Petak, 28.12.2018 | 13:25
IZVOR: Kolektiv.me

Dan Gradskog pozorišta: Milanu Karadžiću nagrada „Šćućkin“

Dan Gradskog pozorišta, 27. decembar, obilježen je sinoć u KIC-u „Budo Tomović“ dodjelom nagrada i podgoričkom premijerom naše nove predstave sa Dramske scene za djecu -„Mali pirat“.

Priznanje „Vasilije Ivanovič Šćućkin“, koje nosi ime osnivača Gradskog pozorišta, pripalo je reditelju Milanu Karadžiću, koji je ujedno i režiser pomenute predstave. Pozorišni savjet Gradskog pozorišta odluku o nagradi obrazložio je činjenicom da su Karadžićeve antologijske režije doprinijele profesionalnom i umjetničkom napretku Gradskog pozorišta.

„Reditelj širokog dijapazona, čija se pozorišna, televizijska i filmska ostvarenja prepoznatljivog umjetničkog šarma i kvaliteta, vole i pamte kako u Crnoj Gori tako i u regionu, trajan pečat ostavio je na daskama Gradskog pozorišta koje, kako sam rado i često ističe, doživljava kao svoju kuću. Njegove antologijske režije predstava „Novela od ljubavi“, „Ženidba kralja Vukašina“ i „Zauvijek tvoj“, svojevremeno su bile prekretnica u radu ovog pozorišta, uzdigle estetsku ljestvicu ove kuće na zavidan nivo i podigle značaj Gradskog pozorišta na cjelokupnoj kulturnoj mapi Crne Gore. Stvaralaštvo reditelja Karadžića izdvaja se originalnošću i tematikom u kojoj dominira crnogorski istorijski, običajni, jezički i mentalitetski prostor, a istovremeno estetskom dosljednošću on znalački kreira bajkovita, raskošna i potpuno posvećena pozorišna djela u kojima uživaju sve generacije. Pored pomenutih predstava, od nemjerljivog značaja za profesionalni i umjetnički napredak Gradskog pozorišta su i njegove režije predstava „Vilinska kočija“; „Pepeljuga“; „Mocart i kompanija“;  „Nenagrađeni ljubavni trud“; „Ostatku napredak“; „Ulcinjski gusar“; „Pogled s mosta“, a ovaj niz, uvjerićete se, nastavlja i predstava koju ćemo večeras premijerno odgledati „Mali pirat“.

Pozitivne kritike i mnogobrojne nagrade na domaćim i internacionalnim festivalima govore o najvišim rediteljskim referencama reditelja Milana Karadžića. Fokusirajući se ovom prilikom na njegov doprinos teatarskoj sceni Crne Gore, koji ga više nego zasluženo preporučuje za nagradu koja nosi ime uvaženog osnivača Gradskog pozorišta, podsjećamo da je Karadžić u Tivtu režirao čuvenu Bokešku trilogiju („Bokeški D-moll“; „Innominato“; „Betula u Malu valu“), u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju „Čarobnjaka“, a u Crnogorskom narodnom pozorištu „Školu za žene“. Ne manje važna činjenica u njegovoj radnoj biografiji je i ta da je bio inicijator i jedan od osnivača Kotorskog festivala pozorišta za djecu. Ipak, iznad svega, Karadžića ističe značajan doprinos afirmaciji crnogorskog glumačkog kadra, posebno prve generacije Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, koja je uz njegovo iskusno rediteljsko vođstvo i bezrezervnu podršku i povjerenje ostvarila prve profesionalne glumačke korake upravo u njegovim predstavama rađenim u Gradskom pozorištu. Više nego zasluženim dodavanjem njegovog imena na listu dobitnika nagrade „Vasilije Ivanovič Šćućkin” cijenimo da ćemo ovo priznanje učiniti još značajnijim” – navodi se u obrazloženju.

Dodijelili su i godišnja priznanja za poseban umjetnički doprinos u 2018, koja su pripala glumcima Pavlu Iliću i Branki Femić-Šćekić, dok su nagrade za visoke rezultate ostvarene u tehničkom i administrativnom sektoru pripale garderoberki Nevenki Todorović i organizatoru Darku Bjelobrkovću.

Pavle Ilić, kako je obrazloženo u odluci, stalni je član ansambla Gradskog pozorišta od 1999. godine. Istanačnim glumačkim sluhom, kroz dugogodišnji i istinski posvećen angažman u ovoj kući, oživio je moćnu armiju likova osvajajući publiku lako, posebno onu nama izuzetno važnu – najmlađu.

„Posvećen, marljiv i kolegijalan s gotovo djetinje čistom ljubavlju prema glumačkoj igri, Pavle Ilić ozbiljan je oslonac repertoara Gradskog pozorišta. Glumac je jedinstvenog izraza koji zadatke na Lutkarskoj, Dramskoj sceni za djecu i Večernjoj sceni tumači sa jednakom strašću. Prodornom glumačkom energijom i nesebičnim davanjem, iznova nam pokazuje put kojim glumac treba da korača.Zrelost i sigurnost u sopstvene glumačke kapacitete tek će, vjerujem, potvrditi  značaj njegovog prisustva na crnogorskoj glumačkoj sceni. Raznovrsnim dijapazonom uloga u prethodnoj sezoni, u predstavama »Prodavnica igračaka« (Lažov, Mudrijaš i Vrdalo), »Ivo Vizin – kapetan od snova« (Doktor), »Mali pirat« (Špiro i Horomi), a  posebno bravurom Kendija u komadu »O miševima i ljudima« Pavle Ilić je pokazao izuzetnu zrelost i ozbiljno glumačko majstorstvo koje ga, pored pomenutih kvaliteta, najviše preporučuju za ovogodišnjeg dobitnika Godišnje nagrade Gradskog pozorišta“, obrazloženo je u odluci. 

Branka Femić-Šćekić članica je našeg ansambla od 2010. godine.

„Odgovorna, precizna i posvećena, glumica je na čiji će se dar i marljivost ovo pozorište, kako do sada, tako i u narednim godinama i te kako moći oslanjati. Njen vanredni glumački potencijal jednako je upečatljiv i uočljiv na sve tri naše scene (Dramskoj sceni za djecu, Lutkarskoj sceni i Večernjoj sceni). U prethodnoj sezoni Branka Femić je u predstavama  matičnog pozorišta ostvarila zavidan broj uloga, a s druge strane kroz svaku od njih potvrdila je izuzetnu snagu glumačkog dara. Njen rad u prethodnoj godini potvrđuje stav da nema malih i velikih uloga - samo malih i velikih glumaca. Iako je u prethodnoj sezoni oživjela niz epizodnih uloga, Branka Femić je kreacije u „Prodavnici igračaka“, „Ivu Vizinu – kapetanu od snova“, „Malom piratu“ i „Cvrčku i mravu“ odigrala lucidno, emotivno, duhovito, sa istinskom prisutnošću na sceni i bezrezervnim profesionalnim angažmanom u svakom od ovih projekata. Njene male-velike uloge više su nego upečatljive, autentične, pamtljive i izuzetno prihvaćene kod publike, zato vjerujem da će njeno pravo vrijeme tek doći. I dok iščekujemo ulogu koja će pokazati punu raskoš njenog glumačkog talenta, za Godišnju nagradu više nego zasluženo preporučuju je sve ovogodišnje epizode koje je ona učinila velikim, a koje potvrđuju Brankin nesvakidašnji glumački potencijal, navedeno je u obrazloženju odluke o nagradi.

Uprava pozorišta uz saglasnost Pozorišnog savjeta donijela je odluku da javno istakne i pohvali rad glumca Gorana Slavića i njegov doprinos uspješnosti predstava u kojima igra sa željom da on uskoro i konačno postane stalni član ansambla Gradskog pozorišta.

„U prethodnoj sezoni ulogama koje je ostvario u predstavama Gradskog pozorišta, ogromnim aplauzima za svoja ostvarenja, osmjesima najmlađih koji ga, zbog njegove čiste (gotovo djetinje) emocije poput magneta prate na sceni posebno se istakao i dugogodišnji honorarni saradnik Gradskog pozorišta, glumac Goran Slavić. Njegov Brbo u predstavi „Modro blago“; Odžačarčić u „Prodavnici igračaka“; Federiko u predstavi „Ivo Vizin - kapetan od snova“, te Đuriša u predstavi „Mali pirat“ samo su dio profesionalnih mogućnosti koje je beskrajno maštoviti i duhoviti glumac, divan kolega i čovjek Goran Slavić podario publici i Gradskom pozorištu“, navodi se u obrazloženju.

Darko Bejlobrković je u Gradsko pozorište došao 2014. godine kao pripravnik i odmah je bilo jasno da tog mladog, vrijednog čovjeka Gradsko pozorište mora zadržati.

„S lakoćom i vedrinom, odgovorno, znalački i profesionalno Darko Bjelobrković obavlja nimalo lake organizacione zadatke. Za njega ne postoje formulacije - Ne može, Ne mogu, Nemam kad ili Nije to moj posao. Svaki zadatak u vezi sa Gradskim pozorištem, ali i svaku prepreku koja se pojavi, shvata kao izazov koji je rješiv, nerijetko prihvatajući na sebi i dodatne obaveze. Ovakvi ljudi koji se bezrezervno daju pozorištu često dočekaju i penziju i/ili okončaju radni vijek, a da im se ne oda stvarno priznanje. I zbog toga, ali najviše zato što Darko Bjelobrković jeste primjer pravog mladog pozorišnog pregaoca vrijedi ga nagraditi, jer će mu ovo priznanje biti dodatan podsticaj i vjetar u leđa za još veće i kompleksnije pozorišne izazove“, obrazložena je odluka o nagradi.

U obrazloženju za nagradu Nevenki Todorović saopšteno je sljedeće:

„Obavljati poslove u „tehničkom sektoru“ Gradskog pozorišta, zbog svima dobro znanih okolnosti u kojima radimo dugi niz godina, znatno je teže od istog takvog u nekom pozorištu sa sličnim repertoarom koje ima normalne uslove za funkcionisanje. Kod nas, neprestano je u koferima i sanducima sve što se spakovati može i sve se po nekoliko puta spakuje i raspakuje za samo jedno igranje predstave. Kostima je uglavnom najviše. Sve ih prije igranja treba pripremiti, razvrstati, ispeglati, sve promjene (preobuke glumaca) u toku igranja obaviti, a onda sve nakon igranja ponovo pokupiti, oprati, i nanovo u kofere i sanduke pakovati. A gardaroberka jedna jedina. Da, u Gradskom pozorištu upošljena je samo jedna garadaroberka, a Pozorište na repertoaru broji više od 30 naslova! Ali naša Nena vrijedi, bez pretjerivanja, za najmanje četiri! Imali smo sreće kad smo je zaposlili, je smo dobili najbržu, najuredniju, onu koja obožava svoj posao i obavlja ga posvećeno do poslednjeg atoma snage. Zato Nevenku Todorović za nagradu preporučuju ogroman trud, rad i ljubav prema poslu i ne samo u prethodnoj sezoni, nego za sve godine njenog dosadašnjeg angažmana u Gradskom pozorištu.

Direktorica Gradskog pozorišta Ivana Mrvaljević, na svečanosti povodom Dana pozorišta, kazala je da na 67. rođendan Gradsko sumira još jednu važnu godinu.

- Dovoljno je pomenuti da smo samo u ovom mjesecu imali dvije izuzetno uspješne premijere  („Ivo Vizin – kapetan od snova“  i „Mali pirat“ ) a to je, saglasićete se, podatak kojim se ne mogu pohvaliti ni mnogo veća pozorišta u okruženju, koja funkcionišu u mnogo boljim uslovima od ovih naših. Kolektiv Gradskog pozorišta i ovu godinu iznio je združenim snagama, odgovorno, posvećeno i profesionalno slijedeći davno zacrtani ključni motiv ove kuće koji podrazumijeva kontinuitet u kvalitetu rada i postignućima, a prije svega u umjetničkim namjerama! Teatri se često nalaze na raskrsnici dva puta - onog težeg i zahtjevnijeg koji podrazumijeva naporan rad, ali kojem su rezulatat visoki umjetnički dometi, i onog lakšeg koji nudi uspjeh kratkog daha u savremenoj eri zasnovanoj nerijetko samo na prividu. Vođeni premisom da smo dobri onoliko koliko su nam dobre (i gledane) predstave, nikad nijesmo imali dilemu koji put izabrati!  U nadi da će vrijeme koje dolazi pokazati da taj put nije bio uzaludan, želim nam još mnogo kvalitetnih sezona i još veća krila za let do umijetničkih visina kojima smo uvijek stremili – kazala je direktorica Mrvaljević.  

Rođendan Gradskog bila je prilika i da se zahvali vjernoj publici, ali i glumačkom ansamblu, kao i tehničkom i administrativno sektoru.

- Računajući jedni na druge mi svakodnevno savladavamo brojne prepreke kako bismo pred vas, draga publiko, izašli ponosni na ozbiljne i estetski utemljene projekte. Još jedan u nizu kojima se jako ponosimo je i „Mali pirat“ kojeg će, vjerujte mi na riječ a uvjerićete se brzo, voljeti i rado gledati sve generacije – kazala je direktorica Mrvaljević.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Koncert violiniste Miljana Stanišića u Velikoj sali KIC-a

Ponedjeljak, 25.03.2019 | 11:25

Mladi crnogorski violinista Miljan Stanišić, učenik II razreda srednje muzičke škole “Vasa Pavić” u Podgorici, održaće koncert u okviru ciklusa “Mladi talenti” u srijedu, 27.marta u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 19 sati. Ulaz je besplatan.

Hit predstava „Slasti slave“ na repertoaru Gradskog

Nedjelja, 24.03.2019 | 11:50

Hit predstava „Slasti slave“, sa Večernje scene Gradskog pozorišta, biće izvedena u poneđeljak 25. marta, u 20 sati, u sali Dodest KIC-a „Budo Tomović“.  Prema tekstu „Glorious“ britanskog pisca Pitera Kiltera, predstavu je adaptirao i režirao Stefan Sablić. Predstava će biti izvedena u okviru akcije „Mart za teatar“, koja podrazumijeva popust od 50% na cijenu ulaznica.

Drugi festival crnogorske narodne pjesme “Stare note - novi zvuci” u Velikoj sali KIC-a

Subota, 23.03.2019 | 14:18

Drugi Festival crnogorske narodne pjesme ”Stare note - novi zvuci” biće održan u petak, 29. marta u Velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, sa početkom u 20 sati.

„Ružno pače“ u nedjelju u Dodestu

Subota, 23.03.2019 | 10:58

Predstava „Ružno pače“ (6+), u produkciji Lutkarske scene za djecu Gradskog pozorišta, biće igrana u nedjelju 24. marta, u 12 sati, u sali Dodest KIC-a „Budo Tomović“. Po tekstu Igora Bojovića, predstavu je režirao Jaroslav Antonjuk. Predstava će biti izvedena u okviru akcije „Mart za teatar“, koja podrazumijeva popust od 50% na cijenu ulaznica.

Na Zimskoj sceni “Ljetopisa” otvorena izložba “Flame” Jelene Vušurović

Subota, 23.03.2019 | 10:45

Zimska scena „Barskog ljetopisa“ ulazi u svoju završnicu, a likovni program ovogodišnjeg izdanja iste je u četvrtak, 21. marta predstavio svog posljednjeg učesnika.

Najbogatija njemačka porodica podržavala najveće zločince u ISTORIJI: Evo šta će uraditi njihovi NASLJEDNICI

Ponedjeljak, 25.03.2019 | 17:14

Porodica Rajman, jedna od najbogatijih njemačkh poslovnih familija, svesrdno je tokom vladavine nacionalsocijalizma podržavala naciste i koristila prisilnu radnu snagu, objavio je Bild am zontag.

'Kraljevski klub' obara REKORDE: Za mladog francuskog reprezentativca NEVJEROVATNIH 280 miliona

Ponedjeljak, 25.03.2019 | 16:53

Španski velikan Real Madrid ponudiće Pari Sen Žermenu 280 milona eura za transfer napadača Kilijana Mbape, prenosi Frans Fudbal.

Nurković PONOSAN, građani IZREVOLTIRANI: Gradnje bulevara kroz Donju Goricu kasni više od pet mjeseci

Ponedjeljak, 25.03.2019 | 16:31

Radovi na 3,3 kilometra puta na izlazu iz glavnog grada prema Cetinju trebalo je da budu gotovi početkom novembra prošle godine.  

Zainteresovanost za dobrovoljno služenje vojnog roka: 50 momaka i djevojaka stiglo u kasarnu u Danilovgradu

Ponedjeljak, 25.03.2019 | 16:11

"Danas je dan za upoznavanje okoline, kolega, komandira, oblačenje prve uniforme i para čizama"

Huliganizam engleskih navijača preselio se u MIT: Napeto u Podgorici, ali TRABLMEJKERI ostali u Engleskoj

Ponedjeljak, 25.03.2019 | 15:54

"Atmosfera protesta je u vazduhu u Podgorici, gradu koji je za Englesku bio zapaljivo mjesto u prošlosti", piše londonski Dejli mejl u opširnoj reportaži uoči meča Sokola i selekcije "Tri lava" u ponedjeljak veče u glavnom gradu Crne Gore.

Prevozili 210 kilograma kanabisa: U BiH podignuta OPTUŽNICA protiv ČETIRI CRNOGORSKA DRŽAVLJANINA!

Ponedjeljak, 25.03.2019 | 14:55

Tužilac Posebnog odsjeka za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv četiri državljanina Crne Gore Radojice Baćovića (1978), Marka Krtolice (1978.), Nikole Vemića (1983) i Milorada Koprivice (1977), rođenih u Nikšiću, nakon što je kod njih u automobilu pronađeno više od dvjesta kilograma kanabisa.

Odbija KOMARCE, odličan kao PILING: Talog KAFE nemojte bacati, možete ga iskoristiti na VIŠE NAČINA!

Ponedjeljak, 25.03.2019 | 14:49

Kafa je jedan od napitaka koji se najviše konzumiraju u svijetu. Kada kod kuće skuvate kafu, poslije ispijanja, većina vas talog sa dna šoljice baca.

Uhapšen muškarac: Počinio nedozvoljene polne radnje nad MALOLJETNICOM?

Ponedjeljak, 25.03.2019 | 14:39

Podgoričanin N.D. (28) lišen je slobode zbog sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljene polne radnje nad maloljetnicom, saznaje FOS.

Osnivač "ALIBABE" ima MILIJARDE na računu i savjet za POSLOVNI USPJEH: "Kad TO shvatite, niko vas neće ZAUSTAVITI"!

Ponedjeljak, 25.03.2019 | 14:19

Jedan od najbogatijih ljudi na planeti, osnivač kompanije “Alibaba”, Jack Ma nedavno je govorio o svom velikom uspjehu i načinima pomoću kojih je došao do velikog bogatstva koje se procjenjuje na preko 30 milijardi dolara.

VIDEO: Pred duel sa Srbijom, navijač prišao RONALDU: Dobio autogram, ali i KOMENTAR o kojem se PRIČA!

Ponedjeljak, 25.03.2019 | 14:10

Srbija u Lisabonu od 20.45 igra protiv Portugalije, a najveća opasnost po izabranike Mladena Krstajića bez sumnje će biti Kristijano Ronaldo, koji igra u sjajnoj formi u Juventusu.