Petak, 26.04.2019 | 14:18
IZVOR: Kolektiv.me

WADADA NEWS MONTENEGRO - novi TV dnevnik za DJECU i MLADE u Crnoj Gori

TVCG emitovaće sjutra u 19.10 sati prvu epizodu novog TV dnevnika za djecu i mlade u Crnoj Gori, urađenog po međunarodno poznatom formatu Wadada News for Kids.
Kako je saopšteno iz UNICEF-a, Wadada News Montenegro je kratki TV dnevnik koji prave mladi reporteri kampanje medijske pismenosti Birajmo šta gledamo sa stručnjacima iz Dječije redakcije TVCG.

“Emitovaće se na Prvom programu TVCG svake subote u 19.10 sati, a reprizirati takođe na Prvom progamu TVCG svake subote u 13.25 sati”, saopšteno je iz UNICEF-a.

Glavna novina Wadada News Montenegro je učešće mladih u produkciji vijesti za njih, kao i to što je jedini medijski program te vrste koji se na lokalnom jeziku nudi djeci i mladima u Crnoj Gori.

“Istraživanje kampanje medijske pismenosti je pokazalo da svako drugo dijete u našoj zemlji želi da učestvuje u produkciji medijskih programa za djecu i drago nam je da je Javni servis prvi odgovorio na ove podatke kroz pokretanje Wadada News Montenegro dnevnika za mlade”, ističe urednica Dječije redakcije TVCG Milena Janjušević.

Wadada News Montenegro dio je međunarodne mreže Wadada News for Kids, tj. Wadada Vijesti za djecu, koju je, u saradnji s medijima u raznim zemljama širom planete, uspostavila holandska neprofitna organizacija Free Press Unlimited.

Dječija redakcija TVCG pokreće ovaj dnevnik nakon Wadada News for Kids treninga, koji je u okviru kampanje medijske pismenosti “Birajmo šta gledamo”, uz podršku UNICEF-a i Agencije za elektronske medije Crne Gore, organizovan u februaru tekuće godine.

“Crnogorsko izdanje Wadada News biće dostupno u okviru međunarodne videoteke koju koriste sve zemlje članice ove mreže. To znači da vijesti koje mladi naprave u Crnoj Gori mogu biti prevedene i emitovane u drugim zemljama, baš kao što će i TVCG preuzimati zanimljive vijesti koje prave mladi drugih zemalja, prevoditi ih i emitovati. Iskustva iz drugih zemalja pokazuju da je Wadada dnevnik za mlade jedna od najpopularnih emisija među porodicama, tj. da ga prate ne samo djeca i mladi, već i roditelji i drugi članovi porodice, jer se radi o informativnom programu koji se bavi temama kojima se bavi i dnevnik za odrasle, ali ih obrađuje na način koji je djeci i mladima lakši za razumijevanje i zanimljiviji za praćenje”. 

U okviru kampanje medijske pismenosti UNICEF-a i AEM-a “Birajmo šta gledamo”, organizacija Wadada News for Kids treninga i pružanje podrške Javnom servisu da pokrene takav dnevnik za djecu i mlade zasnivaju se na rezultatima prvog, nacionalno reprezentativnog istraživanja o djeci, roditeljima i medijima u Crnoj Gori koje je, između ostalog, pokazalo da manje od jedne trećine roditelja (29 odsto) i djece (27 odsto) smatra da na crnogorskim TV kanalima ima dovoljno programa prilagođenih raznim uzrastima djece, kao i sadržaja koji su djeci zanimljivi, korisni, inspirativni i obrazovni.

Istraživanje je pokazalo i da većina roditelja (59 odsto) smatra da je bitno da im dijete gleda TV sadržaje koji uključuju djecu istog uzrasta kao njihovo.

“Djeca, takođe, iskazuju interesovanje da najprije gledaju TV sadržaje u kojima su djeca njihovog uzrasta; svako drugo dijete želi da učestvuje u produkciji TV programa i svaki drugi roditelj podržava ovu ideju. Kampanju medijske pismenosti “Birajmo šta gledamo” pokrenuli su Agencija za elektronske medije Crne Gore i UNICEF sa ciljem podsticanja razvoja medijske pismenosti djece i roditelja, kao i jačanja kapaciteta medija da prave kvalitetne medijske sadržaje s djecom i mladima i da na etički korektan način izvještavaju o svim pitanjima prava djeteta u Crnoj Gori", zaključeno je u saopštenju.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Doha farba gradske ulice u plavo zbog nesnošljivih vrućina

Subota, 24.08.2019 | 21:56

Gradski putevi u glavnom gradu Katara, Dohi, farbaju se plavom bojom u okviru pilot projekta za borbu protiv ekstremnih vrućina, javlja National Geographic.

Migranti napali djevojku u Bihaću: Odmah pronađeni i PRITVORENI

Subota, 24.08.2019 | 21:41

Dvadesetpetogodišnja djevojka prijavila je policiji u Bihaću da su je dva migranta opljačkala i da su pokušala da je siluju, nakon čega su pronađeni i pritvoreni

Marko je završio dva fakulteta: Napušta domovinu i odlazi u Njemačku ljut: "Neću novac, hoću poštovanje"

Subota, 24.08.2019 | 21:31

Dan pred put, ispričao je da ne samo da nema šanse da u Srbiji nađe posao, već su u medicinskim ustanovama savjetovali da bi najbolje bilo da nađe vezu. Kako je ispričao, on je odbio takav način. 

ROZGI SE DESIO PEH NA NASTUPU: TAKO NEŠTO NIKADA NIJE DOŽIVJELA: Svi na Ušću su vidjeli Jelenine SUZE

Subota, 24.08.2019 | 21:15

Jelena Rozga nastupala je na Ušću pred hiljadama posjetilaca, a kako je sama izjavila mogla je bez problema da ostavi mikrofon, pošto su svi jednoglasno pjevali njene pjesme i bez nje na "Music week festivalu".

PO PRESUDI KOTORSKOG OSNOVOG SUDA: Viši sud u Beogradu proglasio krivom Saru Vidak

Subota, 24.08.2019 | 20:53

Viši sud u Beogradu je kotorskom Osnovnom sudu dostavio presudu kojom je Saru Vidak, studentkinju iz Beograda proglasio krivom i osudio je na kaznu zatvora u trajanju od 30 dana.

Rumunski neurohirurg tvrdi: Samo ovako se pravilno odmara mozak!

Subota, 24.08.2019 | 20:44

Iako mozak nikad ne spava, odmor mu je neophodan...

VIDEO: Vapaj domorodaca sa spas Amazonije: "Daću i posljednju kap krvi da spasim ovu šumu"

Subota, 24.08.2019 | 20:02

Dok stravični požari haraju Amazonskom prašumom, pripadnici autohtonog brazilskog plemena Mura zavjetovali su se da će do posljednje snage braniti svoju zemlju.

U Nikšiću uhapšeno više osoba: Osumnjičeni za stvaranje KRIMINALNE ORGANIZACIJE?

Subota, 24.08.2019 | 19:49

Hapšenje u Nikšiću.

Ukucate li ovaj pojam u Google, dogodiće se nešto NEOBIČNO pred vašim očima

Subota, 24.08.2019 | 19:33

Google je na poseban način odlučio obilježiti 80. godišnjicu  filma "Čarobnjak iz Oza" i to malim "skrivenim" poklonom za sve korisnike tog pretraživača i obožavaoce legendarnog filma.  

CFL: Iskra bolja od Rudara: Petrovac slavio u Grblju

Subota, 24.08.2019 | 19:23

Danas su na programu četiri duela petog kola Prve Telekom fudbalske lige Crne Gore, a od 17 sati su odigrane dvije utakmice.