Ponedjeljak, 10.06.2019 | 14:14
IZVOR: CDM

SDT odbacio krivične prijave protiv ĐUKANOVIĆA i LAZOVIĆA

Specijalno državno tužilaštvo odbacilo je krivičnu prijavu Marka Kampea, počasnog predsjednika Partije penzionera, invalida i restitucije(PIR) i Moma Joksimovića, predsjednika PIR iz Podgorice, podnijetu 25. marta protiv Mila Đukanovića, bivšeg predsjednika Vlade Crne Gore, Vujice Lazovića, bivšeg potpredsjednika Vlade Crne Gore i NN lica, zbog krivičnog djela – zloupotreba službenog položaja, izvršenog u postupku dokapitalicazije EPCG A.D. Nikšić, sprovedene tokom 20o9.godine.
Foto:CDM

Specijalno državno tužilastvo krivičnu prijavu je odbacilo jer ne postoji osnovana sumnja da su prijavljeni izvršili krivično  djelo za koja se prijavljeni niti neko drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

Krivičnom prijavom je predstavljeno da su prijavljeni u postupku privatizacije i dokapitalicazije EPCG, sprovedene tokom 20o9.godine, pričinili direktnu štetu budžetu Crne Gore i građanima u milionskim iznosima (više od 30 miliona eura), izborom A2A za strateškog partnera, koji nije ispunjavao uslove Tendera, a koji je ponudio investicije u iznosu od 430 miliona eura i plaćanje akcija po cijeni od 8,4o eura i odbijanjem grčkog Konzorcijuma PPC i GEOH, koji je ponudio cijenu od 11,1o eura po akciji i 2 milijarde bankarskih investicionih garancija.

Kako se navodi u saopštenju SDT-a, u postupku izviđaja, Specijalno državno tužilaštvo je utvrdilo da je 2.februara 2009 godine, u dnevnim listovima „Pobjeda”, „Vijesti” i Dan”, objavljen Javni poziv za učešće na tenderu za prodaju 11.457.357 postojećih akcija u vlasništvu države Crne Gore i sticanja prava na upis 11.457.357 novoizdatih akcija EPCG A.D. Nikšić. U roku za dostavljanje ponuda pristigle su četiri ponude od strane kompanija: I.R.U. – Rusija; N-T.E. – Norveška; A2A S. P. A – Italija; i Konzorcijum PPC i GEOH- Grčka. Komisija je utvrdila da ponude I.R.U. – Rusija i N. – T.E. – Norveška, ne ispunjavaju uslove zbog čega su odbačene, dok je za ponude preostala dva ponudjača, A2A S. P. A. – Italija i Konzorcijum PPC i GEOH- Grčka, utvrdila da su formalno ispravne i da sadrže   potrebna dokumenta, i od istih je traženo da dostave razjašenjenje u formi izjave kojom bi se razjasnile njihove ponude u pogledu izmjena i komentara na Transakcionu dokumentaciju i stvorile formalne pretpostavke za efikasno povlačenje bankarske garancije ukoliko ne potpišu Transakciona dokumenta.

Takođe, kako navode u SDT-u,  utvrđeno je da je ponuđač A2A blagovremeno dostavio izjavu u skladu sa zahtjevom Komisije, dok je ponuđač Konzorcijum PPC i GEOH dostavio pismo sa pojašnjenjima koje nije bilo u skladu sa uslovima i zahtjevima Komisije i u skladu sa zakonima Crne Gore iz sljedećih raloga: Zahtijevana je obaveza države da obezbijedi ponuđaču dobijanje dozvole za proizvodnju za termocentralu od oko 650 MW u širem regionu Pljevalja (Maoče), kao i za eksploataciju rude lignita u Maoču i pravo izgradnje kapaciteta i iskorišćavanja – zašto u pozitivnim propisima države Crne Gore ne postoji mogućnost davanja koncesije u postupku privatizacije;  zahtijevano je zamrzavanje opštinskih poreza – zamrzavanje dažbina, ili preuzimanje obaveze da se to učini, koje su u nadležnosti opština i ne može se vršiti kroz postupak privatizacije; zahtijevano je da se tarifa krajnjim potrošačima na pogodan način uskladi tako da povraćaj od tržišnih i regulisanih aktivnosti konvertira sa razumnim povraćajem, što nije u skladu sa zakonima Crne Gore, jer je Regulatorna Agencija za energetiku samostalno regulatorno tijelo na koje Vlada Crne Gore ne može vršiti uticaj te s toga ovakav zahtjev nije moguće obezbijediti kroz proces privatizacije.

Utvrđeno je i da je Vlada Crne Gore u ime države Crne Gore sa ponudjačem A2A S.p.A zaključila Ugovor o kupoprodaji, Ugovor o upisu akcija, Akcionarski ugovor, Ugovor o upravljanju u vezi sa prodajom akcija i dokapitalizacijom EPCG A.D. Nikšić. U skladu sa odredbama EPCG ugovora, privrednom društvu A2A S.p.A povjerena su upravljačka prava u EPCG.

Jedan od odbijenih ponuđača u postupku sprovođenja javnog tendera, I.R.U. – Rusija, podnio je tužbu Upravnom sudu Crne Gore za utvrđivanje nepravilnosti u postupku sprovođenja javnog tendera i izbora najboljeg ponuđača. Upravni sud Crne Gore je, nakon sprovedenog postupka, 08.04.2010.godine donio presudu br. U . br. 1692/2009 kojom je odbio tužbu i utvrdio da ne postoje nepravilnosti u postupku sprovođenja javnog tendera.  I.R.U. – Rusija, je podnio zahtjev za vanredno preispitivanje pomenute presude Vrhovnom sudu Crne Gore, koji je nakon sprovedenog postupka preispitivanja 17.06.2010.godine donio presudu br. Uvp.Br. 135/10 kojom je odbio zahtjev kao neosnovan i potvrdio da je postupak sprovodjenja javnog tendera sproveden bez nepravilnosti.

U odnosu na kompaniju A2A S.p.A. utvrđeno je da je nastala kroz restruktuiranje (statusnu promjenu spajanja) Italijanskih kompanija AEM S.p.A, ASM S.p.A i AMSA Holding S.p.A, tako što su se ASM S.p.A i AMSA Holding S.p.A pripojili privrednom društvu AEM S.p.A. Tada je privredno društvo AEM S.p.A promijenilo naziv u A2A S.p.A. Čitav proces odvijao se krajem 2007. godine, dok je zvanično registrovan 01.01.2008. godine. Na dan 01.01.2008. godine dotadašnja kompanija AEM S.p.A se prvi put pojavljuje pod nazivom A2A S.p.A., a u slučaju restruktuiranja (odnosno statusnih promjena) postoji pravno slijedbeništvo izmedju pravnih lica koja su u istom učestvovala. U slučaju A2A S.p.A privredno društvo AEM S.p.A je nakon restruktuiranja promijenilo naziv u A2A S.p.A,. Navedene kompanije su vodeće kompanije u energetskom sektoru Italije koje posjeduju veliko iskustvo. Naime, privredno društvo AEM S.p.A. je osnovano 1910-e godine, privredno društvo ASM S.p.A  je osnovano 1908-te godine i AMSA Holding S.p.A je nastalo od privrednog društva AMSA S.p.A koje je osnovano 1907-te godine.

S tim u vezi, neosnovani su  navodi iz krivične prijave da A2A S.p.A. nije postojala 2007.godine i da ne posjeduje završni račun za tu godinu, pa tako njena ponuda nije mogla biti prihvaćena. Naime, javnim pozivom i Tenderskom dokumentacijom finansijski kvalifikacioni uslovi odnosili su se na posljednju finansijsku godinu, tj. 2008.godinu, uzimajući u obzir datum objave Javnog poziva a to je 2.februar 2009.godine i koji glasi: (I) Prihodi ponuđača moraju biti iznad 250 miliona eura ili ekvivalentnog iznosa za posljednju finansijsku godinu ponuđača; (II) Ukupna imovina ponuđača mora biti veća od 500 miliona eura ili ekvivalentnog iznosa za posljednju finansijsku godinu ponuđača.  U dijelu tenderske dokumentacije koja se prilagala u tenderskom postupku kao prateća dokumentacija dostavljeni su finansijski izvještaji za posljednje tri godine, odnosno dostavljen je revidirani konsolidovani i pojedinačni finansijski izvještaji za A2A S.p.A za 2008. godinu, dok su za 2006. i 2007. godinu dostavljeni izvještaji za AEM S.p.A (imajući u vidu da je AEM S.p.A 2008. godine promijenio naziv u A2A S.p.A). Takođe dostavljeni su izvještaji o poslovanju za 2008.2007. i 2006.godinu. Stoga su neosnovani navodi iz krivične prijve da A2A S.p.A nije dostavio završni račun za 2007-u godinu.

Dakle, u izviđaju je utvrđeno da je ponuda Konzorcijuma PPC i GEOH bila uslovna, protivna važećim propisima države Crne Gore, zbog čega je odbijena, dok za ponudu A2A, koja je prihvaćena, ne stoje navodi iz krivične priajve, da A2A nije posjedovala završni račun za 2007 godinu, jer se Javnim pozivom, nije ni tražio završni račun za  2007.godinu, već za prethodnu godinu, tj. 2008, obzirom da je Javni poziv objavljen u februaru 2009.godine, pa je postupak djelimične privatizacije privrednog društva EPCG obavljen u skladu sa zakonskom regulativom, u prilog čega su i odluke Upravnog i Vrhovnog suda Crne Gore pred kojima je postupak privatizacije preispitivan po tužbi i zahtjevima jednog od odbijenih ponuđača u postupku sprovođenja javnog tendera. Iz navedenih razloga Specijalno državno tužilaštvo je utvdilo da ne postoji osnovana sumnja da su prijavljeni i druga NN u postupku prodaje dijela postojećih akcija i dokapitalizacije EPCG u toku 2009.godine izvršili krivično djelo za koje se prijavljuju niti neko drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Marković: "Dobio sam i vidio slike, zar je moguće da i tu rijeku treba da ubacimo u cijevi..."

Ponedjeljak, 23.09.2019 | 19:10

Odluke o gradnji malih hidroelektrana na Lještanici i Bistrici, kao i na nekim drugim rijekama nisu donijete, a i one koje jesu mogu biti promijenjene, ali to zahtijeva vrijeme. 

"Nijedna osoba ne smije biti izuzeta iz ISTRAGE koji god položaj da pokriva pa ni Stanković"

Ponedjeljak, 23.09.2019 | 13:59

Nijedna osoba ne smije biti izuzeta od istrage oko korupcije u Tužilaštvu, koja je pokrenuta nakon objavljivanja audio snimaka Duška Kneževića, pa ni vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, kazao je potpredsjednik parlamenta Genci Nimanbegu.

Nimanbegu: Neka ministarstva su prepoznata po PARTIJSKOM zapošljavanju

Ponedjeljak, 23.09.2019 | 13:54

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu saopštio je da su pojedina ministarstva prepoznata po partijskom zapošljavanju, te da to može štetiti razvoju države. Ipak, nije želio da precizira na koja ministarstva misli jer je pojasnio da za to nema dokaza.

VIDEO: Milačić pušten na SLOBODU: ": Možete nam slomiti prst, ali kičmu nikada!"

Petak, 20.09.2019 | 17:20

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, Generalni sekretar Vladislav Dajković, kao i ostali uhapšeni članovi Prave pušteni su na slobodu rješenjem sudije za istragu Osnovnog suda, Rada Ćetkovića, nakon 48h provedenih u prostorijama Uprave policije.

Napisana PRESUDA za POKUŠAJ TERORIZMA: Evo kolika KAZNA ZATVORA je određena OPTUŽENIMA!

Petak, 20.09.2019 | 15:41

Sutkinja Suzana Moguša napisala je presuda u predmetu pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

CEDIS: Zbog radova na mreži u SRIJEDU višesatna isključenja STRUJE

Ponedjeljak, 23.09.2019 | 21:54

Zbog planiranih radova na mreži, u srijedu 25. septembra, bez napajanja električnom energijom će ostati u nekoliko gradova.

VIDEO: Krvavo CRVENO nebo iznad Indonezije: Prirodni FENOMEN izazvao nevjerovatne pojave!

Ponedjeljak, 23.09.2019 | 21:46

Nebo iznad jedne indonežanske provincije tokom ovog vikenda poprimilo je krvavo crvenu boju zbog prirodnog fenomena i velikog broja požara koji su zahvatili ogromne dijelove te zemlje.

FIFA izabrala NAJBOLJEG: Njemac OČEKIVANO osvojio titulu TRENERA godine!

Ponedjeljak, 23.09.2019 | 21:21

Najbolji trener po izboru FIFA-e za prošlu sezonu je očekivano Jirgen Klop (Jurgen Klopp). Njemac je osvojio titulu prvaka Evrope sa Liverpulom, a osvojio je drugo mjesto u Premijer ligi. 

VIDEO: Nole uprkos POVREDI već uhvatio REKET u ruke: Đoković sparingovao na Dorćolu

Ponedjeljak, 23.09.2019 | 21:10

Najbolji teniser svijeta Novak Đoković se i dalje oporavlja od povrede ramena.

Nesvakidašnji UČINAK našeg FUDBALER: Duel protekao u ZNAKU Vladimira Jovovića

Ponedjeljak, 23.09.2019 | 21:01

Vladimir Jovović je obilježio meč Jabloneca i Sigme.

Djevojčice IMITIRALE Jutjuberku i njene TRIKOVE, pa izazvale TRAGEDIJU prilikom eksplozije!

Ponedjeljak, 23.09.2019 | 20:45

Djevojčice su navodno zagrijavale alkohol direktno u limenkama kad je jedna od njih eksplodirala.

Horoskop OTKRIVA: Nedjelja iz SNOVA očekuje ova TRI HOROSKOPSKA ZNAKA!

Ponedjeljak, 23.09.2019 | 20:12

Da li ste spremni za osjećaj leptirića u stomaku? Ova nedjelja biće vrlo uzbudljiva za sljedeća tri horoskopska znaka...

Ceca podijelila EMOTIVAN VIDEO: Nakon dugo godina otkrila kome je posvećen čuveni HIT "Neću dugo":

Ponedjeljak, 23.09.2019 | 19:55

Najveća folk zvijezda Svetlana Ceca Ražnatović na svom Instagramu podijelila je emotivan video na kome se vide kadrovi iz Cecine mladosti sa djecom, a u pozadini ide njen čuveni hit "Neću dugo".

VIDEO: "Volio bih da ostanem rekorder, ali to nije realno": FEDERER se predao pred Nadalom i Đokovićem!

Ponedjeljak, 23.09.2019 | 19:41

Rodžer Federer ima 38 godina i srećan je što uopšte može i dalje da igra tenis na vrhunskom nivou.

Košarkaški svijet POTREŠEN: Tek što je postao OTAC, ubijen bivši NBA igrač u rodnom gradu!

Ponedjeljak, 23.09.2019 | 19:22

Vijest koja je potresla svijet košarke.