Srijeda, 08.08.2018 | 12:44
IZVOR: Kolektiv.me

Kotoranka osvaja KNJIŽEVNI SVIJET: Barbara oduševila region ZBIRKOM POEZIJE, a evo šta je OTKRILA za Kolektiv

Vjerovatno niko iz svijeta književnosti nije očekivao da će ovogodišnja Brankova nagrada, koju dodjeljuje Društvo književnika Vojvodine, otići u ruke dvadesettrogodišnje pjesnikinje iz Crne Gore, Barbare Delać.
Foto: Privatna arhiva

Sa zbirkom pjesama “Tomorrowland”, ova mlada Kotoranka, sa prebivalištem u  Podgorici, pobijedila je na 32. Festivalu mladih pjesnika “Dani poezije”, koji je održan u maju u Zaječaru, i to u konkurenciji od 49 pjesničkih rukopisa.

Kao rezultat toga, dobila je priliku da svoju zbirku objavi, a nedavno je za nju dobila i pomenutu prestižnu nagradu.

O svemu tome Barbara je govorila za portal Kolektiv.me.

Foto: Privatna arhiva

Kako ističe, nije očekivala da će dobiti ovakvo priznanje.

Nagrade i književni susreti koji ih prate donijeli su mi mnogo - od upoznavanja sa pjesnicima/knjama do potvrde za rad, koja je i podsticaj, što je bio slučaj sa Festivalom mladih pesnika u Zaječaru. Dobiti nagradu koju su dobila sada već velika imena regionalne književne scene, postavila mi je određena očekivanja i kriterijume koje sam se potrudila da opravdam Tomorrowlandom. Nijesam mogla da pretpostavim da će je proglasiti najboljom objavljenom zbirkom u Srbiji čiji autor/ka nema više od 30 godina. Pored toga što je prestižna nagrada koja se dodjeljuje u čast Branku Radičeviću, i što je Vasko Popa njen prvi dobitnik, srećna sam i jer je ona zaista dobar čuvar od zaborava, kao i dobar glas do publike i stručne javnosti.

“Tomorrowland” je Barbarina prva samostalna knjiga poezije. Kritičari su istakli da se radi o nekoj vrsti društveno-angažovane, kritički nastrojene poezije.

Interesovalo nas je koji je bio glavni motiv i cilj mlade pjesnikinje dok je pisala ovu zbirku.

Ako bi Tomorrowland bliže tematski odredili u pitanju je propitivanje položaja čovjeka u savremenom svijetu, tj. razvoj njegove svijesti. Moramo biti pažljivi sa odrednicom društveno-angažovana jer znamo da poezija nema tu moć. Uvijek je u pitanju mikrodjelovanje, pa je možemo razumjeti kao poeziju okrenutu društvu koja zahtijeva misaoni ili kritički angažman. Pisanjem, između ostalog o eko-apokalipsi, ne mislim da ću zaustaviti zagađivanje planete, ali možda mogu pokrenuti preispitivanje i kod sebe i kod čitalaca, i tako otvariti prostore za dijalog”, ističe Barbara.

A poruka ova knjige je vrlo jasna.

Zbirka je napisana u želji da se obratim ljudima sjutrašnjice, tj mojoj generaciji, kako i sam naziv sugeriše. On je preuzet od naziva belgijskog festivala elektronske muzike, koji mi je poslužio kao metafora za život sveden na životarenje i iz kojeg je potreban izlaz, makar to podrazumjevalo biti u svijetu spektakla i/ili slika uljepšane stvarnosti da bi se osjetile neke senzacije i učinio podnošljivijim”, objašnjava naša sagovornica.

Foto: Privatna arhiva

Ljubav prema poeziji Barbara gaji od djetinjstva.

Nijedno veče nije mogla da zamisli, a da joj majka ne čita poeziju, bajke i basne… U skladu sa tim, već kao sedmogodišnjakinja se učlanila u gradsku biblioteku, a kako je vrijeme prolazilo, došao je trenutak da svoje misli prenese na papir.

Imala sam srećnu okolnost da mi je mama od rođenja svake večeri čitala prvo dječiju poeziju, kasnije bajke i basne, i da me u prvom razredu učlanila u gradsku biblioteku. Čak je i članska karta bila na moje ime, a ona je imala svoju. Prvi literarni pokušaji nastali su u istom periodu, i pisala sam povremeno, godinama, uglavnom vrlo lose. Međutim, bila sam dovoljno samokritična da pored velikog broja napisanih stranica budem objektivna i svjesna nedostatka kvaliteta. Želja i ambicija da budem spisateljica su se razvile tek kada sam shvatila da sam dobra u tome, a to nije bilo tako davno.

Ova talentovana djevojka je već tri godine aktivna članica Foruma mladih pisaca koji se okuplja u KIC-u „Budo Tomović“ u Podgorici.

O tome koliko je Forum uticao na nju u smislu književnog stila i da li kroz aktivnosti jedne ovakve organizacije može da produbi i unaprijedi svoja znanja, Barbara kaže:

Članica sam Foruma od samog osnivanja i bio je prekretnica u mom stvaralaštvu, lični i zajednički put do afirmacije. Zato snažno vjerujem da je institucionalna podrška važna za mlade stvaraoce i da je KIC-ova pomoć značajna jer nam je otvoren prostor za stvaranje književne grupe na čijim se okupljanjima čitaju i komentarišu radovi, razmjenjuju informacije o konkursima i drugim književnim temama. Veliki uticaj je imalo što smo zajedno sazrijevali kao pisci, jedni drugima bili podrška i kritika, uvijek pronalazeći nove načine za predstavljanje svog stvaralaštva.

Delać sa ponosom nabraja i sve uspjehe koje je zajedno sa Forumom mladih pisaca postigla, a nije ih malo.

Mogu se pohvaliti da smo izveli muzičko-poetski performans, da smo autorsku poeziju predstavili i na pozorišnim daskama u sasvim novoj formi, učestvovali na brojnim festivalima, i pojedinačno osvojili razne nagrade, tako da sada već mogu da kažem da smo prepoznati i u regionu. Danas, kad pogledam šta smo sve postigli za tri godine, djeluje mi nevjerovatno.

Foto: Privatna arhiva

Naša sagovornica je diplomirala modernu i savremenu teoriju umjetnosti. Ova njena umjetnička crta je, kako sama kaže, prisutna u njenoj poeziji, ali uočljivi su i drugi elementi.

Zbrika je nastala u toku studija, koje su u velikoj mjeri bile orijentisane ka vizuelnim umjetnostima, i zato nije neobično da se nijesam mogla, ni željela oduprijeti uticaju. Ipak, u mojim pjesmama ima i mnogo drugih referenci popularne kulture, koje nemaju uvijek istu funkciju. Nekad motiv posluži kao vrsta omaža, u nekim pjesmama produbljuje značenje uspostavljanjem relacija i novih prostora za razmišljanje, a nekad služi i kao kontekstualno pozicioniranje“, naglašava ona.

Barbara nam je otkrila i koji su to njeni uzori u svijetu poezije.  

“Uzor su sva djela visokog estetskog kvaliteta, ona koja nastavljaju da komuniciraju i sa udaljenim epohama i ona koja ima potencijal za to. Poetske uzore možda najviše pronalazim u djelima pjesnika/kinja koja su mi prostorno i vremenski blizu, dakle u savremenim poetskim tokovima“, kaže naša sagovornica.  

Sa svega 23 godine, Barbara iza sebe ima brojna priznanja i objavljenu zbirku pjesama.

Bila je finalistkinja Ratkovićevih večeri poezije u Bijelom Polju i Rukopisa u Pančevu. Objavljivala je poeziju u brojnim zbornicima i časopisima.

A o svojim daljim planovima, ova uspješna mlada dama kaže:

Trenutno više pažnje posvećujem pisanju proze. Za sad imam jednu priču objavljenu, nekoliko neuspjelih pokušaja i nekoliko u nastajanju. Radim na tome i čekam da ožive, da dostignu kriterijume kojima bih bila zadovoljna. U međuvremenu, ne zapostavljam poeziju.

Foto: Privatna arhiva

Barbara je pravi primjer da kada, se nečemu posvetite na pravi način, rezultati ne mogu izostati. Upravo ova mlada djevojka mnogima može služiti kao primjer, a za sve njene vršnjake koji žele da se bave pjesništvom, i uopšte knjževnim stvaralaštvom, ima posebnu poruku.

Poznajem mnogo mladih ljudi koji žele da se bave pisanjem. Svi oni već znaju da bez čitanja nema pisanja, i da se uz pomoć interneta možemo jednim klikom informisati o konkurisima, zapaženim zbirkama, čitati ne samo poeziju, već i kritike, eseje, teorije. Potom se može istraživati dalje od toga, eksperimentisati, pa ako neko ima potrebu, vjerujem da je već na tom putu i radujem se tome”, zaključuje Barbara Delać za portal Kolektiv.  

Marija RADINOVIĆ 

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Vuk K
08.08.2018 13:17

Pesnik, knjama itd

1 1

OSTALE VIJESTI

Vrijede na MILIONE DOLARA: Ovako izgleda lista NAJSKUPLJIH KNJIGA na SVIJETU!

Subota, 11.05.2019 | 14:15

Lista knjiga za koje su pojedinci spremni, a i platežno sposobni, da izdvoje milione mijenja se iz mjeseca u mjesec.

4. LiTeritorija - regionalni književni festival KIC-a “Budo Tomović”

Petak, 19.04.2019 | 14:46

Četvrto izdanje festivala “LiTeritorija” održaće se od 22. do 24. aprila u organizaciji KIC-a “Budo Tomović”. Manifestacija će biti organizovana pod nazivom “Pisci vs. kritičari” i tematizovaće ovaj odnos kroz primjere sa savremene književne scene regiona i sa gostima piscima i kritičarima koji u okviru nje stvaraju.

"STRAH je veća prepreka od same prepreke":10 važnih ŽIVOTNIH LEKCIJA kojima nas je naučila knjiga "Alhemičar"!

Četvrtak, 18.04.2019 | 21:54

"Zato što ne živim ni u prošlosti ni u budućnosti. Zanima me samo sadašnjost. Ako se uvijek možeš koncentrisati na sadašnjost, bićeš srećan čovjek."

KONAČNO: Otkriveno gdje je Šekspir napisao "Romea i Juliju"

Nedjelja, 14.04.2019 | 11:38

Istoričar londonskog pozorišta Džefri Marš proveo je deceniju istraživajući gdje je engleski pisac živio tokom 1590. godine

"Ne dozvoli da umreš, dok ne doživiš čudo da spavaš sa onim koga voliš": LJUBAVNA PRIČA GABRIJELA MARKEZA!

Četvrtak, 04.04.2019 | 21:39

Iza velikog pisca kao što je bio Markes, podrazumijeva se da je stajala velika žena. Mercedes Barča Pardo je upoznala Gabrijela kada je bila još u školi. Ona je imala samo devet godina, a on je bio pet godina stariji od nje. Pisac će kasnije govoriti da je već tada znao da je ona žena koju će oženiti. Bili su još djeca kada je zaprosio. Par se vjenčao, 1958. godine, a prvog sina su dobili godinu dana kasnije.

NAJLJEPŠI DJEČAK NA SVIJETU stigao u rodni grad: Viktor na prijemu kod predsjednika opštine BERANE

Ponedjeljak, 20.05.2019 | 13:25

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić priredio je prijem za trogodišnjeg sugrađanina Viktora Đukić - Uković koji je proglašen za najljepšeg dječaka na svijetu na dječjem takmičenju ljepote „Miss and Mister World“ koje je održano u Turskoj.

UŽASAN snimak zlostavljanja: Medvjed pada sa LITICE, a ljudi ga nemilosrdno GAĐAJU KAMENICAMA

Ponedjeljak, 20.05.2019 | 12:19

Korisnici društvenih mreža pobunili su se nakon što se pojavio videosnimak na kome se vidi kako smeđi medvjed pada s litice dok ga kamenuju ljudi u Indiji.

POLICIJA: Zbog tragova na oružju uhapšen Podgoričanin

Ponedjeljak, 20.05.2019 | 10:47

Podgoričanin Željko Bulatović uhapšen je sinoć u jednom podgoričkom lokalu, nakon što je policija dobila rezultate vještačenja revolvera i pištolja koji su u njegovom posjedu.

Sve manje BEBA: U ovom crnogorskom gradu češće idu u kapelu nego na BABINE

Ponedjeljak, 20.05.2019 | 09:51

Depopulacija je najveći problem mojkovačkog kraja, u više navrata su prethodnih godina ponavljali čelnici opštine, misleći na dvodecenijsko stalno iseljavanje stanovništva, ali i na vrlo izraženi nesklad između nataliteta i mortaliteta, a upravo on je izuzetno zabrinjavajući.

Suđenje za UBISTVO Anastasije Lašmanove: Svjedok napustio Crnu Goru, čeka se saslušanje VJEŠTAKA

Ponedjeljak, 20.05.2019 | 10:08

Pred vijećem podgoričkog Višeg suda nastavljeno je suđenje Arseniju Stanoviću za ubistvo Ukrajinke Anastasije Lašmanove.

FOTO: Nesvakidašnji PROBLEM mlade djevojke: "Izgledam previše atraktivno, zato me niko ne želi zaposliti"

Ponedjeljak, 20.05.2019 | 21:54

Ruskinja kaže da su joj žene zbog atraktivnog izgleda bile zavidne, bilo im je nelagodno u njenom društvu ili joj nisu vjerovale. Potencijalni muški poslodavci je pak, tvrdi, nisu shvatali ozbiljno.

VIDEO: Slučajnost ili ne: Brajović tijelom "sakrio" Marovića, a zastavom Krivokapića?

Ponedjeljak, 20.05.2019 | 21:10

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović, video porukom obratio se građanima povodom 21. maja, Dana nezavisnosti.

Bakin savjet koji ne treba slušati: Rane NIKADA ne treba ispirati ALKOHOLOM i RAKIJOM, evo zbog čega!

Ponedjeljak, 20.05.2019 | 20:57

Posjekotina ili rana neće se inficirati ukoliko je pravilno tretiramo, kaže doktorka opšte prakse Nevenka Dimitrijević.

Slavko Kalezić: "Volio bih da svake godine predstavljam Crnu Goru na Evroviziji"

Ponedjeljak, 20.05.2019 | 20:36

Pop pjevač i glumac Slavko Kalezić, kaže da bi volio da svake godine predstavlja Crnu Goru na Evroviziji. Ono što multimedijalnom umjetniku ne odgovara jeste da se takmični na Monteviziji, festivalu na kojem se posljednje dvije godine bira predstavnik naše države na Evroviziji.

Američki SAJBER RATNICI u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Ukrajini, evo i zbog čega

Ponedjeljak, 20.05.2019 | 19:56

Američka Komanda za sajber odbranu (Cyber Command) poslala je takozvane “sajber ratnike” u savezničke države kao što su Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Ukrajina, kako bi pomogli u odbrani mreža tih zemalja od hakerskih napada, ali i da bi zaštitili izbore u Sjedinjenim Američkim Državama koji će biti održani 2020. godine.

Slađana Milošević o neobičnom BRAKU: "Razvodili smo se TRI PUTA, ali ni sad ne znam da li smo uspjeli u tome..."

Ponedjeljak, 20.05.2019 | 19:19

Slađana Milošević otvoreno je govorila o svom braku sa američkim novinarom Džejmsom Hagadonom, koji je više od neobičnog.

FOTO: Da li su tvorci "Igre prijestola" opet "pogriješili"? Gledaocima ipak nije PROMAKLO

Ponedjeljak, 20.05.2019 | 19:11

Posljednja epizoda serije "Igra prijestola" premijerno je prikazana sinoć u SAD, a ošrom oku tviteraša nije promakla plastična flašica vode pored noge Semvela Tarlija.

Legenda jugoslovenske KOŠARKE: "Bio sam na meti Partizana, ali PREMRŠAV...."

Ponedjeljak, 20.05.2019 | 18:49

Legenda jugoslovenske košarke Krešimir Ćosić svojevremeno je bio meta beogradskog Partizana, ali na kraju do saradnje nije došlo.

Drama u životu poznate pjevačice: Iznenada izgubila VID, hitno prebačena u bolnicu

Ponedjeljak, 20.05.2019 | 18:25

Bivša članica grupe "Spice Girls", pjevačica Mel Bi, hitno je prebačena u bolnicu nakon što je iznenada izgubila vid.

Posljednji pjevač Bijelog Dugmeta pored PJEVANJA ima još jednu VELIKU LJUBAV: Evo čime se još bavi Alen Islamović

Ponedjeljak, 20.05.2019 | 17:55

"Pogledaj oko sebe. Oblaci kao nacrtani, zelenilo i mir, a sve što čuješ je cvrkut ptica, huk hladnog vjetra s Plješivice i šum moje rijeke Une. Ima li ljepše muzike?" - ovako Alen Islamović opisuje imanje u svom rodnom Bihaću na kom uzgaja lješnike.