Subota, 10.11.2018 | 20:28
IZVOR: bankar.me

Međunarodni salon urbanizma: PRVA NAGRADA za Studio Synthesis za Rezidencijalni kompleks "Zagorič Gated Community"

Projektni biro Studio Synthesis kojim rukovodi arhitekta dr Sonja Radović Jelovac, osvojio je prvu nagradu za projekat Rezidencijalni kompleks ‘’Zagorič Gated Community’’ na 27. Međunarodnom salonu urbanizma u kategoriji Urbanistički projekti i realizacije.
Foto: bankar.me

27. Međunarodni salon urbanizma, tradicionalna godišnja manifestacija otvorena je 8. novembra u Kulturnom centru „Brana Crnčević“ u Rumi gdje se u 12 kategorija, na jednom mjestu, javnosti prezentovala najznačajnija, aktuelna ostvarenja u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, urbanističkog projektovanja i realizacija.

Foto: bankar.me

Prvonagrađeni projekat biroa Studio Syntheis iz Podgorice je izabran u značajnoj konkurenciji od preko 150 odabranih radova. Kako navodi Sonja Radovic Jelovac ‘’Zagorič Gated Community” predstvalja novi model priuštivog luksuznog kondomijuma koji će uskoro početi sa izradnjom. Rezidencijalni kompleks se nalazi u Podgorici, u naselju Zagorič i predvidja izgradnju od oko 5000m2 komponovanih u četiri stambena bloka postavljena oko centralne zelene površine koja je obogaćena različitim sadržajima za boravak na otvorenom. Osnovna ideja je ‘’stanovanje u zelenilu’’, tako da je centralni dio parcele oslobođen za parkovsko zelenilo I sportsko- rekreativne sadržaje, dok su obodom postavljeni objekti, pristupne saobracajnice I parking mjesta.

Autorski tim koji je radio na projektu u sastavu: Vodeći projektanti – Dr Sonja Radović Jelovac i Mr Maja Dapčević. Projektanti saradnici: Miloš Laković, Milica Fatić, Danijela Mijajlović,Maja Tišma,.

Opširnije o projektu ‘’Zagorič Gated Community”

Urbanistička postavka se sastoji od 4 bloka (A-D) spratnosti P + 1 + Pk, koji su sastavljeni od kombinacija 5 različitih modula. Osnovna ideja unutrašnje podjele lamela jeste da se prizemlje i sprat posmatraju kao jedna cjelina, dok je etaža potkrovlja tretirana drugačija u zavisnosti od pozicije, pa etaža potkrovlja ima nezavisan pristup pomoću posebnog stepeništa. S obzirom da se radi o parceli značajne površine, čije projektovanje sublimira urbanističko i arhitektonsko senzibilni pristup rjesavanja prostora, prilikom procesa oblikovanja posebna pažnja je posvećena cjelokupnom izgledu kompleksa i njegovom uticaju na urbani kontekst.
S tim u vezi, završne lamele blokova su posmatrane kao ugaoni elementi kompleksa, i kao takvi imaju slobodniju formu kako bi se dobila integralna arhitektonsko-urbanistička slika.

Foto: bankar.me

Akcentovanje ugaonih elemenata nije odrađeno samo formalno već i funkcionalno, jer se na tim pozicijama nalaze vile koje se prožimaju kroz sve tri etaže i imaju komfornije privatno dvorište. Kompleks je kombinacija modula međusobno povezanih vanjskim stepeništem. Pomenuta stepeništa se sagledavaju u blokovima kao arhitektonske pauze, koje vizuelno razbijaju blok i tako daju mnogo elegantniji izgled cijelom kompleksu.

Dr Sonja Radović Jelovac je gostujići profesor u Italiji, kustos ovogodišnjeg Bijenala arhitekture u Veneciji. Kao dobitnik internacionalne stipendije Univerziteta  La Sapienza u Rimu doktorirala je 2015 godine. U okviru svoje doktorske teze daje autentični doprinos naučnom progresu na polju savremenih istraživanja u oblasti novih paradigmi u projektovanju i adaptivnom ekološkom urbanom dizajnu kroz prizmu kolaborativne rezilientnosti. Eksperimentalno transdicipinarni pristup i 20-to godisnje  projektanstsko iskustvo  uspješno primjenjuje kroz rad u arhitektonskom birou Studio Synthesis,  gdje je osnivač i vodeći arhitekta. Dobitnik je brojnih medjunarodnih nagrada I priznanja (Salon urbanizma u Beogradu dvije nagrade,2015.,Salon urbanizma u S.Mtrovici tri nagrade 2016., dvije nagrade na arhitektonskom Bijenalu arhitekture u Beogradu, 2016.,priznanje na Salonu arhitekture u Beogradu, 2016., posebno priznanje na Trećoj međunarodnoj konferenciji S.ARCH u Hong Kongu, 2017. i vise značajnih nominacija za arhitektonske realizacije).

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Slučaj MAŠNIĆ i pitanje odgovornosti NADLEŽNIH : "Ako mi dostave taj znak idem dvije godine u Spuž"

Subota, 25.05.2019 | 21:33

Deset mjeseci od Višeg tužilaštva zahtijevaju da preuzme istragu i utvrdi uzrok nesreće

Romantično: EVO uz čiju su pjesmu DRAGANA i MILOŠ odigrali PRVI PLES!

Subota, 25.05.2019 | 21:12

Dragana Džajić i Miloš Ivanović u jednom prestoničkom hotelu zavjetovali su se jedno drugome na vječnu ljubav pred 250 zvanica.

Ferarri LaFERRARI dobija NASLJEDNIKA koji na TRŽIŠTE izlazi uskoro: Biće NAJBRŽI AUTO U ISTORIJI!

Subota, 25.05.2019 | 21:04

Od kad je hibridni hiper sportski automobil Ferrari LaFerrari stupio na scenu sve se promijenilo, jer nikad perjanica iz Maranella nije vodila računa o ekologiji.

Sari preuzima Juventus: NASLIJEDIĆE MAKSA ALEGRIJA

Subota, 25.05.2019 | 20:45

Juventus je prošle sedmice smijenio Masimilijana Alegrija, koji će posljednji meč odraditi sjutra protiv Sampdorije

Kako je novčanica od 100 000 dolara POBIJEDILA VELIKU DEPRESIJU?

Subota, 25.05.2019 | 19:54

Prije osam i po decenija u Sjedinjenim Američkim Državama postojala je novčanica od 100.000 dolara! Iako je ova novčanica pomogla američkoj posrnuloj ekonomiji, zvanično nikada nije bila u upotrebi.

Prosječan ZATVORENIK U ZIKSU je muškarac iz Podgorice, starosti od 30 do 40 godina: Tu je zbog KRAĐE,DROGE i ORUŽJA

Subota, 25.05.2019 | 19:41

U Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija trenutno je 825 zatvorenika i 331 pritvorenik, u kom broju je računato 13 zatvorenica koje se nalaze na izdržavanju kazne zatvora i 13 pritvorenica kojima je određena mjera pritvora

BJEGUNAC obećao da će se predati nakon DVIJE GODINE bjekstva, ali je postavio NEOBIČAN USLOV

Subota, 25.05.2019 | 19:33

Kontaktirao policiju i rekao da će se predati ukoliko njegova fotografija koju su objavili pod sloganom "traži se" dobije dovoljno lajkova na društvenim mrežama  

Aleksa Bečić JEDNOGLASNO reizabran na funkciju predsjednika DEMOKRATA

Subota, 25.05.2019 | 19:01

Lider demokrata Aleksa Bečić danas je reizabran na funkciju predsjednika ove partije.

Nikola Pejović diplomirao u najboljoj klasi u istoriji AMERIČKE POMORSKE AKADEMIJE

Subota, 25.05.2019 | 18:36

Nikola Pejović je peti pitomac iz Crne Gore koji je diplomirao na prestižnoj Američkoj pomorskoj akademiji u Anapolisu.

U KBC- u ostali bez dnevnice za Vaskrs: Kao praznični, obračunava se rad na VELIKI PETAK i drugi dan VASKRSA

Subota, 25.05.2019 | 18:10

Zaposleni dobili obavještenje da se, kao praznični, obračunava rad na Veliki petak i drugi dan Vaskrsa