Utorak, 22.08.2017 | 08:43
IZVOR: Pobjeda

Redovne KONTROLE: Kakav je KVALITET GORIVA u Crnoj Gori?

Komšije iz susjednih zemalja kažu da im je sugerisano da ne trguju gorivo kod nas.

Foto: Ilustracija, ensonhaber.com

Na crnogorskim benzinskim stanicama se isporučuje tečno gorivo naftnog porijekla propisanog kvaliteta, pokazuju podaci Uprave za inspekcijske poslove, piše Pobjeda.

U ovoj godini nijesu zabilježeni slučajevi prodaje nekvalitetnog goriva, dok je u prošloj godini u pet slučajeva utvrđeno ukupno šest nepravilnosti na benzinskim stanicama. Većina vozača, iz Pobjedine ankete, nije saglasna sa tim podacima i smatra da kvalitet goriva nije na zadovoljavajućem nivou.

Komšije iz susjednih zemalja kažu da im je sugerisano da ne trguju gorivo kod nas.

“Prema ovogodišnjim ispitivanjima nijesu utvrđene neusaglašenosti u pogledu kvaliteta tečnog goriva, što ukazuje da se na benzinskim stanicama na tržištu Crne Gore isporučuje gorivo propisanog kvaliteta”,  kazali su Pobjedi iz Tržišne inspekcije.

205 uzoraka

Navode da su u prvih sedam mjeseci za svih 205 uzetih uzoraka tečnog goriva naftnog porijekla, izdati sertifikati o usaglašenosti kvaliteta sa propisanim zahtjevima.

U tom periodu izvršen je 71 inspekcijski pregled, kojim je obuhvaćeno 205 točnih aparata. Kontrola se vrši u saradnji sa podgoričkim preduzećem Institut za transport „Intra“, kao ovlašćenim kontrolnim tijelom, koje vrši ocjenu usaglašenosti kvaliteta u skladu sa propisanim zahtjevima iz standarda i Pravilnikom o kvalitetu i kontroli kvaliteta tečnih goriva naftnog porijekla.

Rad Instituta se finansira iz budžeta Ministarstva ekonomije.Predstavnici Tržišne inspekcije navode da se nadzor u ovoj oblasti sprovodi u planiranom i reaktivnom nadzoru.

“Planirani nadzor sprovodi se u skladu sa dinamičkim planom rada Tržišne inspekcije za ovu godinu i procjenom rizika vezano za promet ove vrste goriva. Donosi se mjesečni plan realizacije po tačno naznačenim benzinskim stanicama na teritoriji Crne Gore kojim je obuhvaćen planirani nadzor, datum kada će biti izvršen nadzor i imena inspektora koji su određeni za sprovođenje nadzora”, rekli su iz Tržišne inspekcije.

Žalbe

Nadzorom su obuhvaćeni svi privredni subjekti koji se bave prometom naftnih derivata, a kontrolom su obuhvaćene benzinske stanice. Osim planiranog nadzora, sprovodi se i reaktivni nadzor po dostavljenim inicijativama.

“U toku prošle godine primljena je jedna žalba koja se odnosila na kvalitet tečnih goriva naftnog porijekla, kao i u ovoj godini. Po tim žalbama je odmah i prioritetno postupano, ali nijesu utvrđene nepravilnosti. Podnosioci inicijative su na propisan način obaviješteni o rezultatima sprovedenog nadzora”, rekli su predstavnici Tržišne inspekcije.

Iz Ministarstva ekonomije poručuju da su aktivnosti Tržišne inspekcije samo jedna faza u procesu kontrole kvaliteta goriva.

“Kontroli na benzinskim stanicama prethodi kontrola na graničnom prelazu. To znači da svaka količina tečnog goriva naftnog porijekla koja ulazi u Crnu Goru brodom, autocistijernom i vagon-cistijernom, da bi bila transportovana do benzinske stanice ili skladišta za gorivo, prilikom ulaska mora imati sertifikat o kvalitetu izdat od ovlašćenog tijela koje ima sertifikat o akreditaciji po propisanom standard”, kazali su predstavnici tog Vladinog resora.

ANKETA: Da li ste zadovoljni KVALITETOM GORIVA u Crnoj Gori?

Oni tvrde da se time eliminiše mogućnost ulaska goriva koje ne zadovoljava propisane zahtjeve kvaliteta.

“Dok drugi korak kontrole na samim benzinskim stanicama smanjuje na najmanju moguću mjeru mogućnost da gorivo lošeg kvaliteta dospije u automobile”,  naglašavaju predstavnici Ministarstva ekonomije.

Predstavnici Tržišne inspekcije navode da je ispitivanje u prošloj godini pokazalo da 98,4 odsto uzoraka goriva ispunjava zahtjeve propisane standardima.

“U prošloj godini obavljeno je 125 inspekcijskih pregleda, kojima je obuhvaćeno 355 točnih aparata. U ovim kontrolama, u pet slučajeva utvrđeno je ukupno šest nepravilnosti”, izjavili su predstavnici Tržišne inspekcije.

Dodaju da su s ciljem otklanjanja tih nepravilnosti inspektori prošle godine donijeli pet rješenja o privremenoj zabrani prometa tečnog goriva naftnog porijekla, uz istovremenu mjeru zabrane točenja goriva do otklanjanja nepravilnosti.

“Istovremeno je izdato deset prekršajnih naloga, pet odgovornim licima u iznosu od 1.500 eura i pet pravnim licima u iznosu od 15.000 eura”, kazali su iz Tržišne inspekcije.

Prema podacima inspekcije, nepravilnosti su prošle godine utvrđene na benzinskoj stanici preduzeća Eko petrol u Spužu, za euro dizel, na benzinskoj stanici ,,Vuk petrola“ u Mojkovcu za benzin euro super 95 i euro dizel. Nepravilnost je zabilježena na još jednoj benzinskoj stanici u Mojkovcu, koja je u vlasništvu preduzeća Pavgord za euro dizel, dok u Beranama gorivo nije bilo dovoljno kvalitetno na benzinskoj stanici kompanije Albino petrol, a radilo se o euro superu 98. I na podgoričkoj benzinskoj stanici preduzeća Dekar nepravilnosti su utvrđene za benzin euro super 98.

“Ovi subjekti nadzora su obavijestili predstavnike ovlašćenog tijela Instituta za transport „Intra“ da su u sporne rezervoare nasute nove količine goriva, nakon čega su ponovo uzeti uzorci za ispitivanje. Na osnovu dobijenih izvještaja o kontroli usaglašenosti kvaliteta tečnih goriva naftnog porijekla, kojima je utvrđeno da gorivo zadovoljava zahtjeve iz važećih standarda, inspektori su dozvolili dalju prodaju goriva”, naveli su iz Tržišne inspekcije.

Mišljenje građana

“Gorivo nam nije ni najbolje, ni najgore. Često zna da bude po malo vode u gorivu, jer ponekad auto ,,pukne“ ,tako da kvalitet goriva nije najbolji. Za sada nijesam imao kvar na automobilu zbog nekvalitetnog goriva”, kazao je Saša Dragoslavić.

“Nezadovoljna sam kvalitetom goriva. Zbog nekvalitetnog goriva imala sam problema sa automobilom, jer sam imala kvar i štetu na motoru, koji je uzrokovalo nekvalitetno gorivo”, kazala je Ljiljana Medenica.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
gusar
22.08.2017 11:48

Pitali jednog od gazdi benzinske pumpe , Koliko zaradjujes na gorivo ? a ovaj rekao , KOLIKO SIPAM VODE to mi je cista zarada.

3 0

UZBUNA u palati: Stiglo pismo sa BIJELIM PRAHOM adresirano na princa Harija i Megan

Četvrtak, 22.02.2018 | 15:33

U Kensigntonsku palatu stiglo je pismo s bijelim prahom, adresirano na princa Harryja i njegovu vjerenicu Meghan Markle.

Stručnjaci imaju objašnjenje: Da li "na silu" treba piti OSAM ČAŠA VODE na dan?

Četvrtak, 22.02.2018 | 15:15

Da li vi pijete osam čaša vode na dan?

Odgađa se igranje predstave "Kako misliš mene nema"

Četvrtak, 22.02.2018 | 14:52

Zbog zatvaranja zagrebačkog aerodroma, uzrokovanog sniježnim padavinama, ekipa predstave „Kako misliš mene nema“, Exit teatra, nije uspjela na vrijeme da doputuje u Bar, saopštili su organizatori Barskog ljetopisa.

SNIJEG IZAZVAO NEPRILIKE: U Nacionalnom parku “Lovćen” intervenisala policija

Četvrtak, 22.02.2018 | 14:39

Sniježne padavine juče su izazvale dosta poteškoća u Nacionalnom parku “Lovćen”.

FOTO: UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE: Krava u Indiji pretukla djevojku?!

Četvrtak, 22.02.2018 | 14:23

Dvadesetpetogodišnja studentkinja Melisa Mevil iz Engleske naljutila je na svom putovanju po Indiji jednu kravu pjesmom "My Humps" grupe Black Eyed Peas.

NIKŠIĆ: Preminuo glumac Sreten Mitrović u 62-oj godini

Četvrtak, 22.02.2018 | 14:06

Igrao je u preko 40 premijera, a publika pamti njegove uloge u predstavama "Iz ničega u ništa", "Legenda o Zorou", "Život iz početka", "Audijencija", "Marko Miljanov", "Presuda", "Đetići u Parlamentu".

BJEŽITE OD NJIH: Ovo su 9 navika koje posjeduju TOKSIČNI ljudi

Četvrtak, 22.02.2018 | 14:00

Toksični ljudi nekad su maskirani u prijatelje. Možda su vam i bliski. Ali su oni veoma loši za sve ljude oko sebe. I ima ih više nego što možete da zamislite.

Ovih PET zemalja imaju najviše rezervi ZLATA

Četvrtak, 22.02.2018 | 13:39

Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Italija, Francuska i Rusija su zemlje sa najvećim rezervama zlata, navode finansijski portali.

DO NJEGA VODI SAMO JEDAN PUT: Ovo je NAJLJEPŠI dvorac Škotske!

Četvrtak, 22.02.2018 | 13:27

Na liticama visokim oko 40 metara podno Sjevernog mora i dalje ponosno stoji dvorac koji je branilo i "hrabro srce"...

DA LI ZNATE? Ovih SEDAM stvari najviše uzbuđuje ljude u krevetu!

Četvrtak, 22.02.2018 | 13:10

Svako ima specifične želje u krevetu, ali prema novom istraživanju, partneri najviše uživaju u razmjenjivanju prljavih riječi.