Petak, 29.09.2017 | 08:36
IZVOR: Pobjeda

Crna Gora: Da li ste zadovoljni KVALITETOM PROIZVODA koje kupujete?

Crnogorski građani po visokim cijenama kupuju nekvalitetne proizvode, a zaštita potrošača u državi je ravna nuli, smatra direktorica Centra za zaštitu potrošača Olga Nikčević, dok sa druge strane direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković uvjerava da proizvodi koje možemo kupiti na crnogorskom tržištu ispunjavaju sve zakonski propisane parametre i bezbjednosti i kvaliteta.

Foto: Ilustracija, tarzanija.com

Istraživanje

Hrvatska agencija za hranu (HAH), na inicijativu njihove zastupnice u Evropskom parlamentu Biljane Borzan, uradila je istraživanje u kome je uporedila kvalitet proizvoda u toj zemlji i u Njemačkoj. Rezultati su pokazali da Hrvati jedu hranu lošijeg kvaliteta od Njemaca, a uz to uglavnom i mnogo skuplju.

“Rezultati su frapantni i opravdavaju sumnje Hrvata da su još, u odnosu na zapad EU-a, građani drugog reda. Kod čak 54 odsto proizvoda utvrđena je razlika u kvalitetu, dok je više od 60 odsto proizvoda bilo skuplje na hrvatskom tržištu”, prenijela je Slobodna Dalmacija dio istraživanja.

Najveće razlike u kvalitetu uočene su kod popularnih „haribo“ bombona, koka-kole, „milka“ čokolada, dječije hrane „Hipp“, „nutele“ i „vudi“ viršli.

Nevladina organizacija na čijem je čelu Olga Nikčević rijetka je koja se u našoj zemlji bavi pitanjima potrošačkih prava, a ona za Pobjedu kaže da nije začuđena rezultatima istraživanja u Hrvatskoj i kategorična je da su i u Crnoj Gori proizvodi lošijeg kvaliteta nego što su nekad bili.

“Naravno da hrana nije otrovna i da je ona bezbjedna, ali je kvalitet lošiji nego u razvijenim zemljama Evropske unije. Zašto bismo davali iste pare ili čak i veće od, na primjer, građana Njemačke za isti proizvod koji je lošijeg kvaliteta. Tako unapijed priznajemo da smo inferiorni u odnosu na njih”, rekla je ona.

Naša sagovornica podsjeća da su ranije neke poznate inostrane kompanije priznale da ne stavljaju iste sastojke u sve proizvode, nego se dešava da neki sastojak izbjegnu ili stave manju količinu i tako zarađuju.

Sastojci

“Stave na primjer manje lješnika u „nutelu“ ili neku supstancu čiji je ukus sličan lješniku, a lošijeg je kvaliteta i tako zarade ogroman novac, jer je riječ o velikim količinama proizvoda. Prije nekoliko godina se dosta pisalo o tome da je „milka“ čokolada kancerogena, to ovdje niko nije kontrolisao”, navela je Nikčević.

U Crnoj Gori, kaže ona, nikada nije urađena analiza na kvalitet hrane nalik onoj u Hrvatskoj, pa tako ne može da dokaže da je kvalitet proizvoda koje kupujemo lošiji u odnosu na razvijene zemlje EU. Bez obzira na to, uvjerena je da je i ovdje isto kao u Hrvatskoj koja je, za razliku od nas, već članica EU. Njena NVO nije u mogućnosti da uradio istraživanje kakvo je sprovedeno u Hrvatskoj, jer to mnogo košta.

“U Crnoj Gori nemamo laboratorije za neke analize, što znači da moramo da šaljemo uzorke u druge zemlje i to je dodatni trošak”, pojasnila je Nikčević.

Sagovornica Pobjede je ocijenila da je zaštita potrošača u našoj državi na „niskom nivou“ i da oni ne mogu da zadovolje svoja prava.

Foto: Ilustracija, thesun.co.uk

Razočarenje

“Zaštita potrošača je spala na najniži novo i situacija je sve gora. Stalno radimo na tome da usaglašavamo propise, a oni su u suprotnosti jedni s drugima i potrošači ne mogu da ostvare svoja prava. Niko neće da preuzme odgovornost i to je veliki problem. Potpuno sam razočarana zbog toga”, naglasila je Nikčević.

Kategorična je da građani moraju da znaju što jedu.

“Ne smijemo da strijepimo da li je prošao rok nekom proizvodu i da li je on kvalitetan ili ne. Da bi sistem funkcionisao moramo se udružiti i raditi zajedno u pravcu poboljšanja uslova”, poručila je Nikčević.

Zaštićeni?

Direktorica Uprave za bezbjednost hrane, vetrinu i fitosanitarne poslove Vesna Dakovićpotvrdila je da u Crnoj Gori nikada nijesu rađena istraživanja koja se odnose na različite nivoe parametara pojedinih sastojaka u proizvodu, a u okviru propisanih granica kvaliteta, ali da proizvodi na crnogorskom tržištu ispunjavaju sve zakonski propisane parametre i bezbjednosti i kvaliteta.

“Istraživanja koja su sprovođena u zemljama EU su naučna istraživanja, a rezultati naučnih istraživanja često zavise od uzorka, metodologije i tumačenja rezultata”, rekla je Daković.

Ona je istakla da, ne umanjujući značaj zahtjeva potrošača i istraživanja koja idu u pravcu zadovoljenja potrošačkih potreba, kao i aktivnosti koje se na nivou EU sprovode na dokazivanju eventualnih obmana potrošača od multinacionalnih kompanija, ključno je da su proizvodi koji se stavljaju na tržište Crne Gore zdravstveno bezbjedni i da ispunjavaju sve zakonski propisane parametre i bezbjednosti i kvaliteta.

Napomenula je da su u nadležnosti Uprave na čijem je čelu kontrola bezbjednosti hrane radi zaštite zdravlja građana, te da su bezbjednost i kvalitet različiti pojmovi.

“Osim što kontrolišemo bezbjednost hrane, sprovodimo i kontrolu kvaliteta, u skladu sa nacionalnim zakonodavstvom, odnosno pravilnicima o propisanim parametrima za kvalitet, koji se u kontinuitetu usklađuje sa evropskim. Ukoliko proizvod ispunjava propisane parametre kvaliteta, onda se stavlja na tržište. Ukoliko ne, onda se za takav proizvod zabranjuje stavljanje na tržište Crne Gore. Na primjer, zbog većeg sadržaja soli i vode u odnosu na propisane zabranjeno je stavljanje na tržište pošiljke makrobiotičkih proizvoda. Ili, so koja nije imala dovoljno kalijuma u skladu sa propisima, nije dozvoljena za korišćenje za ljudsku ishranu”, pojasnila je Daković.

ANKETA: Da li ste zadovoljni KVALITETOM PROIZVODA koje kupujete?

Uprava radi istraživanje o prehrambenim navikama

Iz Uprave za hranu pokrenuli su istraživanje o prehrambenim navikama stanovništva u Crnoj Gori, koje se radi u saradnji sa Fakultetom za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju Univerziteta Donja Gorica.

“Istraživanje će obuhvatiti specifičan uzorak i metodologiju, čak i specijalni softver za obradu dobijenih podataka, koji je razvila Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA), kao uslov za dobijanje uniformnih podataka po pojedinim zemljama, kako bi mogli biti uporedivi i dati uporedive rezultate. Istraživanje je jako kompleksno i trajeće”, rekla je Daković.

Zakonske odredbe

Iz Ministarstva ekonomije nijesu komentarisali rezultate istraživanja u Hrvatskoj, odnosno na koji način se kontrolišu proizvodi iz uvoza, već su samo podsjetili na zakonske odredbe. Naveli su kako je trgovac u obavezi da proda proizvod „u tačnoj mjeri ili količini, propisanog, odnosno ugovorenog kvaliteta”.

“Trgovac je dužan da potrošaču isporuči robu koja je saobrazna ugovoru o prodaji, a to znači da odgovara opisu koji je trgovac dao i da po kvalitetu i funkcionalnosti odgovara uobičajenim karakteristikama robe iste vrste koje potrošač može osnovano da očekuje. Eventualno isticanje zaštitnih znakova, znakova kvaliteta ili sličnih znakova bez propisanog odobrenja, po Zakonu o zaštiti potrošača smatra se obmanjujućom poslovnom praksom trgovca”, rekli su iz Ministarstva ekonomije.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

ISCRPLJEN: Novi poraz Novaka Đokovića

Petak, 23.03.2018 | 21:46

Najbolji srpski teniser Novak Đoković poražen je već u drugom kolu Mastersa u Majamiju od Benoa Pera u dva seta.

VJEROVALI ILI NE: U Južnoj Koreji gase računare da bi radnici otišli kući!

Petak, 23.03.2018 | 21:36

Južna Koreja mora da primijeni drastične mjere kako bi spriječila da radoholičarska kultura potpuno obuzme zemlju i zato su vlasti Seula najavile novu inicijativu da će isključivati računare u petak u 20:00 sati kako bi prisilila zaposlene da na vrijeme napuste posao, piše „Miror“.

PORAŽAVAJUĆE: Na zemlji je sve manje životinja i biljki

Petak, 23.03.2018 | 21:17

Planeta Zemlja gubi biljke, životinje i pijaću vodu dramatičnom brzinom, zaključak je četiri naučna izvještaja UN o biodiverzitetu.

Crna Gora izručila BiH osumnjičenog za ratne zločine

Petak, 23.03.2018 | 20:59

Knežević je osumnjičen i da je lično, pucajući iz vatrenog oružja, ubio jednog zarobljenog civila, prije nego što je počinjeno masovno strijeljanje žrtava.

VIDEO: DRAMATIČNO: Pogledajte pad aviona nakon prestanka rada motora

Petak, 23.03.2018 | 20:44

Čad Barber pokazao je u kojoj mjeri se piloti oslanjaju na iskustvo i rješavanje problema prilikom opasnih situacija za vrijeme leta.

IMATE PROBLEMA SA NESANICOM? Jedite ove namirnice i spavaćete kao beba

Petak, 23.03.2018 | 20:32

Suprotno uobičajnom mišljenju, poremećaji sna u starijoj dobi nisu posljedica starenja, jer se količina i potreba za snom mijenja kroz različita životna razdoblja, a starijima čak može biti potrebno i više od osam sati sna, ističu stručnjaci.

BUDITE UVJERENI: Ovaj horoskopski znak vas neće nikada "prodati"!

Petak, 23.03.2018 | 19:42

On nikada nije u potpunosti srećan dok ne ostvari duboku emotivnu vezu, a kada se zaljubi uvijek razmišlja dugoročno.

JEDNOSTAVAN TRIK: Nek vaša crna odjeća bude kao nova

Petak, 23.03.2018 | 19:20

Naučite jednostavan trik i vratite boju crnoj odjeći.

TUŽNA ISPOVIJEST ACA PEJOVIĆA: Imao sam šest godina kada mi je preminuo brat

Petak, 23.03.2018 | 19:04

Pjevač Aco Pejović kaže da je imao samo šest godina kada je njegov brat preminuo kao beba, i napominje da mu zapali svijeću svaki put kada ode u crkvu.

SKREĆE PAŽNJU: Evo šta vam vaš pas poručuje lavežom

Petak, 23.03.2018 | 18:52

Od svih laveža, najsrećniji je onaj koji je praćen mahanjem repa, kad dođete kući...