Utorak, 12.09.2017 | 15:52
IZVOR: Kolektiv.me

MIT festival otvara premijera komada "Noć"

Premijerom predstave Noć 14. septembra počeće MIT festival 2017. u Kraljevskom pozorištu Zetski dom.

Ovaj komad režirao je makedonski reditelj Andrej Cvetanovski, po tekstu crnogorskog pisca Aleksandra Radunovića, u dramatizaciji Boža Koprivice. Ansambl koji čine: Petar Božović, Ana Vujošević, Nikola Perišić i Marko Todorović na sceni će oživjeti priču o jednoj porodici, smještenu u jednoj noći.  To je priča o rasutoj ljubavi i izgubljenom, promašenom vremenu u životu.

“Siguran sam da porodica, tj. ono što podrazumijeva odrastanje i život u takvoj zajednici , u najvećoj mjeri određuju čovjeka pa ne čudi što  su se mnogi velikani dramske književnosti , od Eshila, Sofokla i Euripida, preko Šekspira i Molijera , do Ibzena , Čehova i mnogih drugih,  bavili upravo fenomenom porodičnih odnosa. Na kraju krajeva, ljudski voajerski impuls je najčešće usmjeren ka onim najintimnijim i dobro skrivanim događajima u čovjekovom životu , pa mi se čini da  arhetipske slike  odnosa: majka-kćerka, otac-sin, i obratno,  u velikoj mjeri odslikavaju ono što se dešava na širem planu kad su u pitanju međuljudski odnosi . Zbog toga je, u pokušaju osvjetljavanja prirode čovjekove , porodica oduvijek bila važna i relevatna tema “, kazao je uoči premijere pisac Aleksandar Radunović. 

“Osvajanje slobode – to je sveta čovjekova dužnost. Osvajanje slobode u dvorištu, na ulici, u zabavištu, u školi, u pubertetu, u profesiji, u prijateljstvu, u konfesiji, u naciji, u revoluciji, osvajanje slobode u slobodi... Osvajanje slobode u porodici . U kamernoj i velikoj drami ima patosa i ponosa, blagosti i ujeda, obigravanja i nadigravanja... Ima i humora, odloženog humora koji zapadne u grlo. Na probama bilo je čegrsti i varničenja, ali više truda i radosti prepoznavanja. A što smo učinjeli – reći će gledaoci, naši najdraži gosti“, rekao je dramaturg predstave, Božo Koprivica.

„Ta priča o rasturanju porodice je lokalna, ali i svjetska tema. Aleksandar Radunović je napisao odličan tekst. Ovo je priča o  sudaru stare tradicije i novog vremena, u tom balansu nalazi se umjetnost življenja na Balkanu. Ovaj tekst je o tome. Kako da se nađemo u tom razdoru onoga što je bilo i što dolazi. Imao sam mogućnost da radim sa jednim od najvećih glumaca na Balkanu Petrom Božovićem, kao i sa mlađim crnogorskim glumcima. Veoma mi je bila važna uloga Boža Koprivice koji mi je  pomogao da shvatim crnogorski mentalitet“, istakao je reditelj predstave , Andrej Cvetanovski.

U komadu Noć glumac Petar Božović tumači lik Draga, čovjeka na umoru, koji je stvorio imetak, ali  i preuzeo svu vlast u porodici, udaljivši se tako od svoje djece.  Žrtve njegove brige i posvećenosti su njegova žena, obojica sinova , jedan pijanica, a drugi odbjegao od doma zbog seksualne orjentacije.

„Srećan sam što sam poslije 10 godina ponovo na Cetinju, da osvježim  stara prijateljstva, da se nađem ponovo u ovom prekrasnom pozorišnom dragulju, Kraljevskom pozorištu. Pisac se hrabro uhvatio sa problemom koji je tu pred nama, pravimo se često da ga ne primjećujemo. Pisac ,bez sumnje talentovan , dao nam je veliki izazov i  zadatak. Kako ćemo izaći iz toga?- Mislim da hoćemo..jako sam znatiželjan kako će to publika primiti. Ovoga puta pozorište pred publiku stavlja taj problem. Vidjećemo. Ako bog da i sreća junačka, biće dobro“, kazao je proslavljeni glumac Petar Božović.

“Riječ je o demistifikaciji problema, suštinskih poremećaja unutar porodice, samih odnosa, između roditelja I djece, takođe snahe I svekra. Sve ono čega se plašimo i što najviše želimo da sakrijemo izlazi na vidjelo . da vidimo hoćemo li biti pametni I konačno naći načina da se sa tim problemima suočavamo i rješavamo na način dostojan čovjeka”, kazala je o predstavi Noć glumica Ana Vujošević.

U  crnogorskoj stvarnosti, najintrigantnije je ono suštinsko u nama, možda je to strah i nerazumijevanje između roditelja i djece koja teže osvajanju  slobode, naročito u kontekstu koji podrazumijeva stid i odbijanje da se prizna istina, do samog kraja. Priču o društvu i ljudima, u kojima se bolno prepliću stara i nova shvatanja, savršeno je zaokružio  Rambo Amadeus koji je komponovao muziku za predstavu.

“Tekst drame sam doživio kao kritički presjek društva u sadašnjem trenutku, gdje se sukobljavaju tradicionalna i savremena etika , pa sam onda i odlučio da muzika u sebi sadrži i tradicionalnu i modernu muziku  koje pokušavaju da  čine jednu složnu cjelinu. Volio bih da savremeno drštvo na isti način pomiri ove sukobljene doktrine jednako kao što su se one pomirile u muzici koju sam uradio.  Nadam se da će predstava, iako na momente vrlo teška, zapravo  doprinijeti razumijevanju trenutka i otvaranju dialoga generacija koje još uvijek  vladaju, koji u svojim rukama imaju moć, sa generacijama dvadesetodišnjaka a boga mi i tridesetogodišnjaka,  za koje još uvijek ne postoji dovoljno prostora pod suncem Crne Gore, ali i čitavog regiona”, kazao je kompozitor Rambo Amadeus. 

“U komadu Noć sam se, prije svega, pokušao baviti konvencijama i porodičnim kanonima  koji podrazumijevaju da postoje stvari o kojima se ne govori. Stvari za koje se pretvaramo da ne postoje iako smo svjesni  da su tu i da nikad neće nestati, uprkos upornom zatvaranju očiju. Čini mi se da to nije crnogorski specifikum iako se svojski  trudimo da makar malo budemo nenormalniji od drugih”, kazao je Aleksandar Radunović o svojoj drami.

Scenografiju za predstavu potpisuje Sergej Svetozarev, kostimografiju  Lina Leković, a dizajn svijetla Milčo Aleksandrov . Glumačka ekipa ponosna je na ovaj projekat.

“Zahvaljujem se upravi i tehničkoj ekipi Zetskog doma, koji su  nam na najljepši način izašli u susret, Petru Božoviću koji je najveći glumac ikad na ovim prostorima, mojim kolegama Marku I Ani. Ova predstava je ogledalo društva I vremena u kome živimo”, izjavio je glumac Nikola Perišić.

 “Imam najljepša iskustva, imao sam zadovoljstvo da radim sa ovom ekipom I velikim Petrom Božovićem uz čije filmove I bravure smo svi rasli. Imao sam priliku da učim od jednog od najvećih glumaca bivše Jugoslavije. ”, kazao je glumac Marko Todorović.

Porodica je okosnica Noći, ali je i centralni fokus za ukupnu sezonu 2017-2018. U Kraljevskom pozorištu Zetski dom, budući da će  svi pisci, glumci, reditelji i saradnici, na različit i poseban način, naći unutar ovog važnog, intimnog i globalnog fenomena.

Predstava Noć otvara MIT 2017. koji će trajati do 28. septembra. Nakon njenog repriznog izvođenja 15. septembra, uslijediće predstave koje su obilježile teatarsku godinu u regionu: Trudna priča, Teatra Komedija iz Skoplja, u režiji crnogorske rediteljke  Lidije Dedović, dva komada  Naroden teatra Bitola : Otelo, u režiji Diega de Bree I Lepeza, u režiji Blagoja Micevskog.  Zagrebačko kazalište mladih nastupa sa Velikom bilježnicom Edvina Liverića. Sarajevski MESS biće na MIT-u sa dvije angažovane predstave: Kokoš, u režiji Selme Spahić I What is Europe u režiji Andraša Urbana, dok će evropski teatar biti prisutan kroz italijansko-belgijsku koprodukciju Antigone u režiji Sandra Mebellinija. Na ovom izdanju MIT-a biće održana tri koncerta: Stefan Milenković sviraće sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, gitarski duo Bulatović-Nikčević i Vlatko Stefanovski.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Koncert turske tradicionalne muzike u KIC-u

Petak, 22.09.2017 | 14:54

Koncert turske tradicionalne muzike biće održan u poneđeljak, 25.septembra, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, sa početkom u 20 sati. 

Dobrotvorni koncert za talentovanu djecu Kotora

Petak, 22.09.2017 | 14:42

Dobrotvorno veče na kom će nastupiti naš renomirani pijanista Ratimir Martinović sa KotorArt talentima održaće se u hotelu Regent u petak, 29. septembra sa početkom u 21.30h.

"Njegoš naš nasušni": Predavanje Sretena Zekovića u Multimedijalnoj sali KIC-a

Petak, 22.09.2017 | 14:36

U okviru serijala “Njegoš naš nasušni” filozof, istoričar i književnik prof. Sreten Zeković održaće predavanje na temu “Njegošev vrhunac crnogorskog narodnog preporoda - crnogorcizma”.

Crna Gora i ove godine dio manifestacije Dani evropske baštine

Petak, 22.09.2017 | 12:01

Crna Gora će i ove godine biti dio manifestacije Dani evropske baštine, koja se pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i Evropske komisije, organizuje na temu “Kulturna i prirodna baština: pejzaž mogućnosti”.

Ogromno interesovanje za audiciju za KIC POP HOR

Četvrtak, 21.09.2017 | 14:11

Nezapamćeno interesovanje Podgoričana vladalo je sinoć za audiciju u KIC POP HOR. Od 16 sati do malo iza ponoći više od 100 prijavljenih kandidata, od srednjoškolskog uzrasta do penzionerske dobi, strpljivo i po malo euforično je čekalo da pokaže svoje vokalno umijeće pred dirigentom hora profesorom Sašom Barjaktarovićem.

FOTO: POHVALILA SE: Evo koji skupocjeni poklon je dobila Karleuša od muža

Petak, 22.09.2017 | 18:33

Jelena Karleuša pohvalila se skupocjenim poklonom koji je dobila od muža Duška Tošića.

Ovo su pravi mladi heroji Crne Gore!

Petak, 22.09.2017 | 17:52

Sinoć su u Podgorici, u hotelu Hilton, uručena priznanja pobjednicima konkursa „Mladi Heroji", koji su pokrenuli Sea Dance festival i Crnogorska komercijalna banka. Cilj konkursa je da se vrijeme kada je dosta primjera narušenih izvornih vrijednosti u društvu, pronađu pravi mladi heroji u Crnoj Gori i predstave javnosti kao uzor svojim, ali i budućim generacijama. Nagrade ovogodišnjeg konkursa otišle su u ruke tri mlada heroja iz oblasti kulture, umjetnosti i kreativne industrije, i društvenog aktivizma.

Na kojem prstu nosite prsten? Evo šta to znači

Petak, 22.09.2017 | 17:38

Nije svejedno ni kakav kamen imate na prstenu - to bi trebalo zavisiti od toga na kojem prstu ga nosite. Tu je i popis kristala i poludragog kamenja koji će pojačati učinak simbolizma.

RAZMISLITE DOBRO: Zamislite želju, uradite OVO i očekujte ČUDO!

Petak, 22.09.2017 | 17:23

Za jesenju ravnodnevnicu se vezuju brojna vjerovanja. Dan kada obdanica i noć traju po 12 sati, ne samo što označava početak jeseni, već ovaj dan važi i za vrlo moćan period za rituale i primjenu brojnih narodna vjerovanja i običaja.

Kreirana aplikacija za besplatnu pravnu pomoć

Petak, 22.09.2017 | 16:59

Osobe sa invaliditetom i njihove porodice kojima je potrebna besplatna pravna pomoć, informacije o ostvarivanju prava mogu dobiti i putem posebne aplikacije Disability Info. Aplikacija je dio rezultata projekta „ICT u službi ostvarivanja i zaštite prava osoba s invaliditetom“, koji je podržala Telenor fondacija i čija je realizacija počela u junu prošle godine godine.

Trg pet uglova: Mario Vargas Ljosa

Petak, 22.09.2017 | 16:56

Radnja poslednjeg romana Vargasa Ljose odvija se u Peruu posljednjih decenija dvadesetog vijeka u periodu vlasti predsjednika Alberta Fudžimorija i njegove desne ruke Vladimira Montesinosa.

RADOVI na mreži: Ove opštine će 23. 24. i 25. septembra biti BEZ STRUJE

Petak, 22.09.2017 | 16:48

Zbog planiranih radova na mreži, u subotu 23. septembra, nedjelju 24. septembra i ponedjeljak 25. septembra, bez napajanja električnom energijom će ostati:

VIDEO: Dadilja ZLOSTAVLJALA bebu od devet mjeseci!

Petak, 22.09.2017 | 16:28

Jedna majka iz Namibije ostala je šokirana kada je na videu sa skrivene kamere vidjela kako se dadilja odnosi prema njenoj devetomjesečnoj kćerkici.

BULAT ŠOKIRAO SVE: "Bio sam SREĆAN kad su nas BOMBARDOVALI"

Petak, 22.09.2017 | 16:08

Pjevač Marko Bulat je sve šokirao izjavom o bombardovanju Srbije.

NIKADA NE BISTE POGODILI: Znate li šta IBRAHIMOVIĆ radi u slobodno vrijeme?

Petak, 22.09.2017 | 15:57

"Moj život je uobičajen život čovjeka koji ima 35 godina i dvoje djece. Imam dovoljno novca, i to je ono što me razlikuje od mnogih, ali, inače, sve je isto kao i kod ostalih porodičnih ljudi", kazao je Zlatan za njemačke medije.