Četvrtak, 04.10.2018 | 14:43
IZVOR: cdm.me

BOGDANOVIĆ: Ko NE USTANE na himnu Crne Gore platiće kaznu do 2000 eura

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Predlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore kojom se uvodi obaveza ustajanja prisutnih prilikom izvođenja himna Crne Gore.
Foto: cetinjskilist.com

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila Predlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore kojom se uvodi obaveza ustajanja  prisutnih prilikom izvođenja himna Crne Gore, kao i odgovarajuća kaznena odredba ukoliko se prekrši ova kaznena odredba, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović nakon današnje sjednice Vlade.

“Uvodi se obaveza javnih ustanova čiji je osnivač država odnosno opština da se zastava stalno vije na zgradama u kojima su smješteni ti organi i te ustanove. Takođe u Prijedlogu izmjena i dopuna zakona uvodi se obaveza ustajanja prisutnih prilikom izvođenja himne Crne Gore kao i odgovarajuća kaznena odredba ukoliko se prekrši ovaj član zakona. Kazna fizičkim licima za neustajanje prilikom izvođenja himne Crne Gore iznosiće od 300 do 2.000 eura“, saopštio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović nakon sjednice.

Novim zakonskim rješenjem je predviđeno da je obaveza opština i javnih ustanova čiji je osnivač država ili opština da viju državnu zastavu.

Izmjenama i dopunama se Zakon o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore usaglašava sa Zakonom o izmjenama i dopunama zakona kojima su propisane novčane kazne za prekršaje. Kazne za pravna lica kreću se od 300 do 20.000 eura, za fizička lica od 300 do 2.000 eura, a za preduzetnike od 300 do 6.000 eura.

“Obavezom isticanja državnih simbola postiže se standardizacija i simbolička i identitetska usaglašenost socio-kulturoloških okvira datog prostora, njegove tradicije i istorije. Na taj način se u Crnoj Gori, kao i u svakoj drugoj državi, iskazuje poštovanje prema njenim državnim obilježjima i njenom identitetu. Definisanjem sadržaja i formi državnih simbola označuju se dominantni i autentični motivi, koji su svim stanovnicima Crne Gore jednako prepoznatljivi i jednako ne ugrožavaju njihova nacionalna ili religijska osjećanja. Na tom fonu su i izmjene i dopune Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti,” dodao je ministar Bogdanović.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila i Prijedlog zakona o državnim nagradama. Zadržano pet nagrada. Izmjena je ta da se Njegoševa nagrada dodjeljuje za ukupno stvaralaštvo, a ne kao do sada za jedno djelo. Trinaestojuslka nagrada dodjeljuje se za sve oblasti rada i stvaralaštva.

“Novim Zakonom zadržali smo pet dosadašnjih državnih nagrada, s tim što im je koncept promijenjen, pa će tako Njegoševa nagrada i nagrada Petar Lubarda ubuduće se dodjeljuivati za ukupan stvaralački opus, a ne za jedno djelo, kako je to do sada bilo proisano. Takav koncept prati i adekvatna promjena načina predlaganja dobitnika i samog postupka dodjeljivanja ovih nagrada. Trinaestojulska nagrada će se i dalje dodjeljivati kao godišnja i nagrada za životno djelo, ali su ovim Zakonom preciznije definisane oblasti za koje se može dodijeliti, da bi se na izbjegla dosadašnja praksa po kojoj je i ova nagrada pretvorena u nagradu za kulturu i umjetnost, već se sadašnjim rješenjem ona dodjeljuje i drugim oblastima društvenog djelovanja”, kazao je on.

Prema njegovim riječima iz istih razloga, propisano je da se u jednoj oblasti godišnje može dodijeliti samo jedna godišnja nagrada.

“Zbog toga što je namijenjena svim oblastima društvenog života prihvatili smo sugestije iznijete tokom javne rasprave da se broj članova žirija poveća sa dosadašnjih pet, na sedam, kao i da se Trinasrojulska nagrada za životno djelo umjesto dosadašnje dvije godine, ubuduće dodjeljivati svake treće godine. Koncept nagrada Miroslavljevo jevanđenje i Oktoih nije mijenjan, pa će se one i dalje dodjeljivati kao godišnja nagrada za tekuću izdavačku produkciju, odnosno za ostvarene izuzetne rezultate u oblasti obrazovanja i vaspitanja učeničkog i studentskog standard,” pojasnio je Bogdanović.

Om je dodao da se očekuje da se promjenama sadržanim u novom Zakonu o državnim nagradama obezbijedi bolji način vrednovanja umjetničkih dostignuća, cjelovitiji uvid u stvaralački opus autora koji pretenduje na nagradu, utemelji institucionalna organizacija i realizacija poslova koji prate dodjelu državnih nagrada, a samim tim doprinese jačanju značaja ovog instituta i boljoj valorizaciji crnogorskog kulturnog i duhovnog nasljeđa.

Izvor: www.cdm.me

KOMENTARI (4)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Castro
04.10.2018 14:48

Ima da ustaje i S.Marović iako je daleko od CG .

6 0
uros
04.10.2018 16:23

ahahahahahahaha

8 0
IKS MEN
04.10.2018 17:35

Tako je, samo po dzepu udarite

5 0
Sveto(pismo)
05.10.2018 08:55

M I R N O drugi

1 0

Još jedan TROPSKI DAN pred nama: Temperatura do 38 STEPENI

Četvrtak, 27.06.2019 | 07:02

Vremenska prognoza za četvrtak 27. jun.

Nevjerovatna priča: Preživjela kliničku smrt, a kada se vratila u život šokirala porukom

Srijeda, 26.06.2019 | 21:43

Opisujući šta je tada vidjela kazala je "kako je bilo jako stvarno, boje su bile tako živahne"

U ISTOČNOM SARAJEVU: Zbog ubistva Šarovića uhapšen Bosanac!

Srijeda, 26.06.2019 | 21:36

Ministarstvo Republike Srpske uhapsilo je danas u Istočnom Sarajevu Dušana Šilja koji se dovodi u vezu sa nedavnom likvidacijom Stefana Šarovića (31) u Đenovićima kod Herceg Novog, piše Srpskainfo.

Durent je slobodan igrač: Odrekao se čak 31,5 miliona dolara!

Srijeda, 26.06.2019 | 21:31

Kevin Durent je i zvanično postao slobodan agent!

Sudar kod Milenijuma, žena teže POVRIJEĐENA!

Srijeda, 26.06.2019 | 20:36

Jedna ženska osoba teže je povrijeđena u saobraćajnoj nezgodi koja se danas dogodila kod mosta Milenijum.

CRNOGORSKI NAPADAČ Luka Đorđević u 33 najbolja igrača u Rusiji!

Srijeda, 26.06.2019 | 20:13

Luka Đorđević je na listi 33 najbolja igrača u Rusiji, od kojih su 13 stranci

POSLALA je poruku na POGREŠAN BROJ i upoznala MOMKA: Često nas pitaju da li smo majka i sin, ali mi imamo divan BRAK!

Srijeda, 26.06.2019 | 19:59

Kasi Berg (59) je svog budućeg supruga, koji je 30 godina mlađi od nje, upoznala nakon što je poslala poruku na pogrešan broj.

Jonica: Luka Kotor utrostručila akcionarski kapital, podijelili DIVIDENDE

Srijeda, 26.06.2019 | 18:54

Na redovnoj Skupštini akcionara ocijenjeno je da je 2018.godina bila posebno uspješna i značajna za “Luku Kotor“.

Suspendovan radnik tivatskog aerodroma koji je pretukao KOLEGU

Srijeda, 26.06.2019 | 18:34

Službenik Aerodroma Tivat S.V. koji je pretukao kolegu M.L. suspendovan je sa posla i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak.

Sprema se novi Matrix bez Keanua Reevesa, evo KO će ga ZAMIJENITI

Srijeda, 26.06.2019 | 18:27

Fanove Matrixa mogla bi razveseliti vijest da bi se uskoro mogao početi snimati četvrti film, no u njemu, kako prenosi Independent, neće biti Keanua Reevesa.