Petak, 19.04.2019 | 18:46
IZVOR: Vijesti.me

Koprivica: "Na djelu smo uhvatili još jednog donatora DPS-a kako krši zakonsku zabranu"

Kako je Koprivca saopštio, Ranko Jovović iz Nikšića, izvršni direktor i vlasnik kompanije "Comp - comerc" d.o.o. , je lice koje je dalo finansijsku donaciju DPS-u, a zauzvrat zaključilo dva ugovora u postupku javnih nabavki sa Upravom za imovinu, na koje je on lično stavio potpis.
Foto: Demokrate Crne Gore

Demokratska Crna Gora održala je danas press konferenciju, na kojoj je Momo Koprivica, poslanik i potpredsjednik Demokrata, upoznao javnost sa, kako je saopšteno iz Demokratske Crne Gore, činjenicama i dokazima koji svjedoče o ukorijenjenosti i endemskoj raširenosti političke korupcije u našoj državi.

"Na djelu smo uhvatili još jednog donatora DPS-a kako flagrantno krši eksplicitnu zakonsku zabranu. Ovo je nastavak afere 'Koverta', koja je u Zeti imala epicentar, a potresla je i zahvatila cijelu Crnu Goru. Ovo je potvrda da nema fer izbora u Crnoj Gori i potvrda naše teze da su donatori DPS-a lažni investitori koji služe da se državna dobra stave u funkciju kampanja te partije”, kazao je Koprivica.

Kako je Koprivca saopštio, Ranko Jovović iz Nikšića, izvršni direktor i vlasnik kompanije "Comp - comerc" d.o.o. , je lice koje je dalo finansijsku donaciju DPS-u, a zauzvrat zaključilo dva ugovora u postupku javnih nabavki sa Upravom za imovinu, na koje je on lično stavio potpis.

"Uplatu u kasu DPS-a je izvršio 18. avgusta 2016. godine. Prema Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, on, u periodu od dvije godine prije zaključenja ugovora u postupcima javnih nabavki, nije smio davati priloge i donacije političkim subjektima, odnosno dvije godine nakon donacije ne može da zaključi ugovor u postupcima javnih nabavki u skladu sa ovim Zakonom. Dakle, od davanja njegove donacije DPS-u nije prošlo dvije godine koliko traži Zakon. Pored toga, član 51 ovog Zakona propisuje da će se kazniti novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 eura onaj ko prekrši ovu zabranu", pojasnio je Koprivica.

Poslanik i potpredsjednik Demokrata iznio je nekoliko podataka koje, kako se navodi u saopštenju, javne ugovore zaključene između države i donatora DPS-a, čine nezakonitim.

"Prvi je Ugovor za pružanje usluga – zakupa poslovnog prostora za potrebe smještaja Suda za prekršaje, odjeljenje u Nikšiću, a taj Ugovor je zaključen 07. avgusta 2017. godine. Drugi je Ugovor za pružanje usluga – zakup poslovnog prostora za potrebe smještaja Uprave za inspekcijske poslove, a taj Ugovor je zaključen 31. oktobra 2017. godine. Odluke o pokretanju oba postupka donijete su na osnovu člana 40 Zakona o javnim nabavkama, što se jasno vidi u njihovom zaglavlju. U prvom članu ovih odluka stoji da Uprava pokreće otvoreni postupak javne nabavke. Za oba ugovora je, u njihovom prvom članu, propisano da im je predmet utvđen po tenderskoj dokumentaciji u otvorenom postupku javnih nabavki, koja je objavljena na portalu Uprave za javne nabavke. U članu 11 i jednog i drugog ugovora je eksplicitno navedeno da su sprovedeni u postupku javnih nabavki”.

Koprivica je naveo nekoliko zaključaka: "Prema gore pomenutom, radi se o ugovorima koji su zaključeni u postupcima javnih nabavki, upravo onako kako Zakon eksplicitno normira. Dakle, lažni investitor i donator DPS-a, Ranko Jovović, donirao novac u roku kraćem od zakonskog, te direktno i kristalno jasno potpada pod ovu zakonsku zabranu, a koju je flagrantno i brutalno prekršio, a sve u namjeri da ostvari korist za sebe i što bolje podmaže DPS u kritičnom periodu. Time je počinio prekršaj Zakona, zbog čega treba da plati kaznu do 20.000 eura”.

Kako je Koprivica saopštio, to nije samo pravno, nego i političko pitanje koje ukazuje na zarobljenost države.

"Prekršeno je osnovno anti-koruptivno pravilo. Ovaj lažni investitor je finansirao dolazak na vlast upravo one Vlade čiji su predstavnici sa njim zaključili ugovore vrijedne 82.800 eura. Uočavaju se dvije faze koruptivnog procesa. U predizbornoj fazi se daje donacija DPS-u, a u postizbornoj se vraća dug kroz dodjelu javne nabavke i isplatu budžetskog novca. Tako se DPS odužuje svojim donatorima novcem svih građana. U suštini ovih koruptivnih transakcija je predizborno pribavljanje postizbornih javnih nabavki. To je obrazac političke korupcije i klasičan primjer konflikta interesa”.

Uz naznaku da je očigledno da se do javnih nabavki dolazi preko crnog računovodstva DPS-a, Koprivica je rekao da je uspostavljena i koruptivna tarifa "koliko doniranog novca, toliko i javnih nabavki ili drugih državnih dobara".

"U ovom slučaju je lažni investitor i donator DPS-a na 1.000 eura donacije dobio 82.800 eura budžetskog novca. S obzirom na povrat investicije od 82,8 puta postavlja se pitanje: koliko je tek dao u koverti da bi ostvario taj fenomenalni i basnoslovni povrat od ulaganja u DPS?”, ocijenio je Kopricica.

On je kazao da treba imati u vidu još dvije činjenice.

"Prvo, Jovović je dao donaciju u periodu za koji je sam Đukanović priznao da je bilo još neprijavljenih donacija. Drugo, dao je donaciju u vrijeme kad su socijalno ugrožena lica sa Konika i Vrela ribničkih donirala enormne iznose DPS-u, a zapravo su njihova imena poslužila kao paravan za priloge stvarnih donatora, privilegovanih pojedinaca i tajkunskih preduzeća. Sasvim je sad jasno i dokazano da onaj ko uoči izbora podmaže mašineriju DPS-a dobija privilegovan pristup budžetskom novcu poslije izbora. Taj kružni tok novca se nastavlja u sledećoj kampanji DPS-a, a sve to na kraju dovodi do urušavanja ekonomije i srozavanja životnog standarda većine građana”.

Koprivica je naglasio da je ovo samo jedan od "hiljadu poslova koji su sklopljeni na koruptivan način".

"Ovaj DPS investitor je finansirao dolazak Vlade sa kojom je kasnije zaključio dva ugovora o javnoj nabavci u vrijednosti od 82.800 eura. On je to finansirao, jer je unaprijed znao da će dobiti unosne poslove sa državom, a oba postupka su gle čuda zbog navodne hitnosti nabavke sprovedena u kraćem roku. To je klasični tajkunsko-birokratski dogovor”.

Poslanik Demokrata je podsjetio da je samo četiri mjeseca prije davanja ove donacije, izvršni direktor i vlasnik kompanije "Comp - comerc" d.o.o. kupio hotel "Onogošt" za 1.1 million eura, iako je taj hotel, ne mnogo prije toga, procenjivan na 16 miliona eura, navodi se u saopštenju.

"Inače, manjinski akcionari oštećeni su za 3.8 miliona eura, a u vezi čega su podnijeli krivičnu prijavu po kojoj se, nažalost, ne postupa. Dvadeset dana prije doniranja DPS-u, tačnije 27. jula 2016. godine, odlukom Vlade dobili su subvenciju od 70.000 eura za zapošljavanje deset lica u tom hotelu. Radi se o višestruko koruptivnoj razmjeni između DPS-a, lažnog investitora i zarobljenih institucija”, ocijenio je Koprivica.

Kako se dodaje u saopštenju Demokrata, Koprivica je rekao da je Crna Gora zarobljena država, jer tajkuni i lažni investitori finansiraju dolazak vlade sa kojom zaključuju ugovore, ali i finansiraju zakonodavnu većinu od koje kasnije naručuju i kao na tacni dobijaju zakone, kako bi državna dobra dijelili tajkunski klanovi, "a da je jedan od tih i takvih tajkunskih klanova i interesnih kartela upravo DPS".

"Zamislite koliko su oni ogrezli u kriminalu i korupciji kad ne poštuju ovako jasne i nedvosmislene imperativne norme iz Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i zamislite šta se tek dešava kad primjenjuju zakone koje su naručili tajkuni i koje su unaprijed potanko skrojile i normirale tajkunske službe. Dešava se koruptivno razaranje privrede i budžeta Crne Gore. Zato, pozivamo Agenciju za sprečavanje korupcije da u hitnom postupku procesuira i sankcioniše donatora DPS-a koji je flagrantno prekšio Zakon i tužilaštvo da preduzme konkretne mjere i radnje iz svoje nadležnosti zbog osnovane sumnje da se radi o koruptivnoj razmjeni".

Na kraju, poslanik i potpredsjednik Demokrata je pozvao građane da što masovnije izađu na sutrašnji protest, koji će se održati u Podgorici sa početkom u 19 časova, i, kako se dodaje, "ustanu protiv mafijaško – kriminalne hobotnice DPS".

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

URA Markoviću: Ili će izbori biti slobodni ili ih neće ni biti

Petak, 29.05.2020 | 16:00

Nakon konsultacija sa Evropskom unijom (EU), URA je na današnjem sastanku sa Vladom ukazala da je ovo posljednja šansa da izborne uslove učinimo demokratskim i fer, jer izbori u Crnoj Gori mogu biti samo slobodni, ili ih uopšte neće ni biti, ukazali su danas iz Građanskog pokreta URA.  

Marković sa poslanikom Damjanovićem: Obezbijediti najviši stepen o temama razvoja i EU integracije

Petak, 29.05.2020 | 15:36

Predsjednik Vlade Duško Marković razgovarao je u okviru inicijative Savez za Evropu poslanikom Aleksandrom Damjanovićem o ključnim društvenim pitanjima Crne Gore u susret parlamentarnim izborima.

Za nastavak sveukupnog napretka CG presudna saradnja građanskih političkih i društvenih činilaca

Petak, 29.05.2020 | 14:19

Predsjednik Vlade Duško Marković i predstavnici Građanskog pokreta URA na čelu sa predsjednikom Dritanom Abazovićem saglasili su se da je u cilju daljeg napretka naše zemlje presudna saradnja svih građanski orijentisanih političkih snaga na savladavanju izazova sa kojima se Crna Gora suočava.

Sjednica budvanskog parlamenta PREKINUTA, ispred šatora incidenti

Petak, 29.05.2020 | 14:07

Sjednica Skupštine Opštine Budva prekinuta je prije početka rasprave o smjeni prvog čovjeka grada Marka Carevića, kao i predsjednika lokalnog parlamenta Krsta Radovića.

Mihajlović: Odluke crnogorske vlade su POLITIČKE, srpskog Direktorata EKONOMSKE

Petak, 29.05.2020 | 11:05

Odluke crnogorske vlade da ne otvori granicu sa Srbijom su političke, a odluka Direktorata za civilno vazduhoplovstvo o letovima Montenegroerlajnsa ekonomska, kazala je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Teško povrijeđena prevezena u KCCG: SPAŠENA osmogodišnja djevojčica!

Petak, 29.05.2020 | 08:04

Na zahtjev direktorice Opšte bolnice u Bijelom Polju, dr Biserke Bulatović, sinoć su pripadnici Avio-helikopterske jedinice MUP-a prevezli iz Bijelog Polja do Kliničkog centra u Podgorici osmogodišnju A.P., koja je padom sa bicikla zadobila teške povrede unutrašnjih organa, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

NKT donijelo odluku: Građani ovih zemalja od 1. JUNA mogu u CG

Četvrtak, 28.05.2020 | 21:53

Nacionalno koordinaciono tijelo je, na predlog Instituta za javno zdravlje odlučilo da od 1. juna dozvoli ulazak stranaca u Crnu Goru, i to bez karantina i samoizolacije, ako je stopa aktivnih slučajeva Kovida-19 manja od 25 na 100.000 stanovnika u državi čiji je stranac rezident i u državi iz koje stranac ulazi u CG.

SJAJAN GEST crnogorskog reprezentativca: Jovetić donirao 5.000 EURA oboljeloj djevojčici Sofiji

Četvrtak, 28.05.2020 | 18:09

Nakon što je donirao maske Srbiji za vrijeme krize sa koronom, sjajni fudbaler ponovo pokazao veliku humanost i pomogao oboljeloj djevojčici.

NKT: OTVARAJU se vrtići, noćni klubovi...; na javnim okupljanjima do 200 lica

Petak, 29.05.2020 | 00:00

Nacionalno koordinaciono tijelo ublažilo niz mjera... 

Brnabić: "Sasvim mi je jasno da su građani Srbije nepoželjni u Crnoj Gori"

Četvrtak, 28.05.2020 | 19:24

Brnabić je rekla da se ne obazire pretjerano na to ko u ovom trenutku ne dozvoljava građanima Srbije da uđe u ovu zemlju, ne bi komentarisala razloge Hrvatske i Crne Gore.

Sjajan trik kako ispohovati MESO- a da masnoće bude MANJE

Petak, 29.05.2020 | 17:23

Pohovanje mesa u rerni mnogo je ugodniji i lakši posao nego na tiganju. Kuća ne smrdi toliko, ulje ne leti po cijeloj kuhinji, manje je potrebno, a ono što pripremite nije toliko masno.  

Forbs TVRDI: "Kajli Džener nije milijarderka, isplela je mrežu LAŽI"

Petak, 29.05.2020 | 17:13

"Kajli je, zaista, bila milijarderka, barem prije korona virusa", konkretno na svom zvaničnom sajtu navodi Forbs.

MUP: Šalteri u ponedjeljak počinju sa RADOM

Petak, 29.05.2020 | 17:09

Od 1. juna Crna Gora otvara i granice sa 26 država, a tokom sljedeće sedmice, najavljeno je otvaranje vrtića, bioskopa, igraonica…    

Pandemija odnosi sve više života: U Rusiji ponovo NAJVEĆI dnevni rast broja preminulih

Petak, 29.05.2020 | 16:54

Broj zaraženih koronavirusom u Rusiji danas je nadmašio 387.000  

Ovakve još nijeste PROBALI: Krofne iz rerne (RECEPT)

Petak, 29.05.2020 | 16:06

Bez prženja u velikoj količini ulja, uživaćete u sjajnom ukusu ovih krofni...  

URA Markoviću: Ili će izbori biti slobodni ili ih neće ni biti

Petak, 29.05.2020 | 16:00

Nakon konsultacija sa Evropskom unijom (EU), URA je na današnjem sastanku sa Vladom ukazala da je ovo posljednja šansa da izborne uslove učinimo demokratskim i fer, jer izbori u Crnoj Gori mogu biti samo slobodni, ili ih uopšte neće ni biti, ukazali su danas iz Građanskog pokreta URA.  

Božović: "Sa Irinejem sam razgovarao o dešavanjima u CG"

Petak, 29.05.2020 | 15:48

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović razgovorao je danas sa patrijarhom srpskim Irinejem.    

ZVANIČNO: Dvadeseti EXIT festival održaće se od 13. do 16. avgusta

Petak, 29.05.2020 | 15:39

Nakon što je epidemija završila u većini balkanskih zemalja srpska premijerka Ana Brnabić zamolila je da se EXIT Festival ne otkaže, već pomjeri na kasniji ljetni termin.

Marković sa poslanikom Damjanovićem: Obezbijediti najviši stepen o temama razvoja i EU integracije

Petak, 29.05.2020 | 15:36

Predsjednik Vlade Duško Marković razgovarao je u okviru inicijative Savez za Evropu poslanikom Aleksandrom Damjanovićem o ključnim društvenim pitanjima Crne Gore u susret parlamentarnim izborima.

UP: MLADI vozač na putu Podgorica-Bar vozio 165 km/h

Petak, 29.05.2020 | 15:21

Policija je uhapsila vozača koji je na putnom pravcu Podgorica – Bar upravljao vozilom brzinom od 165 km/h.