Subota, 30.06.2018 | 08:46
IZVOR: Kolektiv.me

DARINKA PETROVIĆ NJEGOŠ: Neobična knjaginja koja je promijenila crnogorski pogled na svijet

Darinka Petrović Njegoš (djevojačko Kvekić) rođena je u Trstu 19. decembra 1838. godine, a umrla u Veneciji 2. februara 1892. Bila je supruga crnogorskog knjaza Danila Petrovića Njegoša

Foto: IN4S.net

Darinka je poticala iz ugledne tršćanske porodice. Bila je prva žena koja je ostala upamćena po atributima ženstvenosti u savremenom poimanju, ali i po tome što nije marila za mišljenje sredine u kojoj se našla.

Prilikom povratka iz Rusije u Crnu Goru u proljeće 1853. godine, mladi knjaz Danilo zadržao se nekoliko dana u Trstu, gdje je postojala značajna kolonija srpskih trgovaca. Čekajući brod kojim je trebalo da se prebaci do Kotora, pa na Cetinje, zadesio se u kući Gopčevića i tamo upoznao Darinku Kvekić, mladu, šarmantnu i ljupku djevojku prefinjenih manira.

Foto: IN4S.net

Svom sekretaru Vuku Vrčeviću knjaz je kasnije ispričao da je istog momenta donio odluku da je zaprosi, što je i učinio već sljedećeg dana, uprkos činjenici što je tih dana očekivao vijest sa dvora knjaza Aleksandra Karađorđevića, čiju je kćerku namjeravao da prosi. Ipak, čini se da su Danila Petrovića zaista opila gola ramena petnaestogodišnje tršćanske damice i njen ljupki osmijeh.

Iako je vjeridba ličila na ishitreni mladalački potez, nešto kasnije će se ispostaviti da je izbor bio dobar. Na osnovu raspoloživih podataka, stiče se utisak da je samo žena Darinkine naravi mogla da se nosi sa knjazom, kojeg su njegovi podanici zvali „Zeko maniti“.

Naredne dvije godine, Danilo se grčevito borio za sigurnost tek uspostavljenog knjaževskog prijestola, uporedo sa konstantnom diplomatskom akcijom prema skadarskim i primorskim konzulatima svih velikih sila. Darinka mu za to vrijeme piše da „ne mušketa Crnogorce“, da bude uzdržaniji i promišljeniji. Moguće je da je otvoreni i brižni ton u njenim pismima kod mladog knjaza održao odluku, budući da su ga mnogi na Cetinju ubjeđivali da se predomisli i oženi Crnogorku iz nekog od viđenijih plemena. Tako je bilo sve do januara 1855. godine, kada Darinka stiže na Cetinje. Tek je napunila 16 godina. Knjaz Danilo se zbog sklapanja braka sa Darinkom Kvekić odrekao duhovne titule vladike i uzeo svjetovnu titulu knjaza.

Od kako su je svatovi dočekali u Kotoru, pa sve do kraja dvodnevnog svadbenog veselja u siromašnoj crnogorskoj prijestonici, Darinka je privlačila pažnju pojavom, stranim i Crnogorcima nepoznatim manirima, ne hajući za primitivno zgražavanje svojih podanika.

Tog dana u gradu pod Lovćenom su desila dva krupna kulturološka šoka.

Prvi je bio Darinkin jer je teško i pretpostaviti da je u epskim, gotovo mitskim predstavama tršćanskih Srba o slobodnoj Crnoj Gori, mogla naslutiti svu surovost života ove male države.

Taj prvi pogled na cetinjsko polje, manastir sa Biljardom i dvadesetak raštrkanih koliba prekrivenih slamom, nad kojim se uzdiže Tablja sa zastrašujućim trofejima u vidu odsječenih turskih glava, izazivao je strah i jasnu predstavu mučnog opstajanja u neprijateljskom okruženju. Cetinje je, zapravo, bilo vojnički logor u kome nije bilo mjesta za aristokratske navike.

Međutim, šok su doživjeli i Crnogorci koji su mladoj knjaginji izašli u susret. U raskošnoj toaleti, sa damskim šeširom, nakitom i gospodskom ohološću, bilo je jasno da se Darinka ne uklapa u kameni kolorit podlovćenske pustinje.

Knjaz Danilo je prvi dočekao svoju izabranicu i, manirom pravog kavaljera, poljubio je u ruku pred dvorom i narodom. Već poslije dva sata, kada je obavljeno vjenčanje, svi prisutni, osim jednog starog serdara, su u mimohodu morali da čestitaju knjaginji vjenčanje - poljupcem u ruku! Ono što je nekada bilo poniženje, sada je postalo normalno.

Može se samo naslućiviti koliko je odlučnosti Darinka morala imati da bude knjaginja Crne Gore kada je, nenavikla na siromaštvo i plemenske običaje, u oskudnom, jednoličnom i sivom cetinjskom pejzažu, morala da trpi i prijeku narav svog supruga, knjaza Danila. Poznato je da je ne biti po volji knjazu ili biti njegov protivnik, značilo sigurnu smrt ili barem izgnanstvo iz Crne Gore.

Knjaz Danilo je obožavao svoju ženu i bio prilično ljubomoran na njene mnogobrojne udvarače. Sve to je još više podsticala mlada knjaginja, koja je bila sklona koketiranju sa drugim muškarcima. Zbog njenog slobodnog ponašanja i knjaževe velike ljubomore, nekoliko ljudi je glavom platilo ispade prema knjaginji. Među njima bio je i knjažev blizak prijatelj Savo Đurašković. I danas se vjeruje da je knjaginja Darinka bila sa njim u nedozvoljenoj vezi. Za naređenje smaknuća bilo je dovoljno da je knjaz samo načuo da se neko o knjaginji izrazio kako se njemu nije dopadalo.

Knjaz ni pred suprugom nije krio razuzdanu narav. Tako je ostao zapisan opis njegove vike koja se iz Biljarde širila cetinjskim poljem: „Ja sam gospodar Crne Gore… i tvoj sam gospodar Darinka!

Foto: Novosti.rs

Ipak, knjaz Danilo je svojoj životnoj saputnici dozvolio da zadrži i sačuva svoje navike, uprkos surovom ambijentu u kome su živjeli, te gunđanju glavara i bratstvenika.

Darinka je uticala da se ukine stari običaj javnog isticanja odsječenih glava neprijatelja. Josef Holeček u knjizi "Crna Gora u miru", piše: "Glave sa Tablje su uklonjene u vrijeme knjaza Danila, na molbu njegove žene Darinke, kojoj se nije dopalo da ih ugleda svaki put kad pogleda kroz prozor."

Darinka je u patrijarhalnu sredinu donijela brojne evropske običaje i prakse. Govorila je četiri strana jezika: italijanski, latinski, ruski i francuski, a pod njenim uticajem i knjaz je počeo da uči ruski i francuski.

Potpuno je transformisala crnogorski dvor. Promijenila je namještaj i dovela ogroman broj sluga. Unutar zidina Biljarde uvodi se dvorska etikecija, govori se francuski jezik, spremaju se francuska jela, za koja je, naročito, angažovan kuvar Francuz. Jedna prostorija se adaptira za prijeme i sjednike uz čaj ili kafu.

Knjaginja je pomagala jedinu crnogorsku školu koja se nalazila u manastiru, u koju je takođe nastojala da uvede francuski obrazovni duh. Obezbijedila je besplatna odijela, pribor i knjige. Starala se da se đaci dobro obrazuju, pratila one koji su odlazili na dalje školovanje, a brinula se i o obrazovanju već isprošene Milene Vukotić, buduće knjaginje i prve crnogorske kraljice.

Duge cetinjske noći provodila je uglavnom čitajući. Francuski admiral Žirijen de la Gravijer opisuje da je savremena evropska literatura nalazila put do Cetinja, čime se bibliotečki fond prilično umnožio zahvaljujući Darinki. De la Gravijer ističe i da je knjaginja uvijek bila elegantno obučena, sa obaveznim nakitom i uređenom frizurom.

Sem elegancije koju je nesumnjivo donijela, više nego očigledna bila je njena neograničena sujeta i rasipništvo koje je ozbiljno ugrožavalo državnu kasu, koja je ionako bila jako skromna.

Foto: Pinterest.co.uk

Darinka je Cetinju otvarala horizonte, a njeni podanici su morali da se navikavaju na to, iako su potajno bili nezadovoljni. Za njene šešire komentarisali su kako „knjaginja nosi rešeto na glavi“. Darinkine šetnje u društvu knjaževih sestara uz obavezne damske kišobrane, koje su sada nosile i Petrovićke, izazivali su podsmjehe, jer: „ka da su na maškare pošle“.

Žene se u Crnoj Gori nisu miješale u politiku, niti u „muške poslove“ vođenja države. To nije dozvoljavano ni knjaginji. Međutim, po mnogima, ona je imala presudnu ulogu u najvažnijim knjaževim odlukama. Posebno je uticala na crnogorsku spoljnu politiku, zbog čega je nerijetko bila na udaru ruske diplomatije. Naime, upravo njoj se pripisuje Danilov zaokret u oslanjanju na Francusku, umjesto kao do tada na Rusiju. Takođe, zapisano je da je stalno podsticala Danilovu ambiciju da ovlada što većom teritorijom, pa je on sve češće počeo da vjernim glavarima obećava buduća namjesništva u Skadru, Sarajevu i drugim velikim gradovima carstva. Knjaginjin uticaj bio je sveprisutan, ali nevidljiv i neprimjetan, pa je moguće da ga ni sam knjaz nije bio svjestan.

Atentat na knjaza Danila u Kotoru desio se pred Darinkinim očima. Prisebnošću prekaljenih ratnika, kakvi su bili njeni Crnogorci, Darinka je prihvatila ranjenog muža i nije se odvajala od njega duga dva dana koliko se knjaz borio za život. Potom je, na konju sa kćerkicom Olgom u naručju, dopratila samrtnu povorku do Cetinja.

Smatra se da je smrt knjaza Danila bila povezana sa jednom ženom. Naime, na jednom saboru, knjaz i njegov brat, vojvoda Mirko, posmatrali su kolo i zapazili jednu lijepu ženu, sestru Todora Kadića, koja je bila odbjegla od svog muža popa Puniše Pavićevića, te su joj ponudili da se uda za S.M. iz Bajica što su oboje spremno prihvatili. Međutim, ovaj postupak razljutio je Bjelopavliće koji su odlučili da se osvete. "Nijesu se nama živijema nikad uzimala nevjeste i darivale drugijema", kazao je tada Todor Kadić. Ogorčeni ovim gestom, iskoristili su priliku i ubili knjaza Danila u Kotoru 13. avgusta 1860. Zbog ovog postupka Todor Kadić je osuđen i pogubljen od strane austrijskih vlasti, pop Puniša je predat Senatu i pogubljen, a vojvoda Mirko je sve Kadiće protjerao iz Crne Gore. Knjaz Danilo je ubijen u 34. godini života, čime je knjaginja Darinka postala udovica u 21. godini.

Crnogorce, uzrujane Danilovom smrću, više su plašile priče da za upražnjeni tron ima više kandidata, što je nagovještavalo međusobni rat.

Ipak, pred dvije hiljade podanika, Darinka je skinula kalpak sa glave svog mrtvog muža i stavila ga Nikoli Mirkovom Petroviću na glavu, uz riječi:

Nek vam je srećan knjaz i gospodar braćo Crnogorci! Ovako mi je pokojnik naredio i preporučio“, otresito je objavila knjaginja, pri tom poljubivši ruku novom knjazu, tek tri godine mlađem od nje, što su zatim svi redom učinili. Sve dileme su tog trenutka nestale, a Nikola će do kraja života biti zahvalan svojoj strini na ovom potezu.

Foto: Novosti.rs

Darinka tri mjeseca nakon ubistva supruga odlazi na Krf sa kćerkicom Olgom, a Cetinje dobija stari izgled. Roditelji knjaza Nikole se sele u dvor, a nova knjaginja Milena, inače jako povučena i stidljiva, iako jako lijepa, nije uspjela da zamijeni staru knjaginju, zbog čega je jedno vrijeme bila zanemarivana i od muža i od ostalih. Takvom njenom položaju doprinosila je i činjenica da je u kući živjela sa svekrvom, koja je u patrijarhalnom crnogorskom društvu predstavljala najveći ženski autoritet, kao i to što je, zapravo, bila dijete od svega četrnaest godina i što još nije rodila djecu.

U takvim okolnostima, Darinka se vraća u Crnu Goru 1862. godine, u sred tursko-crnogorskog rata. Ona se otvoreno miješa u pregovore, odlučuje da se opet nastani na Cetinju i u skladu sa tim zahtijeva izgradnju nove palate preko puta Biljarde. Opet se otvara državna kasa za njene mnogobrojne prohtjeve, što ona koristi za putovanja po Evropi. Knjaz Nikola, zaslijepljen zahvalnošću zbog pomoći oko njegovog ustoličenja, nije uviđao sve veće finansijske apetite stare knjaginje, iako su mu na to ukazivali svi uticajni ljudi na Cetinju, kojima se Darinka zamjerila zbog njenog nepriličnog ponašanja. Posebno je na osudu nailazilo njeno ponašanje prema mladoj knjaginji Mileni. Naime, knjaginja Darinka se prema pravoj knjaginji postavila nepristupačno i oholo, držala se visoko i jasno joj je stavljala do znanja da je ne voli i da joj se ne sviđa, čak i u prisustvu drugih.

Međutim, ubrzo će se položaj knjaginje Milene izmijeniti. Naime, ona je 1864. godine rodilo prvo dijete, knjaginjicu Zorka, a zatim su na svijet došli: Milica, Stane, Marija, Danilo, Jelena, Ana, Sofija, Mirko, Ksenija, Vjera i Petar. Već nakon rođenja knjaginjice Zorke Milenin položaj u dvoru se znatno poboljašao, a nakon svakog sljedećeg porođaja, samo je ojačavao. Postepeno je i sama knjaginja sazrijevala i imala više takta za neke stvari, pa je vremenom izrasla u pravu vladarku.

S druge strane, Darinkini prohtjevi bili su sve veći, a knjaz Nikola je počeo da uviđa njene mane. Zbog toga ona gubi uticaj koji je na njega imala. U međuvremenu, knjaginja Darinka je zaratila sa svim ljudima od ugleda i uticaja, pa je izgubila i podršku svojih najodanijih pristalica. Vremenom su svi počeli da zahtijevaju da napusti Crnu Goru, što se na kraju i desilo 1867. godine. Od tada njena uloga u životu Crne Gore bila je samo epizodna.

Prema određenim izvorima, knjaz Nikola i knjaginja Darinka bili su u strasnoj ljubavnoj vezi dvije godine nakon smrti knjaza Danila. Međutim, jedini izvor gdje se to pominje je izvještaj Milana Piroćanca, izaslanika srpskog kneza Mihaila na Cetinju, upućen srpskoj vladi, u kome se kaže:

"Između knjaza i knjaginje Darinke, ukoliko se po mnogim okolnostima zaključiti daje, bilo je odnošaja koji su granicu srodstva prelazili."

Sam kralj Nikola u svojim memoarima gotovo da ne pominje knjaginju Darinku. Moguće je da su postojale čaršijske priče iz kojih je nastao ovaj izvještaj, ali su one vjerovatno plod činjenice da je u to vrijeme knjaz Nikola dozvoljavao knjaginji Darinki velika uplitanja u državne poslove, zbog čega su dosta vremena provodili zajedno, a uz to je knjaginja Milena bila izueztno mlada i nisu još imali djece, te je Darinka imala priliku da se nametne, pa su iz svega toga nastale ovakve insinuacije. U istinitost Piroćančevog izvještaja mora se sumnjati i zbog vrlo negativnog mišljenja koje je imao prema samom knjazu. Jedine simpatije koje izražava su upravo prema knjaginji Darinki i to zato "što je bila veliki zastupnik srpskih interesa", iako i sam navodi da je razlog tome bila njena želja da svoju kćerku Olgu uda za jednog od pripadnika dinastije Obrenović.

Foto: Zlatniperun.me

Knjaginja Darinka je od 1867. godine živjela van Crne Gore i umrla u Veneciji 1892. Knjaginjica Olga se nikada nije udavala i sa majkom je živjela do njene smrti. Uz sve počasti tijelo knjaginje Darinke je prenešeno na Cetinje, uz lično angažovanje knjaza Nikole, gdje se i danas nalazi u porti Cetinjskog manastira.

Zanimljivo je da se i dan-danas, pri pomenu prve crnogorske knjaginje, rasplamsavaju strasti.

Marija RADINOVIĆ

KOMENTARI (4)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Ja
30.06.2018 10:29

Fina i poucna prica.

2 0
Valerija
30.06.2018 11:02

Vidji ti knjeginje kako je opasna bila. Hvala za priču. Ovo prosto obožavam

3 0
vesna
30.06.2018 11:37

i tad je bilo opasnih žena

1 0
tina
30.06.2018 12:16

Je li knjaginja ili knjeginja?

0 0

Repeša uoči majstorice finala ABA lige: "Velike utakmice stvaraju velike igrače""

Ponedjeljak, 22.04.2019 | 09:46

Trener košarkaša Budućnost Volija Jasmin Repeša je uoči majstorice finala ABA lige naglasio da velike utakmice stvaraju velike igrače.

Predstavom “Da bar nisam žensko” zatvoreno drugo izdanje Zimske scene “Ljetopisa”

Ponedjeljak, 22.04.2019 | 09:21

Predstavom „Da bar nisam žensko“ u režiji Vladana Đurkovića koja je u subotu, 20. aprila odigrana u Dvorcu kralja Nikole, stavljena je tačka na drugo izdanje Zimske scene „Barskog ljetopisa“ i na taj način je zaokružena priča o kulturi u gradu pod Rumijom tokom zimskih mjeseci.

FOTO: NAJATRAKTIVNIJE ITALIJANKE svih vremena: Što su starije, to su sve LJEPŠE!

Ponedjeljak, 22.04.2019 | 09:04

Italijanska kinematografija upoznala nas je sa mnogim ženama poznatim po svojoj nestvarnoj ljepoti, ali i velikom glumačkom talentu. Ljepotom, strastvenim izgledom koji karakterišu raskošne obline, kao i sposobnošću već godinama su inspiracija kako umjetnicama tako i ženama širom svijeta.

Mjesečni horoskop za period boravka SUNCA U ZNAKU BIKA od 21. aprila do 21. maja

Ponedjeljak, 22.04.2019 | 08:57

Pročitajte šta vas tokom narednih mjesec dana čeka na poslu, u ljubavi, hoćete li se slagati sa ukućanima, kako će vas služiti zdravlje i da li da investirate.  

Danas SUNČANO, a već sjutra stiže PROMJENA VREMENA

Ponedjeljak, 22.04.2019 | 07:09

Vremenska prognoza za ponedjeljak 22. april.

FOTO: Ima crni pojas brazilske džijudžice: MMA borac pretukla seksualnog manijaka pa prijavila policiji

Nedjelja, 21.04.2019 | 22:09

Amaterski MMA borac Džojs Vijeira u rodnom Brazilu pretukla je seksualnog manijaka i potom ga prijavila policiji.

Motiv likvidacije Veska Vukotića: Platio glavom zbog Roganovića i Zvicerove žene?

Nedjelja, 21.04.2019 | 22:08

Istraga koju je policija povela preksinoć zbog ubistva Veselina Veska Vukotića, oca navodnih vođa „škaljarskog“ klana Jovana i Igora Vukotića, zasad ide u dva pravca, a sumnja se da je on likvidiran iz osvete.

Poznati GLUMAC i OSKAROVAC ponovo uputio kritike predsjedniku: ''On je neostvareni gangster i totalni gubitnik''

Nedjelja, 21.04.2019 | 21:57

Američki glumac, režiser i producent Robert De Niro ponovo je kritikovao predsjednika Donalda Trampa, nazvavši ga “totalnim gubitnikom” i “neostvarenim gangsterom”, piše Gardijan.

UMALO nova KATASTROFA: Na AERODROMU u Šri Lanki pronađena razorna BOMBA

Nedjelja, 21.04.2019 | 21:38

Nekoliko sati nakon serije eksplozija u Šri Lanki, policija je pronašla bombu na glavnom aerodromu u toj zemlji, prenosi britanski "Metro".

FOTO: On je njena vjerna kopija: Evo kako izgleda majka Željka Joksimovića

Nedjelja, 21.04.2019 | 21:35

Juče je u porodici Joksimović održano veliko porodično slavlje.