Četvrtak, 06.06.2019 | 19:02
IZVOR: Vijesti.me

Ministarstvo finansija demantovalo: "Bosna nije prestigla Crnu Goru u prosječnoj ZARADI"

Prosječna neto zarada u BiH računa se po istoj metodologiji koju koristi i Uprava za statistiku Crne Gore. To znači da je prema navedenoj metodologiji prosječna neto zarada u Crnoj Gori u 2018. bila 510 eura, a u BiH 460 eura, tvrde iz Ministarstva finansija.
Foto: gov.me

Povodom teksta „Napaćena Bosna prestigla ‘regionalnog ekonomskog tigra’“, reagovali su iz Ministarstva finansija jer je, kako tvrde, u njemu iznijeto više netačnih tvrdnji.

“Netačna je, paušalna i površna tvrdnja da je prosječna zarada u Bosni i Hercegovini veća od prosječne zarade u Crnoj Gori.

Prosječna neto zarada u BiH računa se po istoj metodologiji koju koristi i Uprava za statistiku Crne Gore, odnosno na osnovu ankete, bazirane na reprezentativnom uzorku poslodavaca o isplaćenim zaradama. Dakle, riječ je o isplaćenoj neto zaradi u posmatranom periodu, bez obzira na to da li su na nju isplaćeni porezi i doprinosi na zarade u istom mjesecu, odnosno bez obzira na to da li je u trenutku isplate predat IOPPD. To znači da je prema navedenoj metodologiji prosječna neto zarada u Crnoj Gori u 2018. bila 510 eura, a u BiH 460 eura.

Shodno tome, nije moguće porediti prosječno isplaćenu zaradu u BiH, koja se obračunava prema anketnoj metodi, sa prosječnom zaradom od 432 eura neto u Crnoj Gori, koju je objavila Poreska uprava na osnovu podnijetih prijava poreskih obveznika na osnovu poreza i doprinosa.

Moramo uzeti u obzir da podaci Poreske uprave, kao uprave koja je zadužena za naplatu poreskih prihoda, obuhvataju i naknade na koje se ne obračunavaju svi doprinosi, te nije moguće utvrditi podatak o prosječnoj zaradi prostim dijeljenjem sume bruto zarada sa brojem zaposlenih kako je to učinjeno. Tim više, u bazi Poreske uprave su evidentirani i zaposleni koji ne rade puno radno vrijeme, što smanjuje prosjek bruto zarade koju je objavila Poreska uprava u odnosu na zvanične podatke za 2018.

Zato podatke iz baze Poreske uprave treba prethodno obraditi da bi bili statistički upotrebljivi, budući da Poreska uprava nije proizvođač zvanične statistike zarada. To je veoma bitna metodološka razlika u odnosu na zvanične statističke podatke o prosječnoj zaradi i razlika koju je autor trebalo da uzme u obzir prilikom objavljivanja navodnih uporednih podataka o prosječnim zaradama po državama.

Podaci Poreske koriste se za praćenje određenih pojava usmjerenih na naplatu poreskog duga i povećanje poreskih prihoda, a ne za manipulaciju bilo da je ona plasirana putem medija, kao juče u ‘Vijestima’, bilo da je plasirana na konferenciji za novinare, kao danas, što je učinila jedna politička grupacija.

U programskom sadržaju su iznijete i paušalne ocjene o poreskim opterećenjima.

Poresko opterećenje rada u Crnoj Gori je na nivou prosjeka u Evropi. Uprkos tome, kontinuirano se radi na njegovom smanjenju, u cilju podizanja konkurentnosti i obezbjeđenja fiskalne održivosti.

U tom cilju, Vlada sprovodi niz mjera ekonomske politike koje obuhvataju i izmjene Zakona o obaveznom socijalnom osiguranju kojim se predlaže smanjenje stope doprinosa na obavezno zdravstveno osiguranje na teret poslodavca sa 4,3 % na 2,3 %, odnosno da se ukupno opterećenje zarade zaposlenog doprinosima smanji sa 34,3 % na 32,3 %. Time će opterećenje po osnovu doprinosa biti niže nego u nekim zemljama regiona zapadnog Balkana.

Od 1. januara 2020. godine će biti, shodno Zakonu o porezu na dohodak fizičkih lica, ukinut krizni porez, odnosno biće smanjena viša stopa sa 11 % na 9 %, čime će se dodatno smanjiti poresko opterećenje rada i stvoriti mogućnost daljeg povećanja zarada”, naveli su u reagovanju iz Ministarstva finansija.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

"DPS je primanja penzionera sveo na SOCIJALNA DAVANJA"

Subota, 24.08.2019 | 11:08

Finansijski sistem u Crnoj Gori koji je uspostavio DPS, dolazi u fazu potpunog kolapsa, saopštile su Demokrate.

Smanjen BROJ MILIJARDERA i njihovog BOGATSTVA: Evo ko je uspio da zadrži TRON u svijetu!

Petak, 23.08.2019 | 17:40

Broj milijardera na svijetu i njihovo bogatstvo ove godine su se smanjili, i to tek drugi put u posljednoj deceniji, što dokazuje da čak i najbogatiji nisu imuni na ekonomske udare i slabljenje tržišta deonica.

Ko se prijavi za sporazumni PREKID radnog odnosa: Otpremnine od 1.050 do 16.500 EURA

Petak, 23.08.2019 | 07:39

Zaposleni u javnom sektoru koji se prijave za sporazumni prekid radnog odnosa mogu računati na otpremnine od 1.050 do 16.490 eura, u zavisnosti od godina radnog staža i pozicije koju su pokrivali, pokazuje Tablica simulacije iznosa otpremnina koju je Ministarstvo javne uprave proslijedilo državnim i lokalnim institucijama.

Stižu PRITUŽBE, ali...: Do stupanja na snagu novog zakona kusura od JEDNOG ili DVA CENTA nema

Petak, 23.08.2019 | 07:10

Zakonski osnov koji bi inspekciji omogućio kažnjavanje vlasnika trgovina u kojima se kupcima ne vraća kompletan kusur, odnosno iznosi od jednog ili dva centa, za sada ne postoji zbog čega su inspektori nemoćni da djeluju u ovakvim situacijama.

Očekuju preko DVA ipo MILIONA TURISTA: "I ove godine od turizma prihod preko MILIJARDU eura"

Četvrtak, 22.08.2019 | 21:01

Naša država će i ove godine od turizma prihodovati preko milijardu eura, smatraju u Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT).

Doha farba gradske ulice u plavo zbog nesnošljivih vrućina

Subota, 24.08.2019 | 21:56

Gradski putevi u glavnom gradu Katara, Dohi, farbaju se plavom bojom u okviru pilot projekta za borbu protiv ekstremnih vrućina, javlja National Geographic.

Migranti napali djevojku u Bihaću: Odmah pronađeni i PRITVORENI

Subota, 24.08.2019 | 21:41

Dvadesetpetogodišnja djevojka prijavila je policiji u Bihaću da su je dva migranta opljačkala i da su pokušala da je siluju, nakon čega su pronađeni i pritvoreni

Marko je završio dva fakulteta: Napušta domovinu i odlazi u Njemačku ljut: "Neću novac, hoću poštovanje"

Subota, 24.08.2019 | 21:31

Dan pred put, ispričao je da ne samo da nema šanse da u Srbiji nađe posao, već su u medicinskim ustanovama savjetovali da bi najbolje bilo da nađe vezu. Kako je ispričao, on je odbio takav način. 

ROZGI SE DESIO PEH NA NASTUPU: TAKO NEŠTO NIKADA NIJE DOŽIVJELA: Svi na Ušću su vidjeli Jelenine SUZE

Subota, 24.08.2019 | 21:15

Jelena Rozga nastupala je na Ušću pred hiljadama posjetilaca, a kako je sama izjavila mogla je bez problema da ostavi mikrofon, pošto su svi jednoglasno pjevali njene pjesme i bez nje na "Music week festivalu".

PO PRESUDI KOTORSKOG OSNOVOG SUDA: Viši sud u Beogradu proglasio krivom Saru Vidak

Subota, 24.08.2019 | 20:53

Viši sud u Beogradu je kotorskom Osnovnom sudu dostavio presudu kojom je Saru Vidak, studentkinju iz Beograda proglasio krivom i osudio je na kaznu zatvora u trajanju od 30 dana.

Rumunski neurohirurg tvrdi: Samo ovako se pravilno odmara mozak!

Subota, 24.08.2019 | 20:44

Iako mozak nikad ne spava, odmor mu je neophodan...

VIDEO: Vapaj domorodaca sa spas Amazonije: "Daću i posljednju kap krvi da spasim ovu šumu"

Subota, 24.08.2019 | 20:02

Dok stravični požari haraju Amazonskom prašumom, pripadnici autohtonog brazilskog plemena Mura zavjetovali su se da će do posljednje snage braniti svoju zemlju.

U Nikšiću uhapšeno više osoba: Osumnjičeni za stvaranje KRIMINALNE ORGANIZACIJE?

Subota, 24.08.2019 | 19:49

Hapšenje u Nikšiću.

Ukucate li ovaj pojam u Google, dogodiće se nešto NEOBIČNO pred vašim očima

Subota, 24.08.2019 | 19:33

Google je na poseban način odlučio obilježiti 80. godišnjicu  filma "Čarobnjak iz Oza" i to malim "skrivenim" poklonom za sve korisnike tog pretraživača i obožavaoce legendarnog filma.  

CFL: Iskra bolja od Rudara: Petrovac slavio u Grblju

Subota, 24.08.2019 | 19:23

Danas su na programu četiri duela petog kola Prve Telekom fudbalske lige Crne Gore, a od 17 sati su odigrane dvije utakmice.