Utorak, 22.08.2017 | 08:43
IZVOR: Pobjeda

Redovne KONTROLE: Kakav je KVALITET GORIVA u Crnoj Gori?

Komšije iz susjednih zemalja kažu da im je sugerisano da ne trguju gorivo kod nas.

Foto: Ilustracija, ensonhaber.com

Na crnogorskim benzinskim stanicama se isporučuje tečno gorivo naftnog porijekla propisanog kvaliteta, pokazuju podaci Uprave za inspekcijske poslove, piše Pobjeda.

U ovoj godini nijesu zabilježeni slučajevi prodaje nekvalitetnog goriva, dok je u prošloj godini u pet slučajeva utvrđeno ukupno šest nepravilnosti na benzinskim stanicama. Većina vozača, iz Pobjedine ankete, nije saglasna sa tim podacima i smatra da kvalitet goriva nije na zadovoljavajućem nivou.

Komšije iz susjednih zemalja kažu da im je sugerisano da ne trguju gorivo kod nas.

“Prema ovogodišnjim ispitivanjima nijesu utvrđene neusaglašenosti u pogledu kvaliteta tečnog goriva, što ukazuje da se na benzinskim stanicama na tržištu Crne Gore isporučuje gorivo propisanog kvaliteta”,  kazali su Pobjedi iz Tržišne inspekcije.

205 uzoraka

Navode da su u prvih sedam mjeseci za svih 205 uzetih uzoraka tečnog goriva naftnog porijekla, izdati sertifikati o usaglašenosti kvaliteta sa propisanim zahtjevima.

U tom periodu izvršen je 71 inspekcijski pregled, kojim je obuhvaćeno 205 točnih aparata. Kontrola se vrši u saradnji sa podgoričkim preduzećem Institut za transport „Intra“, kao ovlašćenim kontrolnim tijelom, koje vrši ocjenu usaglašenosti kvaliteta u skladu sa propisanim zahtjevima iz standarda i Pravilnikom o kvalitetu i kontroli kvaliteta tečnih goriva naftnog porijekla.

Rad Instituta se finansira iz budžeta Ministarstva ekonomije.Predstavnici Tržišne inspekcije navode da se nadzor u ovoj oblasti sprovodi u planiranom i reaktivnom nadzoru.

“Planirani nadzor sprovodi se u skladu sa dinamičkim planom rada Tržišne inspekcije za ovu godinu i procjenom rizika vezano za promet ove vrste goriva. Donosi se mjesečni plan realizacije po tačno naznačenim benzinskim stanicama na teritoriji Crne Gore kojim je obuhvaćen planirani nadzor, datum kada će biti izvršen nadzor i imena inspektora koji su određeni za sprovođenje nadzora”, rekli su iz Tržišne inspekcije.

Žalbe

Nadzorom su obuhvaćeni svi privredni subjekti koji se bave prometom naftnih derivata, a kontrolom su obuhvaćene benzinske stanice. Osim planiranog nadzora, sprovodi se i reaktivni nadzor po dostavljenim inicijativama.

“U toku prošle godine primljena je jedna žalba koja se odnosila na kvalitet tečnih goriva naftnog porijekla, kao i u ovoj godini. Po tim žalbama je odmah i prioritetno postupano, ali nijesu utvrđene nepravilnosti. Podnosioci inicijative su na propisan način obaviješteni o rezultatima sprovedenog nadzora”, rekli su predstavnici Tržišne inspekcije.

Iz Ministarstva ekonomije poručuju da su aktivnosti Tržišne inspekcije samo jedna faza u procesu kontrole kvaliteta goriva.

“Kontroli na benzinskim stanicama prethodi kontrola na graničnom prelazu. To znači da svaka količina tečnog goriva naftnog porijekla koja ulazi u Crnu Goru brodom, autocistijernom i vagon-cistijernom, da bi bila transportovana do benzinske stanice ili skladišta za gorivo, prilikom ulaska mora imati sertifikat o kvalitetu izdat od ovlašćenog tijela koje ima sertifikat o akreditaciji po propisanom standard”, kazali su predstavnici tog Vladinog resora.

ANKETA: Da li ste zadovoljni KVALITETOM GORIVA u Crnoj Gori?

Oni tvrde da se time eliminiše mogućnost ulaska goriva koje ne zadovoljava propisane zahtjeve kvaliteta.

“Dok drugi korak kontrole na samim benzinskim stanicama smanjuje na najmanju moguću mjeru mogućnost da gorivo lošeg kvaliteta dospije u automobile”,  naglašavaju predstavnici Ministarstva ekonomije.

Predstavnici Tržišne inspekcije navode da je ispitivanje u prošloj godini pokazalo da 98,4 odsto uzoraka goriva ispunjava zahtjeve propisane standardima.

“U prošloj godini obavljeno je 125 inspekcijskih pregleda, kojima je obuhvaćeno 355 točnih aparata. U ovim kontrolama, u pet slučajeva utvrđeno je ukupno šest nepravilnosti”, izjavili su predstavnici Tržišne inspekcije.

Dodaju da su s ciljem otklanjanja tih nepravilnosti inspektori prošle godine donijeli pet rješenja o privremenoj zabrani prometa tečnog goriva naftnog porijekla, uz istovremenu mjeru zabrane točenja goriva do otklanjanja nepravilnosti.

“Istovremeno je izdato deset prekršajnih naloga, pet odgovornim licima u iznosu od 1.500 eura i pet pravnim licima u iznosu od 15.000 eura”, kazali su iz Tržišne inspekcije.

Prema podacima inspekcije, nepravilnosti su prošle godine utvrđene na benzinskoj stanici preduzeća Eko petrol u Spužu, za euro dizel, na benzinskoj stanici ,,Vuk petrola“ u Mojkovcu za benzin euro super 95 i euro dizel. Nepravilnost je zabilježena na još jednoj benzinskoj stanici u Mojkovcu, koja je u vlasništvu preduzeća Pavgord za euro dizel, dok u Beranama gorivo nije bilo dovoljno kvalitetno na benzinskoj stanici kompanije Albino petrol, a radilo se o euro superu 98. I na podgoričkoj benzinskoj stanici preduzeća Dekar nepravilnosti su utvrđene za benzin euro super 98.

“Ovi subjekti nadzora su obavijestili predstavnike ovlašćenog tijela Instituta za transport „Intra“ da su u sporne rezervoare nasute nove količine goriva, nakon čega su ponovo uzeti uzorci za ispitivanje. Na osnovu dobijenih izvještaja o kontroli usaglašenosti kvaliteta tečnih goriva naftnog porijekla, kojima je utvrđeno da gorivo zadovoljava zahtjeve iz važećih standarda, inspektori su dozvolili dalju prodaju goriva”, naveli su iz Tržišne inspekcije.

Mišljenje građana

“Gorivo nam nije ni najbolje, ni najgore. Često zna da bude po malo vode u gorivu, jer ponekad auto ,,pukne“ ,tako da kvalitet goriva nije najbolji. Za sada nijesam imao kvar na automobilu zbog nekvalitetnog goriva”, kazao je Saša Dragoslavić.

“Nezadovoljna sam kvalitetom goriva. Zbog nekvalitetnog goriva imala sam problema sa automobilom, jer sam imala kvar i štetu na motoru, koji je uzrokovalo nekvalitetno gorivo”, kazala je Ljiljana Medenica.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
gusar
22.08.2017 11:48

Pitali jednog od gazdi benzinske pumpe , Koliko zaradjujes na gorivo ? a ovaj rekao , KOLIKO SIPAM VODE to mi je cista zarada.

3 0

OSTALE VIJESTI

VIDEO: "Most Moračica NEBU POD OBLAKE": Pogledajte kako izgleda gradilište AUTO PUTA iz helikoptera

Utorak, 19.06.2018 | 12:17

Pogledajte!

Izmjene zakonika: Evo kolika je predviđena ZATVORSKA KAZNA zbog NELEGALNE GRADNJE

Utorak, 19.06.2018 | 11:29

Poslanici će se naknadno izjasniti o ovom zakonu, a potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin je kazao da nijesu predviđene kazne samo za one koji divlje grade ili priključuju takve objekte na infrastrukturu, već i za one koji su pružili podršku takvoj gradnji.

IMA VELIKE PLANOVE: Miodrag Kostić želi Budvansku rivijeru

Ponedjeljak, 18.06.2018 | 07:25

MK Grupa, biznismena Miodraga Kostića, i dalje je zainteresovana da postane većinski vlasnik Hotelske grupe Budvanska rivijera i čekamo kada će Vlade Crne Gore odlučiti o raspisivanju tendera za njenu privatizaciju, kazao je Nikola Avram, CEO za hotelijerstvo na nivou MK Grupe.

VEĆ ULOŽIO 22 MILIONA: Australijanac otkrio zašto je odlučio da investira u Crnu Goru

Nedjelja, 17.06.2018 | 08:05

Nakon što je nekoliko godina putovao po Balkanu, Australijanac Romi Havat, libanskog porijekla, je prije četiri godine odlučio da investira u Crnu Goru. Do sada je u našu državu uložio 22 miliona eura i zbog toga je i dobio crnogorsko državljanstvo.

Ima mjesta za SVE POLUMATURANTE: Ovo su kriterijumi za UPIS u SREDNJE ŠKOLE

Subota, 16.06.2018 | 08:31

Objavljen je konkurs za upis u prvi razred srednjih škola, a prijave se podnose školama od 18. do 22. juna. Rang lista biće objavljena na oglasnoj tabli škola najkasnije do 26. juna.

NE MOŽETE REĆI DA NIJE TAČNO: Ovako izgleda kada vam DJEVOJKA tekstualno prenosi meč

Četvrtak, 21.06.2018 | 12:05

Preko 14.000 lajkova je dobila na Tviteru fotografija poruke djevojke koja je svom dečku prenosila dešavanja s utakmice Engleska – Tunis.

PAZITE! Ovoliko traju kreme za SUNČANJE!

Četvrtak, 21.06.2018 | 11:45

Otkrivamo koji su prvi znakovi da je kremi za sunčanje istekao rok trajanja…

I OVO JE MOGUĆE: Google AI će moći da PREDVIĐA smrt ljudi

Četvrtak, 21.06.2018 | 11:22

Ubacivanje elektronskih zdravstvenih podataka u modele mašinskog učenja može značajno da poboljša preciznost predviđanja ishoda, navodi se u novoj studiji objavljenoj u časopisu Nature.

SVE JE ZABLUDA: Ono što vas uči serija "SEKS I GRAD" je pogrešno

Četvrtak, 21.06.2018 | 11:18

Legendarna serija "Seks i grad" po kojoj su snimljena i dva filma je jedan od ultimativnih vodiča za pitanje muško- ženskih odnosa kada je moderna žena u pitanju. Ipak, nije baš sve tako kako je kultni "Seks i grad" to prikazao. Ovo su neke od zabluda koje su se provlačile kroz ovu seriju.

VIDEO: SNIMAK ŠOKIRAO SVIJET: Sveštenik tokom krštenja OŠAMARIO dijete!

Četvrtak, 21.06.2018 | 10:34

Snimak iz jedne crkve šokirao je svijet. Na njemu je zabilježeno krštenje dječaka kog je zbog plakanja ošamario sveštenik.

FOTO+VIDEO: Druženje u Rusiji se nastavlja: Ekipa sa Meridianom uživala u majstorijama Ronalda!

Četvrtak, 21.06.2018 | 10:34

Ekipa srećnih dobitnika, koja je zahvaljujući kladionici Meridian osvojila put na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, malo je reći da uživa!

NIKADA NE STARI: Žena u ovom znaku je vječita djevojčica

Četvrtak, 21.06.2018 | 09:59

Njima ljubavi nikada nije dosta- čak i u staračkim domovima se vjenčavaju više nego pripadnici drugih znakova. A možda je to i upravo razlog što žena Blizanac zapravo ne može da ostari.

NAJBRŽE RASTUĆI: Ovih ŠEST jezika je najisplativije učiti

Četvrtak, 21.06.2018 | 09:37

Nakon svojevrsne demonstracije relativno tečnog kineskog jezika, Mark Zakerberg impresionirao je mnoge i postigao još veći ugled među uticajnim Kinezima.

VIDEO: ODUVALA KONKURENCIJU: Ona je nova pobjednica Zadruge!

Četvrtak, 21.06.2018 | 09:04

Treće mjesto osvojila je Teodora Džehverović, a četvrto Slobodan Radanović

OSUMNJIČENI I ZA NEKA RANIJA UBISTVA: Radulovićeva ekipa u pritvoru

Četvrtak, 21.06.2018 | 07:30

Nikšićanin Ranko Radulović (58) i još osmorica iz njegove grupe, koji se terete da su planirali više ubistava, pod istragom su i za pokušaj ubistva, teško ranjavanje, više slučajeva iznude i zelenašenja, kao i za bacanje bombe na jedan podgorički lokal, saznaje Pobjeda iz više izvora iz istrage.