Petak, 07.06.2019 | 13:10
IZVOR: cdm.me

Plata od 300 EURA i posao u trajanju od SEDAM MJESECI - 190 MLADIH počinje da radi u ponedjeljak

Za 190 nezaposlenih mladih sa stečenim visokim obrazovanjem i radnim iskustvom minimum devet mjeseci, u ponedjeljak 10. juna, počinje Program “Stop sivoj ekonomiji”.
Foto: cdm.me

Nosilac Programa je Ministarstvo rada i socijalnog staranja a realizovaće ga Zavod za zapošljavanje i četiri crnogorske uprave: Poreska, Uprava za inspekcijske poslove, Policije i Uprava carina, koja je prvi put programski partner.

Direktor Zavoda Suljo Mustafić je, na Konferenciji za medije, kazao da je Program “Stop sivoj ekonomiji” posebno dizajnirana mjera Zavoda koja ispunjava zacrtane ciljeve – veće zapošljavanje mladih i smanjenje neformalnog poslovanja.

“Ovakav model saradnje, Zavoda sa različitim institucijama, pokazao se veoma dobrim pa će, i ubuduće, biti osnova za slične projekte. Tu mislim na sve koji su u mogućnosti, da prihvate nezaposlena lica, omoguće im učenje i usavršavanje kroz rad. Namjera nam je da doprinesemo podizanju svijesti da je neformalno poslovanje društveno neprihvatljivo ponašanje. Za svaku državu zaposleni predstavljaju ključ uspjeha, jer bez zadovoljnih radnika, nema ni dobrih rezultata – niti napretka”, istakao je Mustafić.

Za pružanje tehničke podrške i pomoći službenicima u Poreskoj upravi angažovano je 80 visokoškolaca, dok će se u Upravi za inspekcijske poslove osposobiti njih 60. Takođe, u Upravi policije projektno će raditi 40 učesnika, a u Upravi carina – 10.

Mjesečna zarada, u neto iznosu, biće im 300 eura, a Zavod je za tu namjenu opredijelio 696.000 eura.

Prethodne tri sezone, kroz Projekat “Stop sivoj ekonomiji” je bilo uključeno 425 učesnika sa stečenim visokim obrazovanjem.

Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša pozdravio je saradnju uspostavljenu sa Zavodom na realizaciji projekta “Stop sivoj ekonomiji” i istakao značaj koji on ima za unapređenje kapacitata ljudskih resursa u Poreskoj upravi i podmlađivanje starosne strukture ove institucije.

“Tokom prethodnih godina 56 lica po okončanju programa nastavilo je s radom u Poreskoj upravi, od čega je čak 26 zasnovalo radni odnos na neodređeno, dok je 30 lica angažovano po osnovu ugovora o radu. Program je prepoznat kao prilika da mladi se upoznaju sa radnim procesima u Poreskoj upravi, te da porepoznaju lične i stručne afinitete za rad u ovoj instituciji koja zauzima važno mjesto u sistemu državne uprave”, saopštio je Mugoša.

Program je prilika za mlade da osjete rad u javnom sektoru, kaže direktor Uprave policije Veselin Veljović. 

“U Upravi policije će raditi 40 visokoškolaca. Steći će iskustvo koje će im pomoći kroz dalji rad. U Upravi policije je jedan broj visokoškolaca nastavio karijeru u policiji. Operativni tim, koji su formirale ove četiri uprave, kojim rukovodi pomoćnik direktora UP, je od formiranja postigao značajne rezultate. Do sada smo sa Poreskom upravom sproveli 30 zajednickih kontrola i procesuirano je 55 lica. Šteta po budzet je bila 315 hiljada eura. Za ova četri mjeseca je 21 odsto više kontrola nego što je to bilo u prethodnom periodu. Uprava policije ce dalje nastaviti sa radom i nadam se da ćemo u narednom periodu postići još ubjedljivije rezultate”, kazao je Veljović.

I u Upravi za inspekcijske poslove, po riječima direktora Alije Košuta, zadovoljni su dosadašnjom realizacijom i efektima projekta. Radni angažman, kako je saopštio, nastavilo je 30 visokoškolaca.

Uprava carina je ove godine prvi put projektni partner. Pomoćnica direktora Ana Raičevićočekuje da će, uz podršku deset novozaposlenih mladih visokoškolaca, postići još bolji napredak u sprovođenju osnovnih nadležnosti institucije.

“Takođe, kandidatima koji su zadovoljili kriterijume na testiranju, a dobili nešto manji broj bodova, poručujem da smo, analizirajući njihove odgovore, odlučili da ih unesemo u našu internu bazu ljudskih resursa, kao potencijal za kadrovsko jačanje Uprave carina”, najavila je Raičević.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Gradonačelnik Podgorice OTKRIO: "Cetinjski put postaje bulevar knjaza Danila"

Petak, 13.12.2019 | 21:19

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković u večerašnjoj „Živoj istini“ otkrio je kako gradska uprava ima u planu inicijativu da Cetinjski put, odnosno bulevar od kružnog toka kod Javnog servisa, do kružnog toka gdje se odvajaju Cetinjski i Nikšićki put, nazove imenom knjaza Danila.

VIDEO: Praznična JEGULJA: Strujom koju proizvodi osvjetljava novogodišnju JELKU!

Petak, 13.12.2019 | 21:11

Ovakva riba potrebna je mnogima od nas za predstojeće praznike.

Imaće sreće u LJUBAVI: Ovi horoskopski znakovi će do kraja 2019. godine upoznati srodnu dušu

Petak, 13.12.2019 | 21:03

Za ova tri znaka ima još nade...

Crnogorski pjevač joj napisao HITOVE - KNEZ: "Neću više da PIŠEM za Cecu, nemam SNAGE"

Petak, 13.12.2019 | 19:11

Knez je pisao hitove za Cecu Ražnatović.

Od početka izgradnje prve dionice AUTO-PUTA uzeto 484 miliona EURA kineskog KREDITA

Petak, 13.12.2019 | 19:08

MANS navodi da je prema zvaničnim podacima u toku ove godine na izgradnji autoputa bilo angažovano 1,7 hiljada kineskih radnika i oko 900 domaćih radnika koje su uglavnom zapošljavali podizvođači

"Unaprijediće se kvalitet ŽIVOTA": Opština Bar će RIJEŠITI stambeno pitanje za 20 NAJUGROŽENIJIH porodica

Petak, 13.12.2019 | 18:57

Opština Bar će kroz učešće u Regionalnom stambenom programu obezbijediti rješenje stambenog pitanja za 20 najugroženijih porodica, odnosno lica sa teritorije svoje opštine koja imaju status raseljenih i izbjeglih lica. To je zaključeno na sastanku održanom između predstavnika Opštine Bar i Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Preminuo HOLIVUDSKI VELIKAN: Slavni glumac iz filma "Kum 2" umro nakon kratke BOLESTI!

Petak, 13.12.2019 | 18:34

Holivudski velikan preminuo je nakon kratke bolesti.

"Čim Bogdanović šutne, sve vam je jasno – POGODIĆE": Košarkaš IMPRESIONIRAN Bogdanovićem

Petak, 13.12.2019 | 17:57

Kris Pol, američki košarkaš, pohvalno je govorio o Bogdanu Bogdanoviću.

Neprijatno IZNENAĐENJE: NIJE ovo očekivala - Žena došla kući, a zmija duga 3 METRA je spavala na jelci

Petak, 13.12.2019 | 17:19

Kako je ispričala, svakog dana se na njihovoj terasi skupljaju ptice, a kada je njen muž pokušao da ih snimi, naslonio se na jelku ne primjetivši da se tamo krije "iznenađenje".

VIDEO: Toliko ga voli, da je prekopirao i njegove POKRETE - Maleni dječak "preslikani" Federer

Petak, 13.12.2019 | 17:04

Mali japanski dječak Jiro Nosuke veliki je teniski talenat i počeo je sa treninzima i sa radom.