Nedjelja, 10.09.2017 | 09:02
IZVOR: Pobjeda

SUŠNO I TOPLO: Ekstremno ljeto, oboreni poluvjekovni temperaturni rekordi!

Analiza preliminarnih onlajn meteoroloških podaka koju je uradio Odsjek za prognozu pokazuje da smo u periodu jun-jul-avgust imali situacije koje su u pojedinim danima poprimale ekstreman karakter, te da su oboreni poluvjekovni temperaturni rekordi kaže direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Luka Mitrović.

Glavni meteorološki događaji koji su okarakterisali ljetnji period su, dodaje on, ekstremno visoke temperature vazduha, njihovo dugo trajanje, povremeno jak sjeverni vjetar i deficit padavina.

U Podgorici je, u periodu junjul-avgust, bilo 84 tropskih dana što je 52 odsto više od klimatske normale. Prosječna maksimalna temperatura bila je 34,9 stepeni, što je 4,4 stepena više od klimatske normale i u pogledu maksimalne dnevne temperature, to je četvrto po redu najtoplije ljeto za posljednjih 68 godina.

Ekstremno topli tropski talas trajao je od 31. jula do 10. avgusta. Tokom jedanaest dana zaredom temperatura vazduha, na području glavnog grada, svakodnevno je dostizala i prelazila 40 stepeni Celzijusovih dostigavši 9. avgusta 42,5 stepeni.

To je apsolutno rekordan broj uzastopnih dana sa temperaturom od 40 i više stepeni. Prethodni rekord iznosio je osam dana, koliko ih je bilo u julu 2007. godine”, kaže Mitrović.

Od 1. do 10. avgusta srednja maksimalna dnevna temperatura (za ovu dekadu) u Podgorici je iznosila 40,9 stepeni i rekordno je najtoplija prva dekada avgusta za posljednjih 68 godina.

Nikada do sada srednja maksimalna dnevna temperatura za prvu dekadu nije dostizala 40 stepeni. Takođe, period od 1. do 18. avgusta je rekordno najtopliji sa srednjom maksimalnom dnevnom temperaturom od 38,2 stepeni”, kaže Mitrović.

On dodaje da se tu statistika o ekstremima i rekordima ne završava.

Avgust je sa prosječnom maksimalnom dnevnom temperaturom od 36,6 stepeni drugi po redu najtopliji za posljednjih 68 godina.

Ekstremno toplo bilo je i na sjeveru. Zabljak je u avgustu imao sedam tropskih dana, što je tri više u odnosu na prethodni rekord iz 2003. godine. Takođe, sa prosječnom maksimalnom dnevnom temperaturom od 25,6 stepeni ovogodišnji avgust najtopliji je za pedeset godina. Kada je riječ o prosječnim mjesečnim temperaturama vazduha, avgust je na području Budve bio rekordno najtopliji, u Cetinju, Herceg Novom, Pljevljima, Plavu i Rožajama drugi. U Podgorici ovo je drugi po redu najtopliji avgust, rekordno topao bio je 2003. sa prosječnom maksimalnom dnevnom temperaturom od 37,8 stepeni. Analiza pokazuje da je period jun-jul-avgust bio topliji za 4,5 stepena od klimatske normale.

Najveće odstupanje temperature imaju Pljevlja od 5,2, zatim Kolašin od 5,1, Cetinje od 4,9 stepeni, a Podgorica 4,4 stepena. Najviša temperatura vazduha tokom ovogodišnje ljetnje sezone iznosi 42,5 stepeni, izmjerena u Podgorici 9. avgusta”, kaže Mitrović.

Sagovornik Pobjede objašnjava da ćemo ovo ljeto pamtiti i po olujnom vjetru i sušama.

Periodi sa visokim tropskim temperaturama povremeno su bili praćeni jakim, povremeno na udare i vrlo jakim sjevernim vjetrom, a kratkotrajni udari vjetra imali su olujni karakter. Naročito jak vjetar duvao je od 13. do 17. jula i od 17. do 19. juna i imao je vrlo negativan uticaj. U tim danima indeks opasnosti od požara imao je ekstremnu vrijednost, došlo je do masovne pojave izbijanje požara sa rapidnim širenjem usljed jakog vjetra koji je onemogućavao gašenje iz vazduha pomoća aviona. Kada je o padavinama riječ, prosječno je za Crnu Goru ostvareno oko 46 odsto količine kiše od odgovarajuće klimatske normale, a nedostaje, takođe prosječno, oko 57 miliona litara kiše na kvadratni kilometar.

Za tri mjeseca šest tropskih talasa

U ovogodišnjoj Ijetnjoj sezoni bilo je šest jakih tropskih talasa u kojima je temperatura tokom dana dostizala i prelazila 35 stepeni.

Prvi: od 23. do 27. juna, kada je temperatura vazduha u pet dana zaredom dostizala i prelazila 35 stepeni dostigavši 38 stepeni (25. jun)

Drugi: od 6. do 15. jula

Treći: od 19. do 24. jula sa srednjom maksimalnom dnevnom temperaturom od 37,4 stepeni

Četvrti: od 29. jula do 10. avgusta sa rekordnom temperaturom za te dane od 40,7 stepeni

Peti: od 16. do 20. avgusta

Šesti: od 25. do 28. avgusta

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

FOTO: POHVALILA SE: Evo koji skupocjeni poklon je dobila Karleuša od muža

Petak, 22.09.2017 | 18:33

Jelena Karleuša pohvalila se skupocjenim poklonom koji je dobila od muža Duška Tošića.

Ovo su pravi mladi heroji Crne Gore!

Petak, 22.09.2017 | 17:52

Sinoć su u Podgorici, u hotelu Hilton, uručena priznanja pobjednicima konkursa „Mladi Heroji", koji su pokrenuli Sea Dance festival i Crnogorska komercijalna banka. Cilj konkursa je da se vrijeme kada je dosta primjera narušenih izvornih vrijednosti u društvu, pronađu pravi mladi heroji u Crnoj Gori i predstave javnosti kao uzor svojim, ali i budućim generacijama. Nagrade ovogodišnjeg konkursa otišle su u ruke tri mlada heroja iz oblasti kulture, umjetnosti i kreativne industrije, i društvenog aktivizma.

Na kojem prstu nosite prsten? Evo šta to znači

Petak, 22.09.2017 | 17:38

Nije svejedno ni kakav kamen imate na prstenu - to bi trebalo zavisiti od toga na kojem prstu ga nosite. Tu je i popis kristala i poludragog kamenja koji će pojačati učinak simbolizma.

RAZMISLITE DOBRO: Zamislite želju, uradite OVO i očekujte ČUDO!

Petak, 22.09.2017 | 17:23

Za jesenju ravnodnevnicu se vezuju brojna vjerovanja. Dan kada obdanica i noć traju po 12 sati, ne samo što označava početak jeseni, već ovaj dan važi i za vrlo moćan period za rituale i primjenu brojnih narodna vjerovanja i običaja.

Kreirana aplikacija za besplatnu pravnu pomoć

Petak, 22.09.2017 | 16:59

Osobe sa invaliditetom i njihove porodice kojima je potrebna besplatna pravna pomoć, informacije o ostvarivanju prava mogu dobiti i putem posebne aplikacije Disability Info. Aplikacija je dio rezultata projekta „ICT u službi ostvarivanja i zaštite prava osoba s invaliditetom“, koji je podržala Telenor fondacija i čija je realizacija počela u junu prošle godine godine.

Trg pet uglova: Mario Vargas Ljosa

Petak, 22.09.2017 | 16:56

Radnja poslednjeg romana Vargasa Ljose odvija se u Peruu posljednjih decenija dvadesetog vijeka u periodu vlasti predsjednika Alberta Fudžimorija i njegove desne ruke Vladimira Montesinosa.

RADOVI na mreži: Ove opštine će 23. 24. i 25. septembra biti BEZ STRUJE

Petak, 22.09.2017 | 16:48

Zbog planiranih radova na mreži, u subotu 23. septembra, nedjelju 24. septembra i ponedjeljak 25. septembra, bez napajanja električnom energijom će ostati:

VIDEO: Dadilja ZLOSTAVLJALA bebu od devet mjeseci!

Petak, 22.09.2017 | 16:28

Jedna majka iz Namibije ostala je šokirana kada je na videu sa skrivene kamere vidjela kako se dadilja odnosi prema njenoj devetomjesečnoj kćerkici.

BULAT ŠOKIRAO SVE: "Bio sam SREĆAN kad su nas BOMBARDOVALI"

Petak, 22.09.2017 | 16:08

Pjevač Marko Bulat je sve šokirao izjavom o bombardovanju Srbije.

NIKADA NE BISTE POGODILI: Znate li šta IBRAHIMOVIĆ radi u slobodno vrijeme?

Petak, 22.09.2017 | 15:57

"Moj život je uobičajen život čovjeka koji ima 35 godina i dvoje djece. Imam dovoljno novca, i to je ono što me razlikuje od mnogih, ali, inače, sve je isto kao i kod ostalih porodičnih ljudi", kazao je Zlatan za njemačke medije.