Subota, 18.05.2019 | 08:43
IZVOR: Dnevne novine

Radulović očekuje prihod od turizma preko MILIJARDU EURA: "Mi imamo dobitnu kombinaciju koju nam je Bog poklonio..."

Ako ne bude nekih nepredviđenih okolnosti, u smislu nekih momenata koji bi odbili turiste da dođu kod nas, ova sezona će, sigurno, biti bolja od prethodne. Za prva četiri mjeseca ove godine bilježimo rast od 10 odsto u odnosu na prošlu godinu, a po jutru se dan poznaje, pa očekujem da čitava ljetnja turistička sezona bude bolja za sedam do 10 odsto nego prethodna.
Foto: tripadvisor.com

Od ove godine očekujem da prihod od turizma bude milijardu i 100 miliona, i čak nešto više, kaže predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja CTU i suvlasnik hotela Splendid Žarko Radulović u intervjuu Vikend novininama.

On ističe da neke političke turbulencije, kojih je bilo u posljednjih nekoliko mjeseci, za sada, ne plaše turiste, jer je Crna Gora politički stabilna zemlja.

“Stranci ne prate detaljno ko je šta rekao u Crnoj Gori i ko je kome prijetio ili nije prijetio… Oni se ne bave nama toliko da bi znali našu političku svakodnevicu. Njihova percepcija je ispravna i oni nas smatraju stabilnom i bezbjednom destinacijom. Mi to stvarno i jesmo. To je dobro. Ne daj Bože da se dese neka politička dešavanja koja bi uznemirila strance. To bi imalo dugoročne posljedice i vratilo bi nas nekoliko godina nazad”, navodi Radulović.

On tvrdi da se golim okom vidi šta znači članstvo u NATO za crnogorski turizam, i dodaje da se to osjeća po novčaniku, vidi na ulicama, broju i strukturi gostiju.

“Dobar primjer za to je BICE (Biusiness International Conference), a to su kongresi, seminari, razni skupovi… U hotelu Splendid je rast od 10 odsto u odnosu na prošlu godinu samo u ova prva četiri mjeseca ove godine. Prošle godine smo imali oko 400 raznih događaja te vrste, a ove godine ćemo, ako se ovako nastavi, a izgleda da hoće, imati sigurno 450 do 460. To je drastična razlika. Ranije smo od svih tih dešavanja imali tri – četiri godišnje koji su imali veliki značaj i obično se radilo o događajima vezanim za Rusiju, eventualno Ukrajinu i nešto malo vezano za region, odnosno za bivše republike Jugoslavije. Bilo je i nešto domaćih seminara”, navodi on.

Sada je, kako ističe, više od 60 odsto tih događaja vezano za Zapadnu Evropu.

“To je jedan od najdrastičnijih primjera gdje se može dokazati da je ulazak Crne Gore u NATO otvorio i taj put. A kako dolazi do toga? NATO ne govori organizatorima: Idite i držite kogrese u Crnoj Gori. Ne. To ćemo tek da vidimo narednih godina, jer se po difoltu mijenjaju destinacije kongresa i to iz godine u godinu. Sada se pojavila jedna nova destinacija koja odgovara tim organizatorima, a to je Crna Gora. Zbog toga ćemo mi u narednih pet do deset godina da profitiramo jako dobro, jer postajemo jedna od uobičajenih destinacija gdje se održavaju značajni kongresi”, naglašava on.

Odgovarajući na pitanje da li je Crna Gora top destinacija Radulović je kazao da nažalost nije, jer se još ne promišlja dobro i ne predviđa šta se u ovoj oblasti događa.

“Crnoj Gori je nepohodan veliki kongresni centar. Bilo bi dobro da je u okviru hotela, ali je malo takvih u svijetu. Treba nam kongresni centar koji može da primi i do 7.000 učesnika. Toliki broj ljudi bi spavao i u hotelima i zimi i ljeti. To bi značajno povećalo broj noćenja u Crnoj Gori i dalo nam ogromne mogućnosti. Mi i sada idemo prema organizatorima takvih događaja, ali, srećom, oni više idu prema nama. Sami nam dolaze jer smo atraktivni. Ali ima tu problema. Evo sada čujemo da su Aerodromi Crne Gore doveli Lufthanusu, njemačkog avio-prevoznika. Naravno da ih nijesu oni doveli. Lufthansa je prepoznala naše tržište. Ona je sama došla, jer, naravno, nema putnika koji sjede doma i čekaju da im avioprevoznik javi gdje mogu da putuju. Oni rade ozbiljne analize i projekcije, i njihov biznis plan je pokazao da im se isplati da organizuju letove za Crnu Goru, jer je to tržište koje raste i koje će imati sve više putnika. Isti princip je za sve drugo pa i za kongresni turizam”, smatra on.

Prema njegovim riječima Crna Gora je prelijepa destinacija, te da je država koja je, stvarno, jedan od najljepših dijelova Mediterana.

“Zelena, razuđena, zaleđe koje ima šta da pokaže i tako je blizu… Na primjer, kada se rade kongresi ili manifestacije toga tipa obavezni su izleti. Niko na Mediteranu ne može za 3-4 sata organizovati izlet kakav se može organizovati u Crnoj Gori. Dubrovnik, koji je nesumnjivo top destinacija, kao najatraktivniji izlet nudi turu do Kotora, pa preko Njeguša do Cetinja, a onda preko Budve nazad u Dubrovnik. To su najprodavaniji izleti već decenijama, iako dugo traju jer kreću iz Hrvatske. Mi to nudimo, ali kao nekoliko sati kraći izlet što se boravka u autobusu tiče. Mi imamo dobitnu kombinaciju koju nam je Bog poklonio. Iskoristićemo je tek onda kada budemo shvatili šta treba, u tom lancu usluga, organizovati. Počev od aerodroma, puteva, kontrola na putevima, carine, servisa u hotelima i restoranima, taksi službe… Kada sve to uklopimo onda ćemo biti razvijena i sigurno uspješna destinacija. Kada kažem uspješna to znači i da ćemo finansijski bolje proći svi. Od toga će, u prvom redu, koristi imati državni budžet, a kada država ima koristi onda benefite ima i običan građanin, kroz socijalu, zdravstvo, školstvo, kapitalne investicije… To sve jedno drugo vuče”, pojasnio je Radulović.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Vakun
18.05.2019 10:42

Nejasno , cija je ovo izjava ? Ministra ili onog sa recepcije "Splendida" ?

1 0
Tetak
18.05.2019 13:38

To su braća od tetaka .

0 0

Hari Mata Hari otvara ljetnju sezonu u Kolašinu: Posjetioce očekuje BOGAT PROGRAM

Četvrtak, 20.06.2019 | 11:20

Skijališta Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i sa NTO, organizuju Promociju ljetnje turističke sezone na novom skijalištu "Kolašin 1600".

VIDEO: Nakon godinu dana manekenka i glumica PRIZNALE DA SU ZAJEDNO, osvanuo snimak strastvenog POLJUPCA

Četvrtak, 20.06.2019 | 10:56

Slavna manekenka Kara Delevinj potvrdila je da je u vezi sa glumicom Ešli Benson.

VIDEO: Specijalna POSJETA: Nakon SRČANOG UDARA imao je SAMO JEDNU ŽELJU

Četvrtak, 20.06.2019 | 10:43

NAKON što nam se dogode bilo kakve nezgode, a naročito  bolesti koje nas mogu koštati života, prvo pomislimo na svoje najdraže. No oni su uvijek kraj nas, oni su prvi koji nam dođu u posjetu kada smo u bolnici i oni su prvi koji nas utješe kada nam je teško.

Slobodan Čukić dobitnik nagrade Komune: Dodijeljene i specijalne PLAKETE

Četvrtak, 20.06.2019 | 10:29

Publicista, novinar i istraživač Slobodan Čukić, dobitnik je Godišnje nagrade časopisa Komuna za očuvanje, afirmaciju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore.

FOTO: Ovakvog Porošenka još niste vidjeli: Prodata slika golog bivšeg predsjednika: Evo koliko je koštala!

Četvrtak, 20.06.2019 | 10:11

Slika na kojoj je bivši predsjednik Ukrajine Petro Porošenko predstavljen nag, prodata je na aukciji. Ovu vijest je objavila Svetlana Kriukova, zamjenica urednika publikacije Strana.ua.

Do prvog Septembra: U Kotoru zabranjeno izvođenje građevinskih radova!

Četvrtak, 20.06.2019 | 09:56

Na području kotorske opštine 15. juna je stupila na snagu odluka o zabrani izvođenja građevinskih radova.

Novi Zeland od građana OTKUPLJUJE oružje nakon napada na DŽAMIJE

Četvrtak, 20.06.2019 | 09:35

Novi Zeland je pokrenuo akciju otkupa oružja od svojih građana, koje je zabranjeno nakon terorističkog napada na džamiju i islamski centar u Christchurchu.    

Dea Đurđević PRVI put u JUTARNJEM PROGRAMU nakon STRAVIČNE nesreće: Evo šta je PORUČILA!

Četvrtak, 20.06.2019 | 09:29

Voditeljka Dea Đurđević, koja je doživjela tešku saobraćajnu nezgodu prije nekoliko mjeseci jutros se prvi put pojavila u "Novom jutru" jutarnjem programu televizije Pink koji vodi sa Predragom Sarapom.

Pljevlja: Područna jedinica za ZAPOŠLJAVANJE znatno smanjila NEZAPOSLENOST u ovoj opštini

Četvrtak, 20.06.2019 | 08:57

Pored redovnih aktivnosti posredovanja pri zapošljavanju, Područna jedinica za zapošljavanje Pljevlja realizuje brojne programe aktivne politike zapošljavanja koji su uticali na znatno smanjenje nezaposlenosti u ovoj opštini.

Pokret 'Odupri se' prerasta u NVO: ''Bićemo dugoročna i snažna brana korupciji i pljačkama''

Četvrtak, 20.06.2019 | 08:35

Lider pokreta "Odupri se" Džemal Perović kazao je za Dan da je u proteklom periodu došlo do zastoja u radu tog pokreta zbog organizacionih problema i drugih nedostataka i slabosti, ali da su na dobrom putu da to sve prevaziđu.