Srijeda, 19.06.2019 | 13:24
IZVOR: b92

Kreće iz Amerike: "Dr Propast" najavio NOVU SVJETSKU EKONOMSKU KRIZU: Evo kada i zbog čega!

Američki ekonomista Nurijel Rubini, poznat pod nadimkom "Dr Propast" jer je prvi najavio svjetsku finansijsku krizu 2008. godine, najavljuje novu recesiju.
Foto: Ilustracija, Weblog Bahamas

U autorskom tekstu za "Project Syndicate", Rubini navodi da od 10 potencijalnih rizika koji bi mogli izazvati prvo američku pa globalnu recesiju, a na koje je upozoravao prošle godine, devet rizika i dalje postoji i da mnogi od njih potiču iz SAD-a. On tvrdi da iduće godine stiže nova globalna recesija.

U rizike uključuje američke trgovinske ratove s Kinom i drugim zemljama, ograničavanje migracija, stranih direktnih ulaganja i transfera tehnologije, što bi moglo da ima, smatra, ozbiljne implikacije za globalne dobavljačke lance i da pojača opasnost od stagflacije (usporavanje rasta uz povećanje inflacije).

Napominje da je rizik usporavanja američkog privrednog rasta sada postao akutniji jer se "istrošio" stimulans koji je američkoj ekonomiji davala poreska reforma koju je 2017. godine sproveo predsjednik Donald Tramp.

Američka tržišta kapitala, mišljenja je Rubini, i dalje djeluju "naduvano", a u medjuvremenu su nastali dodatni rizici povezani s novijim oblicima dugova, uključujući i dugove mnogih tržišta u usponu, gdje je velik dio zaduživanja denominovan u stranim valutama.

Imajući u vidu da su mogućnosti centralnih banaka da budu zajmodavci u krajnjoj instanci sve više ograničene, nelikvidna finansijska tržišta su ranjiva i mogući su iznenadni lomovi i drugi poremećaji, upozorava on.

Foto: Ilustracija, Demerara Waves

"Jedan od takvih poremećaja mogao bi da izazove američki predsjednik Donald Tramp koji bi mogao da se nadje u iskušenju da stvori spoljnopolitičku krizu sa zemljom poput Irana. To bi moglo na domaćem terenu da ojača njegovu podršku medju biračima, ali bi takodje moglo da inicira naftni šok", piše Rubini.

Mimo SAD-a, razloge za zabrinutost vidi i u krhkosti ekonomskog rasta vrlo zadužene Kine i drugih ekonomija u usponu, kao i u ekonomskim, političkim i finansijskim rizicima u Evropi.

Američki ekonomista navodi da je u razvijenom dijelu svijeta izbor alata koji se mogu primijeniti kao odgovor na krizu i dalje ograničen, a da se monetarne i fiskalne intervencije i "zaštitna mreža" za privatni sektor, kao orudja koja su korišćena poslije finansijske krize 2008., danas ne mogu upotrebiti sa istim efektima.

Posljednji, deseti faktor, na koji je i lani upozoravao, jeste kamatna politika američkih Federalnih rezervi (Fed).

"Nakon povećanja kamate, kao odgovor na prociklične fiskalne stimuluse Trampove administracije, Fed je u januaru zauzeo drugačiji stav. Gledajući unaprijed, veća je vjerovatnoća da će Fed i druge glavne centralne banke u svijetu smanjivati kamatne stope kako bi na taj način upravljale raznim potresima u globalnoj ekonomiji", procenjuje Rubini.

"Trgovinski ratovi i potencijalni skokovi cijena nafte predstavljaju rizike na strani ponude, ali oni takodje prete agregatnoj tražnji, a time i rastu potrošnje jer carine i više cijene goriva smanjuju raspoloživi dohodak. Sa tako mnogo neizvjesnosti, kompanije će se vjerovatno opredijeliti za smanjenje kapitalne potrošnje i investicija", dodaje on.

U takvim uslovima, kako navodi, dovoljno ozbiljan potres mogao bi da dovede do globalne recesije čak i ako centralne banke budu brzo reagovale.

"Dr Propast" podsjeća da su, na kraju krajeva, i u periodu 2007-09. godine Fed i druge centralne banke reagovale agresivno na potrese koji su bili okidač za globalnu finansijsku krizu, ali da nisu uspjele da spreče "Veliku recesiju".

"Danas, početna pozicija Feda je kamatna stopa koja se kreće u rasponu 2,25 do 2,5 posto, a u septembru 2007. godine iznosila je 5,25 procenata. U Evropi i Japanu su kamate centralnih banaka već na negativnoj teritoriji, i suočiće se sa limitima u pogledu toga koliko još mogu da idu ispod nule", mišljenja je Rubini.

Dodaje takodje da bi se centralne banke sa "naduvanim bilansima", nakon nekoliko rundi kvantitativnog popuštanja, suočile sa sličnim ograničenjima ako bi se ponovno odlučile na velike kupovine aktiva.

Što se tiče fiskalne strane, Rubini primjećuje da mnoge razvijene ekonomije danas imaju veće deficite i veći javni dug nego prije globalne finansijske krize, što im ostavlja mali prostor za trošenje na podsticaje. Prema njegovoj ocjeni, "u zemljama u kojima su populistički pokreti ponovo u usponu, a vlade skoro insolventne, spasavanje finansijskog sektora neće biti tolerisano" kao što je to bio slučaj 2008. godine.

Posebnu pažnju u tekstu, Rubini posvećuje američko-kineskom tehnološkom ratu kao riziku koji bi neposredno mogao da inicira recesiju 2020. godine. Konflikt bi, smatra, mogao dalje da eskalira na nekoliko načina.

"Trampova administracija bi mogla da poveća carine i na preostali dio kineskog izvoza, a zabranom korišćenja američkih komponenti mogle bi da budu obuhvaćene i druge kineske kompanije, nakon Huaveja, što bi moglo da dovede do opšteg procesa deglobalizacije... Ako bi se to dogodilio, Kina bi imala nekoliko opcija da se osveti SAD-u, medju kojima je i zatvaranje tržišta za američke multinacionalne kompanije poput Epla", upozorava Rubini.

Po takvom jednom scenariju, potres na tržištima širom svijeta bio bi dovoljan da dovede do globalne krize, bez obzira na to šta rade glavne centralne banke.

Sa trenutnim tenzijama koje već utiču na poslovno, potrošačko i poverenje investitora i koje usporavaju globalni rast, dalja eskalacija bi uvela svijet u recesiju, koju će, s obzirom na obim privatnog i javnog duga, vjerovatno pratiti još jedna finansijska kriza, zaključuje Rubini, profesor na Poslovnoj školi Stern Njujorškog univerziteta.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Perast: Mještani prijete blokadom GRADA zbog parking CIJENA

Četvrtak, 18.07.2019 | 10:27

Parking prostorima sa obje strane ulaza u Perast od juče upravlja privatna kompanija hotelskog preduzeća „Conte“.

LIJEPA VIJEST za studente završnih godina: U septembru mogu polagati posljednji ISPIT sa osnovnih studija

Četvrtak, 18.07.2019 | 10:26

Studenti završne godine osnovnih studija kojima je ostao samo jedan nepoloženi ispit, imaće mogućnost da isti prijave i polažu u septembarskom ispitnom roku tekuće studijske godine. Prethodno će za te studente biti organizovana dopunska-dodatna nastava, saopšteno je iz Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore.

VIDEO: TRENUTAK koji će se pamtiti: Ovako je Giljen ODBRANIO PENAL i pokazao GOLMANSKU KLASU!

Četvrtak, 18.07.2019 | 10:14

Nikšić je sinoć slavio veliki uspjeh, plasman u drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona fudbalera Sutjeske.

Vlada CG: Radovi u Mojkovcu, Kolašinu i Gusinju vrijedni 1,15 miliona eura

Četvrtak, 18.07.2019 | 10:09

Vlada Crne Gore obezbijedila je 1,15 miliona eura za realizaciju projekata planiranih kapitalnim budžetom u opštinama Mojkovac, Gusinje i Kolašin.    

TRAGEDIJA: Srušio se avion kod Zrenjanina u toku izvođenja AKROBATSKOG LETA! Ima STRADALIH!

Četvrtak, 18.07.2019 | 10:05

Mali avion Zlin 526 F sa pilotom Vladimirom Bulatom (47) pao je u blizini aerodroma Ečka kod Zrenjaninna. RTV saznaje da je pilot Bulat poginuo.

Postoji novčanica od 5 EURA koja vrijedi 500? Provjerite možda je upravo vi imate!

Četvrtak, 18.07.2019 | 09:55

Među novčanicama eura koje su trenutano u opticaju postoje i neki primjerci koji su zbog svoje rijetkosti postali predmetom interesa kolekcionara i notafila, sakupljača papirnog novca.

UDAJE se voditeljka DEA ĐURĐEVIĆ, a želja joj je da na svadbi pjeva ovaj CRNOGORSKI PJEVAČ!

Četvrtak, 18.07.2019 | 09:50

Voditeljka Dea Đurđević godinama je u skladnoj vezi sa dvadeset godina starijim kolegom Mladenom Mijatovićem, a par će se u nedjelju vjenčati pred porodicom i najbližim prijateljima.

Za nekrentinu NIJE ŠTEDJELA: Milica Pavlović kupila stan i iskeširala 320.000 EURA!

Četvrtak, 18.07.2019 | 08:32

Pavlovićeva je poslije višegodišnjeg podstanarskog života odlučila da u luksuznom naselju u Beogradu kupi nekretninu koja ima 90 kvadrata. Tretnutno se sa dizajnerkom dogovara o svakom detalju uređenja.

Podgoričani, OBRATITE PAŽNJU: Ko ne POKOSI TRAVU oko svojih kuća i imanja biće KAŽNJEN

Četvrtak, 18.07.2019 | 08:09

Služba zaštite i spašavanja Glavnog grada podnijela je u posljednja tri mjeseca četiri krivične prijave zbog izazivanja požara većih razmjera i ugrožavanja sigurnosti i izazivanja opasnosti.

Pacijenti NEZADOVOLJNI novim načinom zakazivanja specijalističkih pregleda: Čekaju PRVI SLOBODAN termin

Četvrtak, 18.07.2019 | 07:55

Izabrani ljekari od juče ne mogu da zakazuju specijalističke preglede kod specijaliste koji je zakazao kontrolni pregled pacijentu, već isključivo po sistemu prvog slobodnog termina koji postoji u elektronskoj bazi, tako da pacijent, samo ako ima sreće, može obaviti kontrolni pregled kod ljekara koji “ga prati”, odnosno liječi i koji je u toku sa njegovom istorijom bolesti.