Utorak, 12.09.2017 | 15:52
IZVOR: Kolektiv.me

MIT festival otvara premijera komada "Noć"

Premijerom predstave Noć 14. septembra počeće MIT festival 2017. u Kraljevskom pozorištu Zetski dom.

Ovaj komad režirao je makedonski reditelj Andrej Cvetanovski, po tekstu crnogorskog pisca Aleksandra Radunovića, u dramatizaciji Boža Koprivice. Ansambl koji čine: Petar Božović, Ana Vujošević, Nikola Perišić i Marko Todorović na sceni će oživjeti priču o jednoj porodici, smještenu u jednoj noći.  To je priča o rasutoj ljubavi i izgubljenom, promašenom vremenu u životu.

“Siguran sam da porodica, tj. ono što podrazumijeva odrastanje i život u takvoj zajednici , u najvećoj mjeri određuju čovjeka pa ne čudi što  su se mnogi velikani dramske književnosti , od Eshila, Sofokla i Euripida, preko Šekspira i Molijera , do Ibzena , Čehova i mnogih drugih,  bavili upravo fenomenom porodičnih odnosa. Na kraju krajeva, ljudski voajerski impuls je najčešće usmjeren ka onim najintimnijim i dobro skrivanim događajima u čovjekovom životu , pa mi se čini da  arhetipske slike  odnosa: majka-kćerka, otac-sin, i obratno,  u velikoj mjeri odslikavaju ono što se dešava na širem planu kad su u pitanju međuljudski odnosi . Zbog toga je, u pokušaju osvjetljavanja prirode čovjekove , porodica oduvijek bila važna i relevatna tema “, kazao je uoči premijere pisac Aleksandar Radunović. 

“Osvajanje slobode – to je sveta čovjekova dužnost. Osvajanje slobode u dvorištu, na ulici, u zabavištu, u školi, u pubertetu, u profesiji, u prijateljstvu, u konfesiji, u naciji, u revoluciji, osvajanje slobode u slobodi... Osvajanje slobode u porodici . U kamernoj i velikoj drami ima patosa i ponosa, blagosti i ujeda, obigravanja i nadigravanja... Ima i humora, odloženog humora koji zapadne u grlo. Na probama bilo je čegrsti i varničenja, ali više truda i radosti prepoznavanja. A što smo učinjeli – reći će gledaoci, naši najdraži gosti“, rekao je dramaturg predstave, Božo Koprivica.

„Ta priča o rasturanju porodice je lokalna, ali i svjetska tema. Aleksandar Radunović je napisao odličan tekst. Ovo je priča o  sudaru stare tradicije i novog vremena, u tom balansu nalazi se umjetnost življenja na Balkanu. Ovaj tekst je o tome. Kako da se nađemo u tom razdoru onoga što je bilo i što dolazi. Imao sam mogućnost da radim sa jednim od najvećih glumaca na Balkanu Petrom Božovićem, kao i sa mlađim crnogorskim glumcima. Veoma mi je bila važna uloga Boža Koprivice koji mi je  pomogao da shvatim crnogorski mentalitet“, istakao je reditelj predstave , Andrej Cvetanovski.

U komadu Noć glumac Petar Božović tumači lik Draga, čovjeka na umoru, koji je stvorio imetak, ali  i preuzeo svu vlast u porodici, udaljivši se tako od svoje djece.  Žrtve njegove brige i posvećenosti su njegova žena, obojica sinova , jedan pijanica, a drugi odbjegao od doma zbog seksualne orjentacije.

„Srećan sam što sam poslije 10 godina ponovo na Cetinju, da osvježim  stara prijateljstva, da se nađem ponovo u ovom prekrasnom pozorišnom dragulju, Kraljevskom pozorištu. Pisac se hrabro uhvatio sa problemom koji je tu pred nama, pravimo se često da ga ne primjećujemo. Pisac ,bez sumnje talentovan , dao nam je veliki izazov i  zadatak. Kako ćemo izaći iz toga?- Mislim da hoćemo..jako sam znatiželjan kako će to publika primiti. Ovoga puta pozorište pred publiku stavlja taj problem. Vidjećemo. Ako bog da i sreća junačka, biće dobro“, kazao je proslavljeni glumac Petar Božović.

“Riječ je o demistifikaciji problema, suštinskih poremećaja unutar porodice, samih odnosa, između roditelja I djece, takođe snahe I svekra. Sve ono čega se plašimo i što najviše želimo da sakrijemo izlazi na vidjelo . da vidimo hoćemo li biti pametni I konačno naći načina da se sa tim problemima suočavamo i rješavamo na način dostojan čovjeka”, kazala je o predstavi Noć glumica Ana Vujošević.

U  crnogorskoj stvarnosti, najintrigantnije je ono suštinsko u nama, možda je to strah i nerazumijevanje između roditelja i djece koja teže osvajanju  slobode, naročito u kontekstu koji podrazumijeva stid i odbijanje da se prizna istina, do samog kraja. Priču o društvu i ljudima, u kojima se bolno prepliću stara i nova shvatanja, savršeno je zaokružio  Rambo Amadeus koji je komponovao muziku za predstavu.

“Tekst drame sam doživio kao kritički presjek društva u sadašnjem trenutku, gdje se sukobljavaju tradicionalna i savremena etika , pa sam onda i odlučio da muzika u sebi sadrži i tradicionalnu i modernu muziku  koje pokušavaju da  čine jednu složnu cjelinu. Volio bih da savremeno drštvo na isti način pomiri ove sukobljene doktrine jednako kao što su se one pomirile u muzici koju sam uradio.  Nadam se da će predstava, iako na momente vrlo teška, zapravo  doprinijeti razumijevanju trenutka i otvaranju dialoga generacija koje još uvijek  vladaju, koji u svojim rukama imaju moć, sa generacijama dvadesetodišnjaka a boga mi i tridesetogodišnjaka,  za koje još uvijek ne postoji dovoljno prostora pod suncem Crne Gore, ali i čitavog regiona”, kazao je kompozitor Rambo Amadeus. 

“U komadu Noć sam se, prije svega, pokušao baviti konvencijama i porodičnim kanonima  koji podrazumijevaju da postoje stvari o kojima se ne govori. Stvari za koje se pretvaramo da ne postoje iako smo svjesni  da su tu i da nikad neće nestati, uprkos upornom zatvaranju očiju. Čini mi se da to nije crnogorski specifikum iako se svojski  trudimo da makar malo budemo nenormalniji od drugih”, kazao je Aleksandar Radunović o svojoj drami.

Scenografiju za predstavu potpisuje Sergej Svetozarev, kostimografiju  Lina Leković, a dizajn svijetla Milčo Aleksandrov . Glumačka ekipa ponosna je na ovaj projekat.

“Zahvaljujem se upravi i tehničkoj ekipi Zetskog doma, koji su  nam na najljepši način izašli u susret, Petru Božoviću koji je najveći glumac ikad na ovim prostorima, mojim kolegama Marku I Ani. Ova predstava je ogledalo društva I vremena u kome živimo”, izjavio je glumac Nikola Perišić.

 “Imam najljepša iskustva, imao sam zadovoljstvo da radim sa ovom ekipom I velikim Petrom Božovićem uz čije filmove I bravure smo svi rasli. Imao sam priliku da učim od jednog od najvećih glumaca bivše Jugoslavije. ”, kazao je glumac Marko Todorović.

Porodica je okosnica Noći, ali je i centralni fokus za ukupnu sezonu 2017-2018. U Kraljevskom pozorištu Zetski dom, budući da će  svi pisci, glumci, reditelji i saradnici, na različit i poseban način, naći unutar ovog važnog, intimnog i globalnog fenomena.

Predstava Noć otvara MIT 2017. koji će trajati do 28. septembra. Nakon njenog repriznog izvođenja 15. septembra, uslijediće predstave koje su obilježile teatarsku godinu u regionu: Trudna priča, Teatra Komedija iz Skoplja, u režiji crnogorske rediteljke  Lidije Dedović, dva komada  Naroden teatra Bitola : Otelo, u režiji Diega de Bree I Lepeza, u režiji Blagoja Micevskog.  Zagrebačko kazalište mladih nastupa sa Velikom bilježnicom Edvina Liverića. Sarajevski MESS biće na MIT-u sa dvije angažovane predstave: Kokoš, u režiji Selme Spahić I What is Europe u režiji Andraša Urbana, dok će evropski teatar biti prisutan kroz italijansko-belgijsku koprodukciju Antigone u režiji Sandra Mebellinija. Na ovom izdanju MIT-a biće održana tri koncerta: Stefan Milenković sviraće sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, gitarski duo Bulatović-Nikčević i Vlatko Stefanovski.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

KIC: Koncert plesnog ansambla “Sonrisa” u petak

Četvrtak, 23.11.2017 | 13:19

Plesni ansambl “Sonrisa” prirediće koncert u petak, 24.novembra u Velikoj  sali KIC-a “Budo Tomović” sa početkom u 20 sati. 

KIC: Promocija spota “Uživaj dok si dijete” Katarine Radulović

Četvrtak, 23.11.2017 | 10:40

Mlada muzička zvijezda Katarina Radulović predstaviće svoj prvi spot za pjesmu “Uživaj dok si dijete” u subotu, 25.novembra u sali DODEST, sa početkom u 18 sati.

Promocija romana Srđana Srdića „Srebrna magla pada“ u Multimedijalnoj sali KIC-a

Srijeda, 22.11.2017 | 12:33

U okviru KIC-ovog redovnog programa “Veče sa piscem” u petak, 24.novembra, u Multimedijalnoj sali od 20 sati biće predstavljen novi roman Srđana Srdića „Srebrna magla pada“. 

Monodrama “Pometnje pitomca Terlesa” u KIC-u

Srijeda, 22.11.2017 | 10:41

Monodrama “Pometnje pitomca Terlesa” po romanu Roberta Muzila, u režiji Zorana Rakočevića, biće izvedena u četvrtak, 23. novembra u sali DODEST sa početkom u 20 sati.

Ministarstvo kulture OSUĐUJE višedecenijski neodgovoran odnos prema kulturnim dobrima

Utorak, 21.11.2017 | 16:43

Ministarstvo kulture osuđuje višedecenijski neodgovoran odnos prema kulturnim dobrima, snažno podržava aktivnosti Državnog tužilaštva radi potpunog utvrđivanja relevantnog činjeničnog stanja, rasvjetljavanja ovog pitanja u cjelini i utvrđivanja individualne odgovornosti i iskazuje spremnost na svaki vid saradnje sa nadležnim državnm organima

FOTO: Kost i koža: Slavna glumica NIKAD MRŠAVIJA nastavlja da ŠOKIRA!

Četvrtak, 23.11.2017 | 21:50

Njena mršavost je prešla svaku granicu.

VIDEO (18+): ZA PAMĆENJE: Ovo su NAJPROVOKATIVNIJE scene SEKSA na filmu, IKADA

Četvrtak, 23.11.2017 | 21:34

Seks prodaje sve - pa tako i filmove, a ove scene ostale su u pamćenju gledalaca zbog pomjeranja granica.

VIDEO: Marija Šerifović van sebe počela da VIČE, publika u ŠOKU: "Pa jesi LUDA?"

Četvrtak, 23.11.2017 | 21:07

Marija Šerifović u žiriju muzičkog takmičenja "Zvezde Granda" vrlo je realna, te je baš zbog toga odlIJepila kada je njena koleginica dala dozvolu jednom kandidatu da nastavi takmičenje.

GENIJALAN TRIK za GUSTE trepavice: Ovo možete uraditi i KOD KUĆE

Četvrtak, 23.11.2017 | 20:45

Bez sumnje, ovo je najbolji trik za deblje i guste trepavice!

MJESEC rođenja krije TAJNU LJUBAVI: Saznajte ko je vaš IDEALAN PARTNER

Četvrtak, 23.11.2017 | 20:24

Mjesec rođenja otkriva kakav vam je partner potreban, pa čak i po cijenu da čekate.

ANKETA: Da li ćete negdje OTPUTOVATI za novogodišnje praznike?

Četvrtak, 23.11.2017 | 20:06

Do proslave Nove 2018. godine, brojimo „sitno“.

Sergej Ćetković OTKRIO: Evo šta misli o učešću svog BRATANCA u "Pinkovim zvezdicama"

Četvrtak, 23.11.2017 | 19:50

Iako nije želio da favorizuje takmičare, pjevač je ipak izdvojio jedno ime.

Fudbaler OSUĐEN: DEVET godina zatvora za Robinja zbog SILOVANJA Albanke

Četvrtak, 23.11.2017 | 19:33

Zatvor za Robinja.

PREPORODIĆE VAS: Pet savjeta BALERINA za savršenu liniju!

Četvrtak, 23.11.2017 | 19:09

One imaju samo jedan cilj – ostati u top formi! Ovo su samo neka od pravila kojih se pridržavaju.

Oni su POSEBNI LJUDI: Osobe sa KRVNOM GRUPOM 0 ovo moraju ZNATI

Četvrtak, 23.11.2017 | 18:41

Ovo su njihove karakteristike...