Subota, 09.09.2017 | 17:13
IZVOR: cdm.me

Naučite da se nosite sa negativnim emocijama

Dokazano je kako negativne emocije direktno utiču na trenutno, ali i dugoročno zdravlje pojedinca. Postoji konkretna veza između našeg tijela i uma. Tijelo reaguje otpuštajući različite hormone i hemijske spojeve na osnovu različitih emocija. Negativne emocije mogu oslabiti imunološki sistem, zbog čega možete biti skloniji prehladama, kašljanju i ostalim bolestima.

foto:shutterstock

Druga naučna istraživanja dokazuju da hronični stres smanjuje naš životni vijek kroz oštećenje telomera, tzv. zaštitnih kapa DNA molekula. Bol i ukočenost našeg tijela mogu biti uzrokovano određenom emocijom, a ukloniti se može, takođe, nekom drugom emocijom. Da bismo čuvali tijelo u najzdravijem mogućem stanju, moramo naučiti kako se ispravno nositi s negativnim osjećanjima i izražavati ih.

Kako identifikovati negativna osjećanja

Vrlo često potiskujemo našu emotivnu stranu ignorišući naša duboka osjećanja. Tu emotivnu prazninu kompenzujemo razvijajući navike prejedanja, alkoholisanja ili se predajemo drugim porocima. Međutim, od ključne je važnosti identifikovati negativna osjećanja i prihvatiti ih kako bismo postigli i vratili ravnotežu.

Slušajte svoju intuiciju

Haotični rasporedi često dovode do toga da zanemarujemo unutrašnji glas naše podsvijesti. Razvijamo niz obrazaca razmišljanja, a često zaboravljamo slušati sami sebe. Sada je trenutak da prekinemo začarani krug i zavirimo u sebe slušajući našu podsvijest. Naučićete puno o samom sebi, svojim slabostima, emocijama, vezama i stvarima koje volite.

Zapisujte misli na papir

Samo ispisivanje istih pomoći će u analizi misaonih procesa i eventualnih negativnih emocija skrivenih u vama. Često pokušavamo zaboraviti sve one situacije u kojima smo bili povrijeđeni nazivajući ih bezazlenima i onima koje ćemo lako preboljeti, ali u stvarnosti to se ne događa tek tako. Muškarci su skloni ovakvim reakcijama, ali i žene bi trebalo da probaju ovu vježbu.

Pripremite listu patnji

To može podrazumijevati i neku bol iz djetinjstva. Umjesto da je gurate pod tepih i izbjegavate, napišite na papir sve što vas boli kako biste se mogli suočiti s vlastitim emocijama. Vrlo je vjerovatno da će vam to pomoći u boljem razumijevanju samih sebe. Pratite svoje emocije u sljedećih osam sedmica.

Posmatrajte svoje emocije

Zapišite sve ono zbog čega ste se osjećali snažno, pozitivno ili negativno. To može biti lijepo vrijeme, djeca, žena, muž, posao ili knjige. Pomno analizirajte emocije, identifikujte ono što vas ljuti jer često taj isti faktor pokreće i tugu. Ukoliko ste uspješni u otkrivanju svojih emocija možete spriječiti stagnaciju u stanju negativnih emocija. Njihovo zapisivanje će vas osnažiti i osvijestiti po pitanju emocija, te ćete, u tom slučaju, na njima moći raditi.

Otpustite negativne emocije

Sad, kad ste naučili kako identifikovati negativne emocije, vrijeme je da ih otpustite. Možete vrištati, vikati ili otići na neko skriveno mjesto kako biste ih otpustili. Vikanje često pomaže kod negativnih emocija. Za neke je vreća za udaranje dobar način kako otpustiti bijes. Ova metoda je prikladna za ljude koji su ljuti, a žele otpustiti emocije u obliku agresije.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

FOTO: POHVALILA SE: Evo koji skupocjeni poklon je dobila Karleuša od muža

Petak, 22.09.2017 | 18:33

Jelena Karleuša pohvalila se skupocjenim poklonom koji je dobila od muža Duška Tošića.

Ovo su pravi mladi heroji Crne Gore!

Petak, 22.09.2017 | 17:52

Sinoć su u Podgorici, u hotelu Hilton, uručena priznanja pobjednicima konkursa „Mladi Heroji", koji su pokrenuli Sea Dance festival i Crnogorska komercijalna banka. Cilj konkursa je da se vrijeme kada je dosta primjera narušenih izvornih vrijednosti u društvu, pronađu pravi mladi heroji u Crnoj Gori i predstave javnosti kao uzor svojim, ali i budućim generacijama. Nagrade ovogodišnjeg konkursa otišle su u ruke tri mlada heroja iz oblasti kulture, umjetnosti i kreativne industrije, i društvenog aktivizma.

Na kojem prstu nosite prsten? Evo šta to znači

Petak, 22.09.2017 | 17:38

Nije svejedno ni kakav kamen imate na prstenu - to bi trebalo zavisiti od toga na kojem prstu ga nosite. Tu je i popis kristala i poludragog kamenja koji će pojačati učinak simbolizma.

RAZMISLITE DOBRO: Zamislite želju, uradite OVO i očekujte ČUDO!

Petak, 22.09.2017 | 17:23

Za jesenju ravnodnevnicu se vezuju brojna vjerovanja. Dan kada obdanica i noć traju po 12 sati, ne samo što označava početak jeseni, već ovaj dan važi i za vrlo moćan period za rituale i primjenu brojnih narodna vjerovanja i običaja.

Kreirana aplikacija za besplatnu pravnu pomoć

Petak, 22.09.2017 | 16:59

Osobe sa invaliditetom i njihove porodice kojima je potrebna besplatna pravna pomoć, informacije o ostvarivanju prava mogu dobiti i putem posebne aplikacije Disability Info. Aplikacija je dio rezultata projekta „ICT u službi ostvarivanja i zaštite prava osoba s invaliditetom“, koji je podržala Telenor fondacija i čija je realizacija počela u junu prošle godine godine.

Trg pet uglova: Mario Vargas Ljosa

Petak, 22.09.2017 | 16:56

Radnja poslednjeg romana Vargasa Ljose odvija se u Peruu posljednjih decenija dvadesetog vijeka u periodu vlasti predsjednika Alberta Fudžimorija i njegove desne ruke Vladimira Montesinosa.

RADOVI na mreži: Ove opštine će 23. 24. i 25. septembra biti BEZ STRUJE

Petak, 22.09.2017 | 16:48

Zbog planiranih radova na mreži, u subotu 23. septembra, nedjelju 24. septembra i ponedjeljak 25. septembra, bez napajanja električnom energijom će ostati:

VIDEO: Dadilja ZLOSTAVLJALA bebu od devet mjeseci!

Petak, 22.09.2017 | 16:28

Jedna majka iz Namibije ostala je šokirana kada je na videu sa skrivene kamere vidjela kako se dadilja odnosi prema njenoj devetomjesečnoj kćerkici.

BULAT ŠOKIRAO SVE: "Bio sam SREĆAN kad su nas BOMBARDOVALI"

Petak, 22.09.2017 | 16:08

Pjevač Marko Bulat je sve šokirao izjavom o bombardovanju Srbije.

NIKADA NE BISTE POGODILI: Znate li šta IBRAHIMOVIĆ radi u slobodno vrijeme?

Petak, 22.09.2017 | 15:57

"Moj život je uobičajen život čovjeka koji ima 35 godina i dvoje djece. Imam dovoljno novca, i to je ono što me razlikuje od mnogih, ali, inače, sve je isto kao i kod ostalih porodičnih ljudi", kazao je Zlatan za njemačke medije.