Petak, 17.05.2019 | 15:01
IZVOR: Kolektiv.me

Prva „Balkanska carica“ za „Visošku hroniku“ reditelja Jerneja Lorencija

U takmičarskom dijelu MIT festivala bilo je sedam predstava. Žiri u sastavu: Radmila Vojvodić, rediteljka, dramska spisateljica i profesorica FDU- predjsednik Žirija, Nikola Ristanovski, glumac i Željko Hubač, dramski pisac, na sjednici održanoj nakon izvođenja poslednje festivalske predstave, 16. maja 2019. godine, jednoglasno je donio odluku.
Nagrada „Balkanska carica“ za najbolju predstavu Festivala, koja se na ovogodišnjem MITfest-u prvi put ustanovljuje, dodjeljuje se predstavi „Visoška hronika“, Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, u režiji Jerneja Lorencija.

Predstava je zasnovana na romanu Ivana Tavčara, koji je za izvor uzeo hroniku staru dva vijeka, a u kojem se autor bavi temama kao što su tridesetogodišnji rat, progon viještica i protestanata, ali i borbom protiv netrpeljivosti, socijalne zaostalosti, veličanjem patriotizma i ljubavi pojedinca prema svojoj zemlji. „Zahvljajući izuzetnom rediteljko-dramaturškom postupku »Visoška hronika« je uzbudljivo, bezmalo četvorosatno glumačko putovanje u nacionalnu kolektivnu prošlost, u kojem i akteri i publika polagano ulaze u interakciju intimnog, što na više razina stvara jedinstveno emocionalno teatarsko iskustvo.Tanana organičnost ove igre, u kojoj riječi iskrenost i ljubav postaju sastavni dio koliko glumačkog izraza, toliko i dejstva na publiku, čini literaturu iz sedamnaestog vijeka živom i ona nas se istinski tiče danas.

Visoška hronika na ovom festivalu trijumfuje dvostruko – svojim umjetničkim vrijednostima, ali i na najbolji način predstavljajući slovenačku teatarsku tradiciju, koja njeguje posebnost vlastite baštine, smiještajući je uspješno u okvir evropskih teatarskih vrijednosti“, stoji u obrazloženju Žirija.

„Jednoglasno smo odlučili da "Balkanska carica" pripadne Slovenskom narodnom gledališču, predstavi "Visoška hronika". Iako smo veoma sadržajno, posvećeno govorili o svakoj predstavi, u više navrata se sastajali, večeras, još jednom, presabrali sve utiske, sve kvalifikacije koje smo izrekli, bili bez dileme, bez ikakvog nadglasavanja, što se ponekad dešava u žiriju, donijeli odluku. Jednim posebnim kvalitetom te predstave, a to da je u pitanju tretman nacionalne baštine, tretman literature na jedinstven način u teatru. Da je u pitanju literatura vezana za 17. vijek. Da smo u jednom posebnom teatarskom istraživanju četvorosatne predstave dobili jedinstven iskaz. Na sceni je jedinstvena interakcija sa publikom. Ta minucioznost, rafinman glumačkog, u smislu naracije i igre, to treniranje i razvijanje pažnje publike na četvorosatnom putovanju kroz jedno ogromno vrijeme, pretvorilo se u jedno jako zanimljivo scensko vrijeme, koje u izvjesnom smislu atakuje i prodire u intimu publike ovog vremena i pledira na iskrenost i ljubav, na jedan najdelikatniji mogući način, bez patosa, bez atrakcije. To je publika zaista pratila i, konačno, svjedoci ste, nismo imali nikog ko je otišao sa predstave, što govori o kvalitetu predstave... Ovo je znak festivalu i kući da pouzdano utvrđuje i one koji dolaze u ovu kuću i  svoje mjesto na  mapi festivala, jer ima kome da ih predstavlja ubuduće. Kvalitet ove predstave i kvalitet drugih predstava, vodi utvrđivanju MIT-a na mapi regionalnih i evropskih festivala. 

Mi to u Crnoj Gori moramo prepoznati kao potrebu, ne samo pozorišta Zetski dom, već i Cetinja kao našeg kulturnog središta, ali i Crne Gore koja u ovom trenutku nema festival koji ima tako jasnu, ambicioznu i tako pouzdanu formulu za svoj razvoj“, kazala je Radmila Vojvodić, predsjednica Žirija.

„Mi smo u nekoliko navrata, nakon predstava, razgovarali o njihovim kvalitetima, s obzirom da su propozicije festivala takve da se dodeljuje samo jedna nagrada i da to podrazumijeva sagledavanje svih estetskh elemenata predstave, od rediteljskog koncepta, pristupa temi, do onog , vjerovatno najznačajnijeg segmenta, glumačke izvedbe. U razgovoru smo se usaglasili da u svim elementima, najkompaktnija, najznačajnija predstava jeste "Visoška hronika". Neka vrsta romantizma, kasnog romantizma u balkanskim narodima, koji se oslanja na odnos prema državi, odnos prema unutrašnjem patriotskom, što danas može da zvuči anahrono. Sa druge strane, mi se nalazimo u vremenu mahom neuspjelih pokušaja građenja identiteta kroz kolektiv,  koji dovode do nekih rezultata koji nas poništavaju kao misleće ljude, ili pojedince, a ne bavimo se u suštini sopstvenim integritetom i identitom.

Na jako inteligentan način toj temi pristupaju autori, ono što je po meni najznačajnije u ovom rediteljskom postupku jeste da pokušavaju da te likove iz romana sagledaju iz više aspekata, da se kritički osvrću ka materijalu. Čitav prvi dio se zasniva na građenju rukopisa same predstave, da bi  u punom sjaju predstava profunkcionisala u drugom dijelu, kada puni karakteri, sagledani iz više vizura, kreću u dramsku akciju, izuzetno kritičnu u odnosu na ovo vrijeme. Na neki način  je sve ovo inspirativno i za glumce i za publiku. Ta neka atmosfera koju "Visoška hronika" gradi unutar čudnog jedinstva koje se sačini tokom prvog dijela, između publike i aktera na sceni, u drugom dijelu profunkcioniše na katarzičan način  i mislim da je jako bitno, upravo da je taj katarzični efekat postignut jednim pristupom koji je riskantan, ali jako uporan. Emotivna linija koju Jernej ima, u tom smislu da on zaista voli glumce i da je nerijetko njemu najznačajnije što se događa u biću glumca tokom predstave.  Emocionalni sklop  koji je proizveo u procesu rada sa glumcima pretočio je na publiku. I zato je ta predstava i visoko ocijenjena od strane publike sa jedne strane, a sa druge strane je u krajnjoj instanci najbolja predstava ovog festivala“, zaključio je Željko Hubač, član Žirija MIT festivala.

Na MIT festivalu i publika je glasanjem nakon svake predstave izabrala najbolju. Na ovogodišnjem Festivalu, to je ostvarenje „Krvave svadbe“, reditelja Igora Vuka Torbice, nastalo prema tekstu Federika Garsija Lorke, u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta, Novi Sad i JU „Grad teatar“, Budva. Odmah iza predstave „Krvave svadbe“ našla se  „Visoška hronika“ u produkciji SNG, Ljubljana, kao takođe veoma omiljena publici MIT festivala. Na rang listi publike slijede: „Prokleti pušači“, SNG, Ljubljana; „Katalonac“, TEATAR&TD, Zagreb; „Odbačen“, Prime Cut produkcija, Belfast; „U ime gospoda“, Kosztolányi Dezső, Subotica i „Lišće“, FORTeRESse, Brisel.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Na današnji dan rođen je VELIKAN Dragan Nikolić: Svoje rođendane nije slavio zbog velike TRAGEDIJE

Utorak, 20.08.2019 | 10:46

Odlazak jednog čovjeka na Dragana je uticao toliko da je zauvijek stavio tačku na proslavu svog rođendana.

FOTO: Trajao SEDAM NEDJELJA: Zatvoren 32. "Barski ljetopis"

Utorak, 20.08.2019 | 10:04

Festival „Barski ljetopis“ koji se i ove godine odvijao u realizaciji Centra za kulturu Bar, pod pokroviteljstvom Opštine Bar, i uz finansijsku podršku Ministarstva kulture završen je u nedjelju 18. avgusta.

BARSKI LJETOPIS: Aplauzi i ovacije na šestom barskom igranju “Orkanskih visova”

Nedjelja, 18.08.2019 | 14:36

Predstava „Orkanski visovi“, koprodukcijsko ostvarenje 30. festivala „Barski ljetopis“ i Kraljevskog pozorišta „Zetski dom“ na Cetinju odigrana je u subotu veče, 17.avgusta u Starom gradu Baru, čime je ujedno i završen pozorišni program ovogodišnjeg „Ljetopisa“. Režiju za ovaj komad, rađen po motivima romana Emili Bronte, potpisuje Dora Ruždjak Podolski, renomirana hrvatska rediteljka dok su dramatizacija i dramaturgija povjereni crnogorskoj dramskoj spisateljici Steli Mišković.

Zatvaranje 32. “Ljetopisa” u nedjelju: Veče dijaloga i interakcije sa publikom i medijima

Subota, 17.08.2019 | 12:04

Trideset drugo izdanje "Barskog ljetopisa", nakon sedam nedjelja i preko 100 realizovanih programskih aktivnosti, biće zvanično zatvoreno u nedjelju, 18. avgusta.

Predstava „Mali pirat“ u Tivtu

Subota, 17.08.2019 | 11:01

Predstava „Mali pirat“ (8+), u režiji Milana Karadžića, biće izvedena u neđelju 18. avgusta u 21 sat u na Ljetnjoj pozornici u Tivtu. Po motivima romana Anta Staničića dramatizaciju teksta potpisuje Aleksandra Glovacki. Predstava sa Dramske scene za đecu Gradskog pozorišta rezultat je koprodukcije sa tivatskim Centrom za kulturu.

Prvi grad u Crnoj Gori gdje uvode VIDEO NADZOR: Policija postavlja kamere na 42 LOKACIJE

Utorak, 20.08.2019 | 07:53

Kamere na 42 lokacije.

Skandalozan i morbidan detalj: "Simbol mrtvačke lobanje dio opreme nove jedinice Vojske Crne Gore"

Utorak, 20.08.2019 | 11:08

Vojska Crne Gore, odnosno Ministarstvo Odbrane, dopustili su medijima da prvi put snime aktivnosti nove elitne jedinice VCG čiji su zadaci precizni napadi na važne mete, izviđanja iza neprijateljske teritorije i prikupljanje obavještajnih podataka.

FOTO: Ceca ne krije svoje slike iz MLADOSTI: Evo kako je izgledala kao BEBA i TINEJDŽERKA!

Utorak, 20.08.2019 | 13:16

Svetlana Ceca Ražnatović objavila je fotografiju na Instagram storiju koju do sad javnost nije mogla da vidi.

POKAZALA TRUDNIČKI STOMAČIĆ: Ana Ivanović oduševila novom fotografijom, a svi KOMENTARIŠU SAMO JEDNO!

Utorak, 20.08.2019 | 11:27

Nekadašnja teniserka Ana Ivanović nedavno je objavila da je trudna i da po drugi put čeka dijete sa svojim suprugom Bastijanom Švajnštajgerom. Lijepe vijesti je podijelila sa pratiocima na društvenim mrežama u maju ove godine.

Zenka: Zastava Albanije u Tuzima nesporna, na tom skupu niko nije vrijeđao Crnu Goru

Utorak, 20.08.2019 | 07:11

Ne vidim da je prekršen neki zakon time što je na kulturnoj manifestaciji albanske dijaspore, na nacionalnom skupu, isticana albanska nacionalna zastava, zastava jedne nacionalne manjine, poručio je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, komentarišući za Pobjedu najavu Ministarstva kulture da će podnijeti prijavu protiv organizatora skupa u mjestu Trgaja na obali Cijevne u Tuzima na kojem su se vijorile albanske zastave, a nije bilo i državne crnogorske.

"Cilj ovog terora je njihovo zastrašivanje": Kum Duška Kneževića UHAPŠEN

Utorak, 20.08.2019 | 22:57

Kum odbjeglog bankara Duška Kneževića Dejan Sekulić uhapšen je večeras oko 18 sati, saopšteno je iz Atlas grupe.

Leo i Bred OSVAJAJU PUBLIKU: Tarantinov film za ČETIRI DANA zaradio preko 100 MILIONA DOLARA!

Utorak, 20.08.2019 | 22:00

Novi film Kventina Tarantina "Bilo jednom u Holivudu" u prva četiri dana prikazivanja pogledalo je u biskopima širom regiona 70.000 gledalaca, saopštili su danas ditributeri.

Teško im je ODOLJETI, ali... SOČNE SMOKVE su prepune ŠEĆERA!

Utorak, 20.08.2019 | 21:49

Iako nutricionisti savjetuju da bi tokom ljeta visokokaloričnu hranu trebalo zamijeniti obrocima koji se piju, a tu se najprije misli na sočno voće, znajte da nije svejedno koje plodove ćete odabrati.

Uzgaja se na padinama VULKANA: Ova KAFA jedna je od NAJSKUPLJIH na SVIJETU!

Utorak, 20.08.2019 | 21:23

Cijena originalne “Kona” kafe je oko 70 dolara za 1 kg.

VIDEO: Vozili su kajak i čuli STRAVIČNU BUKU: Na Aljasci se ODVALIO GLEČER i zamalo ih UBIO!

Utorak, 20.08.2019 | 21:03

Endrju Huper i Džoš Bastir vozili su kajak u blizini glečera „Spenser“ na Aljasci, kada su čuli neuobičajenu buku.

FOTO: Puna kuća MALIŠANA: Kim Kardašijan objavila novu fotografiju ČETVRTOG DJETETA!

Utorak, 20.08.2019 | 20:50

Rijaliti zvijezda podijelila je na svom instagram profilu nove fotografije namlađeg člana Kardašijan- Vest porodice.

OSMOČASOVNO isključenje: Ova podgorička naselja će u srijedu biti BEZ VODE

Utorak, 20.08.2019 | 20:48

Radovi na rekonstrukciji mreže.

REAGOVANJE nakon saopštenja policije: "Nije tačno da su Perović i drugovi članovi bilo kojeg klana"

Utorak, 20.08.2019 | 20:46

Podgoričanin Zoran Perović, posredstvom svog branioca, advokata Boža Milonjića, demantovao je saopštenje Uprave policije, objavljeno 18. avgusta.

Naučnici "analizirali" LEPTIRIĆE U STOMAKU: Zaljubljenim osobama MOZAK BRŽE RADI

Utorak, 20.08.2019 | 20:21

Razum i zaljubljenost ne idu zajedno - uvreženo je mišljenje, ali američki naučnici su istupili sa suprotnim zaključkom - da su upravo "leptirići u stomaku" odličan preduslov za donošenje ispravnih odluka.

Da li ČESTO koristite EMOTIKONE u svom dopisivanju? Evo šta to govori o vašoj LIČNOSTI!

Utorak, 20.08.2019 | 20:16

Sad već svi znamo šta su emotikoni.