Subota, 23.03.2019 | 08:38
IZVOR: Dnevne novine

CRNA GORA: Evo kada se očekuju PRVE PRIJAVE za EKONOMSKO DRŽAVLJANSTVO

Prve aplikacije za dobijanje crnogorskog državljanstva preko investicija očekujemo krajem ove godine, dok će program puni zamah doživjeti tokom 2020, kazao je u intervjuu Vikend novinama sekretar Sekretarijata za razvojne projekte Dejan Medojević.

Foto: Kolektiv.me

Odgovoran, transparentan i ozbiljan riječi su kojima Medojević opisuje Vladin program koji je zvanično počeo 1. januara ove godine, a kroz koji će najviše 2.000 investitora u naredne tri godine moći da stekne državljanstvo Crne Gore ulaganjem u neki od razvojnih projekata. Mjesta u programu, kako tvrdi, neće biti za osobe sa prljavim novcem, kao ni za bezbjednosno interesantna lica, zbog čega strahove političkih neistomišljenika i dijela javnosti doživljava kao neopravdane.

“Sekretarijat je u ime Vlade počeo program ekonomskog državljanstva. Vlada je prije toga donijela veoma preciznu odluku o tome na koji način se može doći do ekonomskog državljanstva. To nije klasična prodaja pasoša o kojoj svi pričaju, već je ovo, prije svega, razvojni projekat za Crnu Goru i mi tu imamo argumente, o čemu govori i sadržaj odluke”, rekao je Medojević.

Podsjeća da je svaki aplikant koji želi da aplicira za državljanstvo obavezan da uplati donaciju od 100.000 eura.

“Taj novac će se usmjeriti manje razvijenim jedinicama lokalne samouprave i trošiće se prvenstveno na izgradnju infrastrukture i objekata koji će doprinijeti smanjenju regionalnih razlika između sjevera i juga. Osim toga, izabrane su tri oblasti koje su u ovom trenutnku ocijenjene kao interesantne za aplikante to su turizam, poljoprivreda i prerađivačka industrija. Pošto je najveće interesovanje u oblasti turizma, odmah smo razradili kriterijume i Ministarstvo održivog razvoja i turizma je poslalo javni poziv investitorima koji imaju spremne projekte za izgradnju hotela kategorije pet zvjezdica na jugu i u Podgorici, odnosno četiri zvjezdice na sjeveru i centru”, dodao je on.

Prema njegovim riječima dan nakon stupanja na snagu programa ekonomskog državljanstva, raspisan je poziv za izbor agenata za posredovanje i agenata za ocjenu međunarodne podobnosti.

“Javni poziv za agente za posredovanje je okončan prije nekoliko dana, a tri kompanije su ispunile veoma rigorozne uslove – Alex capital partners, Arton group i Henley i Partners Government Services. Interesovanje je bilo veoma veliko, imali smo više od 20 prijava. Mi ćemo ovih dana pripremiti ugovore i poslati ih Vladi koja ih sklapa sa agentima. Nakon toga Sekretarijat će izdati i licence agentima za posredovanje preko kojih budući aplikati mogu aplicirati za državljanstvo. Ne manje značajan je posao agenata za ocjenu međunarodne podobnosti. Na prvom pozivu, koji smo takođe raspisali 3. januara, imali smo 1l zainteresovanih kompanija i na našu žalost nijedna nije ispunila tražene uslove”, kazao je Medojević.

Prema njegovim riječima nedostaci su bili formalno-pravne prirode, a neki suštinski jer kompanije nijesu dokazale iskustvo.

“Primijetili smo da je većina agenata pokušala da ispuni uslove preko posredničkih ugovora koje mi nijesmo priznali jer smo tražili da to budu ugovori sa pravnim licima koja apliciraju za dobijanje ovako značajnog posla. Zato smo ponovili taj poziv u skraćenom roku i na osnovu dosadašnjeg interesovanja odlučili da ga produžimo do kraja ovog mjeseca. Za očekivati je da već početkom aprila dobijemo i agente za ocjenu međunarodne podobnosti. Time će se steći uslovi da program počne u punom kapacitetu i, naravno, poslije sticanja ovih licenci raspisaćemo i javni poziv za revizora. To su sve dokazi da je Vlada odlučila da ovaj program bude oprezno vođen i u potpunosti transparentan”, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje na koji način će biti obezbijeđena kvalitetna provjera aplikanata Medojević je objasnio da će budući sticaoci državljanstva proći  detaljnu provjeru prvo agenata za posredovanje, pa agenata za ocjenu međunarodne podobnosti, zatim revizora koji će provjeravati da li je novac uplaćen u određene svrhe kako je to i planiranoi na kraju “kada mi kažemo da su oni ispunili uslove, predsjednik Vlade šalje predlog Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) da izvrši završne provjere, u skladu sa Zakonom o državljanstvu”.

“Dakle, posljednju provjeru radi MUP u saradnji sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost i međunarodnim bezbjednosnim službama i očekujemo da se ne može desiti da stekne crnogorsko državljanstvo neko ko u ovom trenutku ne bi bio dobrodošao u Crnoj Gori i Evropskoj uniji”, naglasio je Medojević.

Posebno je ostakao da nijesu dobrodošli oni koji dolaze sa prljavim novcem, kao ni bezbjednosno interesantna lica.

“Trudićemo se da oni koji steknu crnogorsko državljanstvo budu pravi investitori koji će uložiti u razvoj države. Očekujem da će program u smislu dobijanja aplikacija početi krajem ove godine, a da će puni zamah doživjeti u sljedećoj godini”, zaključio je Medojević.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Neprdite
23.03.2019 10:51

Kakvo je ovo naduto,drsko,ničim izazvano i ničim opravdano razmišljanje i gdje vodi? Što dajete za uzvrat debili? Bitno je da vi imate jasno formiranu želju kako da naplastite guzice!!! Što nudite za uzvrat je manje bitno....

0 0
Neprdite
23.03.2019 10:51

Kakvo je ovo naduto,drsko,ničim izazvano i ničim opravdano razmišljanje i gdje vodi? Što dajete za uzvrat debili? Bitno je da vi imate jasno formiranu želju kako da naplastite guzice!!! Što nudite za uzvrat je manje bitno....

0 0

OSTALE VIJESTI

Sada i zvanično ODLAZI U PROŠLOST: Novčanica od 500 EURA više se NEĆE ŠTAMPATI

Ponedjeljak, 22.04.2019 | 10:15

Njemačke i austrijske centralne banke novčanicu od 500 eura izdaju u opticaj još samo do ovog petka (26. aprila), ali, kako piše Deutsche Welle (DW), to nije povećalo potražnju banaka za novčanicama ovog iznosa.

Završetak RADOVA se ne NAZIRE: Stanova za PROSVETARE u Budvi nema, iako je uloženo 15 miliona

Nedjelja, 21.04.2019 | 20:40

Od početka te priče promijenilo se 12 gradonačelnika i 8 ministara.

Daje se na uvid javnosti: Evo i KOLIKO zarađuju PREDSJEDNICI POSLANIČKIH klubova!

Nedjelja, 21.04.2019 | 08:41

Predsjednici poslaničkih klubova u Skupštini Crne Gore pored poslaničkih plata prihode ostvaruju i na osnovu rentiranja nekretnina, rada u radnim tijelima, a većina ima i ušteđevine u bankama, piše Pobjeda.

CRNA GORA: Primaju plate preko 1.000 EURA, ali zbog varijabli, zarade su rasle do 2.300 EURA

Subota, 20.04.2019 | 10:12

Osnovne plate prvih ljudi Agencije za elektronske komunikacije EKIP i Regulatorne agencije za energetiku (RAE) kretale su se od 1.300 do 2.100 eura, ali su uz to imali mjesečne varijabile od 300 do 500 eura, a neki dodatke na staž od 250 do 440 eura, kao i ostale prihode, piše Pobjeda.

Financial Times: ''Crna Gora bi zbog AUTO-PUTA mogla da ostane bez dijela TERITORIJE''

Četvrtak, 18.04.2019 | 10:25

Crna Gora strahuje da će projekat izgradnje autoputa koji koji bi trebalo da poveže jadransku luku Bar sa Beogradom i koji finansira Kina “biti na putu propasti”.

FOTO: "Proljeće na SNIJEGU" - ovako se u nedjelju UŽIVALO NA ORJENU

Ponedjeljak, 22.04.2019 | 14:21

Klima Orjena dozvoljava da čak i krajem aprila, dok gledate na more, uživate u aktivnostima na snijegu. Tu privilegiju protekle nedelje iskoristili su posjetioci događaja „Proljeće na snijegu“, koji se već treću godinu za redom održava na Orjenskom sedlu (1600 m n. v.) u organizaciji Agencije za razvoj i zaštitu Orjena i planinarskog kluba „Subra“ iz Herceg Novog.

CG: Svaki peti građanin vjeruje da su tekstovi o štetnim efektima vakcina na internetu TAČNI

Ponedjeljak, 22.04.2019 | 13:52

Svaki peti građanin/ka Crne Gore vjeruje da su tekstovi o štetnim efektima vakcina na internetu tačni, dok svaki drugi vjeruje da su ovi tekstovi dio “teorija zavjere” i da se ne zasnivaju na na naučnim činjenicama. To je pokazalo istraživanje koje je za potrebe UNICEF-a uradila istraživačka agencija Ipsos u periodu od 09. do 14 aprila 2019, na nacionalno reprezentativnom uzorku od 1030 ispitanika.

Krompir ili kesa za ZAMRZIVAČ: Razgazite CIPELE uz pomoć ovih TRIKOVA bez stvaranja ŽULJEVA!

Ponedjeljak, 22.04.2019 | 13:49

Nove cipele mogu donijti dosta nevolja dok se ne „razgaze“. Da ne biste to čekali i da ne biste dobili žuljeve, postoji nekoliko načina da novu obuću omekšate i učinite je udobnom.

Registrovano 106 električnih VOZILA: U ovom dijelu CG se NAJVIŠE KORISTE!

Ponedjeljak, 22.04.2019 | 13:39

Dok Norveška planira da do 2025. u potpunosti pređe na automobile na električni pogon, iz crnogorskog Ministarstva ekonomije ne žele ni da odgovore na pitanja da li i kada planiraju podsticajne mjere za korišćenje električnih automobila, što je jedna od mjera Pariskog sporazuma protiv globalnog zagrijavanja.

NAJMLAĐI Cetinjani u akciji ZA PRIMJER: Dan planete Zemlje obilježen akcijom SADNJE LIPA

Ponedjeljak, 22.04.2019 | 13:36

Prijestonica Cetinje obilježila je danas Dan planete Zemlje sadnjom lipa duž Bulevara crnogorskih heroja. Akcija je realizovana u saradnji Prijestonice Cetinje, Crnogorskog olimpijskog komiteta i UNDP-a u susret Igrama malih zemalja Evrope – Crna Gora 2019.

Ako farba za jaja na sebi NEMA OVU OZNAKU, ne kupujte je jer je OTROVNA!

Ponedjeljak, 22.04.2019 | 13:29

Iako su ofarbana jaja ukusan i nezaobilazan dio uskršnje trpeze, postoje određene situacije u kojima nikako ne biste smjeli da ih jedete, osim ako ne želite da rizikujete da dobijete salmonelu.

KRIO se u kući, ISPOD KREVETA: Uhapšen Baranin, osumnjičen za TRGOVINU LJUDIMA

Ponedjeljak, 22.04.2019 | 13:24

Policija je uhapsila Baranina A.C. (40) osumnjičenog za trgovinu ljudima.

Džej Lo na udaru STRIPTIZETE: "Zaustavićemo snimanje, TO JE MOJA PRIČA"

Ponedjeljak, 22.04.2019 | 13:09

Dženifer Lopez (49) gledaćemo u filmu "Hustlers", čija radnja se zasniva na istinitoj priči, gdje su bivše striptizete odlučile da opljačkaju svoje bogate klijente sa Vol Stita.

CRNA GORA: Potpisani UGOVORI: Posao dobilo 529 lica, a evo i u kojim OBLASTIMA!

Ponedjeljak, 22.04.2019 | 13:09

Kroz javne radove ”Njega starih lica”, “Personalni asistent” i ostale programe, na određeno vrijeme do četiri mjeseca, posao je dobilo 529 nezaposlenih osoba sa evidencije Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, a ugovore sa 98 izvođača javnih radova danas je potpisao direktor Zavoda Suljo Mustafić.

Ćerka FUDBALSKE LEGENDE staje na LUDI KAMEN, a porodicu je OBRADOVALA i lijepim vijestima!

Ponedjeljak, 22.04.2019 | 12:52

Draganu Džajić i Miloša Ivanovića, koji će 25. maja izgovoriti sudbonosno "da", pred svadbu je obradovala lijepa vijest da će postati roditelji.