Utorak, 12.09.2017 | 15:52
IZVOR: Kolektiv.me

MIT festival otvara premijera komada "Noć"

Premijerom predstave Noć 14. septembra počeće MIT festival 2017. u Kraljevskom pozorištu Zetski dom.

Ovaj komad režirao je makedonski reditelj Andrej Cvetanovski, po tekstu crnogorskog pisca Aleksandra Radunovića, u dramatizaciji Boža Koprivice. Ansambl koji čine: Petar Božović, Ana Vujošević, Nikola Perišić i Marko Todorović na sceni će oživjeti priču o jednoj porodici, smještenu u jednoj noći.  To je priča o rasutoj ljubavi i izgubljenom, promašenom vremenu u životu.

“Siguran sam da porodica, tj. ono što podrazumijeva odrastanje i život u takvoj zajednici , u najvećoj mjeri određuju čovjeka pa ne čudi što  su se mnogi velikani dramske književnosti , od Eshila, Sofokla i Euripida, preko Šekspira i Molijera , do Ibzena , Čehova i mnogih drugih,  bavili upravo fenomenom porodičnih odnosa. Na kraju krajeva, ljudski voajerski impuls je najčešće usmjeren ka onim najintimnijim i dobro skrivanim događajima u čovjekovom životu , pa mi se čini da  arhetipske slike  odnosa: majka-kćerka, otac-sin, i obratno,  u velikoj mjeri odslikavaju ono što se dešava na širem planu kad su u pitanju međuljudski odnosi . Zbog toga je, u pokušaju osvjetljavanja prirode čovjekove , porodica oduvijek bila važna i relevatna tema “, kazao je uoči premijere pisac Aleksandar Radunović. 

“Osvajanje slobode – to je sveta čovjekova dužnost. Osvajanje slobode u dvorištu, na ulici, u zabavištu, u školi, u pubertetu, u profesiji, u prijateljstvu, u konfesiji, u naciji, u revoluciji, osvajanje slobode u slobodi... Osvajanje slobode u porodici . U kamernoj i velikoj drami ima patosa i ponosa, blagosti i ujeda, obigravanja i nadigravanja... Ima i humora, odloženog humora koji zapadne u grlo. Na probama bilo je čegrsti i varničenja, ali više truda i radosti prepoznavanja. A što smo učinjeli – reći će gledaoci, naši najdraži gosti“, rekao je dramaturg predstave, Božo Koprivica.

„Ta priča o rasturanju porodice je lokalna, ali i svjetska tema. Aleksandar Radunović je napisao odličan tekst. Ovo je priča o  sudaru stare tradicije i novog vremena, u tom balansu nalazi se umjetnost življenja na Balkanu. Ovaj tekst je o tome. Kako da se nađemo u tom razdoru onoga što je bilo i što dolazi. Imao sam mogućnost da radim sa jednim od najvećih glumaca na Balkanu Petrom Božovićem, kao i sa mlađim crnogorskim glumcima. Veoma mi je bila važna uloga Boža Koprivice koji mi je  pomogao da shvatim crnogorski mentalitet“, istakao je reditelj predstave , Andrej Cvetanovski.

U komadu Noć glumac Petar Božović tumači lik Draga, čovjeka na umoru, koji je stvorio imetak, ali  i preuzeo svu vlast u porodici, udaljivši se tako od svoje djece.  Žrtve njegove brige i posvećenosti su njegova žena, obojica sinova , jedan pijanica, a drugi odbjegao od doma zbog seksualne orjentacije.

„Srećan sam što sam poslije 10 godina ponovo na Cetinju, da osvježim  stara prijateljstva, da se nađem ponovo u ovom prekrasnom pozorišnom dragulju, Kraljevskom pozorištu. Pisac se hrabro uhvatio sa problemom koji je tu pred nama, pravimo se često da ga ne primjećujemo. Pisac ,bez sumnje talentovan , dao nam je veliki izazov i  zadatak. Kako ćemo izaći iz toga?- Mislim da hoćemo..jako sam znatiželjan kako će to publika primiti. Ovoga puta pozorište pred publiku stavlja taj problem. Vidjećemo. Ako bog da i sreća junačka, biće dobro“, kazao je proslavljeni glumac Petar Božović.

“Riječ je o demistifikaciji problema, suštinskih poremećaja unutar porodice, samih odnosa, između roditelja I djece, takođe snahe I svekra. Sve ono čega se plašimo i što najviše želimo da sakrijemo izlazi na vidjelo . da vidimo hoćemo li biti pametni I konačno naći načina da se sa tim problemima suočavamo i rješavamo na način dostojan čovjeka”, kazala je o predstavi Noć glumica Ana Vujošević.

U  crnogorskoj stvarnosti, najintrigantnije je ono suštinsko u nama, možda je to strah i nerazumijevanje između roditelja i djece koja teže osvajanju  slobode, naročito u kontekstu koji podrazumijeva stid i odbijanje da se prizna istina, do samog kraja. Priču o društvu i ljudima, u kojima se bolno prepliću stara i nova shvatanja, savršeno je zaokružio  Rambo Amadeus koji je komponovao muziku za predstavu.

“Tekst drame sam doživio kao kritički presjek društva u sadašnjem trenutku, gdje se sukobljavaju tradicionalna i savremena etika , pa sam onda i odlučio da muzika u sebi sadrži i tradicionalnu i modernu muziku  koje pokušavaju da  čine jednu složnu cjelinu. Volio bih da savremeno drštvo na isti način pomiri ove sukobljene doktrine jednako kao što su se one pomirile u muzici koju sam uradio.  Nadam se da će predstava, iako na momente vrlo teška, zapravo  doprinijeti razumijevanju trenutka i otvaranju dialoga generacija koje još uvijek  vladaju, koji u svojim rukama imaju moć, sa generacijama dvadesetodišnjaka a boga mi i tridesetogodišnjaka,  za koje još uvijek ne postoji dovoljno prostora pod suncem Crne Gore, ali i čitavog regiona”, kazao je kompozitor Rambo Amadeus. 

“U komadu Noć sam se, prije svega, pokušao baviti konvencijama i porodičnim kanonima  koji podrazumijevaju da postoje stvari o kojima se ne govori. Stvari za koje se pretvaramo da ne postoje iako smo svjesni  da su tu i da nikad neće nestati, uprkos upornom zatvaranju očiju. Čini mi se da to nije crnogorski specifikum iako se svojski  trudimo da makar malo budemo nenormalniji od drugih”, kazao je Aleksandar Radunović o svojoj drami.

Scenografiju za predstavu potpisuje Sergej Svetozarev, kostimografiju  Lina Leković, a dizajn svijetla Milčo Aleksandrov . Glumačka ekipa ponosna je na ovaj projekat.

“Zahvaljujem se upravi i tehničkoj ekipi Zetskog doma, koji su  nam na najljepši način izašli u susret, Petru Božoviću koji je najveći glumac ikad na ovim prostorima, mojim kolegama Marku I Ani. Ova predstava je ogledalo društva I vremena u kome živimo”, izjavio je glumac Nikola Perišić.

 “Imam najljepša iskustva, imao sam zadovoljstvo da radim sa ovom ekipom I velikim Petrom Božovićem uz čije filmove I bravure smo svi rasli. Imao sam priliku da učim od jednog od najvećih glumaca bivše Jugoslavije. ”, kazao je glumac Marko Todorović.

Porodica je okosnica Noći, ali je i centralni fokus za ukupnu sezonu 2017-2018. U Kraljevskom pozorištu Zetski dom, budući da će  svi pisci, glumci, reditelji i saradnici, na različit i poseban način, naći unutar ovog važnog, intimnog i globalnog fenomena.

Predstava Noć otvara MIT 2017. koji će trajati do 28. septembra. Nakon njenog repriznog izvođenja 15. septembra, uslijediće predstave koje su obilježile teatarsku godinu u regionu: Trudna priča, Teatra Komedija iz Skoplja, u režiji crnogorske rediteljke  Lidije Dedović, dva komada  Naroden teatra Bitola : Otelo, u režiji Diega de Bree I Lepeza, u režiji Blagoja Micevskog.  Zagrebačko kazalište mladih nastupa sa Velikom bilježnicom Edvina Liverića. Sarajevski MESS biće na MIT-u sa dvije angažovane predstave: Kokoš, u režiji Selme Spahić I What is Europe u režiji Andraša Urbana, dok će evropski teatar biti prisutan kroz italijansko-belgijsku koprodukciju Antigone u režiji Sandra Mebellinija. Na ovom izdanju MIT-a biće održana tri koncerta: Stefan Milenković sviraće sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom, gitarski duo Bulatović-Nikčević i Vlatko Stefanovski.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

KIC "Budo Tomović": Promocija knjige “Nikad kraja tamnicama” Buda Simonovića

Srijeda, 21.02.2018 | 09:37

Promocija će početi u 19 sati.

Hit predstava „Više od terapije“ sjutra na repertoaru Gradskog

Utorak, 20.02.2018 | 15:15

Hit predstava „Više od terapije“, sa Večernje scene Gradskog pozorišta, biće izvedena u srijedu, 21. februara, u 20 sati, u sali Dodest KIC-a „Budo Tomović“. Po drami Kristofera Duranga, predstavu je režirala Alisa Stojanović.

KIC: Koncert pijaniste Andrije Jovović, subota, 24.februar, 19:00

Utorak, 20.02.2018 | 14:38

Mladi crnogorski pijanista Andrija Jovović prirediće svoj prvi solistički koncert u Podgorici u okviru KIC-ovog koncertnog ciklusa “Mladi talenti” u subotu, 24. februara, u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 19 sati. Ulaz je besplatan.

KIC: Revija “Pozorište na filmu III“ 22 - 24. februar u sali DODEST

Utorak, 20.02.2018 | 14:13

Reviju “Pozorište na filmu III” organizovaćemo u okviru saradnje filmskog i dramskog programa KIC-a “Budo Tomović” od 22. do 24.februara, u sali DODEST, sa početkom u 20 sati.

TC BAZAR: ŠKOLA MANEKENSTVA ZA NAJMLAĐE - 27. februar u 19h

Utorak, 20.02.2018 | 13:13

Dječija igraonica Zujalica i škola manekenstva ZU Models, vas pozivaju na kasting za nova lica X generacije koji će se održati 27. februara u 19h, u TC Bazar, II sprat. Školu manekenstva Zu Model vodi poznata crnogorska manekenka Manja Gazivoda Dervanović, glavni koreograf na Montenegro Fashion Week-u.

ŠOK: OSOBLJE ČULO SVE: Djevojka izbačena sa leta nakon RAZGOVORA sa dečkom!

Srijeda, 21.02.2018 | 15:37

Kada je Bet Evans pred polijetanje aviona kompanije Emirati rekla svom dečku da počinje da osjeća menstrualne bolove, nije ni slutila da je jedan od članova osoblja to čuo i obavijestio ostale o tome.  

FOTO: Holivudski zavodnik uživa u društvu 33 godine mlađe djevojke

Srijeda, 21.02.2018 | 15:17

Legendarni glumac Ričard Gir (68) uživa pored svoje 33 godine mlađe izabranice Alexandre Silve.

PAZITE! Ovo su NAJGORE stvari koje možete da kažete tokom vođenja ljubavi!

Srijeda, 21.02.2018 | 15:16

Da li ste nekada doživjeli da vam partner tokom seksa kaže nešto neprijatno, zbog čega vaše uzbuđenje istog trenutka počinje da opada?

ŽIVOTNA DRAMA Serene Vilijams: "Zamalo sam UMRLA"

Srijeda, 21.02.2018 | 14:58

"S porođajem nije bilo nikakvih problema, ali sljedećih šest dana bili su noćna mora".

Veliki USPJEH: Karnevalska grupa iz Kotora učestvuje na najvećem Evropskom karnevalu u Nici!

Srijeda, 21.02.2018 | 14:34

Festina karnevalska grupa "Za despet", predstavljaće Kotor i Kotorski karneval na najvećem Evropskom karnevalu u Nici od 22. februara do 1.marta.

Udala se sa samo 19 GODINA za Vujadina: Mirka Vasiljević priznala čega je morala da se ODREKNE

Srijeda, 21.02.2018 | 14:23

Glumica Mirka Vasiljević i fudbaler Vujadin Savić su zajedno više od devet godina i imaju troje djece Andreju, Adrijanu i Mihajla.

Nikad LJEPŠA: SEKSIPILNA Rijana proslavila 30. ROĐENDAN

Srijeda, 21.02.2018 | 14:02

Seksepilna Rijana glamuroznom proslavom obilježila je jubilarni 30. rođendan u Njujorku.

Repertoar bioskopa Cineplexx Delta City od 22. do 28. februara

Srijeda, 21.02.2018 | 13:39

Bogat bioskopski repertoar očekuje sve ljubitelje dobrih filmova, ali i alternativnog sadržaja u bioskopu Cineplexx Delta City ove sedmice

Prve fotografije ATRAKTIVNOG modela: Evo kako će izgledati Peugeot 508!

Srijeda, 21.02.2018 | 13:32

Nekoliko fotografija nove generacije 508-ice dospjelo je na Internet uoči zvanične svjetske premijere ovog modela.

Nagradna igra EPCG: Opel astra domaćinstvu iz Pljevalja

Srijeda, 21.02.2018 | 12:42

Elektroprivreda Crne Gore je organizovala izvlačenje dobitnika u nagradnoj igri ''ZLATNI TIM – POPUSTI I NAGRADE'', a glavna nagrada, automobil OPEL ASTRA K ENJOY pripala je domaćinstvu iz Pljevalja, sa pretplatnim brojem 16132632.