Petak, 26.04.2019 | 17:06
IZVOR: Vijesti.me

Stavljena TAČKA na GRADNJU u SRCU NP DURMITOR: Crno jezero ostaje netaknuto

Ministarstvo održivog razvoja i turizma povuklo Plan objekata privremenog karaktera NP “Durmitor” za period 2017 - 2019.
Foto: takeadventure.com

Kolašinac Luka Bulatović neće na obali Crnog jezera postavljati bungalove, igraonicu za djecu, avanturistički park, vještački zid za penjanje...

Tačku na gradnju u srcu Nacionalnog parka “Durmitor”, koji je pod zaštitom UNESCO-a, stavilo je Ministarstvo održivog razvoja i turizma, koje je povuklo Plan objekata privremenog karaktera NP “Durmitor” za period 2017 - 2019.

Iz MORT-a, na čijem čelu je Pavle Radulović, pojasnili su da je čitav planski dokument stavljen van snage i da se ne odnosi samo na gradnju na podrčuju Crnog jezera.

“Na osnovu člana 222 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata („Službeni list CG“ br. 64/17,44/18 i 63/18) Ministarstvo održivog razvoja i turizma, a shodno Zaključku Kolegijuma broj 101-242/20 i 101-242/20 od 10. 4. 2019. godine donijelo je Odluku o prestanku važenja Plana objekata privremenog karaktera na području NP „Durmitor“ za period 2017 - 2019. godine. Plan objekata privremenog karaktera na području NP „Durmitor“ za period 2017 - 2019. godine (jun 2017. i april 2018. godine) prestaje da važi. Inače, planski dokument se ne može parcijalno stavljati van snage”, piše u odgovorima MORT-a.

To znači da neće biti moguće graditi i postavljati privremene objekte nigdje u granicama NP “Durmitor”.

Odluka o povlačenju Plana donijeta je 10. aprila, a o tom dokumentu raspravljano je nakon što im je stigao Predlog Skupštine Opštine Žabljak - da stave van snage Plan objekata privremenog karaktera na području Nacionalnog parka “Durmitor”, u dijelu koji se odnosi na lokacije oko Crnog jezera.

Tim planom Bulatovićevoj firmi “Explorer” bilo je omogućeno da upravlja restoranom na Crnom jezeru, ali i postavi prateće objekte na obali jezera.

Zaključak kojim je traženo da se Plan stavi van snage, žabljački parlament jednoglasno je usvojio.

Takva odluka SO Žabljak donijeta je nakon što su svi odbornici podržali revolt građana i tražili od Vlade zabranu gradnje u NP “Durmitor”.

Protest građana počeo je 13. marta, kada je preduzeće NP “Durmitor” posjeklo 42 stabla, upravo na dijelu gdje je Bulatović planirao da postavi bungalove. Očevici sječe tvrdili su da su posječena zdrava stabla, a iz uprave NP-a saopšteno je da je u pitanju sanitarna sječa. Branili su se time da je u toku “planirana aktivnost uklanjanja stabala koja predstavljaju opasnost za posjetioce i objekte i širenje zaraznih bolesti na zdrava stabla”.

Žabljačani su nakon višenedjeljne bitke spasili Crno jezero od izgradnje privremenih objekata, ali su tada poručili da će nastaviti borbu protiv nepotrebne infrastrukture i dalje sječe šume u NP “Durmitor”.

Izmjene Plana koji je sada povučen donijete su u aprilu 2018. godine.

Nakon objavljenog javnog poziva u maju 2018. godine i sprovedene tenderske procedure, 16. jula zaključen je ugovor sa Bulatovićevim “Explorerom”, kao najboljim ponuđačem. Ugovorom o zakupu na period od 10 godina toj firmi dat je na upravljanje restoran na Crnom jezeru, a Bulatović se obavezao da investira i postavi igraonicu za djecu, vještački zid za penjanje, avanturistički park i bungalove, koji nakon 10 godina, ostaju državi.

Tim aktom precizirano je da Bulatovićeva firma godišnje za zakup restorana plaća 50.000 eura, da 40 odsto dobiti od poslovanja tog ugostiteljskog objekta daje Nacionalnim parkovima, a da profit od ostalih aktivnosti u potpunosti ostaje njima.

Po državu izuzetno nepovoljan ugovor predviđa da bi “Exploreru” pripala sva zarada od bungalova, igraonice za djecu, avanturističkog parka i vještačke stijene, korišćenja krplji, nordijskih skija, čamaca, kanua, skija, bicikala i otvorenog šanka...

Prema ocjenama žabljačkih ugostitelja, ekologa i građana, ta zarada bi mogla da se kreće i do pola miliona eura godišnje, a šteta po prostor zaštićen domaćim i međunarodnim zakonodavstvom bila bi nemjerljiva.

Nakon sastanka održanog u jeku borbe za zaštitu jezera, sa kog je ministar Radulović i poručio da će povući Plan kada dobije Predlog SO Žabljak, nije objašnjeno šta će se desiti nakon toga, ali je izvjesno da bi to značilo i raskid ugovora sa “Explorerom”. Nepoznato je i da li ta firma može tužiti državu zbog neostvarene dobiti.

Obustava gradnje i ostalih planiranih objekata

Stavljanje van snage Plana objekata privremenih karaktera povlači za sobom i obustavu izgradnje ostalih planiranih objekata.

“Plan objekata privremenog karaktera na području NP ‘Durmitor’ odnosi se na područje definisano članom 9. Zakona o nacionalnim parkovima i obuhvata granice ovog nacionalnog parka, tj. djelove teritorija opština Žabljak, Mojkovac, Pljevlja, Plužine i Šavnik”, piše u povučenom dokumentu.

Tim aktom planirano je postavljane auto-kampa na površini od 600 kvadrata nadomak Crnog jezera, postavljanje naplatnih kućica na više lokacija, uređenje stanice za raftnig u Kršu, i Dobrilovini, terase za raftere u Žugića luci.

Tačkom 16. Plana predviđeni su radovi na skijalištu Savin kuk.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Mojkovac
26.04.2019 17:55

A sta je sa planom biograckog jezera???

0 0
EvoJa
26.04.2019 19:06

BIOGRADSKOG

5 0

Doha farba gradske ulice u plavo zbog nesnošljivih vrućina

Subota, 24.08.2019 | 21:56

Gradski putevi u glavnom gradu Katara, Dohi, farbaju se plavom bojom u okviru pilot projekta za borbu protiv ekstremnih vrućina, javlja National Geographic.

Migranti napali djevojku u Bihaću: Odmah pronađeni i PRITVORENI

Subota, 24.08.2019 | 21:41

Dvadesetpetogodišnja djevojka prijavila je policiji u Bihaću da su je dva migranta opljačkala i da su pokušala da je siluju, nakon čega su pronađeni i pritvoreni

Marko je završio dva fakulteta: Napušta domovinu i odlazi u Njemačku ljut: "Neću novac, hoću poštovanje"

Subota, 24.08.2019 | 21:31

Dan pred put, ispričao je da ne samo da nema šanse da u Srbiji nađe posao, već su u medicinskim ustanovama savjetovali da bi najbolje bilo da nađe vezu. Kako je ispričao, on je odbio takav način. 

ROZGI SE DESIO PEH NA NASTUPU: TAKO NEŠTO NIKADA NIJE DOŽIVJELA: Svi na Ušću su vidjeli Jelenine SUZE

Subota, 24.08.2019 | 21:15

Jelena Rozga nastupala je na Ušću pred hiljadama posjetilaca, a kako je sama izjavila mogla je bez problema da ostavi mikrofon, pošto su svi jednoglasno pjevali njene pjesme i bez nje na "Music week festivalu".

PO PRESUDI KOTORSKOG OSNOVOG SUDA: Viši sud u Beogradu proglasio krivom Saru Vidak

Subota, 24.08.2019 | 20:53

Viši sud u Beogradu je kotorskom Osnovnom sudu dostavio presudu kojom je Saru Vidak, studentkinju iz Beograda proglasio krivom i osudio je na kaznu zatvora u trajanju od 30 dana.

Rumunski neurohirurg tvrdi: Samo ovako se pravilno odmara mozak!

Subota, 24.08.2019 | 20:44

Iako mozak nikad ne spava, odmor mu je neophodan...

VIDEO: Vapaj domorodaca sa spas Amazonije: "Daću i posljednju kap krvi da spasim ovu šumu"

Subota, 24.08.2019 | 20:02

Dok stravični požari haraju Amazonskom prašumom, pripadnici autohtonog brazilskog plemena Mura zavjetovali su se da će do posljednje snage braniti svoju zemlju.

U Nikšiću uhapšeno više osoba: Osumnjičeni za stvaranje KRIMINALNE ORGANIZACIJE?

Subota, 24.08.2019 | 19:49

Hapšenje u Nikšiću.

Ukucate li ovaj pojam u Google, dogodiće se nešto NEOBIČNO pred vašim očima

Subota, 24.08.2019 | 19:33

Google je na poseban način odlučio obilježiti 80. godišnjicu  filma "Čarobnjak iz Oza" i to malim "skrivenim" poklonom za sve korisnike tog pretraživača i obožavaoce legendarnog filma.  

CFL: Iskra bolja od Rudara: Petrovac slavio u Grblju

Subota, 24.08.2019 | 19:23

Danas su na programu četiri duela petog kola Prve Telekom fudbalske lige Crne Gore, a od 17 sati su odigrane dvije utakmice.