Petak, 26.04.2019 | 16:39
IZVOR: Cdm

RCC: Od zemalja regiona neprijavljenog rada najviše u Crnoj Gori

Udio neformalne zaposlenosti, odnosno neprijavljenog rada u regionu kreće se od 18,1 odsto u Republici Sjevernoj Makedoniji do 33 odsto u Crnoj Gori, rekao je Nand Shani, vođa tima Platforme za zapošljavanje i socijalna pitanja Vijeća za regionalnu saradnju (RCC).
Foto: Ilustracija, CV-Library

Kako je saopšteno iz RCC, borba protiv te široko rasprostranjene pojave bila je glavna tema radionica koje je ovaj projekat u proteklom periodu organizovao širom Zapadnog Balkana.

“Evropska komisija (EK) i druge međunarodne i domaće agencije (OECD, ILO, itd.) prepoznale su postojanje neformalne ekonomije i zaposlenosti kao jednu od najvećih prepreka ekonomskog prosperiteta u regionu”, naveli su RCC.

Platforma Vijeća za regionalnu saradnju za zapošljavanje i socijalna pitanja je za svaku od ekonomija Zapadnog Balkana pripremila izvještaj koji se bavi analizom pokretača neprijavljenog rada, institucionalnim okvirom i postojećim pristupima odgovarajućih politika, a koji je upotpunjen spiskom glavnih preporuka za rješavanje pitanja neprijavljenog rada.

„Neformalna zaposlenost na Zapadnom Balkanu rješava se samo djelimično, uglavnom kroz korektivne i mjere izvršenja. Ono što je regionu potrebno jeste sveobuhvatan pristup koji obuhvata sve organe vlasti i u sklopu kog se koriste dodatne mjere kao što su povećanje koristi i stimulacija za prelazak u formalnu zasposlenost i smanjivanje neravnoteže između institucionalnog i društvenog morala”, rekao je Shani i dodao da postoje brojni alati za prelazak sa neprijavljenog na prijavljeni rad.

Kako je rekao, direktnim alatima se osigurava da je racionalna ekonomska odluka ta da rad bude prijavljen.

“To se ostvaruje ili korištenjem mjera za odvraćanje kojima se povećavaju troškovi neusklađenosti („kazna“) ili tako što se učini da prijavljeni rad bude korisniji i lakši („nagrada“). Indirektni alati ne koriste „kazne“ i „nagrade“ i umjesto toga se bave formalnim propustima i greškama institucija kako bi se popravio društveni ugovor između vlasti i građana i tako potakla kultura visokog stepena povjerenja i odgovornosti”, dodao je Shani.

Generalno, ekonomije Zapadnog Balkana su do sada usvojile i primjenjuju pristup koji podrazumijeva prinudno ispunjavanje obaveza, pri čemu se malo pažnje posvećuje stimulacijama i dobrovoljnom ispunjavanje obaveza.

“Uspješan i efikasan prelazak sa neprijavljenog na prijavljeni rad znači povezivanje oblasti zakona o radu, poreskog prava i zakona o socijalnoj sigurnosti na nivou strategija i djelovanja, kao i uključivanje socijalnih partnera. Ovim pristupom se primjenjuje cijeli niz raspoloživih direktnih i indirektnih mjera politike u cilju jačanja kaka ovlaštenja, tako i povjerenja u organe vlasti”, kažu u Vijeću za regionalnu saradnju.

Radionice koje se bave rješavanjem pitanja neformalne zaposlenosti održane su u Podgorici, Tirani, Beogradu, Sarajevu, Prištini i Skoplju.

“Naslanjajući se na iskustvo Evropske unije i u svijetlu važnosti usklađivanja saradnje i prakse šest ekonomija Zapadnog Balkana u domenu politika sa onima u Evropskoj uniji, cilj Platforme za zapošljavanje i socijalna pitanja je da pomogne ekonomijama sa Zapadnog Balkana da uspostave regionalni forum koji je namjenjen konkretno razmjeni znanja i iskustava i uzajamnom učenju u cilju prelaska sa neprijavljenog na prijavljeni rad, korištenjem sveobuhvatnog, cjelovitog strateškog pristupa”, naglasili su u RCC.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Doha farba gradske ulice u plavo zbog nesnošljivih vrućina

Subota, 24.08.2019 | 21:56

Gradski putevi u glavnom gradu Katara, Dohi, farbaju se plavom bojom u okviru pilot projekta za borbu protiv ekstremnih vrućina, javlja National Geographic.

Migranti napali djevojku u Bihaću: Odmah pronađeni i PRITVORENI

Subota, 24.08.2019 | 21:41

Dvadesetpetogodišnja djevojka prijavila je policiji u Bihaću da su je dva migranta opljačkala i da su pokušala da je siluju, nakon čega su pronađeni i pritvoreni

Marko je završio dva fakulteta: Napušta domovinu i odlazi u Njemačku ljut: "Neću novac, hoću poštovanje"

Subota, 24.08.2019 | 21:31

Dan pred put, ispričao je da ne samo da nema šanse da u Srbiji nađe posao, već su u medicinskim ustanovama savjetovali da bi najbolje bilo da nađe vezu. Kako je ispričao, on je odbio takav način. 

ROZGI SE DESIO PEH NA NASTUPU: TAKO NEŠTO NIKADA NIJE DOŽIVJELA: Svi na Ušću su vidjeli Jelenine SUZE

Subota, 24.08.2019 | 21:15

Jelena Rozga nastupala je na Ušću pred hiljadama posjetilaca, a kako je sama izjavila mogla je bez problema da ostavi mikrofon, pošto su svi jednoglasno pjevali njene pjesme i bez nje na "Music week festivalu".

PO PRESUDI KOTORSKOG OSNOVOG SUDA: Viši sud u Beogradu proglasio krivom Saru Vidak

Subota, 24.08.2019 | 20:53

Viši sud u Beogradu je kotorskom Osnovnom sudu dostavio presudu kojom je Saru Vidak, studentkinju iz Beograda proglasio krivom i osudio je na kaznu zatvora u trajanju od 30 dana.

Rumunski neurohirurg tvrdi: Samo ovako se pravilno odmara mozak!

Subota, 24.08.2019 | 20:44

Iako mozak nikad ne spava, odmor mu je neophodan...

VIDEO: Vapaj domorodaca sa spas Amazonije: "Daću i posljednju kap krvi da spasim ovu šumu"

Subota, 24.08.2019 | 20:02

Dok stravični požari haraju Amazonskom prašumom, pripadnici autohtonog brazilskog plemena Mura zavjetovali su se da će do posljednje snage braniti svoju zemlju.

U Nikšiću uhapšeno više osoba: Osumnjičeni za stvaranje KRIMINALNE ORGANIZACIJE?

Subota, 24.08.2019 | 19:49

Hapšenje u Nikšiću.

Ukucate li ovaj pojam u Google, dogodiće se nešto NEOBIČNO pred vašim očima

Subota, 24.08.2019 | 19:33

Google je na poseban način odlučio obilježiti 80. godišnjicu  filma "Čarobnjak iz Oza" i to malim "skrivenim" poklonom za sve korisnike tog pretraživača i obožavaoce legendarnog filma.  

CFL: Iskra bolja od Rudara: Petrovac slavio u Grblju

Subota, 24.08.2019 | 19:23

Danas su na programu četiri duela petog kola Prve Telekom fudbalske lige Crne Gore, a od 17 sati su odigrane dvije utakmice.