Četvrtak, 23.05.2019 | 20:10
IZVOR: rtcg.me

Naknadni radovi za izgradnju AUTOPUTA: Za struju i infrastrukturu skoro PET MILIONA EURA

Trajno napajanje električnom energijom na dionici autoputa Smokovac-Mateševo i postavljanje kablovske kanalizacije na otvorenoj trasi i mostu Moračica koštaće 4.830.000 eura, bez PDV-a.
Foto: cdm.me

"Utvrđen je Predlog priloga 5 Ugovora o projektovanju i izgradnji dionice Smokovac-Mateševo autoputa Bar-Boljare br. 01-827/1 od 26.02.2014. - Trajno napajanje električnom energijom - Postavljanje kablovske kanalizacije na otvorenoj trasi i mostu Moračica", saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Osman Nurković, ministar saobraćaja i pomorstva ovlašćen je da u ime Vlade, sa kompanijom CRBC, izvođačem radova, potpiše Prilog 5 Ugovora, kojim je utvrđeno da će vrijednost naknadnih radova iznositi 4.830.000, bez PDV-a.

Kako je saopšteno, taj iznos smatra dijelom Okvirne sume definisane Ugovorom, koja iznosi 10 odsto ugovorene cijene iz osnovnog Ugovora o projektovanju i izgradnji.

"Takođe, konstatovano je da ovi radovi nemaju uticaja na novi rok za završetak ukupnih radova, koji ostaje nepromijenjen – do 30. septembra 2020. godine", navodi se u saopštenju Vlade.

Takođe, Vlada je usvojila i Izvještaj o realizaciji Programa reforme upravljanja javnim finansijama 2016 – 2020, za prošlu godinu.

Prilikom predstavljanja Izvještaja konstatovano je da ispunjenost indikatora učinka ukazuje na pozitivan trend, kao i da je ostvarena većina projektovanih aktivnosti za prošlu godinu.

"U odnosu na 2017. godinu povećan je procenat realizovanih indikatora sa 46 na 54 odsto, i smanjen procenat indikatora koji nijesu dospjeli na realizaciju sa 20 odsto na deset odsto", kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila Informaciju o ispunjenosti uslova za stupanje na snagu Ugovora o dugoročnom zakupu vojno turističkog kompleksa Mediteran Žabljak i prihvatila Sporazum o primopredaji.

Ugovor o zakupu zaključen je 21. novembra prošle godine između kao zakupodavca i Konzorcijuma CG SKI, koji čine privredna društva CG Ski i Batic International Trading LTD Estonija, u svojstvu Zakupca.

Ugovorom je, kao predmet zakupa, definisano zemljište površine oko 14 hiljada metara kvadratnih, u svojini Crne Gore, a obaveza zakupca je izgradnja ekskluzivnog, luksuznog ekološki održivog i ekonomski profitabilnog turističkog kompleksa kategorije najmanje četiri zvjezdice.

"Zakupac je obavezan da investira iznos od oko pet miliona eura, shodno Investicionom programu, koji je sastavni dio Ugovora, dok je period trajanja zakupa 30 godina od dana ispunjenja Ugovora", kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila i Izvještaj o zdravstvenom stanju šuma za prošlu godinu, u kome se konstatuje napredak na planu njihove zaštite.

U Izvještaju se navodi da trenutno najveću prijetnju po zdravstveno stanje crnogorskih šuma predstavlja proces sušenja, koji je prisutan u cijelom svijetu.

"Na osnovu uzoraka uzetih sa ugroženih staništa i urađenih analiza je konstatovano da je prisutnost štetnika značajno redukovana i svedena na kontrolisanu brojnost, na cijeloj teritoriji Crne Gore", kaže se u saopštenju.

Ukazano je da će klimatske promjene biti ključni okidač za razvoj biljnih bolesti i štetočina na šumskim ekosistemima, a njihov uticaj je najuočljiviji u pojavama učestalih šumskih požara.

Planom sanacije šuma u ovoj godini, usvojenim u martu, za sve ugrožene površine definisane su mjere sanacije u cilju jačanja vitalnosti i otpornosti naših šuma.

Konstatovano je da značajan problem za održivo gazdovanje šumama predstavljaju i bespravne sječe.

"Što je posebno u fokusu nadležnih organa i međuresorskog Koordinacionog tima za borbu protiv bespravnih aktivnosti u šumarstvu, čiji rad je tokom proteklih dva mjeseca dao značajne rezultate koji će biti evidentirani u narednom izvještaju", dodaje se u saopštenju.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Najzahtjevniji OBJEKAT na AUTO-PUTU: Most "Moračica" skoro ZAVRŠEN!

Četvrtak, 19.09.2019 | 10:24

Most “Moračica”, najimpozantniji objekat na prioritetnoj dionici auto-puta Bar – Boljare, biće završen do kraja septembra a tome svjedoče i nove fotografije koje pokazuju praktično završene radove na rasponskoj konstrukciji.

Promjene potrošačkih CIJENA: Poskupili HRANA i GORIVO, jeftiniji TELEFONI i CIGARETE

Četvrtak, 19.09.2019 | 08:24

Crna Gora je tokom avgusta izašla iz deflacije i prvi put zabilježila minimalni pozitivni rast cijena na mjesečnom nivou za 0,1 odsto, pokazuju novi podaci Uprave za statistiku Monstata.

Bivši šef podgoričkih VATROGASACA propustio da prijavi 6.000 eura PRIHODA

Srijeda, 18.09.2019 | 16:57

Doskorašnji komandir Službe zaštite Glavnog grada, Andrija Čađenović, tokom dvogodišnjeg perioda nije prijavio oko šest hiljada prihodovanih eura, utvrdila je Agencija za sprečavanje korupcije.

FOTO: Đir kroz Boku: Solarni brod Elettra uveo DVIJE NOVE STANICE!

Srijeda, 18.09.2019 | 14:12

Solarni brod Elettra, kompanije Bela Boka na zahtjev mještana, uveo je dvije nove stanice Muo i Dobrotu, javlja portal Boka news.

EPCG i KFW Banka potpisali ugovor: Rekonstruiše se HE Perućica

Srijeda, 18.09.2019 | 12:12

Elektroprivreda Crne Gore je potpisala ugovor sa KFW Bankom za projekat rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica. Ugovor vrijedan 33 miliona eura potpisali su izvršni direktor EPCG, Igor Noveljić i  Bodo Schmuelling, glavni projekt menadžer/KfW.

Lavica BODRILA sa TRIBINA! Dea Đurđević bodrila Crvenu zvezdu protiv Bajerna u Minhenu

Četvrtak, 19.09.2019 | 13:13

Fudbaleri Crvene zvezde odigrali su svoj premijerni meč u okviru grupne faze Lige šampiona, gdje su u Nemačkoj poraženi od Bajern Mnhena rezultatom 3:0. Crveno-bijeli tim je na "Alijanc areni" bodrila voditeljka Dea Đurđević, koja je na Instagramu objavila tri fotografije sa ovog događaja.

FOTO: Zverka iz serije "Seks i grad" objavio LIJEPE VIJESTI: Postaće OTAC u sedmoj deceniji života

Četvrtak, 19.09.2019 | 13:05

Glumac Kris Not je objavio lijepe vesti na svom Instagram profilu.

VIDEO: Najviša zgrada na svijetu skoro GOTOVA: Pogled sa 472 metra samo za posjetioce DUBOKOG DŽEPA!

Četvrtak, 19.09.2019 | 12:27

U Njujorku, na Menhetnu, predstavljen je novi soliter za koji graditelji tvrde da je, sa 472 metra, najviša stambena zgrada na svijetu.

FIBA objavila novu rang listu: Košarkaši napredovali dvije pozicije

Četvrtak, 19.09.2019 | 12:16

Crnogorska košarkaška reprezentacija nalazi se na 26. mjestu danas objavljene rang liste FIBA.

VIDEO:Žena spasila mladunče slona od utapanja, sada su nerazdvojne prijateljice

Četvrtak, 19.09.2019 | 12:11

Beba slon Moyo rođena je 2016. godine te je nedugo nakon rođenja krenula na put s ostalim slonovima. Prelazeći rijeku u Zimbabveu malena slonica se nije snašla te se počela daviti. Spasila ju je Roxy Danckwerts, a njih dvije su sada nerazdvojne.

Stanari Bloka pet nezadovoljni zbog plaćanja parkinga

Četvrtak, 19.09.2019 | 12:04

Nakon što je iz podgoričkog Parking servisa najavljena naplata na platou nekadašnje Male pijace u Moskovskoj ulici (iza Hrama Hristovog Vaskrsenja) i Ulici Velimira Terzića u Bloku pet, više građana je negodovalo zbog toga, a reagovali su i iz Građanskog pokreta URA-a. Građani tvrde da je parking u dijelu grada preko Morače i Bloku pet dugogodišnji problem koji nikako da se riješi, a požalili su se i na selektivno naplaćivanje kazni za parking.

"Advokatica Deletić se poslužila pravnim trikovima": Ne može da zastupa i Dedovića i Đurišića

Četvrtak, 19.09.2019 | 10:51

Advokatica Nataša Deletić ne može po zamjeničkom punomoćju da zastupa i Iliju Dedovića i Aleksandra Đurišića koji se nalazi u bjekstvu. Ovo je danas istakao sudija Dragoje Jović na suđenju Slobodanu Kašćelanu koji se tereti za zelenaštvo na organizovan način i grupi koja se sa njim nalazi na optuženičkoj klupi.

U 57. godini života: Preminuo Koča Pavlović

Četvrtak, 19.09.2019 | 10:37

Crnogorski političar, poslanik u Skupštini Crne Gore i novinar Koča Pavlović preminuo je u 57. godini života.

Najzahtjevniji OBJEKAT na AUTO-PUTU: Most "Moračica" skoro ZAVRŠEN!

Četvrtak, 19.09.2019 | 10:24

Most “Moračica”, najimpozantniji objekat na prioritetnoj dionici auto-puta Bar – Boljare, biće završen do kraja septembra a tome svjedoče i nove fotografije koje pokazuju praktično završene radove na rasponskoj konstrukciji.

Okupili oko 300 učesnika: Jednodnevni IZLET izviđačkog odreda "GOJKO KRUŠKA" na Lovćen

Četvrtak, 19.09.2019 | 09:44

U skladu sa godišnjim planom rada, Izviđački odred "Gojko Kruška" juče je za svoje članove i prijatelje organizovao jednodnevni izlet na Lovćen.