Četvrtak, 13.09.2018 | 15:15
IZVOR: Kolektiv.me

Prosječna zarada NAJVIŠA, a minimalna NAJNIŽA u regionu: Kako PREŽIVJETI mjesec u Crnoj Gori?

Nedavno je MONSTAT objavio mjesečni statistički pregled, pa smo se pozabavili analizom visine prosječne neto zarade u Crnoj Gori u odnosu na prošlu godinu.

Foto - ilustracija: Shutterstock.com

Tako se može vidjeti da je u prvih sedam mjeseci ove godine prosječna neto zarada na jednakom nivou kao i u istom periodu prošle godine. 

Kada su u pitanju konkretni sektori djelatnosti mogu se uočiti razlike u primanjima.

Tako, poređenjem sa podacima iz prošle godine zaključuje se da je do rasta zarada došlo u sektorima: Vađenje ruda i kamena, Snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija; Snabdijevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, kontrolisanje procesa uklanjanja otpada i sl; Građevinarstvo; Trgovina na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala; Saobraćaj i skladištenje; Usluge smještaja i ishrane; Informisanje i komunikacije; Finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja; Stručne, naučne i tehničke djelatnosti; Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, te Umjetnost, zabava i rekreacija.

S druge strane, pad neto zarada zabilježen je u oblastima: Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo; Prerađivačka industrija; Poslovanje s nekretninama; Državna uprava i odbrana; Obavezno socijalno osiguranje; Obrazovanje; Zdravstvena i socijalna zaštita i Ostale uslužne djelatnosti.

Najveći pad zarada zabilježen je u prerađivačkoj industiji (5,1%), dok je najveći rast ostvaren u sektoru vađenja ruda i kamena (14,9%).

PROSJEČNA ZARADA NIŽA ČAK I U PODGORICI

Prosječna bruto zarada u julu 2018. godine u Crnoj Gori iznosila je 761 eura, dok je prosječna neto zarada (bez poreza i doprinosa) iznosila 508 eura.

"Prosječna (neto) zarada u julu 2018. godine u odnosu na jun 2018. godine zabiježila je pad od 0,6%, dok je prosječna (neto) zarada u julu 2018. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježile rast od 0,6%. Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u julu 2018. godine u odnosu na jun 2018. godine zabilježile rast od 0,2% proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu zabilježile pad od 0,8%", saopšteno je nedavno iz Monstata.

Foto: European CEO

Po sektorima djelatnosti prosječne neto zarade bez poreza i doprinosa u julu 2018. godine u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: poslovanje sa nekretninama (11,7%), ostale uslužne djelatnosti (7,0%), saobraćaj i skladištenje (3,4%), informisanje i komunikacije (2,2%), usluge smještaja i ishrane (1,9%), finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja (1,7%), zdravstena i soc. zaštita (1,6%), stručne, naučne i tehničke djelatnosti (1,2%).

"Pad je zabilježen u sljedećim sektorima: umjetnost zabava i rekreacija (7,0%), snabdijevanje električnom energijom (3,9%), vađenje ruda i kamena (3,7%), građevinarstvo (2,3%), prerađivačka industrija (2,2%), poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (1,8%), državna uprava i odbrana (1,2%), trgovina na veliko i malo (1,1%) i obrazovanje (1,0%)", istakli su iz Monstata.

Što se tiče opština, pad prosječnih neto zarada zabilježen je u njih jedanaest, i to u: Andrijevici, Baru, Beranama, Cetinju, Kolašinu, Kotoru, Mojkovcu, Plužinama, Podgorici, Rožajama i Žabljaku.

Za razliku od stanovnika pomenutih gradova, veće prosječne zarade primali su stanovnici: Bijelog Polja, Budve, Herceg Novog, Danilovgrada, Nikšića, Petnjice, Plava, Šavnika, Tivta i Ulcinja.

U jednoj opštini prosječna neto zarada ostala je na istom nivou, i to u Pljevljima.

POSTOJI LI PROSTOR ZA POVEĆANJE MINIMALNE ZARADE?

Često se u crnogorskoj javnosti potencira činjenica da imamo najvišu prosječnu zaradu u regionu.

Međutim, već godinama se ukazuje i na to da minimalna zarada u Crnoj Gori, utvrđena još 2013. godine, iznosi 193 eura i da je najniža u regionu.

Minimalac je viši u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji i na Kosovu, iako su kod njih manje zvanične prosječne plate.

Brojke su neumoljive, a hiljade radnika u Crnoj Gori i dalje čekaju povećanje minimalca.

Foto: Stock.adobe.com

Socijaldemokratska partija je nekoliko puta predlagala povećanje minimalne zarade na 250 eura, kao mjeru koja ima za cilj poboljšanje standarda radnika sa najmanjim primanjima u Crnoj Gori.

Za ovo rješenje zalažu se i brojni aktivisti NVO sektora, kao i sindikati u našoj državi.

Ministar finansija Darko Radunović nedavno je istakao da će do kraja godine donijeti prijedlog povećanja minimalca. Tada je saopšteno da se još ne zna koliko će iznositi povećanje i rečeno da će paralelno s tom odlukom biti predloženo i smanjenje opterećenja na zarade.

Pišite nam u komentarima:

Da li treba da se POVEĆA minimalna zarada u Crnoj Gori?

Marija RADINOVIĆ

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Krplja
13.09.2018 18:14

O zlu ručku o goroj večeri

3 0

OSTALE VIJESTI

Daje se na uvid javnosti: Evo i KOLIKO zarađuju PREDSJEDNICI POSLANIČKIH klubova!

Nedjelja, 21.04.2019 | 08:41

Predsjednici poslaničkih klubova u Skupštini Crne Gore pored poslaničkih plata prihode ostvaruju i na osnovu rentiranja nekretnina, rada u radnim tijelima, a većina ima i ušteđevine u bankama, piše Pobjeda.

CRNA GORA: Primaju plate preko 1.000 EURA, ali zbog varijabli, zarade su rasle do 2.300 EURA

Subota, 20.04.2019 | 10:12

Osnovne plate prvih ljudi Agencije za elektronske komunikacije EKIP i Regulatorne agencije za energetiku (RAE) kretale su se od 1.300 do 2.100 eura, ali su uz to imali mjesečne varijabile od 300 do 500 eura, a neki dodatke na staž od 250 do 440 eura, kao i ostale prihode, piše Pobjeda.

Financial Times: ''Crna Gora bi zbog AUTO-PUTA mogla da ostane bez dijela TERITORIJE''

Četvrtak, 18.04.2019 | 10:25

Crna Gora strahuje da će projekat izgradnje autoputa koji koji bi trebalo da poveže jadransku luku Bar sa Beogradom i koji finansira Kina “biti na putu propasti”.

Turizam u Crnoj Gori: Porast POSJEĆENOSTI ovih turista donosi veliki USPJEH

Srijeda, 17.04.2019 | 13:56

Crnu Goru posjećuje sve više kineskih turista. Tokom 2017. godine ostvaren je rast od 70 odsto, dok je 2018. Crnu Goru posjetilo 80 odsto više kineskih turista nego prethodne godine.

MONTEPUT: Predsjedniku borda direktora startna plata 1.700 EURA

Srijeda, 17.04.2019 | 07:18

Predsjednik borda Monteputa Aleksandar Žurić tu će funkciju obavljati profesionalno, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici odbora direktora ove kompanije.

DEVET MJESECI od tragedije u Bečićima u kojoj je STRADAO mladić: Snežana i dalje u KOMI

Subota, 20.04.2019 | 09:15

Snežana Rudinac (24), koja se već devet mjeseci nalazi u komi nakon stravične nesreće u Bečićima u kojoj je poginuo njen vjerenik Miloš Vukomanović (25), a za čije izazivanje je optužena crnogorska slikarka Emina Adrović (23), premještena je u bolnicu u rodno Kraljevo.

ONESVIJESTILA se na snimanju: Katarinu Grujić čeka HITNA OPERACIJA

Subota, 20.04.2019 | 10:26

Katarina Grujić priznala je da je zbog redukovane ishrane pala na jednom snimanju, a da je stvar ozbiljnija nego što je pjevačica mislila, govori intervencija na koju će uskoro otići.

Udala se u TAJNOSTI, a sada objavila da se RAZVODI: Pjevačica potvrdila da je KRAJ

Subota, 20.04.2019 | 09:42

Britanska pjevačica Adel razvodi se od svog supruga Sajmona Koneckija, potvrdio je njen portparol, a prenosi BBC.

PODGORICA: Iz rijeke MORAČE izvučeno BEŽIVOTNO TIJELO muškarca

Subota, 20.04.2019 | 14:25

Beživotno tijelo muškarca izvučeno je danas iz Morače, u blizini Vezirovog mosta u Podgorici.

Najveće HRISTOVO ČUDO i praznik DJECE: Danas se obilježava LAZAREVA SUBOTA

Subota, 20.04.2019 | 09:26

Pored Vaskrsa i Božića, jedan od omiljenih praznika radosti jeste i Lazareva subota ili Vrbica. Ako ste se ikada pitali šta se to slavi na današnji dan i zašto neko kaže da proslavlja Vrbicu, a neko da mu je krsna slava Lazareva subota, ali i kakva je simbolika zvončića i vrbovih grančica na današnji dan, evo odgovora.

Nadal razočaran:" Za mene je ovo jedan od najgorih mečeva na šljaci u posljednjih 14 godina"

Nedjelja, 21.04.2019 | 08:28

Rafael Nadal je porazom od Fabija Fonjinija u polufinalu Mastersa u Monte Karlu razočarao tenisku javnost, ali je priznao da je odigrao ispod očekivanja.    

VREMENSKA PROGNOZA: Promjenjivo OBLAČNO uz KRATKOTRAJNU KIŠU!

Nedjelja, 21.04.2019 | 08:07

Saznajte kakvo nas vrijeme očekuje danas.

30 SATI traganja: PRONAĐEN Novljanin Đorđije Bijelović

Subota, 20.04.2019 | 22:14

Poslije 30 sati traganja u Sutorini je pronađen živ 70-godišnji Đorđije Bijelović iz Herceg Novog.

Kotor: Ubijen Vesko Vukotić, otac Jovana i Igora Vukotića!

Subota, 20.04.2019 | 21:56

Veselin Vesko Vukotić, otac Igora i Jovana Vukotića, koji važe za vođe škaljarskog klana, ubijen je večeras u Kotoru, potvrđeno je CdM-u iz policije

Proslavi je prisustvovalo oko 100 gostiju, a ovo su PRVE FOTOGRAFIJE sa vjenčanja Nevene Božović!

Subota, 20.04.2019 | 21:48

Proslava je bila organizovana u Budvi, a na njoj je prisustvovalo oko 100 gostiju. 

Šumaherov kolega: Otišao u bolnicu zbog glavobolje, a onda su mu otkrili nešto što mu je promjenilo život iz korijena!

Subota, 20.04.2019 | 21:32

"Kući sam se tuširao kada sam iznenada osjetio jak bol u glavi. Na skali od jedan do deset rekao bih da je glavobolja bila jačine osam ili devet, užasno jaka. Nisam u početku želio nikoga da budim i samo sam se legao na pod, ali boljelo me je tako jako. Onda sam ipak probudio suprugu Silvanu i kada mi je još i pozlilo shvatio sam da je to situacija kada moram da se obratim ljekaru", počeo je svoju dramatičnu ispovijest Baričelo.

ZVEZDA odgovorila : "Trudićemo se da uzvratimo veliko gostoprimstvo koje nam je ukazano u Podgorici na svakom koraku"

Subota, 20.04.2019 | 20:30

Na saopštenje Budućnost Volija stigao je i ekspresan odgovor iz Beograda, od strane Crvene zvezde.

ĐUKANOVIĆ: "Nastavićemo jačanje prijateljskih odnosa Crne Gore i Svete stolice"

Subota, 20.04.2019 | 20:11

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom najvećeg hrišćanskog praznika – Uskrsa, nadbiskupu barskom Rroku Gjonlleshaju, biskupu kotorskom Iliji Janjiću, sveštenstvu i svim pripadnicima katoličke vjeroispovjesti u Crnoj Gori, uz najbolje želje za napredak katoličke zajednice i ličnu i porodičnu sreću.

BOKS: Bojana Gojković se u Moskvi OKITILA ČETVRTOM ZLATNOM MEDALJOM!

Subota, 20.04.2019 | 19:59

Crnogorska bokserka Bojana Gojković, osvojila je zlatnu medalju na turniru u Moskvi.

Završen DEVETI GRAĐANSKI PROTEST uz POVIKE "Mi smo DRŽAVA" i "Ostavke, ostavke"

Subota, 20.04.2019 | 19:28

Novi građanski protest pod sloganom "Odupri se - 97.000" održava se večeras od 19 sati, na platou ispred Skupštine Crne Gore.