Subota, 18.08.2018 | 10:47
IZVOR: Kolektiv.me

Ksenija Petrović Njegoš: Velika crnogorska princeza koja je IZGORJELA ZA DOMOVINOM

Princeza Ksenija Petrović Njegoš rođena je na Cetinju 22. aprila 1881. godine.

Foto: Wikipedia.org 

Bila je deseto dijete i osma kćerka crnogorskog knjaza Nikole i knjaginje Milene Petrović Njegoš. 

Kumovao joj je tek krunisani ruski car Aleksandar III. Međutim, to kumstvo joj nije dalo privilegiju da se, kao starije sestre, školuje u institutu u Smoljnom.

Naime, baš u to vrijeme desio se mučan incident sa knjaginjicom Jelenom na ruskom dvoru, pa je odlučeno da, umjesto odlaska u Rusiju, Ksenija nastavi obrazovanje na Cetinju. 

Foto: Pinterest.com

“VJEČITA UDAVAČA EVROPE”

Njeni savremenici doživljavali su je kao izuzetno obrazovanu, dostojanstvenu, principijelnu, karakternu i odvažnu osobu.

Ona sama koristila je svaku priliku da otputuje u inostranstvo da bi usvaršavala jezike.

Princeza Ksenija se, uprkos rijetkoj ljepoti i velikom broju udvarača, nikada nije udala.

Za brak sa rođenom sestrom italijanske kraljice Jelene Savojske i velikih ruskih vojvotkinja Romanovih, prema nekim zapisima, bili su zainteresovani mnogi ugledni kraljevići tog doba.

Tadašnje novine pisale su da su njeni prosci, između ostalih, bili: srpski kralj Aleksandar Obrenović, grčki prinčevi Nikola, Đorđe i Andrej, te bugarski car Ferdinand.

Što se tiče kralja Aleksandra, prema nekim izvorima, knjaginjica Ksenija je smatrala da je on “neugledan”, pa su priče o mogućem braku brzo nestale, a on se oženio Dragom Mašin.

Možda najlepša kćerka kralja Nikole na kraju je svojom voljom ostala neudata.

Priče o vječitoj udavači, princezi Kseniji od Crne Gore, čule su se u cijeloj tadašnjoj Evropi.

Foto: Pinterest.com

Bilo je to pomalo čudno, posebno za ono vrijeme, i posebno u svijetlu činjenice da se crnogorska dinastija, upravo zahvaljujući kćerkama, orodila sa mnogim kraljevskim porodicama Evrope: srpskom - Zorka je bila supruga kralja Petra Prvog Karađorđevića; italijanskom - kraljica Jelena udata za Vitoria Emanuela Trećeg od Savoje; ruskom - knjaginjice Milica i Stane bile su udate za ruske velike knjaževe Petra i Nikolaja Nikolajeviča Romanova; bugarskom - princeza Ana udata za kneza Franca Josifa od Batenberga, čiji brat Aleksandar je bio bugarski vladar.

Ipak, istorijski izvori navode da za osobu Ksenijinog karaktera i duhovne snage, takav izbor nije bio nimalo čudan.

Od devet Nikolinih kćeri, ambiciozni otac nije uspio da „dobro udomi“ samo Vjeru, a princeza Ksenija je sama odabrala samoću, odbivši prosce nekoliko puta.

Foto: Pinterest.com

ZA RAZLIKU OD SESTARA, NIJE IMALA LAGODAN ŽIVOT

Ksenija nije imala lagodan život, kakav su imale njene sestre na evropskim dvorovima, okružene bogatstvom, sjajem i luksuzom.

Za razliku od njih, Ksenija je sa ostatkom porodice napustila Crnu Goru 1916. godine, otišla u Francusku, a potom u Italiju, i u tim zemljama dijelila tešku sudbinu svog oca, majke i sestre Vjere.

Sve vrijeme je bila uz oca, do njegove smrti u februaru 1921. godine. U to doba bila je njegova desna ruka, glavni politički savjetnik, najsavjesniji sekretar i stub crnogorske monarhije u egzilu.

Ono što je bilo karakteristično za nju bio je ogroman patriotizam i učešće u unutrašnjoj i spoljnoj politici države, što se ne može reći za ostalu djecu kralja Nikole, posebno sinove koji nisu imali talenat, a ni volju da se bave tim poslom.

Za razliku od njih, Ksenija je znala zadiviti protivnike kada se raspravljalo o pitanju Crne Gore.

Kralju je bilo izuzetno stalo do kćerkinog mišljenja, toliko da joj je često prepuštao donošenje važnih državnih odluka.

Kakva je Ksenija bila u očevim očima, dovoljno govori podatak da ju je zvao “Velika”.

Ksenija je svim silama nastojala da očuva ugled i čast porodice i otadžbine, iako su uslovi za to bili više nego nepovoljni. Bila je hrabra, snažna i odlučna da uradi sve što je u njenoj moći da spasi što se spasiti može.

A ponekad se činilo da je sve uzaludno i da izlaza nema...

Posebno teško joj je padalo stanje njenog oca, kralja Nikole, koji je, po odlasku iz Crne Gore, kopnio i propadao iz dana u dan. 

Uprkos svemu, dostojanstveno i ponosno je podnosila siromaštvo u koje je zapala, o čemu svjedoče njena brojna pisma, memoari, arhivska građa i novinski članci.

Foto: Montenegrina.net

PRVA U MNOGIM STVARIMA

Politika i borba za domovinu nije bila njena jedina preokupacija. 

Ksenija je ostala upamćena i kao prva žena koja je vozila automobil na Balkanu i prva princeza koja se bavila fotografijom.

Knjaginjica je strastveno voljela fotografisanje, a fotoaparat je uvijek bio uz nju. 

Te fotografije prikazuju motive iz crnogorskog života u vrijeme Ksenijine mladosti, prije izgnanstva u Francusku 1916. godine.

One su važni istorijski dokumenti, prava dragocjenost koja prikazuje Crnu Goru s početka 20. vijeka, a pored toga, oslikavaju i život i tragediju princeze, njene porodice i države koja je tada nestala sa svjetske mape.

Osim toga, knjaginjica je pisala i memoare.

U vrijeme rata, na dvoru je obavljala mnoge tehničke, dnevne poslove, jer joj nije bilo teško da „zasuče rukave“ zarad opšte koristi.

Nakon rata je „nosila vodu“ u raznim humanitarnim društvima pomažući narod u Crnoj Gori, izbjeglice, djecu, zarobljenike…

Vjerovatno je ovu sklonost ka dobročinstvu naslijedila od majke, kraljice Milene.

Foto: Wikipedia.org

POSLJEDNJI DANI I SMRT

Kako je nemaština postajala sve veća, princeza Ksenija se nije libila ni da obavlja daktilografske poslove u jednoj fabrici.

Uprkos teškoj finansijskoj situaciji u kojoj se našla, nije pristajala na kompromise i nije prihvatala nadoknade koje joj je nudila vlast u Kraljevini SHS, a kasnije SFRJ.

Te pokušaje poravnanja je tretirala kao „otkupninu“ za crnogorsku državu, krunu i imovinu porodice Petrović Njegoš. Čast i dostojanstvo joj nisu dozvoljavali da pristane na njih.

Princeza Ksenija preminula je 9. marta 1960. godine u Parizu, u 80. godini.

Umrla je sa željom da se vrati u Crnu Goru, u velikoj patnji i nemaštini nakon 44-godišnjeg egzila.

Sahranjena je u Ruskoj pravoslavnoj crkvi u Kanu, pored sestara Milice i Stane i njihovih muževa, ruskih knjaževa Nikole i Petra Nikolajeviča Romanova.

Njeni zemni ostaci prenešeni su 1989. godine na Cetinje, zajedno sa ostacima njenih roditelja i sahranjeni u dvorskoj crkvi na Ćipuru.

OVJEKOVJEČENA PREDSTAVOM

U režiji Radmile Vojvodić, u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju, 10. februara 1994. godine, premijerno je izvedena sada već čuvena predstava “Princeza Ksenija od Crne Gore”.

Foto: Cnp.me

Akcenat u predstavi stavljen je na patnju koju je porodica Petrović Njegoš proživljavala u izgnanstvu, a posebno na ono što je Ksenija osjećala, mislila i radila u takvim uslovima. 

Oni koji su prisustvovali ovom događaju nisu mogli da sakriju emocije, pa su suze bile vidljive na mnogim licima.

Knjaginjicu u mlađim danima igrala je crnogorska glumica Varja Đukić, dok je ulogu ostarjele princeze Ksenije “Velike” Petrović Njegoš maestralno odigrala legendarna jugoslovenska glumica, pokojna Mira Stupica.

Marija RADINOVIĆ

KOMENTARI (4)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Leo
18.08.2018 13:10

Bravo za ovaj tekst.

22 0
Princ
18.08.2018 13:31

A dosadiste više sa ovim princezama

3 28
Usedelica
18.08.2018 13:32

Kolko ih je ima nije moga svaku udomit, morala je bit neka I usiđeluca

2 17
O377
18.08.2018 18:08

Svaka cast za ovaj tekst. Gledala sam ovu sjajnu predstavu mislim da je i ekranizovana.

8 0

Tom Gudvin je novi Spark.me 2019. govornik

Ponedjeljak, 22.04.2019 | 10:32

Organizacioni tim Spark.me, jedne od najvećih marketinških konferencija u Jugoistočnoj Evropi, koja je zakazana za 25. i 26. maj, i koja se po prvi put organizuje u Auditorijumu Porto Montenegra u Tivtu, je objavio ime novog govornika konferencije Spark.me 2019 – Tom Gudvin (Tom Goodwin).

Nakon RAZVODA Adel okreće novu STRANICU u životu, a u tome joj pomaže ova GLUMICA!

Ponedjeljak, 22.04.2019 | 10:28

IAKO je potvrđeno da se pjevačica Adele nakon tri godine braka rastaje od Simona Koneckog, to ne znači da će hranom liječiti slomljeno srce. Dobitnica Grammyja se navodno obratila najboljoj prijateljici Jennifer Lawrence za savjete oko mršavljenja i vođenja zdravijeg životnog stila, piše Radar Online.

Sada i zvanično ODLAZI U PROŠLOST: Novčanica od 500 EURA više se NEĆE ŠTAMPATI

Ponedjeljak, 22.04.2019 | 10:15

Njemačke i austrijske centralne banke novčanicu od 500 eura izdaju u opticaj još samo do ovog petka (26. aprila), ali, kako piše Deutsche Welle (DW), to nije povećalo potražnju banaka za novčanicama ovog iznosa.

Repeša uoči majstorice finala ABA lige: "Velike utakmice stvaraju VELIKE IGRAČE"

Ponedjeljak, 22.04.2019 | 09:46

Trener košarkaša Budućnost Volija Jasmin Repeša je uoči majstorice finala ABA lige naglasio da velike utakmice stvaraju velike igrače.

Predstavom “Da bar nisam žensko” zatvoreno drugo izdanje Zimske scene “Ljetopisa”

Ponedjeljak, 22.04.2019 | 09:21

Predstavom „Da bar nisam žensko“ u režiji Vladana Đurkovića koja je u subotu, 20. aprila odigrana u Dvorcu kralja Nikole, stavljena je tačka na drugo izdanje Zimske scene „Barskog ljetopisa“ i na taj način je zaokružena priča o kulturi u gradu pod Rumijom tokom zimskih mjeseci.

FOTO: NAJATRAKTIVNIJE ITALIJANKE svih vremena: Što su starije, to su sve LJEPŠE!

Ponedjeljak, 22.04.2019 | 09:04

Italijanska kinematografija upoznala nas je sa mnogim ženama poznatim po svojoj nestvarnoj ljepoti, ali i velikom glumačkom talentu. Ljepotom, strastvenim izgledom koji karakterišu raskošne obline, kao i sposobnošću već godinama su inspiracija kako umjetnicama tako i ženama širom svijeta.

Mjesečni horoskop za period boravka SUNCA U ZNAKU BIKA od 21. aprila do 21. maja

Ponedjeljak, 22.04.2019 | 08:57

Pročitajte šta vas tokom narednih mjesec dana čeka na poslu, u ljubavi, hoćete li se slagati sa ukućanima, kako će vas služiti zdravlje i da li da investirate.  

Danas SUNČANO, a već sjutra stiže PROMJENA VREMENA

Ponedjeljak, 22.04.2019 | 07:09

Vremenska prognoza za ponedjeljak 22. april.

FOTO: Ima crni pojas brazilske džijudžice: MMA borac pretukla seksualnog manijaka pa prijavila policiji

Nedjelja, 21.04.2019 | 22:09

Amaterski MMA borac Džojs Vijeira u rodnom Brazilu pretukla je seksualnog manijaka i potom ga prijavila policiji.

Motiv likvidacije Veska Vukotića: Platio glavom zbog Roganovića i Zvicerove žene?

Nedjelja, 21.04.2019 | 22:08

Istraga koju je policija povela preksinoć zbog ubistva Veselina Veska Vukotića, oca navodnih vođa „škaljarskog“ klana Jovana i Igora Vukotića, zasad ide u dva pravca, a sumnja se da je on likvidiran iz osvete.