Petak, 19.04.2019 | 18:46
IZVOR: Vijesti.me

Koprivica: "Na djelu smo uhvatili još jednog donatora DPS-a kako krši zakonsku zabranu"

Kako je Koprivca saopštio, Ranko Jovović iz Nikšića, izvršni direktor i vlasnik kompanije "Comp - comerc" d.o.o. , je lice koje je dalo finansijsku donaciju DPS-u, a zauzvrat zaključilo dva ugovora u postupku javnih nabavki sa Upravom za imovinu, na koje je on lično stavio potpis.
Foto: Demokrate Crne Gore

Demokratska Crna Gora održala je danas press konferenciju, na kojoj je Momo Koprivica, poslanik i potpredsjednik Demokrata, upoznao javnost sa, kako je saopšteno iz Demokratske Crne Gore, činjenicama i dokazima koji svjedoče o ukorijenjenosti i endemskoj raširenosti političke korupcije u našoj državi.

"Na djelu smo uhvatili još jednog donatora DPS-a kako flagrantno krši eksplicitnu zakonsku zabranu. Ovo je nastavak afere 'Koverta', koja je u Zeti imala epicentar, a potresla je i zahvatila cijelu Crnu Goru. Ovo je potvrda da nema fer izbora u Crnoj Gori i potvrda naše teze da su donatori DPS-a lažni investitori koji služe da se državna dobra stave u funkciju kampanja te partije”, kazao je Koprivica.

Kako je Koprivca saopštio, Ranko Jovović iz Nikšića, izvršni direktor i vlasnik kompanije "Comp - comerc" d.o.o. , je lice koje je dalo finansijsku donaciju DPS-u, a zauzvrat zaključilo dva ugovora u postupku javnih nabavki sa Upravom za imovinu, na koje je on lično stavio potpis.

"Uplatu u kasu DPS-a je izvršio 18. avgusta 2016. godine. Prema Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, on, u periodu od dvije godine prije zaključenja ugovora u postupcima javnih nabavki, nije smio davati priloge i donacije političkim subjektima, odnosno dvije godine nakon donacije ne može da zaključi ugovor u postupcima javnih nabavki u skladu sa ovim Zakonom. Dakle, od davanja njegove donacije DPS-u nije prošlo dvije godine koliko traži Zakon. Pored toga, član 51 ovog Zakona propisuje da će se kazniti novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 eura onaj ko prekrši ovu zabranu", pojasnio je Koprivica.

Poslanik i potpredsjednik Demokrata iznio je nekoliko podataka koje, kako se navodi u saopštenju, javne ugovore zaključene između države i donatora DPS-a, čine nezakonitim.

"Prvi je Ugovor za pružanje usluga – zakupa poslovnog prostora za potrebe smještaja Suda za prekršaje, odjeljenje u Nikšiću, a taj Ugovor je zaključen 07. avgusta 2017. godine. Drugi je Ugovor za pružanje usluga – zakup poslovnog prostora za potrebe smještaja Uprave za inspekcijske poslove, a taj Ugovor je zaključen 31. oktobra 2017. godine. Odluke o pokretanju oba postupka donijete su na osnovu člana 40 Zakona o javnim nabavkama, što se jasno vidi u njihovom zaglavlju. U prvom članu ovih odluka stoji da Uprava pokreće otvoreni postupak javne nabavke. Za oba ugovora je, u njihovom prvom članu, propisano da im je predmet utvđen po tenderskoj dokumentaciji u otvorenom postupku javnih nabavki, koja je objavljena na portalu Uprave za javne nabavke. U članu 11 i jednog i drugog ugovora je eksplicitno navedeno da su sprovedeni u postupku javnih nabavki”.

Koprivica je naveo nekoliko zaključaka: "Prema gore pomenutom, radi se o ugovorima koji su zaključeni u postupcima javnih nabavki, upravo onako kako Zakon eksplicitno normira. Dakle, lažni investitor i donator DPS-a, Ranko Jovović, donirao novac u roku kraćem od zakonskog, te direktno i kristalno jasno potpada pod ovu zakonsku zabranu, a koju je flagrantno i brutalno prekršio, a sve u namjeri da ostvari korist za sebe i što bolje podmaže DPS u kritičnom periodu. Time je počinio prekršaj Zakona, zbog čega treba da plati kaznu do 20.000 eura”.

Kako je Koprivica saopštio, to nije samo pravno, nego i političko pitanje koje ukazuje na zarobljenost države.

"Prekršeno je osnovno anti-koruptivno pravilo. Ovaj lažni investitor je finansirao dolazak na vlast upravo one Vlade čiji su predstavnici sa njim zaključili ugovore vrijedne 82.800 eura. Uočavaju se dvije faze koruptivnog procesa. U predizbornoj fazi se daje donacija DPS-u, a u postizbornoj se vraća dug kroz dodjelu javne nabavke i isplatu budžetskog novca. Tako se DPS odužuje svojim donatorima novcem svih građana. U suštini ovih koruptivnih transakcija je predizborno pribavljanje postizbornih javnih nabavki. To je obrazac političke korupcije i klasičan primjer konflikta interesa”.

Uz naznaku da je očigledno da se do javnih nabavki dolazi preko crnog računovodstva DPS-a, Koprivica je rekao da je uspostavljena i koruptivna tarifa "koliko doniranog novca, toliko i javnih nabavki ili drugih državnih dobara".

"U ovom slučaju je lažni investitor i donator DPS-a na 1.000 eura donacije dobio 82.800 eura budžetskog novca. S obzirom na povrat investicije od 82,8 puta postavlja se pitanje: koliko je tek dao u koverti da bi ostvario taj fenomenalni i basnoslovni povrat od ulaganja u DPS?”, ocijenio je Kopricica.

On je kazao da treba imati u vidu još dvije činjenice.

"Prvo, Jovović je dao donaciju u periodu za koji je sam Đukanović priznao da je bilo još neprijavljenih donacija. Drugo, dao je donaciju u vrijeme kad su socijalno ugrožena lica sa Konika i Vrela ribničkih donirala enormne iznose DPS-u, a zapravo su njihova imena poslužila kao paravan za priloge stvarnih donatora, privilegovanih pojedinaca i tajkunskih preduzeća. Sasvim je sad jasno i dokazano da onaj ko uoči izbora podmaže mašineriju DPS-a dobija privilegovan pristup budžetskom novcu poslije izbora. Taj kružni tok novca se nastavlja u sledećoj kampanji DPS-a, a sve to na kraju dovodi do urušavanja ekonomije i srozavanja životnog standarda većine građana”.

Koprivica je naglasio da je ovo samo jedan od "hiljadu poslova koji su sklopljeni na koruptivan način".

"Ovaj DPS investitor je finansirao dolazak Vlade sa kojom je kasnije zaključio dva ugovora o javnoj nabavci u vrijednosti od 82.800 eura. On je to finansirao, jer je unaprijed znao da će dobiti unosne poslove sa državom, a oba postupka su gle čuda zbog navodne hitnosti nabavke sprovedena u kraćem roku. To je klasični tajkunsko-birokratski dogovor”.

Poslanik Demokrata je podsjetio da je samo četiri mjeseca prije davanja ove donacije, izvršni direktor i vlasnik kompanije "Comp - comerc" d.o.o. kupio hotel "Onogošt" za 1.1 million eura, iako je taj hotel, ne mnogo prije toga, procenjivan na 16 miliona eura, navodi se u saopštenju.

"Inače, manjinski akcionari oštećeni su za 3.8 miliona eura, a u vezi čega su podnijeli krivičnu prijavu po kojoj se, nažalost, ne postupa. Dvadeset dana prije doniranja DPS-u, tačnije 27. jula 2016. godine, odlukom Vlade dobili su subvenciju od 70.000 eura za zapošljavanje deset lica u tom hotelu. Radi se o višestruko koruptivnoj razmjeni između DPS-a, lažnog investitora i zarobljenih institucija”, ocijenio je Koprivica.

Kako se dodaje u saopštenju Demokrata, Koprivica je rekao da je Crna Gora zarobljena država, jer tajkuni i lažni investitori finansiraju dolazak vlade sa kojom zaključuju ugovore, ali i finansiraju zakonodavnu većinu od koje kasnije naručuju i kao na tacni dobijaju zakone, kako bi državna dobra dijelili tajkunski klanovi, "a da je jedan od tih i takvih tajkunskih klanova i interesnih kartela upravo DPS".

"Zamislite koliko su oni ogrezli u kriminalu i korupciji kad ne poštuju ovako jasne i nedvosmislene imperativne norme iz Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i zamislite šta se tek dešava kad primjenjuju zakone koje su naručili tajkuni i koje su unaprijed potanko skrojile i normirale tajkunske službe. Dešava se koruptivno razaranje privrede i budžeta Crne Gore. Zato, pozivamo Agenciju za sprečavanje korupcije da u hitnom postupku procesuira i sankcioniše donatora DPS-a koji je flagrantno prekšio Zakon i tužilaštvo da preduzme konkretne mjere i radnje iz svoje nadležnosti zbog osnovane sumnje da se radi o koruptivnoj razmjeni".

Na kraju, poslanik i potpredsjednik Demokrata je pozvao građane da što masovnije izađu na sutrašnji protest, koji će se održati u Podgorici sa početkom u 19 časova, i, kako se dodaje, "ustanu protiv mafijaško – kriminalne hobotnice DPS".

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Marković povodom DANA NEZAVISNOSTI: "Naše rezultate ne vide samo oni koji ne žele da ih vide"

Petak, 17.05.2019 | 20:26

21. maja 2006. ispravljena stogodišnja istorijska nepravda i Crna Gora vraćena je na svjetsku političku mapu, kazao je Marković na proslavi.

"Kome to odgovara?": Skupštinu ne interesuje kako se dijeli državna pomoć

Petak, 17.05.2019 | 19:21

Vladajuća skupštinska većina (DPS-SD i manjinske partije) uporno odbija da se u dnevni red skupštinskog zasjedanja uvrsti predlog Izvještaja o dodijeljenoj državnoj pomoć za 2017. godinu, iako se već približavaju zakonski rokovi da Agencija za zaštitu konkurencije dostavi novi izvještaj za prošlu godinu.

Vučić: "Poslije 70 godina ispunjava se SAN, spajamo Srbiju i Crnu Goru"

Petak, 17.05.2019 | 16:45

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da počinje izgradnja jedne od najtežih dionica autoputa ka Crnoj Gori. Danas su zvanično počeli radovi na dionici put Preljina - Požega u dužini od 30,9 kilometara.

DF: "Novi udarac Katniću i njegovim šefovima Milu i Acu Đukanoviću zadalo KIPARSKO pravosuđe"

Petak, 17.05.2019 | 16:07

Specijalno državno tužilaštvo i njegovo prvo lice ne prestaju da sramote Crnu Goru i sa raznih adresa dobijaju šamare povodom svog neartikulisanog i problematičnog ponašanja i smiješne optužnice za lažni državni udar, saopštili su iz Demokratskog fronta.

PAUZA u Skupštini: Ministar Bošković citirao Zorana Đinđića, poslanici Demokratskog fronta ga VRIJEĐALI

Četvrtak, 16.05.2019 | 18:31

Tokom rasprave o predlogu zakona, poslanik DF-a Nebojša Medojević kazao je da se izmjenama propisuje obaveznost učestvovanja vojnika u ofanzivnim, ratnim misijama NATO saveznika i da je to opasan presedan

VIDEO: GENIJALNI Nole: Na meč loptu za Del Potra, odigrao je ovaj FENOMENALNI POEN!

Subota, 18.05.2019 | 09:38

Veliki meč izrežirala su dva teniska titana Đoković i Del Potro, sijevale su munje na "Foro Italiku" poslije ponoći, a Srbin je pokazao zašto je najbolji među najboljima, najveći majstor ove igre trenutno.

VIDEO: "Bio bi u najboljim godinama i pjevao bi kao zmaj..." Goca Tržan U SUZAMA zbog ove djevojke!

Subota, 18.05.2019 | 11:32

Njen nastup je sve oborio sa nogu!

U Italiji UHAPŠENI Crnogorci: Iza gajbi JABUKA sakrili DVIJE TONE CIGARETA?

Subota, 18.05.2019 | 08:27

Dva crnogorska državljana, vozača šlepera, uhapšena su juče nadomak Napolija u Italiji, nakon što je lokalna finansijska policija u njihovim kamionima pronašla dvije tone nelegalnih cigareta, marke “Monte”, koje navodno potiču iz Crne Gore, prenose Vikend novine.

Sarajevski ROMEO i JULIJA: Sjećanje na TRAGIČNU LJUBAV Boška i Admire koje ni metak NIJE RAZDVOJIO

Subota, 18.05.2019 | 09:01

Prije tačno 26 godina, mladi par iz Sarajeva, Admira Ismić i Boško Brkić, ubijeni su u pokušaju da napuste opkoljeni grad. Priča tragično stradalih sarajevskih Romea i Julije obišla je svijet i danas izaziva jezu u mnogima.

Radulović o privremenim objektima u Budvi: Spreman sam da "primim metak"

Subota, 18.05.2019 | 09:25

Poručujući da građanima polaže račune i da će za svoju odluku “primiti metak”, Radulović je odgovorio i na brojne optužbe koje su stizale na račun njegovog resora ministarstva i preduzeća „Morsko dobro“, da su takvom odlukom u Budvi zadržali vašarište na strani šetališta kojim gazduju, jer je Opština na svojoj strani šetališta uklonila sve privremene objekte.

VIDEO: I Madona zapjevala na EVROVIZIJI: Da li je ovo NAJBOLJI ŠOU ikada na ovom takmičenju?

Nedjelja, 19.05.2019 | 00:24

U velikom finalu Evrovizije, nastupila je i Madona!

VIDEO: Izabrana NAJBOLJA PJESMA: Trijumf HOLANDIJE na EVROVIZIJI!

Nedjelja, 19.05.2019 | 01:01

Spuštena je zavjesa na 64. Eurosong, koji je ove godine održan u Izraelu. 

Skandal prije finala Eurosonga: Diskvalifikovan bjeloruski žiri: Otkrili PREVIŠE?

Subota, 18.05.2019 | 21:36

Nekoliko sati prije finala Eurosonga dogodio se skandal.  

Ulcinj: Organizovan IFTAR po prvi put na otvorenom za 2 000 LJUDI

Subota, 18.05.2019 | 21:21

U Ulcinju je večeras na Maloj plaži, po prvi put biti organizovan javni Iftar za sve građane dobre volje.

POČINJE FINALE Eurosonga: Ko će osvojiti titulu najboljeg pjevača Evrope?

Subota, 18.05.2019 | 21:12

Veliko finale 64. Pjesme Evrovizije biće održano večeras u Tel Avivu, u Izraelu.    

VIDEO: Spajdermen iznenadio Đokovića pred meč sa Švarcmanom! SUPERHEROJ napravio SPEKTAKL!

Subota, 18.05.2019 | 20:50

Prije nego što su na teren izašli Novak Đoković i Dijego Švarcman, publiku u Rimu iznenadio je Spajdermen!

Crnogorci na DRUGOM MJESTU: Evo gdje žive NAJVISOČIJI ljudi u EVROPI

Subota, 18.05.2019 | 20:46

Faktori koji mogu uticati na to koliko će neki narod generalno biti visok jesu životna sredina i genetske predispozicije. Zahvaljujući genetici i ishrani, najviši ljudi žive u Evropi

SLAVNA SPORTISTKINJA PREMINULA U 39. GODINI: Njena IZENADNA SMRT potresla je SVIJET

Subota, 18.05.2019 | 20:28

Jedna od najljepših američkih profesionalnih rvačica Ešli Masaro preminula je u četvrtak uveče u 39. godini.

KAO SA POČETKA KARIJERE: Seka Aleksić iznenadila VELIKOM PROMJENOM IMIDŽA

Subota, 18.05.2019 | 19:53

Folk zvezda Seka Aleksić pokazala je svojim obožavateljima na društvenim mrežama kako sada izgleda, a ova njena objava naišla je na lavinu komentara.

Drevni test Dalaj Lame: Ima samo TRI pitanja i otkriva suštinu vaše ličnosti!

Subota, 18.05.2019 | 19:36

Radi se o o testu drevnih Tibetanaca za koji se vjeruje da ga je kreirao Dalaj Lama.