Subota, 15.06.2019 | 18:12
IZVOR: Vijesti

Žugić proglasio TAJNOM kontrolu Prve banke poslije DESET GODINA

U CBCG-u tvrde da bi to moglo uticati na ekonomski sistem države i uticati na rast sajber kriminala
Foto:CDM

Centralna banka Crne Gore (CBCG), kojom rukovodi Radoje Žugić, proglasila je podatke o kontroli Prve banke poslovnom tajnom, deset godina nakon što je ona izvršena, tvrdeći da bi to moglo uticati na ekonomski sistem države i uticati na rast sajber kriminala.

NVO MANS je tražio po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama (SPI) izvještaje o kontrolama Prve banke u 2008. i 2009. godini. Prva banka je u većinskom vlasništvu Aca Đukanovića, brata predsjednika države Mila Đukanovića.

CBCG je u odgovoru MANS-u konstatovala da ima dva osnova da izvještaji o kontrolama Prve banke u 2008. i 2009. godini budu skriveni od javnosti.

Prvo navode da podaci o pojedinačnom stanju depozita i prometu na pojedinačnim računima pravnih i fizičkih lica otvorenih u banci su bankarska, odnosno poslovna tajna, shodno Zakonu o bankama. Dalje navode da su informacije označene stepenom tajnosti u cilju zaštite ekonomske politike Crne Gore.

Osim toga, CBCG tvrdi da bi se objavljivanjem izvještaja starih deset godina otkrile ranjive zone banaka, što bi dalo mogućnost konkurentskim bankama da to iskoriste i zauzmu na bankarskom tržištu dominantan položaj, čime bi se narušila konkurentnost i potencijalno uspostavio monopolistički položaj neke od banaka.

“Navodi o testu štetnosti svode se na paušalnu konstataciju da je izvršen i da je pokazao da postoje brojni razlozi da se ovi podaci čuvaju kao poslovna tajna, između ostalog, mogućnost vršenja krivičnih djela iz oblasti „sajber kriminala“ ukoliko bi se objelodanili brojevi računa u banci. Istovremeno Centralna banka nije uzela u obzir da objavi tražene izvještaje nakon što iz njih izbriše lične podatake, što je jedna od mogućnosti propisanih Zakonom o SPI”, kazali su u MANS-u.

Kako dodaju, Prva banka je jedina banka koja je svojevremeno dobila državnu pomoć i to u iznosu od 42 miliona, a njen najveći vlasnik je brat tadašnjeg premijera, Mila Đukanovića, koji je i sam u spornom periodu poslovao sa bankom.

“Prema brojnim dokumentima koja su objavili istraživački novinari, kontrola Prve banke je pokazala brojne zloupotrebe, uključujući i pranje novca stečenog švercom narkotika. Uprkos svemu tome, CBCG uopšte nije sprovela test javnog interesa i ni jednom riječju nije cijenila interes javnosti da podaci budu objavljeni.

Član 24 stav 1 Zakona o SPI propisuje „ako je dijelu informacije pristup ograničen, u skladu sa članom 14 ovog zakona, organ vlasti dužan je da omogući pristup informaciji dostavljanjem njene kopije podnosiocu zahtjeva, nakon brisanja dijela informacije kojem je pristup ograničen“.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Jedna od najtalentovanijih mladih džez muzičarki u Crnoj Gori nastupila na „Ljetopisu“

Četvrtak, 18.07.2019 | 11:21

Džez kvartet Sare Jovović nastupio je u srijedu, 17. jula na platou ispred Dvorca kralja Nikole, u sklopu muzičkog programa 32. „Ljetopisa“, i tom prilikom priredio devedeset minuta uživanja za sve prisutne poštovaoce ove muzike. 

Perast: Mještani prijete blokadom GRADA zbog parking CIJENA

Četvrtak, 18.07.2019 | 10:27

Parking prostorima sa obje strane ulaza u Perast od juče upravlja privatna kompanija hotelskog preduzeća „Conte“.

LIJEPA VIJEST za studente završnih godina: U septembru mogu polagati posljednji ISPIT sa osnovnih studija

Četvrtak, 18.07.2019 | 10:26

Studenti završne godine osnovnih studija kojima je ostao samo jedan nepoloženi ispit, imaće mogućnost da isti prijave i polažu u septembarskom ispitnom roku tekuće studijske godine. Prethodno će za te studente biti organizovana dopunska-dodatna nastava, saopšteno je iz Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore.

VIDEO: TRENUTAK koji će se pamtiti: Ovako je Giljen ODBRANIO PENAL i pokazao GOLMANSKU KLASU!

Četvrtak, 18.07.2019 | 10:14

Nikšić je sinoć slavio veliki uspjeh, plasman u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona fudbalera Sutjeske.

Vlada CG: Radovi u Mojkovcu, Kolašinu i Gusinju vrijedni 1,15 miliona eura

Četvrtak, 18.07.2019 | 10:09

Vlada Crne Gore obezbijedila je 1,15 miliona eura za realizaciju projekata planiranih kapitalnim budžetom u opštinama Mojkovac, Gusinje i Kolašin.    

TRAGEDIJA: Srušio se avion kod Zrenjanina u toku izvođenja AKROBATSKOG LETA! Ima STRADALIH!

Četvrtak, 18.07.2019 | 10:05

Mali avion Zlin 526 F sa pilotom Vladimirom Bulatom (47) pao je u blizini aerodroma Ečka kod Zrenjaninna. RTV saznaje da je pilot Bulat poginuo.

Postoji novčanica od 5 EURA koja vrijedi 500? Provjerite možda je upravo vi imate!

Četvrtak, 18.07.2019 | 09:55

Među novčanicama eura koje su trenutano u opticaju postoje i neki primjerci koji su zbog svoje rijetkosti postali predmetom interesa kolekcionara i notafila, sakupljača papirnog novca.

UDAJE se voditeljka DEA ĐURĐEVIĆ, a želja joj je da na svadbi pjeva ovaj CRNOGORSKI PJEVAČ!

Četvrtak, 18.07.2019 | 09:50

Voditeljka Dea Đurđević godinama je u skladnoj vezi sa dvadeset godina starijim kolegom Mladenom Mijatovićem, a par će se u nedjelju vjenčati pred porodicom i najbližim prijateljima.

Za nekrentinu NIJE ŠTEDJELA: Milica Pavlović kupila stan i iskeširala 320.000 EURA!

Četvrtak, 18.07.2019 | 08:32

Pavlovićeva je poslije višegodišnjeg podstanarskog života odlučila da u luksuznom naselju u Beogradu kupi nekretninu koja ima 90 kvadrata. Tretnutno se sa dizajnerkom dogovara o svakom detalju uređenja.

Podgoričani, OBRATITE PAŽNJU: Ko ne POKOSI TRAVU oko svojih kuća i imanja biće KAŽNJEN

Četvrtak, 18.07.2019 | 08:09

Služba zaštite i spašavanja Glavnog grada podnijela je u posljednja tri mjeseca četiri krivične prijave zbog izazivanja požara većih razmjera i ugrožavanja sigurnosti i izazivanja opasnosti.