Četvrtak, 07.09.2017 | 08:43
IZVOR: Vijesti.me

Dikićev advokat: "Ovako se sudi samo još u ZIMBABVEU"

"Katnić mi je uputio i prijetnju: 'Ja ću tebi spakovati robiju, pa neka te sud oslobodi i neka ti plati'”, rekao je Bratislav Dikić.

Foto: Vijesti online

Bratislav Dikić tvrdi da mu je glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić  tokom saslušanja direktno govorio da će mu napakovati vezu sa oružjem u slučaju navodnog pokušaja terorizma i da mu je istovremeno prijetio robijom.

Bivši komandant srpske Žandarmerije prvog dana suđenja negirao je učešće u takozvanom pokušaju državnog udara u Crnoj Gori i optužnicu nazvao bajkom.

“Neistiniti su navodi da sam postao član kriminalne organizacije sa Šišmakovom i Popovom. Ne poznajem ove Ruse...  Katnić mi je rekao da sam došao da učestvujem u nasilnoj promjeni vlasti. Tražio je da opozovem moje ljude. Uputio mi je i prijetnju: 'Ja ću tebi spakovati robiju, pa neka te sud oslobodi i neka ti plati'”.

Dikić je pred specijalnim vijećem sutkinje  Suzane Mugoše rekao da je 12. novembra 2016. u Katnićevoj kancelariji bilo riječi o nagodbi sa specijalnim tužiocem Sašom Čađenovićem kako bi mu se omogućilo liječenje, jer je bolestan.

“Katnić je tada izašao iz kancelarije. Kada se vratio, Čađenović mu je rekao da sam bolestan, a Katnić je stavio ruke u džepove,  pogledao kroz prozor i rekao: 'A ne Saša to tako. A kome ću ja ono oružje. Ne mogu da ga stavim onim jadnicima. Spakovaćemo ga generalu. On je vojnik'”, ispričao je optuženi.

Foto: Savo Prelević

Upoznavanje

Dikić je između ostalog ispričao da je sadašnjeg svjedoka saradnika Sašu Sinđelića upoznao putem društvenih mreža, da su se kasnije vidjeli i uživo i gdje su razgovarali o njegovoj bolesti, odlasku u Crnu Goru zbog liječenja i anti NATO protesta.

On je priznao da je od tog Beograđanina uzeo pet novčanica po stotinu dolara, rekavši da je ovaj insistirao na tome i da mu je ih je dao kao pomoć za liječenje.

Tvrdi  da mu Sinđelić nikada nije pomenuo postojanje kriminalne organizacije.

“Rekao sam da se liječim alternativnim medikamentima i da idem u manastir Ostrog. Rekao je da ide i on u Crnu Goru i da će njegovo udruženje učestvovati na prostestu protiv učlanjenja Crne Gore u NATO. Rekao sam da neću učestvovati na tom skupu. Naš suret je trajao 20-ak minuta. Rukovodstvo mog udruženja se složilo da pođem i ja na taj skup... Rekao sam da ću svratiti na  skup i da mi se odredi kada ću biti govornik. Kada smo se treći put sreli u Nišu, rekao je da će mi naknadno javiti kada će biti skup u Crnoj Gori. Rekao sam da ću ići sa mojom tajnom prijateljicom Nikolom, a u stvari to je Kristina Hristić. Tada smo se rastali i više se nismo viđali... Piše u optužnici da sam trebao da učestvujem na skupu 16. oktobra 2016. koji organizuje Demokratski front i da držim na okupu protestante. To je  izmišljeno. Nisam ni znao da postoji organizacija DF”.

Hapšenje

Dikić je ispričao da je 15. oktobra 2016. sa Kristinom bio u Budvi, kada ga je Sinđelić zamolio da pođe da uzme telefon “jer nam veza nije bila u redu”.

Saopštio je da je sa prijateljičinog broja poslao poruku da se  nađu kod Delte poslije 22 sata: “Sinđelić me moli da pođem ispred Delte i da od Velimirovića uzmem telefon. Stigli smo tamo, ali ga nema. Vidio sam da stoji čovjek ispred ulaza vidno pijan. Daje mi telefon i kaže: 'Evo ti rakija od Pera'. 'Od kojeg Pera', pitam. On kaže: 'Od Sinđa'. I dodaje da mu je Sinđelić rekao da se meni jave ljudi koji su došli na protest u Podgorici, da ih ja organizujem. Pitam ga da li je taj Sinđelić lud, jer ja u Crnu Goru nisam došao da bilo koga organizujem. Zamolio me da ga povezem do kuće jer nema prevoz, a već je počela kiša. Pošli smo mojim autom prema Cetinju, a on kaže da je to prema Beranama... Poslije krenem do neke kuće i stanem da se pozdravimo. Velimirović traži da uđem  u kuću da popijem rakiju. Rekao sam da sam bolestan i da ne pijem rakiju. Kada sam stao, on je otvorio vrata i rekao: 'Evo ključevi za Sinđa', a potom je istrčao. U tom momentu je čovjek u civilnom odelu kucao na staklo i rekao da je iz policije. Posle dolazi uniformisana policija”... 

Dodao je da te ključeve nije ni uzeo: 

“Neistina je da sam  trebao da predam ključeve i telefon nekom nepoznatom licu iz DF-a. Kakva je to konstrukcija. To je izmišljena i iskonstruisana priča...  Meni je Specijalno tužilaštvo preko Velimirovića pokušalo da  podmetne telefon i oružje”.

Suđenje se nastavlja danas.

Optužnica je podignuta protiv Rusa Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova, crnogorskih opozicionih poslanika Andrije Mandića i Milana Kneževića, kao i protiv  Dikića, Predraga S. Bogićevića, Nemanje M. Ristića, Miloša G. Jovanovića, Srboljuba T. Đorđevića, Kristine R. Hristić, Branke J. Milić, Milana Ž. Dušica, Dragana M. Maksića i Mihaila M. Čađenovića.

U optužnici specijalnog tužioca Saše Čađenovića piše da je 14 osoba činilo grupu formiranu radi sticanja nezakonite dobiti i moći, nasilnog rušenja crnogorske vlasti, proglašenja izborne pobjede DF-a i sprečavanja Crne Gore da pristupi NATO alijansi.

Foto: Novosti.rs

Prema tom dokumentu, teroristička akcija trebalo je da počne u izbornoj noći 16. oktobra 2016. godine.

Kao organizatori grupe označeni su Rusi, a ostali kao članovi te kriminalne organizacije...

Mugoša zbog priče iz sudnice izbacila dio rukovodstva DF-a

Sutkinja Mugoša je  tokom suđenja naredila da  dio publike napusti sudnicu, jer su se, kako tvrdi, smijali i dobacivali i nakon njenog upozorenja.

U tom dijelu sudnice bili su i članovi Demokratskog fronta.

Predrag Bulatović je  novinarima saopštio  da nijesu  pravili nered: “Mi jesmo, u trenutku kad je katastrofalnu stvar iznio Dikić - kako mu je prijetio Katnić, spontano reagovali uzdahom i izrekla nam je opomenu”, rekao je Bulatović.

Foto: Printscreen

Konstatovao je da ih je sutkinja  izbacila bez ikakvog osnova. 

“Ovdje se želi DF prikazati kriminalnom organizacijom i kriminalizovati”.

Iz DPS-a su ocjenili da su  poslanici DF  izbačeni iz sudnice zbog vulgarnosti, nekulture i primitivizma i da su time još jednom  pokazali odnos prema državnim institucijama.

“Bez obzira na njihove namjere - pokušaje opstrukcije suđenja i rušenja  optužnice - ovaj sudski postupak, možda i najvažniji u novijoj  crnogorskoj istoriji, ne može biti ugrožen”.

Razjasnićemo šta su mu tužioci nudili

Branilac  Dikića, advokat Milan Petrović  nakon suđenja kazao je  da je njegov klijent potvrdio da nije bilo nikakve organizacije državnog udara, niti njegove umiješanosti... 

 “Međutim, sud nije dozvolio da se izjasni do kraja. Mi ćemo  u nastavku ispitivanja razjasniti zašto su ga pozivali te subote 12. novembra, šta su mu nudili, šta su tražili”.

 “Ovako se sudi još jedino u Zimbabveu”

Branilac Milana Kneževića, advokat Dušan Radosavljević je rekao da je uzalud  tražio riječ svaki put  kada je smatrao  da treba da uloži  primjedbu... 

“Sudija je u živom programu saopštila da ne želi da mi omogući da stavim primjedbu. Na svijetu sam čuo da postoji još jedna država u kojoj nešto takvo može da se dogodi - to je Zimbambve.  Što znači da u Zimbabveu i Crnoj Gori branioci kada podignu ruku ne mogu da stave primjedbu na pitanje ili neku drugu procesnu radnju... Za nekoliko sati sam doživio da budem tri puta upozoren, jednom kažnjen i jedna prijetnja da ću biti udaljen iz sudnice. Sve je snimano. Uobičajeno normalno branilačko ponašanje je ovaj put grubo sankcionisano od strane suda”, rekao je Radosavljević.

Došao  turistički, nisam amater da radim pred kamerama...

Dikić je ponovio da je sa  Kristinom Hristić u Crnu Goru došao turistički. 

“Opušteno smo došli, kao turisti. Fotografisao sam se ispred Skupštine ne znajući šta se dešava. Neosnovano je da sam na taj način vršio nadziranje. Pa molim vas, pa nisam toliko lud da danas idem da se fotografišem a poslije da napadam tu istu Skupštinu. Tužilaštvo nije uzelo u obzir moj profil i moje obrazovanje. Zar bi ja došao da se tako fotografišem isred Delte koja je pod video nadzorom i Skupštine, pa nisam takav amater da sa nižerazrednim Sinđelićem  učestvujem u napadu”.

Bivši policajac je rekao i da nikada ne bi napao  uniformisane policajce, jer je to za njega  svetinja. 

“Nikada ne bih napao policiju. To je još jedna neistina u optužnici. Sa kime sam ja to planirao da napadnem Skupštinu bratske države Crne Gore...  Smiješno je da izvršavam nečija naređenja. Ja nikada ne izvršavam ničija naređenja”.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Marović još nije uplatio novac, i dalje na liječenju u Institutu za mentalno zdravlje

Nedjelja, 24.09.2017 | 08:32

Bivši visoki funkcioner DPS-a Svetozar Marović nije uplatio milion i sto hiljada eura budžetu Crne Gore na osnovu sporazuma koji je potpisao sa Specijalnim tužilaštvom, a kojim je priznao da je organizovao kriminalnu grupu, koja  je budvanskoj opštini nanijela višemilionsku štetu.

ŽESTOKE kazne za poslanike: Koga udalje sa sjednice, oduzeće mu POLA PLATE

Subota, 23.09.2017 | 07:54

Zakonodavni odbor Skupštine usvojio je prečišćeni tekst Poslovnika Skupštine Crne Gore koji predviđa žestoke novčane kazne za parlamentarce koji se budu nedolično ponašali u najvišem zakonodavnom domu – i to ne samo u plenarnoj sali, već i u holu i ostalim prostorijama parlamenta.

Predsjednici tri opštine saglasni: "Spriječiti usvajanje Zakona o planiranju i izgradnji"

Četvrtak, 21.09.2017 | 15:57

Predsjednici opština Kotor, Budva i Herceg Novi pozvali su poslanike Bošnjačke stranke (BS), Hrvatske građanske inicijative (HGI) i albanskih partija da ne prisustvuju sjednici cnrogorskog parlamenta, koja je zakazana za utorak, i tako spriječe usvajanje Zakona o planiranju i izgradnji.

RAZGOVARAO SA PREDSJEDNIKOM SAD: Vujanović se zahvalio Trampu

Srijeda, 20.09.2017 | 18:02

Crnogorski predsjednik je prisustvovao prijemu koji je u povodu 72. zasijedanja Generalne supštine UN priredio predsjednik SAD.

VUJANOVIĆ ČESTITAO DAN OPŠTINE NIKŠIĆ: Nikšić je lider sveopšteg razvoja CRNE GORE

Nedjelja, 17.09.2017 | 14:49

Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, čestitao je građanima i rukovodstvu Dan opštine Nikšić.

JETI- SNIJEŽNI ČOVJEK : Mit ili stvarnost?

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 20:37

Svi smo se nekada zapitali ko je Jeti, da li postoji ili je to samo mit...

DRUGAČIJI: Sedam znakova da ste NATPROSJEČNO emocionalno inteligentni

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 20:36

Emocionalna inteligencija znači biti svjestan svojih emocija i načina na koje one utiču na naše ponašanje, posebno u interakciji s drugim ljudima. To otkrivaju ovi znakovi:

Studenti akademija sa Cetinja, iz Pariza i Trsta na Međunarodnom festivalu gitare

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 20:13

Drugi dan Međunarodnog festivala gitare Nikšić 2017, biće u znaku koncerta studenata – „Open podium“, koji je planiran za 26. septembar.

FOTO: SAVRŠENA: Evo kako izgleda NATAŠA BEKVALAC na dan VJENČANJA

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 19:57

Pjevačica Nataša Bekvalac vjenčaće se danas na Ibici sa Lukom Lazukićem.

ANKETA: Da li đačke uniforma treba uvesti u svim crnogorskim školama?

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 19:57

Uniforme za đake svečano su promovisane u osnovnoj školi “Savo Pejanović” početkom godine.

FOTO: Cetinjski izviđači dobili posebno priznanje za IZUZETAN RAD i POMOĆ

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 19:36

Zbor izviđača Crne Gore, održan je u Stolivu kod Kotora u izviđackom centru “Stoliv” od 22. do 24.09.2017. godine, gdje se okupilo 150 izviđača iz čitave Crne Gore.

VIDEO: Djevojčica (5) VOZI automobil a otac je BODRI

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 19:24

Video koji je mnoge šokirao u Kini prikazuje petogodišnju devojčicu kako vozi automobil na jednom putu u gradu Sinjang.

O njemu priča cijeli SVIJET: Sjajnom igrom je zaustavio MESIJA, i ODBIO da razmijeni dres sa njim

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 19:03

"Imao sam jedan zadatak - pratiti Messija. Kada ga čuvate, morate razmišljati o njemu kao normalnom čovjeku koji ima dvije noge i dvije ruke. I morate konstantno biti koncentrisani. Sekunda mu je dovoljna da pobjegne i da gol".

UŽAS: RIJALITI "ZADRUGA": Diskvalifikovana jer je pokušala da PRESIJEČE VENE?

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 18:45

Učesnica noć nije provela u Zadruzi, a oko 11.15 časova stiglo je pismo kojim su učesnici obaviješteni o diskvalifikaciji.

Telekom podržao konferenciju „Moć adolescencije“

Ponedjeljak, 25.09.2017 | 18:40

Na danas održanoj konferenciji ,,Moć adolescencije’’, koju je organizovao UNICEF uz podršku Crnogorskog Telekoma, istaknuta je važnost razvijanja mehanizama osnaživanja i zaštite adolescenata kojih u Crnoj Gori ima oko 85 hiljada. Konferenciju su otvorili šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali, ministar zdravlja Kenan Hrapović, ministar sporta Nikola Janović i izvršni direktor Crnogorskog Telekoma Nikola Ljušev.