Četvrtak, 16.08.2018 | 16:28
IZVOR: Kolektiv.me

Instruktor vožnje za KOLEKTIV ističe: Žene VIŠE POŠTUJU SAOBRAĆAJNE PROPISE od muškaraca

U stalnoj “borbi polova”, koja posebno dolazi do izražaja posljednjih decenija, često se mogu čuti konstatacije tipa da su neke stvari “samo za muškarce” i da se u njima žene ne snalaze baš dobro.
Foto: Kolektiv.me

Jedna od takvih je, svakako, ona da su muškarci bolji vozači od žena, što pripadnici jačeg pola tvrde bez imalo sumnje.

Međutim, novija istraživanja su ustanovila i potvrdila da su, ipak, žene bolji vozači od muškaraca.

Žene se vrlo rijetko hvale svojim vozačkim sposobnostima, dok su muškarci itekako skloni tome, pa se vremenom uvriježilo mišljenje da su muškarci bolji vozači, odnosno žene su nepravedno „obilježene“ kao loše za volanom.

U razgovoru sa instruktorom vožnje Nikolom Dragašem pokušali smo da saznamo da li je to zaista tako i kakvo je stanje u Crnoj Gori u tom pogledu.

Istraživanja pokazuju da su žene mnogo savjesniji vozači od muškaraca. Nesporno je da više poštuju saobraćajne propise i u saobraćaju učestvuju sa većom opreznošću od muškaraca. Žene kao vozači pokazuju veću odgovornost i disciplinovanije su od muškaraca, što je vjerovatno uzrokovano psihološkom i emocionalnom ličnošću čovjeka”, ističe Dragaš za portal Kolektiv.me.

Foto: Privatna arhiva

Često su žene te koje prave pometnju u saobraćaju, pa ih gotovo svakodnevno možemo vidjeti u vrlo nelogičnim, čak smiješnim situacijama. S druge strane, muškarci voze agresivnije, brže, jure kroz semafore, ne vezuju sigurnosni pojas, ulaze u „makaze“, itd.

Naš sagovornik to ovako objašnjava:

To se može objasniti činjenicom da većina žena obavlja više radnji istovremeno, pa se nerijetko desi da se u toku vožnje šminka, lista spisak obaveza, čita rokovnik, slika selfi i slično, čime se smanjuje pažnja upućena na saobraćaj. Prilikom svih tih radnji velika je mogućnost da dođe do pometnje u saobraćaju. Za razliku od njih, muškarci, naročito oni mlađe dobi, pripadaju onoj grupi učesnika u saobraćaju koji uživaju u brzoj vožnji ili pak žele da se dokazuju i takmiče u bahatoj vožnji, pa u tim prlikama dođe do saobraćajne nezgode.

Mnogi učesnici u saobraćaju ističu da su žene smirenije u vožnji od muškaraca. Interesovalo nas je kakvo je Dragaševo iskustvo kao instruktora vožnje, koji već više od deceniju obučava ljude svih generacija.

Moje mišljenje kao instruktora vožnje koji već jedanaest godina radi taj posao je da žene jesu smirenije u vožnji od muškaraca, ali, kao i u svemu, stvar ne možemo generalizovati”, smatra on.

Foto: TNW

Statistika o saobraćajnim nesrećama pokazuje da žene učestvuju u mnogo manjem broju saobraćajki od muškaraca (35% žena u odnosu na 65% muškaraca). Dovoljno je da se osvrnete na brojne udese koji se događaju na teritoriji Crne Gore.

Naš sagovornik to potvrđuje.

U saobraćaju, svakako, ima manje žena kao učesnika saobraćajnih nezgoda. To je možda povezano sa činjenicom da žene u velikom broju slučajeva prvi put sjednu u vozilo kada počinju obuku u auto školi i tom prilikom prihvataju sve ono što instruktor vožnje kaže i to kasnije primjenjuju. Za razliku od njih, muškarce je u većini slučajeva već neko ‘obučavao’  prije obuke u auto školama  i nakon obuke im više odgovara da voze brže od propisanog, da pretiču i slično. Kao što sam i naveo, žene su opreznije za upravljačem i više poštuju propise, dok sa druge strane muškarci kršenjem saobraćajnih propisa na pogrešan način dokazuju hrabrost. Svima bih poručio da je DIVLJANJE TRENUTNO, A TUGA JE VJEČNA.

A nestrpljenje pojedinih vozača za volanom je više nego očito. Ako vozač ispred njega ne krene “iste sekunde” kada se na semaforu upali zeleno svijetlo ili ne razvije odmah odgovarajuću brzinu, sirene za upozorenje su neizbježne.

Na naše pitanje kakva je generalno saobraćajna kultura u Crnoj Gori, odnosno koliko naši sugrađani poštuju saobraćajne propise, te da li ih se više pridržavaju muškarci ili žene, Dragaš ovako odgovara:

Saobraćajna kultura u Crnoj Gori nije na zavidnom nivou. Svjedoci smo da su česte saobraćajne nezgode sa težim posljedicama. Na našim putevima prisutna je bahata vožnja, a učesnici saobraćajnih nezgoda su većinom mlađe osobe. Sve to se dešava zbog nepoštovanja saobraćajnih propisa i loše saobraćajne kulture. Žene, svakako, više poštuju saobraćajne propise. Zanimljivo je da ih i muškarci dobro savladaju, ali ne primjenjuju to što su savladali.” 

Foto: Portal Analitika

U Crnoj Gori, a posebno u Podgorici, sve je više kružnih tokova, a za vožnju u okviru njih potrebno je posebno znati i poštovati saobraćajne propise. Samo jedna greška je dovoljna da nastane haos.

Interesovalo nas je kako se naši vozači snalaze u njima.

Kao i na ostalim djelovima saobraćajnica, tako i za kružne tokove postoje učesnici koji poštuju i poznaju pravila, dok su tu i oni koji ne poštuju ili čak i ne poznaju pravila kružnih tokova. Takođe, tu su i oni koji se ‘na mišiće’ uključuju u kružni tok, pa dolazi do saobraćajnih nezgoda. Mišljenja sam da, kada se poznaju saobraćajna pravila sve je lako savladati, pa tako i kružni tok. Primijetio sam da se mlađe osobe znatno lakše snalaze, moguće zato što prilikom obuke za vožnju prolaze i upoznaju se sa pravilima vezanim za kružne tokove”, ističe naš sagovornik.

Na našim cestama sve su pristutniji slučajevi izuzetno bahate vožnje, pravog divljanja koje odnosi sve veći broj života, posebno mladih. Zabilježeni su čak i slučajevi vožnje u tunelima brzinom od skoro 200 km­/h.

Dragaš je mišljenja da takvi učesnici u saobraćaju ne vode računa ni o svom, ni o tuđim životima.

Smatram da učesnici u saobraćaju koji divljaju po crnogorskim putevima ne cijene ni sebe ni ostale učesnike, jer dovode u pitanje živote ljudi. Kada se izvrši analiza slučajeva brze vožnje, zaključuje se da su to uglavnom mlađi muškarci, koji obično nisu pod uticajem ni alkohola ni narkotika. Tada dolazimo do zaključka koji sam i ranije naveo, a to je da su to osobe koje na pogrešan način žele da dokažu svoju hrabrost i svoje sposobnosti, a to potvrđuje i činjenica da se takve vožnje snimaju i objavljuju na društvenim mrežama. Smatram da nadležni organi moraju posvetiti veću pažnju i naći način da se utiče na poboljšanje saobraćajne kulture u Crnoj Gori.

Kao instruktor sa višedecenijskim iskustvom, Dragaš se susretao sa različitim situacijama, a neke od njih su mu se posebno urezale u pamćenje, pa ih i dan-danas rado prepričava.

Foto: Kolektiv.me

Tako je jednu anegdotu podijelio i sa čitaocima portala Kolektiv.

Kako je na poligonu po zakonu obavezno prebaciti iz prve u drugu brzinu tokom radnje kretanja naprijed-nazad često pitanje kandidata bude: ‘Instruktore, a kako ćemo sad u rikverc drugom?’

Dakle, može se zaključiti da i muškarci i žene mogu biti dobri vozači, ali da li će to i postati zavisi isključivo od njih samih. Muškarci imaju problem sa prevelikom opuštenošću i agresijom u vožnji, dok su žene možda i previše obazrive, do nivoa kada to muškarcima smeta na putu.

Kakvo je vaše mišljenje?

ANKETA: Ko su bolji vozači – muškarci ili žene?

Marija RADINOVIĆ

KOMENTARI (7)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
formula
16.08.2018 16:58

Žene su naravno bolji vozači, svaki trkač koji vozi od 200 pa na više je muškarac

5 1
vesko
16.08.2018 16:59

Žene su od straha obazrivije ali nekad i ta pretjerana obazrivost može da dovede do nekog incidenta u saobraćaju

8 2
endži
16.08.2018 17:01

ŽENE naravno! a ovi što trkaju neka nadju drugo mjesto da se izivljavaju nad volanom!

5 1
bibi
16.08.2018 17:01

Kako se danas bjesni na putevima i oni koji poštuju pravila u saobraćaju su ugruženi..

6 1
kaća
16.08.2018 17:03

Samo vidite statistiku kada su teški saobraćajni prekršaji u pitanju, muškarci prednjače, pa bolje biti obazriv i poštovati pravila nego ugrožavati sve ostale!

4 1
aleksandar
16.08.2018 22:15

ne lazi

0 4
zena
17.08.2018 15:55

jedan broj zena vozaca kad sjedne za volan vidi sam put kojim se upute. ni lijevo, ni desno... semafor ne vide, pjesake ne vide...

1 1

OSTALE VIJESTI

Ruskom državljaninu određen PRITVOR nakon pogibije motocikliste iz SUTOMORA

Subota, 20.07.2019 | 12:55

Ruski državljanin, koji je došao u Bar na ljetovanje, bio je za upravljačem “suzuki Viatre” u kojoj je napuštao parking na Crvenoj plaži i pokušavao da se uključi u saobraćaj na magistralni put Bar-Sutomore, kada je u njega udario motocikl kojim je upravljao nesrećni Peković, koji je izdahnuo na licu mjesta.

Bijelo Polje: Počelo SUĐENJE trojici dječaka optuženih zbog NEDOZVOLJENIH polnih radnji nad djevojčicom

Subota, 20.07.2019 | 12:12

Dječacima su stavljena na teret krivična djela silovanje, obljuba nad djetetom i ucjena.

Viktor je BLAGOSLOV PORODICE nakon velike borbe za potomstvo: "U pojedinim trenucima je bilo ili ŽIVOT ili DIJETE..."

Subota, 20.07.2019 | 11:48

Ponos Crne Gore - najljepši dječak na svijetu trogodišnji Beranac Viktor Đukić, nije bez razloga osvojio svijet! 

ISTRAGA o ubistvu Bogdana Milića: Za Laličićem i Markovićem raspisana NACIONALNA POTJERNICA

Subota, 20.07.2019 | 09:48

Kancelarija Interpola u Podgorici raspisala je nacionalne potjernice za Cetinjanima Mitrom Markovićem (25) i Petrom Laličićem (21) koji se sumnjiče za učešće u ubistvu Bogdana Milića i ranjavanje Dragana i Gorana Vušurovića i Marka Vujačića 11. juna na Cetinju.

Ukoliko nema termina za specijalistički pregled u najbližoj bolnici, na skener u DRUGI GRAD

Subota, 20.07.2019 | 09:20

Platforma za elektronsko zakazivanje specijalističkih pregleda u svim bolnicama izazvala je zabrinutost kod građana koji sumnjaju da će biti u mogućnosti da nastave liječenje kod specijaliste koji ih prati od početka liječenja, kao i da li će morati da idu u druge gradove ukoliko nema termina za snimanja skenerom i magnetnom rezonacom u mjestu u kome žive. 

Modni BREND koji posluje i u CG najavio NOVITETE: Umjesto SEZONSKE ODJEĆE, kupce čekaju PROMJENE

Petak, 19.07.2019 | 15:03

Španski brend Zara iza kojeg stoji jedan od najbogatijih ljudi na svijetu milijarder Amansio Ortega, priprema zaokret koji bi trebalo da ga učini održivim.

Delta City postavlja naplatne rampe: Ni ZAPOSLENI u shoping centru nemaju pravo na BESPLATAN PARKING

Petak, 19.07.2019 | 17:59

Kako je ranije saopšteno, otvoreni i polu-zatvoreni parking najvećeg šoping mola u državi, podgoričkog Delta City-ja od 1. avgusta više neće biti besplatan.

LJUBAV PORODICE će POBIJEDITI SVE: Ognjen Kuzmić je oženjen Amerikankom i ima dvoje djece

Petak, 19.07.2019 | 14:20

Nesreća koju je doživeo košarkaš Crvene Zvezde Ognjen Kuzmić poremetila je porodični mir koji ima sa suprugom i dvoje djece.

Nenad PLATIO KAZNU jer mu je sin trčao po stanu: Komšije ga PRIJAVILE da remeti kućni red

Petak, 19.07.2019 | 15:07

Iako odluka o kućnom redu u stambenim zgradama u Srbiji još nije stupila na snagu, Nenad Elezović je već platio kaznu od 2.500 dinara (oko 21 euro), zbog svog sina od dvije i po godine koji je trčao kroz stan.

Ćerka "lovca na lavove" OSUDILA njegovo ponašanje: "Nikad te više neću nazvati ocem, ti si UŽASNA osoba"

Petak, 19.07.2019 | 14:51

Prije nekoliko dana pisali smo o mužu i ženi koji su svojim fotografijama zgrozili javnost. Na fotografijama nemilosrdno poziraju kraj mrtvih životinja koje su ubili za vrijeme boravka u Južnoafričkoj Republici na safariju Legelela.

VIDEO: Ova "avantura" UZRUJALA je fanove: Tom Brady povukao kćerku sa OPASNE LITICE

Subota, 20.07.2019 | 14:00

Brady je uzeo kćerku za ruku i nagovorio je da s njim skoči sa slapa, a ova je 'avantura' uznemirila njihovo društvo i obožavatelje na društvenim mrežama.  

FOTO: VOGUE nije imao dilemu: Ovaj ODJEVNI komad najpopularniji je posljednjih 10 GODINA!

Subota, 20.07.2019 | 13:59

LEGENDARNI Karl Lagerfeld jednom je prilikom izjavio da je odjeća prvo što vam padne na pamet kada razmišljate o nekom razdoblju iz prošlosti i bio je u pravu.

NEOBIČAN PLAN: Žena ištampala 15.000 EURA i došla u salon da kupi AUDI A3!

Subota, 20.07.2019 | 13:51

Žena iz Njemačke (20) nedavno je uhapšena u rodnoj zemlji jer je htjela kupiti auto u vrijednosti od 15.000 eura, pazite sad, novcem koji je ištampala na običnom papiru, piše Deutsche Welle.

Zbog kafe kažnjeni sa 950 EURA, pa morali da napuste GRAD: "Veneciju treba poštovati, a ko to ne radi..."

Subota, 20.07.2019 | 13:26

Par njemačkih turista pokušao je da skuva kafu u blizini venecijanskog mosta Rialto zbog čega su kažnjeni sa 950 evra, pa im je naloženo da napušte grad.

VIDEO: Kada Knez ZAPJEVA: Italijanski carinik prepoznao crnogorskog muzičara, pa na aerodromu napravili ŠOU

Subota, 20.07.2019 | 13:22

Crnogorski pjevač Nenad Knežević Knez je pri dolasku i Italiju doživio izuzetno gostoprimstvo, kada ga je na aerodromu sačekao veoma raspoloženi carinik.

Svidjela mu se STJUARDESA: Uputio LAŽNU dojavu o BOMBI u AVIONU, pa mu određen PRITVOR!

Subota, 20.07.2019 | 13:08

Zoran N. (65) priznao je da prije dva dana uputio lažnu dojavu da je podmetnuta bomba u avionu Lufthanze, koji je iz Beograda trebalo da poleti za Frankfurt, a pravdao se time da mu se svidjela stjuardesa sa tog leta.

VIDEO: Neobičan događaj u svijetu BOKSA: Od siline UDARCA ispao iz RINGA, vratio se, ali je opet NOKAUTIRAN

Subota, 20.07.2019 | 13:04

Neobičan događaj obilježio je boks meč između Kasiusa Čejnija i Džoela Kodla.

Ruskom državljaninu određen PRITVOR nakon pogibije motocikliste iz SUTOMORA

Subota, 20.07.2019 | 12:55

Ruski državljanin, koji je došao u Bar na ljetovanje, bio je za upravljačem “suzuki Viatre” u kojoj je napuštao parking na Crvenoj plaži i pokušavao da se uključi u saobraćaj na magistralni put Bar-Sutomore, kada je u njega udario motocikl kojim je upravljao nesrećni Peković, koji je izdahnuo na licu mjesta.

FOTO: Najljepša DJEVOJČICA na SVIJETU: Šestogodišnja Anastasija ima preko MILION obožavatelja na društvenim mrežama!

Subota, 20.07.2019 | 12:37

Preslatka Ruskinja Anastasija Knjazeva (6) već nekoliko godina nosi titulu najljepše djevojčice svijeta.

VIDEO: Ibrahimović na konferenciji za NOVINARE u svom stilu: "Uporedili ste ga sa mnom, to vam je najveća GREŠKA"

Subota, 20.07.2019 | 12:36

Švedski fudbaler Zlatan Ibrahimović blistao je u novom trijumfu LA Galaksija, ali i nakon toga na konferenciji za medije.