Četvrtak, 06.06.2019 | 19:02
IZVOR: Vijesti.me

Ministarstvo finansija demantovalo: "Bosna nije prestigla Crnu Goru u prosječnoj ZARADI"

Prosječna neto zarada u BiH računa se po istoj metodologiji koju koristi i Uprava za statistiku Crne Gore. To znači da je prema navedenoj metodologiji prosječna neto zarada u Crnoj Gori u 2018. bila 510 eura, a u BiH 460 eura, tvrde iz Ministarstva finansija.
Foto: gov.me

Povodom teksta „Napaćena Bosna prestigla ‘regionalnog ekonomskog tigra’“, reagovali su iz Ministarstva finansija jer je, kako tvrde, u njemu iznijeto više netačnih tvrdnji.

“Netačna je, paušalna i površna tvrdnja da je prosječna zarada u Bosni i Hercegovini veća od prosječne zarade u Crnoj Gori.

Prosječna neto zarada u BiH računa se po istoj metodologiji koju koristi i Uprava za statistiku Crne Gore, odnosno na osnovu ankete, bazirane na reprezentativnom uzorku poslodavaca o isplaćenim zaradama. Dakle, riječ je o isplaćenoj neto zaradi u posmatranom periodu, bez obzira na to da li su na nju isplaćeni porezi i doprinosi na zarade u istom mjesecu, odnosno bez obzira na to da li je u trenutku isplate predat IOPPD. To znači da je prema navedenoj metodologiji prosječna neto zarada u Crnoj Gori u 2018. bila 510 eura, a u BiH 460 eura.

Shodno tome, nije moguće porediti prosječno isplaćenu zaradu u BiH, koja se obračunava prema anketnoj metodi, sa prosječnom zaradom od 432 eura neto u Crnoj Gori, koju je objavila Poreska uprava na osnovu podnijetih prijava poreskih obveznika na osnovu poreza i doprinosa.

Moramo uzeti u obzir da podaci Poreske uprave, kao uprave koja je zadužena za naplatu poreskih prihoda, obuhvataju i naknade na koje se ne obračunavaju svi doprinosi, te nije moguće utvrditi podatak o prosječnoj zaradi prostim dijeljenjem sume bruto zarada sa brojem zaposlenih kako je to učinjeno. Tim više, u bazi Poreske uprave su evidentirani i zaposleni koji ne rade puno radno vrijeme, što smanjuje prosjek bruto zarade koju je objavila Poreska uprava u odnosu na zvanične podatke za 2018.

Zato podatke iz baze Poreske uprave treba prethodno obraditi da bi bili statistički upotrebljivi, budući da Poreska uprava nije proizvođač zvanične statistike zarada. To je veoma bitna metodološka razlika u odnosu na zvanične statističke podatke o prosječnoj zaradi i razlika koju je autor trebalo da uzme u obzir prilikom objavljivanja navodnih uporednih podataka o prosječnim zaradama po državama.

Podaci Poreske koriste se za praćenje određenih pojava usmjerenih na naplatu poreskog duga i povećanje poreskih prihoda, a ne za manipulaciju bilo da je ona plasirana putem medija, kao juče u ‘Vijestima’, bilo da je plasirana na konferenciji za novinare, kao danas, što je učinila jedna politička grupacija.

U programskom sadržaju su iznijete i paušalne ocjene o poreskim opterećenjima.

Poresko opterećenje rada u Crnoj Gori je na nivou prosjeka u Evropi. Uprkos tome, kontinuirano se radi na njegovom smanjenju, u cilju podizanja konkurentnosti i obezbjeđenja fiskalne održivosti.

U tom cilju, Vlada sprovodi niz mjera ekonomske politike koje obuhvataju i izmjene Zakona o obaveznom socijalnom osiguranju kojim se predlaže smanjenje stope doprinosa na obavezno zdravstveno osiguranje na teret poslodavca sa 4,3 % na 2,3 %, odnosno da se ukupno opterećenje zarade zaposlenog doprinosima smanji sa 34,3 % na 32,3 %. Time će opterećenje po osnovu doprinosa biti niže nego u nekim zemljama regiona zapadnog Balkana.

Od 1. januara 2020. godine će biti, shodno Zakonu o porezu na dohodak fizičkih lica, ukinut krizni porez, odnosno biće smanjena viša stopa sa 11 % na 9 %, čime će se dodatno smanjiti poresko opterećenje rada i stvoriti mogućnost daljeg povećanja zarada”, naveli su u reagovanju iz Ministarstva finansija.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Povećan broj letova: Air Srbija od 7. juna ponovo leti za Podgoricu i Tivat

Utorak, 26.05.2020 | 21:53

Air Srbija će zbog povećane potražnje, u periodu do 14. juna povećati broj letova na pojedinim linijama do kojih u ovom trenutku leti, a kako javlja B92 letjeće do Njujorka, Amsterdama, Pariza, kao i do regionalnih destinacija, kao što su Ljubljana, Sarajevo, Banjaluka, Podgorica i Tivat.

"Blic" piše: Zabranjeno slijetanje aviona Montenegro erlajnsa na beogradski aerodrom?

Utorak, 26.05.2020 | 20:32

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije je na osnovu reciprociteta donio mjeru kojom se zabranjuje slijetanje aviona "Montenegro erlajnsa" na beogradski aerodorom “Nikola Tesla”, piše “Blic”.

Organizovan povratak POSLJEDNJE grupe crnogorskih POMORACA

Utorak, 26.05.2020 | 20:18

Posljednja grupa pomoraca iz Crne Gore, koji su se od izbijanja pandemije koronavirusa nalazili na kruzerima usidrenim u američkim lukama, u četvrtak 28. maja bi trebalo da krene kući.

Milošević: Još nema konačne odluke o otvaranju granica

Utorak, 26.05.2020 | 20:07

Ambasador Crne Gore u Srbiji Tarzan Milošević kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da nije donijeta “nikakva konačna odluka o otvaranju granica”, kao i da vjeruje u “uspostavljanje normalne komunikacije” između Beograda i Podgorice.

VIDEO: Porodica koja je osvojila srca i djece i odraslih - Zavirite u park inspirisan dolinom Mumijevih

Utorak, 26.05.2020 | 19:51

U planinama Saitama u Japanu nalazi se park za djecu (i odrasle) inspirisan crtanom serijom i filmovima Mumijevi (Moomini).

Incident od 21. maja: Sveštenik spreman da plati kaznu umjesto mladića koji ga je napao

Utorak, 26.05.2020 | 19:21

Sveštenik Nikola Radović kazao je da je spreman da plati kaznu koju je Baraninu Selminu Kaleziću (20) izreklo barsko tužilaštvo, zbog napada na Radovića 21. maja ispred Parohijskog doma u Starom Baru, objavljeno je na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Misle da su NAJBOLJI: Ovo su najveći NARCISI zodijaka

Utorak, 26.05.2020 | 19:02

Narcisi su toksičniji nego što mislite. Oni su spremni da urade sve kako bi dobili ono što žele i sebe istakli u prvi plan.

HRVATSKA: UKIDA se neradna NEDJELJA uz pridržavanje opštih mjera

Utorak, 26.05.2020 | 18:49

Zbog povoljne epidemiološke situacije izmjenom Odluke o radnom vremenu i načinu rada u djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti covid-19 ukida se zabrana rada nedjeljom, uz pridržavanje opštih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, objavili su u saopštenju iz Nacionalnog štaba civilne zaštite.

Za PRIMJER: Austrija proglašena za NAJBOLJU zemlju u borbi protiv KORONE

Utorak, 26.05.2020 | 18:42

Sa više od 500 umrlih na milion stanovnika, Velika Britanija trenutno bilježi najveću stopu smrtnosti od posljedica COVID-19, prenosi Indipendent. A borba protiv korone je najbolja u Austriji!

Božović: Nadam se da će konačna odluka o ulasku državljana Srbije u CG biti drugačija

Utorak, 26.05.2020 | 18:24

Prvih dana juna Crna Gora će otvoriti granice za one zemlje koje budu ispunjavale epidemiološke kriterijume Instituta za javno zdravlje. Za sada na toj listi nema Srbije.