Četvrtak, 02.05.2019 | 20:17
IZVOR: Vijesti.me

Više od pola miliona eura PRIVATNICIMA za magnetnu rezonancu, iako KC ima APARAT

U oktobru stigao novi aparat, ali je u novembru i decembru više pacijenata upućeno u privatne ustanove.
Foto: KCCG

Više od pola miliona eura država je platila privatnicima prošle godine za preglede pacijenata magnetnom rezonancom, uprkos činjenici da je Klinički centar (KC) na jesen 2018. postao bogatiji za još jedan takav aparat.

Izdvajanja za troškove pregleda magnetnom rezonancom u dvije privatne klinike porasla su više nego dvaput u odnosu na 2017. godinu, kada je prema izvještaju Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) privatnicima plaćeno 226.730 eura.

Podaci za 2018. godinu pokazuju da je lani privatnoj zdravstvenoj ustanovi “Hipokrat” plaćeno 435.270 eura, a beranskoj privatnoj klinici “Tesla” blizu 75.000 eura.

Pregledi magnetnom rezonancom rade se u KC, kao i u dvije privatne klinike koje imaju zaključen ugovor sa FZO.

Iz KC-a je nedavno “Vijestima” rečeno da ta ustanova raspolaže sa dva aparata za magnetnu rezonancu u Centru za rendgen dijagnostiku i jednim u Dječjoj bolnici. Na tu uslugu, tvrde, čeka se između mjesec i dva.

Iz te ustanove podsjetili su da, ako pacijent za dijagnostiku magnetnom rezonancom dobije termin duži od mjesec u KC-u, izabrani doktor u domu zdravlja ima mogućnost da pregled zakaže u “Hipokratu” u Podgorici ili Radanovićima, kao i u “Tesli”.

Novi Simensov MR Skyra aparat za magnetnu rezonancu, vrijedan više od 1,4 miliona eura, pušten je u rad u KC-u 3. oktobra prošle godine.

Savremeni aparat, jačine 3 Tesla magnetnog polja, kako je saopšteno iz KC-a, daje mnogo kvalitetniju sliku nego aparat od 1.5 Tesla koji je godinama u funkciji.

Iz KC-a su tada poručili da će novim aparatom da bude poboljšan kvalitet pregleda i omogućena bolja dijagnostika, te da će biti mnogo manja potreba za slanje u druge zdravstvene centre van zemlje. Novi aparat za magnetnu rezonancu, kako su tada kazali, naročito je dobar za snimanje krvnih sudova glave, a treba da dovede i do bolje dijagnostike eventualnih tumora, moždanih udara, prostate... Prednost novog aparata je i brzina, jer se pregled mnogo kraće obavlja nego na starijem aparatu.

Prema podacima FZO, najviše novca privatnicima je uplaćeno upravo za preglede na magnetnoj rezonanci kod privatnika u posljednjem kvartalu godine. Posmatrano po mjesecima, najviše je novca od privatnika fakturisano u aprilu, te novembru i decembru 2018. godine.

Lani je pregled magnetnom rezonancom u dvije privatne klinike uradilo 3.284 pacijenata, ali je većina njih, 2.778 osiguranika, na pregled otišla u “Hipokrat”. Najveći broj pacijenata u prošloj godini pregled magnetnom rezonancom kod privatnika radilo je takođe u aprilu, novembru i decembru.

Podaci pokazuju da je porastao broj pregledanih kod privatnika, - 2015. godine pregledano je 1.316 pacijenata, a godinu kasnije 1.673.

“Vijesti” su početkom 2017. godine objavile da je država “Hipokratu” za preglede građana na magnetnoj rezonanci za nepune dvije godine platila oko pola miliona eura, a da se za milion mogao kupiti novi aparat za magnetnu rezonancu. Cijena aparata zavisi od jačine koja se mjeri u Teslama, pa varira od oko 400.000 za aparate male jačine, pa do nekoliko miliona eura.

Državna revizorska institucija 2017. godine utvrdila je da Ministarstvo zdravlja nije izradilo Strategiju nabavke medicinske opreme i nije sprovelo sve zakonske mjere radi obezbjeđenja nabavke opreme koja je potrebna sistemu zdravstvene zaštite. U izvještaju DRI piše da su ugovori sa privatnicima za preglede magnetnom rezonancom zaključeni bez prethodne analize i procjene isplativosti.

DRI nije zaključila da li je isplativije zaključiti ugovor sa privatnim zdravstvenim ustanovama ili nabaviti novu opremu i obezbijediti uslugu u javnom sistemu za sporni pregled.

Naveli su, međutim, da je od aprila 2015. do kraja te godine privatnoj ustanovi uplaćeno 223.931,47 eura, a da se prema podacima sa sajta info.blockimaging.com, aparati za magnetnu rezonancu (GE, Siemens, Toshiba, Hitachi, Philips) mogu nabaviti za 150.000 do 400.000 eura.

Za liječenje van države, putne troškove i dnevnice lani izdvojeno 8,2 miliona

Za liječenje crnogorskih pacijenata van države, putne troškove i dnevnice preko svih komisija lani je izdvojeno ukupno 8.204.631 eura u prošloj godini. To je za oko 1,6 miliona eura manje u odnosu na 2017, koja je bila rekordna u posljednjih 13 godina. Tada je za liječenje u inostranstvu potrošeno 9.832.218 eura.

Prvostepena komisija Fonda u inostranstvo uputila je na liječenje, kontrolu i dijagnostiku prošle godine 3.202 osiguranika, što je za oko 24 odsto manje u odnosu na 2017.

U 2018, van zemlje, liječilo se po uputu prvostepene komisije 1.943 osiguranika, 766 je bilo na kontroli, dok je na dijagnostiku u inostranstvo pošlo 493 pacijenata. Broj upućivanja po sva tri osnova smanjen je u odnosu na 2017. godinu.

Kada je riječ o dijagnostici, najviše ljudi upućivano je na PET skener, HLA tipizaciju, odnosno tipizaciju tkiva ili testiranje na antitijela, zatim aplikaciju radioaktivnog joda i hemioterapiju... I na kontrolu, kao i dijagnostiku je najviše pacijenata upućeno upravo u susjednu Srbiju. Prema izvještaju Fonda, u 2018. godini pacijenti su se liječili van zemlje i dobijanjem uputa koje izdaje centrala te institucije, na osnovu nalaza i mišljenja Komisije za liječenje u inostranstvu.

Preko te komisije, odboreno je 639 uputa za godinu. Čak 345 uputa bilo je za Tursku, 97 za Srbiju, 60 za Hrvatsku, 37 Njemačku, po 27 za Republiku Srpsku i Sloveniju... Po tom osnovu potrošeno je više od tri miliona, a najviše novca izdvojeno je za liječenje u Njemačkoj, zatim Turskoj.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Ubrzava METABOLIZAM, jača nervni sistem: KUKURUZ je mnogima omiljena GRICKALICA, a zbog ovoga i NAJZDRAVIJA!

Srijeda, 17.07.2019 | 13:44

Kukuruz je najzdravija ljetnja girckalica koja obara holesterol i jača nerve, a kukuruzna svila odličan je diuretik.

Interes zdravlja NAJVAŽNIJI: 400 građana Crne Gore se liječi u Brezoviku od karcinoma pluća

Utorak, 16.07.2019 | 14:04

"Posljedice pušenja ne uništavaju samo zdravlje aktivnih pušača nego i pasivnih pušača”

CRNA GORA - Godišnje 300 GRAĐANA oboli od KARCINOMA KOŽE

Utorak, 16.07.2019 | 07:20

Prema evidenciji o broju oboljelih od karcinoma kože na osnovu podataka iz primarne zdravstvene zaštite, odnosno na osnovu prve posjete izabranim ljekarima sa tim dijagnozama u 2014. godini evidentirana su 292 oboljela, 160 muškaraca i 132 žene, u 2015. 265 oboljelih, 144 muškarca i 121 žena, dok je najviše oboljelih unazad pet godina bilo 2016. godine ukupno 315, od čega 195 muškaraca i 120 žena.

Svaki peti dječak i svaka deseta djevojčica u Crnoj Gori su GOJAZNI!

Ponedjeljak, 15.07.2019 | 16:26

Problem dječje gojaznosti komleksan je, iziskuje sinhronizovano djelovanje i vrlo je važno prepoznati ga i pravilno uputiti, kazala je specijalista higijene u Institutu za javno zdravlje (IJZ) Enisa Kujundžić.

Naučnici tvrde: Postoji NADA za osobe koje su izgubile sposobnost govora, a ona leži u OVOME!

Subota, 13.07.2019 | 18:22

Ugradili su elektrode u mozgove dobrovoljaca i dešifrirovalii singnale u centrima za govor kako bi naveli kompjuterski simuliranu verziju njihovog vokalnog trakta - usne

Postoji novčanica od 5 EURA koja vrijedi 500? Provjerite možda je upravo vi imate!

Četvrtak, 18.07.2019 | 09:55

Među novčanicama eura koje su trenutano u opticaju postoje i neki primjerci koji su zbog svoje rijetkosti postali predmetom interesa kolekcionara i notafila, sakupljača papirnog novca.

UDAJE se voditeljka DEA ĐURĐEVIĆ, a želja joj je da na svadbi pjeva ovaj CRNOGORSKI PJEVAČ!

Četvrtak, 18.07.2019 | 09:50

Voditeljka Dea Đurđević godinama je u skladnoj vezi sa dvadeset godina starijim kolegom Mladenom Mijatovićem, a par će se u nedjelju vjenčati pred porodicom i najbližim prijateljima.

Za nekrentinu NIJE ŠTEDJELA: Milica Pavlović kupila stan i iskeširala 320.000 EURA!

Četvrtak, 18.07.2019 | 08:32

Pavlovićeva je poslije višegodišnjeg podstanarskog života odlučila da u luksuznom naselju u Beogradu kupi nekretninu koja ima 90 kvadrata. Tretnutno se sa dizajnerkom dogovara o svakom detalju uređenja.

Pacijenti NEZADOVOLJNI novim načinom zakazivanja specijalističkih pregleda: Čekaju PRVI SLOBODAN termin

Četvrtak, 18.07.2019 | 07:55

Izabrani ljekari od juče ne mogu da zakazuju specijalističke preglede kod specijaliste koji je zakazao kontrolni pregled pacijentu, već isključivo po sistemu prvog slobodnog termina koji postoji u elektronskoj bazi, tako da pacijent, samo ako ima sreće, može obaviti kontrolni pregled kod ljekara koji “ga prati”, odnosno liječi i koji je u toku sa njegovom istorijom bolesti.

Podgoričani, OBRATITE PAŽNJU: Ko ne POKOSI TRAVU oko svojih kuća i imanja biće KAŽNJEN

Četvrtak, 18.07.2019 | 08:09

Služba zaštite i spašavanja Glavnog grada podnijela je u posljednja tri mjeseca četiri krivične prijave zbog izazivanja požara većih razmjera i ugrožavanja sigurnosti i izazivanja opasnosti.

GOLEADA "plavih": Budućnost UBJEDLJIVA protiv Trans Narve za drugo kolo kvalifikacija za LIGU EVROPE

Četvrtak, 18.07.2019 | 22:37

Fudbaleri Budućnosti savladali su pod Goricom Trans Narvu sa 4:1 u revanš meču prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

Prepoznatljivi DVOJAC: Srđan danas slavi rođendan, a Jovanina poruka nasmijala je SVE

Četvrtak, 18.07.2019 | 21:22

Jovana Joksimović i Srđan Predojević prepoznatljivi su dvojac Jutarnjeg programa na televiziji Prva, a van posla su i dobro prijatelji.

TEŠKA Madonina PORODIČNA priča: Majka joj je umrla, a otac je oženio KUĆNU POMOĆNICU

Četvrtak, 18.07.2019 | 20:51

Popularna pjevačica danas uživa slavu širom svijeta, a o detaljima iz davne prošlosti, kao i o odnosu sa ocem nikada ne priča.

Crnogorski NARKO-BOS sa BEZBROJ IDENTITETA: O krimi-priči Majka Dokoviča pisao i "Njujork tajms"

Četvrtak, 18.07.2019 | 20:26

Crnogorac s više identiteta, o kojem je Njujork tajms 2003. pisao kao o kriminalcu povezanom s albansko-jugoslovenskim podzemljem, osumnjičen je da je najmanje godinu dana iz svoje vile u Zagrebu vodio organizaciju za krijumčarenje kokaina.

Kraljica traži kuvara i nudi mu posao u palati: Evo koliku PLATU će primati

Četvrtak, 18.07.2019 | 20:03

Ne mora da ima veliko iskustvo, već da bude "ambiciozan i kvalifikovan kuvar".

Bijelo Polje: Porodična kuća višečlane porodice izgorjela u POŽARU

Četvrtak, 18.07.2019 | 18:49

Porodična kuća višečlane porodice Femić u bjelopoljskom selu Brzava izgorjela je danas u požaru, koji je izbio oko 14 sati.  

Darmanović iz SAD-a: "Zaštita i promocija VJERSKIH SLOBODA su u samoj srži CRNOGORSKOG društva"

Četvrtak, 18.07.2019 | 18:23

Zaštita i promocija vjerskih sloboda su u samoj srži multietničkog i multikonfesionalnog karaktera crnogorskog društva, te naše posvećenosti miru i bezbjednosti na Zapadnom Balkanu, ocijenio je šef diplomatije Srđan Darmanović.

FOTO: Marko i Ljorente LIČE? Nole fotografijom pokazao SLIČNOST između BRATA i fudbalera Totenhema

Četvrtak, 18.07.2019 | 18:16

Zanimljiv susret u Marbelji i nevjerovatna sličnost Marka Đokovića i fudbalera Totenhema.

VIDEO: Od starih kola napravio je TRANSFORMERSA u PRIRODNOJ VELIČINI: Džinovska mašina visoka ČETIRI METRA

Četvrtak, 18.07.2019 | 18:01

Kineski dizajner igračaka Vang Janbing napravio je skok sa filmskog platna pravo u svoje dvorište kada je ispunio svoj dječački san i od starog automobila konstruisao četiri metra visokog transfomersa.

Jedna od najpopularnijih SVJETSKIH SERIJA se VRAĆA: Nakon osam godina PAUZE, fanove očekuju NOVE EPIZODE

Četvrtak, 18.07.2019 | 17:40

Tinejdžeri će biti oduševljeni.