj stanici preduzeća Dekar nepravilnosti su utvrđene za benzin euro super 98.

“Ovi subjekti nadzora su obavijestili predstavnike ovlašćenog tijela Instituta za transport „Intra“ da su u sporne rezervoare nasute nove količine goriva, nakon čega su ponovo uzeti uzorci za ispitivanje. Na osnovu dobijenih izvještaja o kontroli usaglašenosti kvaliteta tečnih goriva naftnog porijekla, kojima je utvrđeno da gorivo zadovoljava zahtjeve iz važećih standarda, inspektori su dozvolili dalju prodaju goriva”, naveli su iz Tržišne inspekcije.

Mišljenje građana

“Gorivo nam nije ni najbolje, ni najgore. Često zna da bude po malo vode u gorivu, jer ponekad auto ,,pukne“ ,tako da kvalitet goriva nije najbolji. Za sada nijesam imao kvar na automobilu zbog nekvalitetnog goriva”, kazao je Saša Dragoslavić.

“Nezadovoljna sam kvalitetom goriva. Zbog nekvalitetnog goriva imala sam problema sa automobilom, jer sam imala kvar i štetu na motoru, koji je uzrokovalo nekvalitetno gorivo”, kazala je Ljiljana Medenica.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
gusar
22.08.2017 11:48

Pitali jednog od gazdi benzinske pumpe , Koliko zaradjujes na gorivo ? a ovaj rekao , KOLIKO SIPAM VODE to mi je cista zarada.

3 0

OSTALE VIJESTI

Predstavnici IRF-a i ZZZCG u saradnji sa Opštinom Andrijevica održali prezentaciju “Šansa za posao”

Utorak, 19.09.2017 | 17:37

Investiciono-razvojni fond Crne Gore i Zavod za zapošljavanje Crne Gore su danas, u saradnji sa Opštinom Andrijevica, održali prezentaciju pod nazivom “Šansa za posao” u cilju pružanja nefinansijske i finansijske podrške posebnim ciljnim grupama (žene, visokoškolci, mladi, visokoškolci, tehnološki viškovi) u toj opštini kako bi otpočeli sopstveni biznis, otvorili nova radna mjesta sebi i drugima i time postali ekonomski nezavisni.

U saradnji sa ZZZCG i Opštinom Berane, IRF danas organizovao prezentaciju pod nazivom “ Šansa za posao”

Ponedjeljak, 18.09.2017 | 19:53

Investiciono-razvojni fond Crne Gore je u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore i Opštinom Berane organizovao danas prezentaciju projekta, odnosno zajedničkog programa koji IRF i ZZZCG sprovode u cilju animiranja i davanja podrške nezaposlenim licima da otpočnu sopstveni biznis.

FOTO: Kompanija VOLI otvorila PREMIUM market u centru Nikšića

Ponedjeljak, 18.09.2017 | 16:14

Kako je i najavljeno, kompanija Voli je otvorila PREMIUM market u Nikšiću.

Pol Foli: "VOLI je primjer kako moderna kompanija koja se razvija treba da se ponaša"

Ponedjeljak, 18.09.2017 | 13:09

Kompanija Voli ne samo da radi u skladu sa svim međunarodnim procedurama i u skladu sa onima koje se poštuju u EBRD-u, već je to firma koja se snažno bori da bude (već to i jeste) svijetli primjer – kako moderna kompanija koja se razvija treba da se ponaša. A odnosi se pošteno, dobra je i fer prema svojim ljudima, kako prema potrošačima, tako i prema zaposlenima, kazao je za Pobjedu Pol Foli, član Odbora direktora Volija i predstavnik EBRD-a u ovoj kompaniji.

Stižu NOVE CIJENE: Od ponoći SKUPLJE sve vrste goriva u CG

Ponedjeljak, 18.09.2017 | 12:54

Od ponoći će u Crnoj Gori poskupiti sve vrste goriva, saopšteno je CdM-u iz Ministarstva ekonomije.

Aktivnosti Razvojnog centra: Naredne sedmice TRI RADIONICE

Petak, 22.09.2017 | 12:36

Saradnici Razvojnog centra i udruženje Roditelji pripremili su tri radionice za djecu različitog uzrasta – logopedsku za predškolarce, a za školarce mentalnu aritmetiku i nove radionice stranog jezika.

Vaš ČITAČ SUDBINE: Saznajte šta vas čeka u BUDUĆNOSTI, na osnovu GODINE ROĐENJA!

Petak, 22.09.2017 | 12:21

Slijedi zabavno predviđanje šta ste po vjerovanjima predaka nekad bili vi, šta imate za zadatak sada i šta ćete biti.

Crna Gora i ove godine dio manifestacije Dani evropske baštine

Petak, 22.09.2017 | 12:01

Crna Gora će i ove godine biti dio manifestacije Dani evropske baštine, koja se pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i Evropske komisije, organizuje na temu “Kulturna i prirodna baština: pejzaž mogućnosti”.

NAJPLAĆENIJA glumica svijeta otkrila sa kakvim se problemom suočava: "LIJEČIM se od sedme godine"

Petak, 22.09.2017 | 11:56

Kao dijete vjerovala je da nikad neće moći napustiti rodnu Arizonu, ali s 15 godina preselila se u Hollywood.

FOTO: Ona ima SAVRŠENO TIJELO: Neobična haljina istakla sve ATRIBUTE slavne manekenke

Petak, 22.09.2017 | 10:55

Jedna od najpoznatijih manekenki svijeta te zvijezda Victoria's Secreta, Brazilka Alessandra Ambrosio ujedno je i jedna od najljepših žena na svijetu koja se može pohvaliti zaista savršenim fizičkim proporcijama.

Sestra UBIJENE pjevačice otkrila: "Jelena se kretala pod BUDNIM OKOM Marjanovića"

Petak, 22.09.2017 | 10:41

Neko od ukućana uvijek je morao da zna gdje je Jelena, Zoran je provjeravao njen telefon.

VIDEO: Marunović: "Borba sa fenomenom nasilja mora biti odlučnija"

Petak, 22.09.2017 | 10:21

Nasilje prema LGBT populaciji spada u nešto što se može definisati kao šovinizam i fašizam, ocijenio je reditelj, Danilo Marunović, navodeći da borba sa takvim fenomenom mora biti mnogo odlučnija

“Majka” – najemotivnija turska serija od 25. septembra na Prvoj

Petak, 22.09.2017 | 09:54

U novoj turskoj hit seriji, koja će se od 25. septembra svakog dana u 19.30h nakon centralne informativne emisije ‘’Žurnal'' emitovati na Prvoj, gledaćemo dobro poznata lica u dramatičnim i upečatlljivo emotivnim ulogama. Džansu Dere, Ejšan iz serije "Ezel“ i junakinje serije "Sila’’, oživljava lik Zejnep, introvertne žene koja pruža novi život i majčinsku ljubav zlostavljanoj djevojčici.

FOTO: Nataša se već UDALA? Ovaj DETALJ je sve zbunio!

Petak, 22.09.2017 | 09:22

Već i vrapci na grani znaju da će se Nataša Bekvalac udati za Luku Lazukića 25. septembra na svoj 37. rođendan, kao i da se vjenčanje održava na Ibici.

Ni vaš VOLJENI nije izuzetak: 10 STRAHOVA koje ima svaki muškarac u VEZI

Petak, 22.09.2017 | 08:56

Iako važe za hrabre, neustrašive i jače polovine, muškarci zapravo imaju iracionalne strahove koje nama ne bi možda ni pale na pamet.