Četvrtak, 02.05.2019 | 20:17
IZVOR: Vijesti.me

Više od pola miliona eura PRIVATNICIMA za magnetnu rezonancu, iako KC ima APARAT

U oktobru stigao novi aparat, ali je u novembru i decembru više pacijenata upućeno u privatne ustanove.
Foto: KCCG

Više od pola miliona eura država je platila privatnicima prošle godine za preglede pacijenata magnetnom rezonancom, uprkos činjenici da je Klinički centar (KC) na jesen 2018. postao bogatiji za još jedan takav aparat.

Izdvajanja za troškove pregleda magnetnom rezonancom u dvije privatne klinike porasla su više nego dvaput u odnosu na 2017. godinu, kada je prema izvještaju Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) privatnicima plaćeno 226.730 eura.

Podaci za 2018. godinu pokazuju da je lani privatnoj zdravstvenoj ustanovi “Hipokrat” plaćeno 435.270 eura, a beranskoj privatnoj klinici “Tesla” blizu 75.000 eura.

Pregledi magnetnom rezonancom rade se u KC, kao i u dvije privatne klinike koje imaju zaključen ugovor sa FZO.

Iz KC-a je nedavno “Vijestima” rečeno da ta ustanova raspolaže sa dva aparata za magnetnu rezonancu u Centru za rendgen dijagnostiku i jednim u Dječjoj bolnici. Na tu uslugu, tvrde, čeka se između mjesec i dva.

Iz te ustanove podsjetili su da, ako pacijent za dijagnostiku magnetnom rezonancom dobije termin duži od mjesec u KC-u, izabrani doktor u domu zdravlja ima mogućnost da pregled zakaže u “Hipokratu” u Podgorici ili Radanovićima, kao i u “Tesli”.

Novi Simensov MR Skyra aparat za magnetnu rezonancu, vrijedan više od 1,4 miliona eura, pušten je u rad u KC-u 3. oktobra prošle godine.

Savremeni aparat, jačine 3 Tesla magnetnog polja, kako je saopšteno iz KC-a, daje mnogo kvalitetniju sliku nego aparat od 1.5 Tesla koji je godinama u funkciji.

Iz KC-a su tada poručili da će novim aparatom da bude poboljšan kvalitet pregleda i omogućena bolja dijagnostika, te da će biti mnogo manja potreba za slanje u druge zdravstvene centre van zemlje. Novi aparat za magnetnu rezonancu, kako su tada kazali, naročito je dobar za snimanje krvnih sudova glave, a treba da dovede i do bolje dijagnostike eventualnih tumora, moždanih udara, prostate... Prednost novog aparata je i brzina, jer se pregled mnogo kraće obavlja nego na starijem aparatu.

Prema podacima FZO, najviše novca privatnicima je uplaćeno upravo za preglede na magnetnoj rezonanci kod privatnika u posljednjem kvartalu godine. Posmatrano po mjesecima, najviše je novca od privatnika fakturisano u aprilu, te novembru i decembru 2018. godine.

Lani je pregled magnetnom rezonancom u dvije privatne klinike uradilo 3.284 pacijenata, ali je većina njih, 2.778 osiguranika, na pregled otišla u “Hipokrat”. Najveći broj pacijenata u prošloj godini pregled magnetnom rezonancom kod privatnika radilo je takođe u aprilu, novembru i decembru.

Podaci pokazuju da je porastao broj pregledanih kod privatnika, - 2015. godine pregledano je 1.316 pacijenata, a godinu kasnije 1.673.

“Vijesti” su početkom 2017. godine objavile da je država “Hipokratu” za preglede građana na magnetnoj rezonanci za nepune dvije godine platila oko pola miliona eura, a da se za milion mogao kupiti novi aparat za magnetnu rezonancu. Cijena aparata zavisi od jačine koja se mjeri u Teslama, pa varira od oko 400.000 za aparate male jačine, pa do nekoliko miliona eura.

Državna revizorska institucija 2017. godine utvrdila je da Ministarstvo zdravlja nije izradilo Strategiju nabavke medicinske opreme i nije sprovelo sve zakonske mjere radi obezbjeđenja nabavke opreme koja je potrebna sistemu zdravstvene zaštite. U izvještaju DRI piše da su ugovori sa privatnicima za preglede magnetnom rezonancom zaključeni bez prethodne analize i procjene isplativosti.

DRI nije zaključila da li je isplativije zaključiti ugovor sa privatnim zdravstvenim ustanovama ili nabaviti novu opremu i obezbijediti uslugu u javnom sistemu za sporni pregled.

Naveli su, međutim, da je od aprila 2015. do kraja te godine privatnoj ustanovi uplaćeno 223.931,47 eura, a da se prema podacima sa sajta info.blockimaging.com, aparati za magnetnu rezonancu (GE, Siemens, Toshiba, Hitachi, Philips) mogu nabaviti za 150.000 do 400.000 eura.

Za liječenje van države, putne troškove i dnevnice lani izdvojeno 8,2 miliona

Za liječenje crnogorskih pacijenata van države, putne troškove i dnevnice preko svih komisija lani je izdvojeno ukupno 8.204.631 eura u prošloj godini. To je za oko 1,6 miliona eura manje u odnosu na 2017, koja je bila rekordna u posljednjih 13 godina. Tada je za liječenje u inostranstvu potrošeno 9.832.218 eura.

Prvostepena komisija Fonda u inostranstvo uputila je na liječenje, kontrolu i dijagnostiku prošle godine 3.202 osiguranika, što je za oko 24 odsto manje u odnosu na 2017.

U 2018, van zemlje, liječilo se po uputu prvostepene komisije 1.943 osiguranika, 766 je bilo na kontroli, dok je na dijagnostiku u inostranstvo pošlo 493 pacijenata. Broj upućivanja po sva tri osnova smanjen je u odnosu na 2017. godinu.

Kada je riječ o dijagnostici, najviše ljudi upućivano je na PET skener, HLA tipizaciju, odnosno tipizaciju tkiva ili testiranje na antitijela, zatim aplikaciju radioaktivnog joda i hemioterapiju... I na kontrolu, kao i dijagnostiku je najviše pacijenata upućeno upravo u susjednu Srbiju. Prema izvještaju Fonda, u 2018. godini pacijenti su se liječili van zemlje i dobijanjem uputa koje izdaje centrala te institucije, na osnovu nalaza i mišljenja Komisije za liječenje u inostranstvu.

Preko te komisije, odboreno je 639 uputa za godinu. Čak 345 uputa bilo je za Tursku, 97 za Srbiju, 60 za Hrvatsku, 37 Njemačku, po 27 za Republiku Srpsku i Sloveniju... Po tom osnovu potrošeno je više od tri miliona, a najviše novca izdvojeno je za liječenje u Njemačkoj, zatim Turskoj.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

CoronaFree - U Crnoj Gori i danas NEMA novih slučajeva infekcije KORONAVIRUSOM

Četvrtak, 28.05.2020 | 16:22

U Crnoj Gori i danas bez novih slučajeva infekcije koronavirusom. 

Novi UGOVOR za kapitena - Suad Šehović OSTAJE u Podgorici

Četvrtak, 28.05.2020 | 16:09

Kapiten košarkaša Budućnost Volija Suad Šehović produžio je ugovor sa podgoričkim klubom na još jednu sezonu.

Igrica koja je obilježila DJETINJSTVO mnogih - Ovo niste znali o Super Mariju

Četvrtak, 28.05.2020 | 15:56

Ove godine, najpoznatiji vodoinstalater na svijetu puni 35 godina. Simpatičnog brku smo pratili još otkad je bio predstavljen pomoću samo nekoliko piksela, pa kroz više od 20 zvaničnih igara sve do danas, a čini se da njegova popularnost još uvijek ne jenjava.

Podgorica: IZGORIO automobil u naselju Mareza

Četvrtak, 28.05.2020 | 15:54

Danas je u podgoričkom naselju Mareza izgorio automobil. Kako je saopštila Služba zaštite i spašavanja Glavnog grada, nije bilo povrijeđenih, a na vozilu je utvrđena totalna šteta.

Gledaoce obradovala vijest o trenutno najgledanijoj seriji: Snima se i peta sezona La Casa De Papel?

Četvrtak, 28.05.2020 | 15:47

Obožavaoci jedne od trenutno najgledanijih serija La Casa De Papel nestrpljivo očekuju vijesti o novoj, petoj sezoni, a čini se kako je potvrda te sezone konačno i stigla.

JAPAN - Testira se aplikacija kojom se NAVIJANJE iz kuće može prenijeti na stadion

Četvrtak, 28.05.2020 | 15:32

S obzirom na zabrane navijačima da ulaze na stadione, teško je napraviti atmosferu tokom utakmica. No, proizvođači aplikacija pokušavaju pronaći način.

Odluka Vlade: Osniva se FIRMA koja će rušiti NELEGALNE objekte

Četvrtak, 28.05.2020 | 15:27

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici usvojila informaciju i donijela odluku o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću Zaštita prostora Crne Gore, sa glavnim zadatkom sprovođenja administrativnog rješenja izvršenja o rušenju, uklanjanju vraćanju u prvobitno stanje zemljišta i objekata, saopštio je Aleksandar Dajković, Generalni direktor Direktorata za inspekcijske poslove.

Krivokapić: Jača EU znači više DEMOKRATIJE u regionu

Četvrtak, 28.05.2020 | 15:19

Počasni predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić učestvovao je danas na vanrednoj online sjednici Predsjedništva Partije Evropskih socijalista na temu Plana oporavka koji je najavila Evropska komisija.

NOVI presjek: U Srbiji od koronavirusa preminula još jedna osoba, 25 novooboljelih

Četvrtak, 28.05.2020 | 15:08

Ovo je najnoviji presjek stanja.

Bečići: Uhapšen ruski državljanin kojeg traži Interpol

Četvrtak, 28.05.2020 | 14:44

Budvanska policija je u saradnji sa Sektorom kriminalističke policije juče lišila slobode lice koje se potražuje po međunarodnoj potjernici NCB Interpol Moskva, saopšteno je iz Uprave policije.