Petak, 19.04.2019 | 18:46
IZVOR: Vijesti.me

Koprivica: "Na djelu smo uhvatili još jednog donatora DPS-a kako krši zakonsku zabranu"

Kako je Koprivca saopštio, Ranko Jovović iz Nikšića, izvršni direktor i vlasnik kompanije "Comp - comerc" d.o.o. , je lice koje je dalo finansijsku donaciju DPS-u, a zauzvrat zaključilo dva ugovora u postupku javnih nabavki sa Upravom za imovinu, na koje je on lično stavio potpis.
Foto: Demokrate Crne Gore

Demokratska Crna Gora održala je danas press konferenciju, na kojoj je Momo Koprivica, poslanik i potpredsjednik Demokrata, upoznao javnost sa, kako je saopšteno iz Demokratske Crne Gore, činjenicama i dokazima koji svjedoče o ukorijenjenosti i endemskoj raširenosti političke korupcije u našoj državi.

"Na djelu smo uhvatili još jednog donatora DPS-a kako flagrantno krši eksplicitnu zakonsku zabranu. Ovo je nastavak afere 'Koverta', koja je u Zeti imala epicentar, a potresla je i zahvatila cijelu Crnu Goru. Ovo je potvrda da nema fer izbora u Crnoj Gori i potvrda naše teze da su donatori DPS-a lažni investitori koji služe da se državna dobra stave u funkciju kampanja te partije”, kazao je Koprivica.

Kako je Koprivca saopštio, Ranko Jovović iz Nikšića, izvršni direktor i vlasnik kompanije "Comp - comerc" d.o.o. , je lice koje je dalo finansijsku donaciju DPS-u, a zauzvrat zaključilo dva ugovora u postupku javnih nabavki sa Upravom za imovinu, na koje je on lično stavio potpis.

"Uplatu u kasu DPS-a je izvršio 18. avgusta 2016. godine. Prema Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, on, u periodu od dvije godine prije zaključenja ugovora u postupcima javnih nabavki, nije smio davati priloge i donacije političkim subjektima, odnosno dvije godine nakon donacije ne može da zaključi ugovor u postupcima javnih nabavki u skladu sa ovim Zakonom. Dakle, od davanja njegove donacije DPS-u nije prošlo dvije godine koliko traži Zakon. Pored toga, član 51 ovog Zakona propisuje da će se kazniti novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 eura onaj ko prekrši ovu zabranu", pojasnio je Koprivica.

Poslanik i potpredsjednik Demokrata iznio je nekoliko podataka koje, kako se navodi u saopštenju, javne ugovore zaključene između države i donatora DPS-a, čine nezakonitim.

"Prvi je Ugovor za pružanje usluga – zakupa poslovnog prostora za potrebe smještaja Suda za prekršaje, odjeljenje u Nikšiću, a taj Ugovor je zaključen 07. avgusta 2017. godine. Drugi je Ugovor za pružanje usluga – zakup poslovnog prostora za potrebe smještaja Uprave za inspekcijske poslove, a taj Ugovor je zaključen 31. oktobra 2017. godine. Odluke o pokretanju oba postupka donijete su na osnovu člana 40 Zakona o javnim nabavkama, što se jasno vidi u njihovom zaglavlju. U prvom članu ovih odluka stoji da Uprava pokreće otvoreni postupak javne nabavke. Za oba ugovora je, u njihovom prvom članu, propisano da im je predmet utvđen po tenderskoj dokumentaciji u otvorenom postupku javnih nabavki, koja je objavljena na portalu Uprave za javne nabavke. U članu 11 i jednog i drugog ugovora je eksplicitno navedeno da su sprovedeni u postupku javnih nabavki”.

Koprivica je naveo nekoliko zaključaka: "Prema gore pomenutom, radi se o ugovorima koji su zaključeni u postupcima javnih nabavki, upravo onako kako Zakon eksplicitno normira. Dakle, lažni investitor i donator DPS-a, Ranko Jovović, donirao novac u roku kraćem od zakonskog, te direktno i kristalno jasno potpada pod ovu zakonsku zabranu, a koju je flagrantno i brutalno prekršio, a sve u namjeri da ostvari korist za sebe i što bolje podmaže DPS u kritičnom periodu. Time je počinio prekršaj Zakona, zbog čega treba da plati kaznu do 20.000 eura”.

Kako je Koprivica saopštio, to nije samo pravno, nego i političko pitanje koje ukazuje na zarobljenost države.

"Prekršeno je osnovno anti-koruptivno pravilo. Ovaj lažni investitor je finansirao dolazak na vlast upravo one Vlade čiji su predstavnici sa njim zaključili ugovore vrijedne 82.800 eura. Uočavaju se dvije faze koruptivnog procesa. U predizbornoj fazi se daje donacija DPS-u, a u postizbornoj se vraća dug kroz dodjelu javne nabavke i isplatu budžetskog novca. Tako se DPS odužuje svojim donatorima novcem svih građana. U suštini ovih koruptivnih transakcija je predizborno pribavljanje postizbornih javnih nabavki. To je obrazac političke korupcije i klasičan primjer konflikta interesa”.

Uz naznaku da je očigledno da se do javnih nabavki dolazi preko crnog računovodstva DPS-a, Koprivica je rekao da je uspostavljena i koruptivna tarifa "koliko doniranog novca, toliko i javnih nabavki ili drugih državnih dobara".

"U ovom slučaju je lažni investitor i donator DPS-a na 1.000 eura donacije dobio 82.800 eura budžetskog novca. S obzirom na povrat investicije od 82,8 puta postavlja se pitanje: koliko je tek dao u koverti da bi ostvario taj fenomenalni i basnoslovni povrat od ulaganja u DPS?”, ocijenio je Kopricica.

On je kazao da treba imati u vidu još dvije činjenice.

"Prvo, Jovović je dao donaciju u periodu za koji je sam Đukanović priznao da je bilo još neprijavljenih donacija. Drugo, dao je donaciju u vrijeme kad su socijalno ugrožena lica sa Konika i Vrela ribničkih donirala enormne iznose DPS-u, a zapravo su njihova imena poslužila kao paravan za priloge stvarnih donatora, privilegovanih pojedinaca i tajkunskih preduzeća. Sasvim je sad jasno i dokazano da onaj ko uoči izbora podmaže mašineriju DPS-a dobija privilegovan pristup budžetskom novcu poslije izbora. Taj kružni tok novca se nastavlja u sledećoj kampanji DPS-a, a sve to na kraju dovodi do urušavanja ekonomije i srozavanja životnog standarda većine građana”.

Koprivica je naglasio da je ovo samo jedan od "hiljadu poslova koji su sklopljeni na koruptivan način".

"Ovaj DPS investitor je finansirao dolazak Vlade sa kojom je kasnije zaključio dva ugovora o javnoj nabavci u vrijednosti od 82.800 eura. On je to finansirao, jer je unaprijed znao da će dobiti unosne poslove sa državom, a oba postupka su gle čuda zbog navodne hitnosti nabavke sprovedena u kraćem roku. To je klasični tajkunsko-birokratski dogovor”.

Poslanik Demokrata je podsjetio da je samo četiri mjeseca prije davanja ove donacije, izvršni direktor i vlasnik kompanije "Comp - comerc" d.o.o. kupio hotel "Onogošt" za 1.1 million eura, iako je taj hotel, ne mnogo prije toga, procenjivan na 16 miliona eura, navodi se u saopštenju.

"Inače, manjinski akcionari oštećeni su za 3.8 miliona eura, a u vezi čega su podnijeli krivičnu prijavu po kojoj se, nažalost, ne postupa. Dvadeset dana prije doniranja DPS-u, tačnije 27. jula 2016. godine, odlukom Vlade dobili su subvenciju od 70.000 eura za zapošljavanje deset lica u tom hotelu. Radi se o višestruko koruptivnoj razmjeni između DPS-a, lažnog investitora i zarobljenih institucija”, ocijenio je Koprivica.

Kako se dodaje u saopštenju Demokrata, Koprivica je rekao da je Crna Gora zarobljena država, jer tajkuni i lažni investitori finansiraju dolazak vlade sa kojom zaključuju ugovore, ali i finansiraju zakonodavnu većinu od koje kasnije naručuju i kao na tacni dobijaju zakone, kako bi državna dobra dijelili tajkunski klanovi, "a da je jedan od tih i takvih tajkunskih klanova i interesnih kartela upravo DPS".

"Zamislite koliko su oni ogrezli u kriminalu i korupciji kad ne poštuju ovako jasne i nedvosmislene imperativne norme iz Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i zamislite šta se tek dešava kad primjenjuju zakone koje su naručili tajkuni i koje su unaprijed potanko skrojile i normirale tajkunske službe. Dešava se koruptivno razaranje privrede i budžeta Crne Gore. Zato, pozivamo Agenciju za sprečavanje korupcije da u hitnom postupku procesuira i sankcioniše donatora DPS-a koji je flagrantno prekšio Zakon i tužilaštvo da preduzme konkretne mjere i radnje iz svoje nadležnosti zbog osnovane sumnje da se radi o koruptivnoj razmjeni".

Na kraju, poslanik i potpredsjednik Demokrata je pozvao građane da što masovnije izađu na sutrašnji protest, koji će se održati u Podgorici sa početkom u 19 časova, i, kako se dodaje, "ustanu protiv mafijaško – kriminalne hobotnice DPS".

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Aleksandra Radović: Radim tri posla da kćerki obezbijedim pristojan život

Srijeda, 17.07.2019 | 18:05

Kantautorka Aleksandra Radović, otkrila je ne želi da joj se ćerka Nina bavi pjevanjem. Kaže da je do uspjeha došla mukotrpnim radom, a da danas, obavlja tri posla kako bi jedinici omogućila što bolje uslove za život.

Federer o odnosu Novaka i publike: "Izađite na ulicu i pitajte ljude o tome"

Srijeda, 17.07.2019 | 16:27

MNOGE je razočaralo ponašanje publike prema Novaku Đokoviću u finalu Wimbledona. Srpski tenisač igrao je protiv Rogera Federera, miljenika britanske publike i rekordera Wimbledona, ali očekivalo se da će atmosfera biti sličnija teniskoj, nego fudbalskoj.

BRAVOOO MOMCI: Sutjeska nakon PENALA slavi veliku POBJEDU - Nikšićani u drugom kolu kvalifikacija za LŠ!

Srijeda, 17.07.2019 | 22:49

Fudbaleri Sutjeske nakon boljeg izvođenja penala savladali su Slovan i izborili plasman u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona!

Marković: Prosječna penzija u Crnoj Gori za oko 65 eura veća nego u Srbiji

Srijeda, 17.07.2019 | 15:31

Predsjednik Vlade Duško Marković u toku PRemijerskog sata danas je kazao da je prosječna penzija u Crnoj Gori za oko 50 eura veća nego u Sjevernoj Makedoniji, a za oko 65 nego u Srbiji, te između 80 i 100 eura veća nego u Bosni i Hercegovini.

UDES kod Vranjine, saobraćaj U PREKIDU - ima POVRIJEĐENIH

Srijeda, 17.07.2019 | 23:47

Tri osobe povrijeđene su u udesu koji se večeras u 21.40 čas dogodio na magistralnom putu Podgorica-Bar, saopšteno je CdM-u iz OKC-a Uprave policije.

Uvode NOVO PRAVILO: Broj LAJKOVA nećete moći da vidite na ovoj DRUŠTVENOJ MREŽI!

Četvrtak, 18.07.2019 | 14:52

Instagram ubuduće neće prikazivati broj lajkova na nekom postu!

Liječenje nije bilo MOGUĆE: Ranjena srna ipak USPAVANA!

Četvrtak, 18.07.2019 | 14:50

Srna koju su teško povrijedli ulični psi uspavana je jer su veterinari ustanovili da je liječenje nemoguće zbog velikog broja rana od ujeda koje su inficirane. Veterinari su takođe utvrdili da srna nije povrijeđena od vatrenog oružja.

Zabava u akvaparku se završila TRAGIČNO za mladića: "NE OSJEĆAM noge..."

Četvrtak, 18.07.2019 | 14:39

Aqualandia, vodeni park u španskom gradu Benidormu trenutno se suočava sa tragičnim slučajem koji se dogodio na jednom od njihovih tobogana.

Kotoranin sletio u provaliju, pa SAM otišao u BOLNICU!

Četvrtak, 18.07.2019 | 14:34

Umalo tragična saobraćajna nezgoda koja se danas dogodila na putu Njeguši – Kotor, u mjestu Krstac, dobro se završila po Kotoranina, koji je nakon pada niz liticu izašao iz automobila i otišao u bolnicu.

FOTO: ZARINA haljina koju sve ŽENE nose: Toliko je popularna da ima SVOJ INSTAGRAM PROFIL!

Četvrtak, 18.07.2019 | 14:23

Svi zaziremo od trenutka kad na svadbi ili nekom događaju izgledamo kao hostesa jer je još neko došao isto obučen, a u ovom slučaju možemo računati da bi se upravo to moglo i dogoditi.

Premijera Urbanovog „Don Kihota” u subotu na Barskom ljetopisu

Četvrtak, 18.07.2019 | 14:22

Predstava „Don Kihot”, u koprodukciji Gradskog pozorišta i Barskog ljetopisa, koju je režirao jedan od vodećih reditelja regiona Andraš Urban, premijerno će biti izvedena u subotu 20. jula, u 21:30 sati, na Ljetnjoj pozornici Doma kulture u Baru. Po motivima Servantesovog romana tekst je napisala Vedrana Božinović.

Marković OBIŠAO most Moračica na auto-putu BAR - BOLJARE

Četvrtak, 18.07.2019 | 14:21

Predsjednik Vlade Duško Marković obišao je danas most Moračica, na auto-putu Bar-Boljare.

Zbog NEZADOZVOLJENOG držanja ORUŽJA: Željku Bulatoviću godinu dana ZATVORA

Četvrtak, 18.07.2019 | 14:08

Podgoričanin Željko Bulatović osuđen je na godinu dana zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja.

FOTO: Prsten koji vrijedi osvajanje jednog TURNIRA: FEDERER ne štedi kada je u pitanju njegova supruga MIRKA!

Četvrtak, 18.07.2019 | 13:55

Oni koji su pažljivo posmatrali, vidjeli su da na njenoj ruci nije tek nekakav običan prsten.

NESREĆA u selu kod Petnjice: Traktorista POGINUO na njivi

Četvrtak, 18.07.2019 | 13:54

Starac je preminuo na mjestu nesreće